AndreiM Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Începând cu 2011 toate maşinile care vor fi livrate pe piaţa din UE vor fi echipate cu ABS în versiunea de serie.Pentru a creşte gradul de protecţie al pietonilor, Comisia Europeană a dat o directivă prin care constructorii sunt obligaţi să echipeze începând cu 2011 toate automobilele cu ABS (sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea roţilor în timpul frânării care permite păstrarea controlului direcţiei şi scurtează distanţa de frânare).Mai mult, din 2014 toate autoturismele vor fi echipate şi cu ESP (sistem frânare acţionat automat, selectiv şi independent pe oricare dintre roţi, când se detectează pierderea controlului asupra autoturismului).http://www.libertatea.ro/stire/de-la-anul-toate-masinile-noi-vor-fi-echipate-cu-abs-274777.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss
corbu Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 (edited) Începând cu 2011 toate maşinile care vor fi livrate pe piaţa din UE vor fi echipate cu ABS în versiunea de serie. Asta e o masura binevenita pentru pietoni, care se vor simti mai protejati si mai curajosi atunci cand se vor arunca in fata automobilelor. Astept cu nerabdare echipamente pentru protectia masinilor de pietonii inconstienti... Fara gluma, nu cred ca numarul de victime din randul pietonilor provocat de derapajul controlat sau necontrolat al autovehiculelor este cu adevarat semnificativ in raport cu celelate cauze sau circumstante ale accidentelor. Masura este de fapt o politica de marketing: sa vindem mai multa tehnologie fosta de varf - piese, consumabile, service specializat...impus. Daca s-ar dori cu adevarat protectia pietonilor si pasagerilor, ar trebui impusa echiparea serie cu TOATE tehnologiile de varf, din momentul patentarii si testarii acestora, pe TOATE categoriile de autovehicule, chiar cu riscul scaderii vanzarilor din cauza preturior mai mari. Edited February 3, 2010 by corbu
AndreiM Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Dacă ar fi să plătesc câteva sute de euro în plus pentru ABS aș plăti fără să mă gândesc aiurea. Siguranța pietonilor este relativă... În primul rând ABS-ul m-a ajutat acum pe zăpadă și gheață, m-a ajutat de foarte multe ori când mi-a sărit în față un animal, vreun PIETON fără creier și inclusiv a șoferilor care și-au cumpărat stradă și uită că au oglinzi la mașină . Poți să ai mama reflexelor.. dacă nu ești ajutat și de mașină puțin.. degeaba. Gândește-te că mașinile străine au ABS de mulți ani. probabil o să se găsească oameni care să zică că acum mulți ani românul era mulțumit cu Dacia așa cum era ea. Da! era mulțumit dar traficul de atunci nu se compară cu traficul de azi.Diferența o vezi când ești pus în fața faptului și spui: „ ce bine era dacă aveam ” respectiv „ ce bine este că am ” .
toto Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Si Andrei si Corbu... aveti dreptate!Eu credeam ca deja pentru UE se vand masini cu ABS (obligatoriu) .As adauga, cu speranta ca nu "deranjez" pe nimeni, si fara a fi acuzat ca "gandesc cu picioarele"... si obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarna, asa cum in tarile civilizate se foloseste.Asta ca un respect fata de ceilalti participanti la trafic, daca nu un respect pentru sine.
katman Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Sint multi care, punind in balanta securitatea personala versus costurile aferente, aleg sa sacrifice prima.Obligativitatea ABSului si, in viitor, a ESPului mi se pare mai mult decit normala. O spun ca unul care si-a vindut fosta masina pe unicul motiv ca n-a avut ABS. Si am avut nevoie de el intr-o situatie din trafic cu totul in afara controlului meu.
Relu Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Eu zic să nu vă îmbătați cu apă chioară... ABS-ul e foarte bun, se justifică, dar numai în condiții de drum uscat sau umed (nu ud). Dacă ai prins sub roți zăpadă, polei, piatră cubică, linii de tramvai ude, gropi, nu prea văd cum te-ar ajuta ABS-ul. Îi mai auzi pe câte unii: „...fac eu pe ABS-ul, că nu apăs pedala până la fund”
katman Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Era vorba aia: "Dzeu iti da dar nu iti baga si in traista..."
AndreiM Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Relu, chiar daca ai prins zapada sub roti, piatra cubica si ce mai vrei tu, masina o controlezi cand ai ABS. Cand nu ai ABS se duce sanie. Asta e diferenta.
Relu Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Recomand cu căldură discuția asta. Liber la concluzii...
AndreiM Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Discutia aia este cu totul altceva. E vorba de distanta de franare care din proprie experinta pot spune ca este putin mai mare la o masina echipata cu ABS. Eu vorbeam de controlul masinii atunci cand este echipata cu ABS. Acum 2 ani parca, eram pe Tecuci, gheata pe jos si un tigan nenorocit mi-a sarit in fata. La manevra instant directia era stalpul, noroc de ABS ca altfel schimbam o buna parte din masina si sa tinem cont ca aveam cateva mii de km condusi, deci fara experienta. Tin minte perfect toata scena, eram cu un logan. Distanta de franare nu este foarte mare, nu atat de mare incat sa putem spune ca se poate evita un accident major. Deci si cu ABS si fara ABS s-ar putea intampla un accident, diferenta este ca la o masina echipata cu ABS poti evita schimband banda, trecand pe contrasens sau alta manevra realizata pe moment. Pe mine pana acum ABS-ul mi-a fost foarte folositor... in conditiile in care este ajutat de pneuri adecvate sezonului.
Relu Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Despre controlul mașinii, n-am nimic de comentat. Eu doar voiam să spun să n-așteptăm minuni...
AndreiM Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Minuni exista atat timp cat esti prudent in trafic, nu-ti platesti sala sau traseul si nu incerci sa vezi ce stie un Logan 1.4 la 4000 RPM.
Legumix Posted February 5, 2010 Posted February 5, 2010 1.cica, era obligatoriu mai demult faza cu ABS-ul...dar eu tot am platit ca "extraoptiune" la seat nou! 2.diferenta: iarna 2008 a fost cu putina zapada. Dar la acel moment, intr-o curba in care eu am am intrat fara probleme datorita ABS-ului si sistemului de franare, socru-meu cu dacia, era sa propteasca gardul. 3.pe de alta parte, acum 1 saptamana am derapat pe centura....cu frana de mana trasa si ABS-ul fracturandu-mi glezna...si m-am oprit intr-o dacie care se afla intamplator pe acolo....deci, ABS-ul nu tine loc de atentie si "condus preventiv" 4.si, in final, date fiind cerintele clientilor, care doresc masini tot mai dotate si mai sigure, tot acolo se ajungea.
Relu Posted February 6, 2010 Posted February 6, 2010 Legumix, am impresia că frâna aia de mână trasă ți-a făcut ție pocinogul... Nu te condamn, oricine ar avea instinctul ăsta...O explicație personală și f. concisă a ABS-ului: echivalentul unei frâne de motor mult mai concentrate. Adică o reducere a turației roților într-un timp f. scurt, egalizarea lor și blocarea deabia după ce inerția mașinii s-a redus suficient.
AndreiM Posted February 6, 2010 Author Posted February 6, 2010 ABS-ul functioneaza doar la apasarea pedalei de frana si la frana de motor. Daca ai tras frana de mana pe zapada se presupune ca esti pilot de raliu, caci pilotii nu au nevoie de ABS. In concluzie ABS-ul nu a jucat niciun rol la incident. Daca a intrat ABS-ul totusi mai mult ca sigur a fost calcata si pedala de frana, iar pedala de frana in combinatie cu frana de mana si viteza.... e cam ciudata combinatia, mai ales pe zapada . Nu degeaba majoritatea masinilor au inceput sa introduca frana de mana sub forma de buton.. si in mers nu functioneaza.. Testat de mine pe un Passat si un Mercedes.
Recommended Posts