Jump to content

Viitor nesigur pentru platile cu telefonul mobil


AndreiM
 Share

Recommended Posts

Cu toate ca Franta va da anul acesta unda verde primelor cartele SIM din UE care permit plati prin intermediul telefonului mobil, asa numitele m-plati au un viitor nesigur. Operatorii isi pun problema profitului, in timp ce consumatorii se intreaba cine le va urmari platile.

EurActiv a vorbit cu Dag-Inge Flatraaker, un oficial norvegian care a facut parte din negocierile dintre bancile Europei si operatorii de telefonie mobila, pentru a extinde regulile Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA) si asupra platilor mobile.

M-platile presupun ca SIM-ul din telefon sa contina detaliile cartilor de credit si de debit, permitand utilizatorilor sa faca plati "fara contact" trecand telefonul peste un terminal.

In Franta, testele au indicat un posibil succes al m-platilor in cazul serviciilor de transport dar prea putin in privinta noului sistem in magazine, spune Flatraaker.

"Principala problema a SEPA va fi sa construiasca o masa critica," a spus Marc Rothemund, de la think-tank-ul Centre for European Policy Studies.

Acelasi lucru se va aplica si m-platilor, pentru ca magazinele vor adopta cu greutate terminalele fara contact necesare, daca nu sunt destui utilizatori pentru a justifica investitia.

Operatorii arata ca le va fi dificil sa genereze venituri dintr-un sistem de plati mobile care ar putea fi dominat de firmele de servicii financiare.

Pe de alta parte, consumatorii isi fac griji

ca m-platile vor da operatorilor si firmelor de IT ocazii de a le studia comportamentul comercial si de a crea reclame tintite, ca in cazul Google Adsense.

European Payments Council, organismul care a construit SEPA, si GSMA, care reprezinta industria mondiala de comunicatii, se afla inca in procesul de concepere a cerintelor de securitate pentru m-plati, spune Flatraaker.

Ceea ce ar putea deveni o mare problema a m-platilor este faptul ca telefoanele mobile furate ar putea fi folosite pentru a face plati fara ca banca sau comerciantul sa observe. Flatraaker spune ca va depinde de client sa anunte banca pentru a inchide contul.

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_19326/Viitor-nesigur-pentru-platile-cu-telefonul-mobil.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.