Jump to content

Sfantul Eminovici


corbu

Recommended Posts

Din ciclul "daca tot nu suntem in stare sa cream ceva valoros, macar sa distrugem imaginea valorilor nationale", Liga scriitorilor romani, in lipsa patologica si continua de inspiratie, incearca transpunerea lui Eminescu in rolul de sfant ortodox. Scrisoarea ligii

Citez din aceasta istorica adresa:

"Prea Fericite Patriarh, vă scriu în numele a peste trei sute de membri ai Ligii Scriitorilor din România, care au hotărât să Vă facem următoarea propunere:

Cunoscând faptul că Poetul Naţional, Mihai Eminescu, este cea mai importantă voce poetică din literatura română, că din cele 46 de volume cu aproximativ 14000 de file, aflate la Academia Română, răzbate spiritual naţional-ortodox....în poeziile şi articolele de presă, în căutări ştiinţifice şi studii filosofice, Eminescu reaminteşte, mereu, de prima imagine văzută la naşterea sa. Fiind vorba de un Hristos blând şi iubitor, luminat la chip de o lumină de candelă. În scrisul său filigranat are trimiteri biblice, pe care nimeni nu a ştiut să le pătrundă cu adevărat: “ce e cugetarea sacră?/carte tristă şi închisă/ce mai mult incifrează/ cel ce vrea a descifra, iar ”Făt Frumos din lacrimă “ este gândit ca o prefigurare a lui Iisus, scris ca o pagină de Scriptură. Folcloristul Tudor Pamfile subliniază că sub aceaşi chemare este scris şi “Luceafărul “(“Vas nestricat al Maicii Domnului“). În”Sărmanul Dionis “ descoperim căutarea înfrigurată a lui Dumnezeu şi al Mântuirii, prin sacrificiu şi iubire,

nicidecum ce spunea George Călinescu că este vorba de “elucubraţii romantice “ ce duc la reîncarnare;

– Mihai Eminescu a scris multe poezii cu temă religioasă, cum ar fi:”Să vie păstorii “,”Rugăciune”,”Rugăciune 1 “,”Rugăciune 2 “,”Rugăciune 3”,”maica Domnului”,”Rugăciune”,(Opere,vol V).

...că Poetul Naţional a devenit simbolul spiritualităţii româneşti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română, propunem:

Canonizarea poetului Mihai Eminescu ca SFÂNT în Calendarul Ortodox Român.

Sperăm că propunerea noastră prin Prea Fericirea Voastră, Daniel, va găsi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a aşeza pe Mihai Eminescu la locul cuvenit în calendarul Sfiinţilor Ortodocşi Români.

02.02.2010

Cluj-Napoca Preşedintele

LIGI SCRIITORILOR din România

Al.Florin ŢENE " 8-}

Va urma, presupun, fara a crea vreo conexiune sau ierarhie intre "catindati", scrisoarea Ligii Profesioniste de fotbal, cu propunerea de canonizare a lui G. Becali- ctitor de biserici si vajnic aparator al ortodoxiei, si a lui Mutu, fiindca isi face cruce cu limba inainte de intrarea pe teren si spune "Doamne ajuta" inainte de a lua "suplimente" alimentare... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Va urma, presupun, fara a crea vreo conexiune sau ierarhie intre "catindati", scrisoarea Ligii Profesioniste de fotbal, cu propunerea de canonizare a lui G. Becali- ctitor de biserici si vajnic aparator al ortodoxiei, si a lui Mutu, fiindca isi face cruce cu limba inainte de intrarea pe teren si spune "Doamne ajuta" inainte de a lua "suplimente" alimentare... laugh.gif

ESTI de BELEA !!!111.gif Nu mai pot... laugh.gif

24.gif

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.