Jump to content

Lăptăria care a salvat satul Negrea


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lăptăria care a salvat satul Negrea

Pentru mica localitate Negrea, existenţa fabricii de lapte a firmei Cosmilact este o adevărată mană cerească. Aproape jumătate dintre cei 600 de locuitori ai satului Negrea (care ţine de comuna Schela), sunt în simbioză cu fabrica de lapte şi produse din lapte, care le influenţează decisiv vieţile. Firma are 30 de angajaţi cu carte de muncă, dar colaborează cu circa 300 de persoane. Unii sunt furnizori de cereale pentru ferma zootehnică a societăţii, alţii sunt furnizori de lapte, alţii prestează diferite munci sezoniere.

„Lăptăria ne ţine în viaţă”

Sătenii recunosc că fără Cosmilact viaţa lor ar fi fost mult mai grea. „Dacă nu erau ei, nu avem unde să lucrez, aş fi trăit din munca la câmp, adică foarte greu. Lăptăria ne ţine în viaţă”, ne-a spus unul dintre angajaţii firmei.

Autorităţile locale sunt şi ele mulţumite de colaborarea cu firma amintită. „Societatea Cosmilact a virat anul trecut impozite locale de circa 5.000 de lei, bani pe care i-am investit în asfaltarea unei străzi, am refăcut bordurile şi trotuarele. Am mai pus noi ceva şi am făcut treabă”, a declarat Iacov Bărceanu, primarul comunei Schela. „Firma ajută mult comunitatea locală. Patronii au modernizat societatea cu fonduri europene în 2005, iar de curând au chiar şi o fermă de vaci aduse din Olanda. Aşa pot oferi şi locuri de muncă locuitorilor din Schela”, a mai spus Iacov Bărceanu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Laptaria_care_a_salvat_satul_Negrea_0_202179863.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

O cunoscută firmă gălăţeană de lactate s-a închis

Nu vorbim despre vreo firmă înfiinţată de ieri, de azi. Societatea funcţiona din anul 2001, în domeniul producţiei şi distribuţiei de produse lactate, iar în 2007 se modernizase şi se dezvoltase în baza unui proiect european SAPARD, cu o valoare totală de 1,5 milioane de euro. Astfel, capacitatea de lucru a centrului de prelucrare ajunsese la 15.000 litri de lapte pe zi, iar livrarea lactatelor şi a brânzeturilor se făcea cu propria flotă de transport.

"Din păcate, Cosmilact SRL Schela şi-a închis porţile", spune primarul comunei Schela, Maricel Petrea. Societatea administra unul dintre ultimele şapte centre independente de prelucrare a laptelui din judeţul Galaţi şi era investiţia omului de afaceri Sandu Goldenberg.

Brânzeturile produse de Cosmilact erau prezente inclusiv în magazinele Metro din zona Moldovei. Se pregăteau aici produse clasice - cum ar fi laptele, sana, smântână, telemea şi brânză de burduf - dar şi specialităţi din brânzeturi, cu adaos de nucă, susan, stafide, mac, busuioc şi chimen.

În 2013, potrivit datelor comunicate către Finanţe, Cosmilact avea cinci angajaţi, înregistra o cifră de afaceri de 1.476.139 de lei şi un profit de doar 9.335 de lei. În cursul anului trecut, numărul mediu de salariaţi scăzuse la patru, iar cifra de afaceri era de doar 468.591 de lei. Nici vorbă de profit, însă. Dimpotrivă, Cosmilact raporta o pierdere de 506.345 de lei.

Acum, numele firmei apare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, din 7 decembrie 2015.

Managerul Sandu Goldenberg a precizat că greutăţile care l-au făcut să închidă temporar porţile centrului său de prelucrare sunt cele cu care se confruntă toţi. "S-a întâmplat şi la noi ce s-a întâmplat la toată lumea. Dar este o închidere temporară. Retehnologizăm unitatea şi încercăm să revenim", ne-a declarat omul de afaceri. În prezent, după eliminarea cotei de lapte, marii producători europeni sufocă piaţa românească, lipsită de sprijin din partea statului.

Industria prelucrării laptelui e, oricum, la pământ

În afară de Cosmilact, care la acest moment nu mai produce, mai sunt în Galaţi doar şase centre independente de prelucrare a laptelui: Întreprinderea Familială Gheorghe Druică (Galaţi), SC Buterfly SRL (comuna Folteşti), SC Mela&Co SNC (comuna Fundeni), SC Darmis SRL (comuna Independenţa), SC Lactoprod Com SRL (comuna Cudalbi) şi SC Mansel Group SRL (comuna Lieşti).

Avem, în judeţ, o singură unitate de procesare a laptelui, la Tecuci, administrată prin intermediul SC Klaus SRL. De asemenea, mai avem 16 ferme care prelucrează mai mult laptele pe care îl produc. Atât, la un judeţ cu peste 500.000 de consumatori!

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.