Jump to content

Scad salariile la Combinat?


Relu
 Share

Recommended Posts

Am primit azi fluturașii de salarii ... toată lumea a observat o micșorare a salariului tarifar ... de scăderea euro nici nu poate fi vorba, că atunci când euro a crescut salariile noastre nu s-au majorat

Dau ca exemplu fluturașul de salariu de acum un an, ianuarie 2009:

post-2783-126532115042_thumb.jpeg

și fluturașul primit azi:

post-2783-126532122126_thumb.jpeg

a scăzut tarifarul de 5,204 lei/oră la 5,162 lei/oră :-?

Link to comment
Share on other sites

Nemulţumiri şi scandal la Combinat

O neînţelegere legată de salariile siderurgiştilor de la ArcelorMittal Galaţi a generat discuţii aprinse printre muncitori. Există chiar informaţii potrivit cărora, la unele dintre secţii, mai mulţi siderurgiştii ar fi refuzat ar să muncească până când nu se reglementează problema respectivă. Administraţia dezminte însă acest lucru. Potrivit sindicaliştilor, luni urmează o întâlnire în cadrul căreia se va tranşa această neînţelegere.

Plata cu ora, o scânteie

Faptul că la UPSRS, în Combinat, pentru majoritatea salariaţilor se calculează un salariu orar, a generat ieri probleme. Există voci care spun chiar că lucrul a fost întrerupt. De unde a plecat totul? Se pare că după ce muncitorii au primit fişele de salariu, au constatat că tariful pentru fiecare oră lucrată a scăzut. Diferenţele de câţiva bani nu erau importante, însă muncitorii au spus că ele au dus la scăderea unora dintre lefuri cu peste 10 lei. Pentru toate astea poate exista însă şi o explicaţie. Acesta ar fi că salariile muncitorilor rămân neschimbate şi în 2010, numai că acest an are cu două zile lucrătoare mai mult. După ce se face împărţirea zilelor lucrătoare în ore, rezultă acea diferenţă de câţiva bani. În plus, siderurgiştii gălăţeni au primit mai puţini bani pentru ianuarie şi pentru că în această lună au fost mai puţine zile lucrătoare. Se pare că acest lucru nu a fost explicat suficient de clar salariaţilor de la Piese de Schimb, care au reacţionat.

Mai puţin bani

Vladimir Şandor, angajat al ArcelorMittal care lucrează la UPSRS şi care este reprezentant al sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal, ne-a declarat că muncitorii au primit fişele de salariu pe luna ianuarie şi că s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ar fi scăzut tarifele pe oră. Reacţia lor a fost, potrivit sindicalistului, refuzul de a mai lucra pentru câteva ore. „Oamenii au văzut că este o diferenţă la bani. Din acest motiv, la sculerie, spre exemplu, lucrul s-a întrerupt 2-3 ore. Dar nu este singurul loc, am înţeles că şi la turnătoria mixtă s-ar fi întâmplat acelaşi lucru, şi la alte secţii din Combinat. Se pare şi că valul de nemulţumire creşte, urmează să se facă schimbul de tură şi probabil că şi din următorul schimb o să apară oameni care nu sunt de acord cu această scădere”, a declarat Vladimir Şandor.

Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a susţinut la rândul său că încă de zilele trecute a primit telefoane de la membri de sindicat care i-au spus că există modificări la salariu. „Oamenii au văzut că faţă de luna decembrie salariile le-au scăzut cu 10-30 de lei. În urma acestui lucru am fost informat tot de către membri ai sindicatului nostru că timp de 2-3 ore oamenii nu ar fi vrut să pornească lucrul. Înţeleg însă că vom avea o întâlnire cu administraţia luni pe acest subiect”, a susţinut liderul de sindicat.

A fost sau n-a fost?

Pe de altă parte, liderul celeilalte structuri sindicale importante de la ArcelorMittal, FSS Metraom, a susţinut că nu are informaţii în privinţa opririi lucrului, dar poate confirma că au apărut mici diferenţe în ce priveşte unele salarii. „Este vorba, din câte am înţeles, despre diferenţe cuprinse între 10 şi 40 de bani la tariful orar. Pentru a discuta acest lucru, administraţia a lansat deja o invitaţie. Sindicatele sunt aşteptate luni să primească lămuriri legate de acest subiect. Nu am însă niciun fel de informaţie că angajaţii ar fi refuzat să mai muncească, nici dacă vorbim despre UPSRS, nici despre alte uzine”, a susţint Adrian Adăscăliţei, liderul FSS Metarom Galaţi.

Faptul că ar fi existat un protest, o întrerupere a lucrului a fost infirmat şi de către administraţia ArcelorMittal Galaţi. „Negăm informaţia conform căreia, în cursul zilei de vineri, ar fi existat o grevă la Uzina de Piese de Schimb”, a fost declaraţia lui Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Combinatului.

;)

Diferenţe pe forum

Pe unul dintre forumurile locale, unul dintre vizitatori a postat un anunţ, fotografiind fluturaşii de salariu. Se înţelege din cele scrise şi prezentate de către forumist faptul că ar fi scăzut tarifarul de la 5,204 lei/oră la 5,162 lei/oră, ceea ce înseamnă o diferenţă de 0,042 lei. Postarea făcută ieri de către acesta poate fi văzută aici -

http://www.viata-libera.ro/articol-Nemultumiri_si_scandal_la_Combinat_2.html

Link to comment
Share on other sites

Joi, 4 februarie, când s-au dat fluturașii, la Prelucrări Mecanice n-a fost nici o grevă. Oamenii au mormăit, s-au întrebat, au făcut socoteli... Nu știu ce-a mai fost după, ...de ieri am intrat în concediu play_ball.gif

Pentru toate astea poate exista însă şi o explicaţie. Acesta ar fi că salariile muncitorilor rămân neschimbate şi în 2010, numai că acest an are cu două zile lucrătoare mai mult. După ce se face împărţirea zilelor lucrătoare în ore, rezultă acea diferenţă de câţiva bani.

Aș posta un răspuns, da' mi-e rușine censored2.gif

edit: nu mai e UPSRS ci doar UPS (Uzina de Piese de Schimb) ... secția de reparații siderurgice face parte din serviciul de mentenanță.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.