Jump to content

Dan Bucfing, magician de la cinci ani


dcp100168

Recommended Posts

Dan Bucfing, magician de la cinci ani

* Gălăţeanul a încântat cu trucurile sale fanii magiei din lumea întreagă. Datorită performanţelor sale, artistul a ajuns să joace alături de iluzionişti celebri.

Dan Bucfing a fost vrăjit de magie încă din copilărie. El a avut prima încercare artistică când avea doar cinci ani. Tot atunci, artistul a înregistrat şi primul eşec. „Am început cu o eşarfă. Trebuia să îi fac un nod special, dar nu mi-a ieşit. În timp, am aflat cum trebuia făcut”, îşi aminteşte artistul.

Iluzionistul a descoperit de unul singur tainele meseriei. Misiunea lui a fost grea pentru că în bibliotecile comuniste nu existau cărţi de specialitate. „Înainte de 1989, nu era material din care să înveţi. Eu am găsit câteva manuale foarte vechi, dar acestea erau scrise în limba germană”, spune magicianul.

Artistul şi-a luat atestatul de magician la vârsta de 18 ani, după ce a fost examinat chiar de marele Iosefini.

Gălăţeanul şi-a început cariera artistică ca actor, în spectacole de estradă, şi a jucat alături de mari artişti, precum Radu Beligan, Tamara Buciuceanu, Corina Chiriac sau Dan Spătaru.

După Revoluţie, Dan Bucfing a plecat să joace şi să studieze în Franţa. În Hexagon, artistul a avut şansa de a învăţa meserie de la cei mai buni iluzionişti francezi. „Acolo am avut primul spectacol jucat în străinătate. A fost un show de 20 de minute. Totul a ieşit OK”, îşi aminteşte artistul.

Primul mare spectacol dat de artistul gălăţean a avut loc în 1997, la Atena. De atunci şi până în 2007, magicianul a avut spectacole cam în toată lumea. „Îmi este greu să spun pe unde am fost să joc. Mai uşor îmi este să vă spun unde nu am fost. În ASIA nu am avut spectacole”, recunoaşte artistul. În luna octombrie, magicianul se va întoarce în Atena pentru a juca în faţa publicului elen.

Formator de magicieni

Gălăţeanul nu este doar un artist special ci şi un bun profesor. Johannes, magicianul din emisiunea „I.Real”, difuzată la Pro TV, a învăţat meserie chiar de la Dan Bucfing. Artistul este însă mâhnit că nu a reuşit să-i transmită fiului său pasiunea pentru scenă. „E student la Facultatea de Nave. Ştie trucurile, îi plac, dar le face doar pentru prieteni. Nu s-a gândit să-şi facă o carieră din asta”, spune artistul. Pentru a-i sprijini pe toţi cei care iubesc această artă, în 2008, Dan Bucfing a pus umărul la înfiinţarea Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România.

întrebări şi răspunsuri

- Ce-i trebuie unui iluzionist pentru a avea succes?

- Un magician trebuie să iubească arta şi publicul. În plus, artistul care vrea să fie căutat de fanii magiei trebuie sa facă totul cu multă seriozitate. Nu este suficient să fii talentat. Trucurile pot fi învăţate, dar e nevoie de mult mai mult pentru a fi un iluzionist complet.

- Sunteţi magician şi acasă sau lăsaţi trucurile pe scenă?

- Rudele îmi cer să le arat ce am nou. Copiii din familie sunt cei mai insistenţi. E firesc să fie aşa. Nu mi se pare obositor să joc pentru ei. Îi văd încântaţi şi asta e cea mai mare satisfacţie pentru mine.

Ce îi place?

„Îmi place să fac fotografii şi să filmez. Din păcate, nu am prea mult timp la dispoziţie pentru altceva în afară de magie. Cele mai frumoase peisaje le-am surprins în Grecia, Spania şi Statele Unite ale Americii. Aceste ţări sunt foarte frumoase”.

Ce nu îi place?

„Nu îmi plac oamenii neserioşi. Mă refer în primul rând la guvernanţi, care ne promit marea cu sarea în fiecare an. Ne chinuim cu toţii ca să putem câştiga cinstit, dar Statul nu face mai nimic pentru a ne ajuta”.

Profil

Născut: 14 ianuarie 1961, Galaţi

Studii: Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi

Profesie: Magician

Familie: Căsătorit, un copil

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ani-1.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

O familie sub semnul magiei

În familia unui magician celebru ca Dan Bucfing te-ai aştepta ca lucrurile să se petreacă exact ca în lumea magică a lui Harry Potter: cratiţele gătesc singure şi apoi se spală fără ajutorul nimănui, soacra dispare ca prin farmec atunci când n-ai chef de ea, iar soţia nu trebuie să te cicălească pentru că ştii dinainte ce anume îşi doreşte.

Dan Bucfing este preşedintele Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România şi, după mai bine de zece ani petrecuţi peste hotare, sute de spectacole pe toate continentele, magicianul şcolit de mari maeştri ai artei iluzionismului a deschis un Magic Shop în apropiere de Elice. De îndată ce i-ai trecut pragul, te simţi pe viu ca în magazinul de trucuri magice al gemenilor Weasley, din cartea lui J.K. Rowling. Eşti cu totul vrăjit: cărţi de joc liliputane sau gigantice, baghete, bile care apar şi dispar, cărţi şi DVD-uri despre ABC-ul iluzionismului, prafuri care se transformă în zăpadă, apă care încremeneşte, lapte care dispare, evantaie care îşi schimbă culoarea ca prin farmec...

Ei, să nu exagerăm, magia, iluzionismul sunt doar pe scenă, nu şi în viaţa reală. Dan Bucfing este şi profesorul de magie al unor tineri pasionaţi şi talentaţi de această artă a incredibilului.

Examen cu marele Iosefini

Dan Bucfing este căsătorit de 22 de ani cu cea de care s-a îndrăgostit în liceu, Cornelia. Nu a cucerit-o cu vreun număr de magie, deşi pătrunsese deja în tainele acestei arte. Era prea timid. Idila lor a început pur şi simplu, ca orice altă poveste de dragoste, a continuat şi s-a concretizat într-o frumoasă căsnicie. La 18 ani, Dan Bucfing a dat examenul de magie în faţa unei comisii prezidate de marele magician Aurel Iosefini.

Din 1990 a avut şansa să studieze arta magiei în străinătate. Înainte de ’89, vremurile erau altele la noi şi iluzionismul nu era o meserie. A fost nevoit să aleagă o facultate: „A fost o dispută, trebuia să fac o facultate, dar nu ştiam unde să mă îndrept. Am ales chimia. Mi s-a părut mai fascinantă. Poate nu am excelat, dar în acele timpuri toată lumea trebuia să facă ceva”, ne-a mărturisit magicianul.

„Totul i se datorează soţiei”

„Soţia a fost înţelegătoare şi faptul că sunt ceea ce sunt acum i se datorează ei în exclusivitate. Soţia mi-a fost parteneră de spectacole câţiva ani, a fost producător, regizor de culise şi participa pe scenă la foarte multe numere, cunoaşte multe secrete, are talent şi multe idei foarte bune”.

La ora actuală, ea este criticul number one. Băiatul lor, Alexandru-Bogdan, are 20 de ani şi este student la Nave. „Îmi reproşez că, atunci când era mic nu am stat lângă el foarte mult, având foarte multe contracte, foarte multe turnee în lume. Din păcate, nu am putut să îl influenţez în arta magiei. Îl admir pentru pasiunea asta pentru nave. Magia e un domeniu unde, dacă nu ai asta în sânge, nu poţi fi forţat să o practici. Am lăsat la alegerea lui. E un tip deştept. Când era mic, l-am implicat în diverse numere şi acum mai ştie ceva. Foloseşte trucuri la întâlnirile cu prietenii, dar nu excelează în domeniu. Soţia e criticul meu, vine cu observaţii, sugestii bine gândite şi mă determină să refac numărul, să placă publicului”, ne-a spus Dan Bucfing.

„Nimic nu e supranatural”

Nu o dată a fost întrebat de spectatorii săi: „Poţi să faci o magie să dispară soţia?”. Dan Bucfing: „Într-un cuplu trebuie să existe înţelegere, respect foarte mult, iubire. În timp, nu mai e ca la 20 de ani şi atunci dacă nu există acel respect, acea înţelegere, atunci acel cuplu nu poate să supravieţuiască. Ne înţelegem foarte bine, ne iubim în continuare. În bucătărie cel mai bun magician e soţia, eu îmi etalez talentele pe acolo rar, că nu am timp”. Cum, n-are nici măcar o oală care face singură mâncare? Ori care să se spele singure? „În această artă, totul are o explicaţie, şi logică, şi naturală, nu e nimic supranatural. Nici măcar vasele nu se spală singure”, spune Dan Bucfing.

Peste 20 de ani

Cum se vede Dan Bucfing peste 20 de ani? „Îmi doresc un nepot sau nepoată, firma mea să fie cea mai bună din Europa şi sper să-i văd pe alţii care au început la fel ca mine că sunt undeva sus, ducând mai departe această artă. Mi-ar plăcea ca unul dintre elevii mei să ajungă în top şi să fie mai bine cotată această artă la noi în ţară”.

Trucuri magice de iubire

Poţi să cucereşti o persoană cu mentalismul? „Nu. Magia e pe scenă, în viaţa de zi cu zi eşti tu, ca om. Se pot aplica secrete ale artei magiei să cucereşti o fată, dar după aia dacă tu ca om nu eşti la fel de bun ca şi efectele pe care le obţii, rişti ca relaţia să nu funcţioneze. Fata îşi dă seama că nu e ceea ce pare”, spune Dan Bucfing. Bun, şi care ar fi un secret magic pentru longevitatea unei relaţii sau căsnicii? „E bine ca într-o relaţie, în anumite momente mai puţin plăcute să cauţi să fii calm, să acţionezi cu raţionament şi să îţi surprinzi partenerul în viaţa de zi cu zi, dacă se poate, cât de des, cu ceva nou. Chiar şi o floare sau o ciocolată, sunt momente frumoase”, spune Dan Bucfing. Şi dacă floarea sau ciocolata apar dintr-un joben magic, cu atât mai bine, am adăuga noi!

http://www.viata-libera.ro/articol-O_familie_sub_semnul_magiei_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Are singurul magazin de magie din ţară. Dan Bucfing, magician cu normă întreagă de peste 30 de ani

Considerată de mulţi a doua cea mai veche meserie din lume, magia există din cele mai vechi timpuri. Primele inscripţii care descriu un truc magic datează încă din Egiptul Antic. Galaţiul are mulţi artişti de marcă, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin. Unul dintre ei este Dan Bucfing, iluzionist care a încântat cu trucurile sale fanii magiei din toată lumea. Pasiunea lui Dan Bucfing pentru arta magiei a apărut la vârsta de cinci ani, când a văzut primul spectacol de circ. În timp, de la un copil fascinat, a ajuns unul dintre cei mai importanţi oameni din acest domeniu, în România. Iar "Viaţa liberă" a vorbit, din nou, cu dumnealui.

- Cum aţi început această "carieră" în domeniul magiei?

- Am încercat, la cinci ani, să tai o sfoară şi să o fac să apară de parcă nu s-ar fi întâmplat. Evident, nu mi-a reuşit. Apoi am încercat acelaşi lucru cu eşarfele mamei, dar singurele aplauze pe care le-am primit au fost nişte palme la fund.

- Din punctul dumneavoastră de vedere, care este diferenţa dintre un magician extraordinar şi unul mediocru?

-  Diferenţa dintre magicieni este determinata de public. Nu există numere, trucuri sau programe vechi, conteaza doar modul în care orice magician îşi prezinta show-ul, calitatea recuzitei şi a efectuării programului din punct de vedere tehnic, ingeniozitatea inovarii trucurilor clasice şi prezentarea artistică a momentului magic.

- De ce ar trebui copiii să înveţe trucuri de magie?

- Magia este o artă foarte complexă, care îi dezvoltă unui tânăr multe abilităţi, ca de pildă gândirea rapidă, logica, îndemânarea, comunicarea cu cei din jur, capacitatea de a lua decizii rapide în momente importante. În practicarea artei magiei se regăsesc cunoştinţe de fizică, chimie, matematică, biologie, desen, sport, muzică şi coregrafie, tehnici teatrale, etc. De aceea, un magician este considerat un artist complex, care este apreciat şi respectat în ţările cu tradiţie în arta spectacolului magic.

- Ce ne puteţi spune despre Festivalul Astralis?

- Am ajutat la organizarea Festivalului Internaţional de magie Astralis, care s-a desfăşurat la Cluj şi care a reunit magicieni de toate vârstele, din diferite colţuri ale lumii. Festivalul a fost organizat de Mario Grosu, care a oferit finanţarea, dar a avut parte şi de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, care a oferit locaţia pentru spectacol. Pe ansamblu, a fost o senzaţie extraordinară. Printre invitaţi s-a numărat şi Domenico Dante, preşedintele FISM (forul internaţional al societăţii magicienilor), o somitate în domeniu. Am avut magicieni veniţi din Franţa, Ungaria, Coreea de Sud, Italia şi, bineînţeles, România. Ne-am bucurat de sprijinul total al primăriei locale, astfel că am putut realiza diverse numere în locaţii diferite din oraş. Per total, a fost un spectacol minunat.

- Care sunt şansele pentru ca un astfel de festival să aibă loc în Galaţi?

- Dacă autorităţile competente din cadrul Primăriei, care se ocupă cu astfel de evenimente, ne vor sprijini, cu siguranţă vom putea organiza şi la Galaţi un festival al magiei. Din partea mea şi a asociaţiei pe care o conduc va veni tot suportul tehnic şi artistic necesar, pentru ca acest eveniment să se petreacă la nivel profesionist, comparabil cu celelalte concursuri şi festivaluri din lume.

Biografie

Născut: 14 ianuarie 1961
Căsătorit, un copil
Studii: Facultatea de Chimie, Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi
Preşedinte Asociaţia Magicienilor şi Iluzioniştilor din România - membru oficial FISM (Federaţia Internaţională a Societăţilor de Magie)

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.