Jump to content

De la 1 Aprilie se scumpesc medicamentele


AndreiM

Recommended Posts

Medicamentele ar urma sa coste mai mult de la 1 aprilie, din cauza actualizarii cursului de la 4 la 4,25 lei pentru un euro in legea bugetului de stat, insa scumpirea va avea un impact mic asupra populatiei, potrivit directorului Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"O scumpire e inevitabila in cazul actualizarii cursului de schimb, insa e greu de spus acum care va fi impactul pentru ca noua metoda de calcul a pretului presupune analiza pretului si din alte tari non euro. Sunt posibile si influente pozitive, si negative. Un impact maxim ar fi de 6,25%, care reprezinta diferenta intre cursul de 4 si cel de 4,25 euro. Ministerul va centraliza aceste date in jurul datei de 15 februarie cand companiile sunt obligate sa depuna dosarul de preturi si apoi vom afla ce se va intampla", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, citat de NewsIn.

Scumpirea medicamentelor in urma actualizarii cursului leu-euro ar trebui sa se aplice de la 1 aprilie.

"Deocamdata, e prematur sa vorbim despre scumpiri. S-a vehiculat o scumpire de 30% a medicamentelor, ceea ce este aberant", a mai spus Zaharescu.

Potrivit directorului ARPIM, impactul asupra populatiei va fi mic pentru ca, in general, medicamentele care se vor scumpi sunt cele pe baza de prescriptie medicala, date prin programe nationale de sanatate, iar cele generice sunt compensate 90% din pretul celui mai ieftin medicament.

79437_articol.jpg

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/79437/Cursul-leu-euro-creste-pretul-la-medicamente-de-la-1-aprilie.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.