Jump to content

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră


Recommended Posts

Posted

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Registrele de tranzacţionare a certificatelor CO2 administrează alocarea şi tranzacţionarea permiselor de emisii poluante din Europa. Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea să le emită. Companiile vând şi cumpără certificate de emisii în funcţie de îndeplinirea ţintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face într-o primă fază pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalaţiile care emit dioxid de carbon.

România poate emite în perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. În fiecare an România dispune de 75,94 milioane de certificate.

Cei mai mari poluatori din România sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, în intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare - Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia (912,3 milioane certificate) şi rafinăria Arpechim deţinută de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).

http://www.curierulnational.ro/Actualitate/2010-02-04/Hackerii+au+blocat+toate+Registrele+Nationale+de+certificate+CO2+din+UE&hl=Galati&tip=toate

  • 4 weeks later...
Posted

ArcelorMittal va plăti taxa pentru emisiile de carbon

ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a anunţat marţi că a pierdut procesul prin care dorea să fie scutit de taxa pentru poluare a Uniunii Europene. Curtea Europeană de Justiţie a declarat că ArcelorMittal nu poate anula legea UE pe baza căreia se emit permise de poluare, şi care presupune plata unor taxe în cazul în care este depăşit nivelul legal de poluare. CEJ consideră 'inadmisibilă' reclamaţia ArcelorMittal, care susţine că programul UE dăunează dreptului său de a-şi desfăşura activitatea şi de a deţine proprietăţi. Compania nu are temei legal pentru a cere despăgubiri, consideră CEJ. ArcelorMittal poate ataca această decizie într-un interval de două luni.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7428&Itemid=28

  • 10 months later...
Posted

Conform unei estimări aflate recent, 1.600.000 de certificate CO2 valoareză 24 de milioane de euro.

De unde rezultă că ArcelorMittal, cu 71 de milioane de certificate, poate obţine mai bine de un miliard de euro (1,050) din vânzarea lor!

  • 6 months later...
Posted

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră", informează, duminică, Ministerul Mediului.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare. Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional pi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".

money.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.