Jump to content

Marii datornici la întreţinere riscă să ajungă pe străzi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Apaterm ameninţă că opreşte apa caldă rău-platnicilor

Potrivit directorului general al Apaterm, George Cubasa, este vorba de 10 asociaţii de proprietari care au datorii către Apaterm ce depăşesc un miliard de lei vechi. "Cele zece asociaţii de proprietari au fiecare o datorie către Apaterm care este de minim un miliard de lei vechi şi există o asociaţie de proprietari care are un debit de 20 de miliarde de lei vechi. Am transmis reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari să vină la sediul societăţii în următoarele zile pentru a încheia un protocol de eşalonare a datoriilor pe care le înregistrează, în caz contrar urmând să întrerupem furnizarea apei calde către asociaţiile de locatari respective. Aşa cum este plătită la termen factura la energia electrică consumată sau la alte utilităţi, cred că este normal să se facă eforturi pentru a fi achitată şi factura către Apaterm", ne-a declarat directorul general al Apaterm, George Cubasa. Potrivit aceleiaşi surse, valoarea debitelor înregistrate de populaţie, respectiv de către asociaţiile de proprietari, către Apaterm se ridică la nu mai puţin de 1.900 de miliarde de lei vechi. Dacă reprezentanţii celor 10 asociaţii de proprietari nu vor semna nici măcar un angajament de achitare eşalonată a debitelor, există posibilitatea ca locatarii să rămână fără apă caldă chiar cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Marii datornici la întreţinere riscă să ajungă pe străzi. 350 de gălăţeni sunt în procedură de executare silită

Gălăţenii daţi pe „mâna” executorilor judecătoreşti au debite de peste 10.000 de lei. Majoritatea celor care nu-şi achită datoriile la întreţinere fie au rămas fără locuri de muncă, fie au credite la bănci şi nu mai fac faţă datoriilor.

Munteanu Neculiţa se numără printre sutele de gălăţeni aflaţi pe lista neagră. A lucrat cinci luni în domeniul confecţiilor, dar la scurt timp de la declanşarea crizei a fost trimisă acasă. Pentru că nu a apucat să lucreze decât cinci luni, femeia nu beneficiază nici măcar de indemnizaţie de şomaj. Soţul, Petrache Munteanu, a lucrat o vreme în construcţii în Spania. Nu s-a descurcat şi a fost nevoit să se întoarcă acasă. Aşa se face că restanţele la întreţinere ale familiei au ajuns la uriaşa sumă de 25.325,79 lei. „Avem gazul oprit şi, de curând, am primit şi hotărâre judecătorească. Avem doi copii care merg şcoală, care trebuie hrăniţi şi îmbrăcaţi. Pe criza asta, am ajuns să nu avem nici ce mânca, aşa că nu ştiu când o să reuşesc să scăpăm de datoriile astea”, s-a plâns femeia.

În aceeaşi situaţie se află şi Victor Bertescu. El este pensionar de nouă ani, soţia lucrează ca îngrijitor la Şcoala nr. 10, iar băiatul este şomer. Restanţele familiei la apă caldă şi căldură sunt vechi de 10 ani. „S-a adunat în jur de 10.000 de lei, din care mai mult de jumătate sunt penalităţi. Sunt perioade în care nu am putut plăti nimic, de exemplu de sărbători. Sunt sătul de câte hârtii am primit, mi-au trimis şi avertismente”, ne-a mărturisit bărbatul, care riscă să fie dat şi pe mâna unui executor judecătoresc.

Deşi au restanţe uriaşe, datornicii nu pot rămâne fără apă caldă şi căldură. „Nu se face debranşare individuală. Furnizarea agentului termic poate fi sistată doar la nivelul unei scări, dacă majoritatea proprietarilor are datorii foarte mari”, declară George Cubasa, directorul Apaterm.

11 asociaţii pe lista neagră

Societatea locală de furnizare a agentului termic primar SC Apaterm a realizat un top al datornicilor. Pe lista neagră sunt 1.825 de restanţieri la întreţinere cu dosare în instanţă. Dintre aceştia, 350 sunt în procedură de executare silită, iar 80 sunt deja executaţi silit. „În total, avem de recuperat 170 de milioane lei de la populaţie, plus vreo 30 milioane lei de la Primărie. Nivelul încasărilor este unul foarte scăzut”, ne-a spus Cubasa. Cei mai mare datornic este unul dintre membrii asociaţiei de proprietari 517, şi anume Vasile Vasiliu. Acesta este şomer şi are de achitat nu mai puţin de 29.959,43 de lei. Locul secund în topul datornicilor este ocupat de un locatar al asociaţiei de proprietari 129, Vasile Hanui, care lucrează la Loconfort şi are o restanţă de 27.697,52 lei. Pe locul trei, se află un locatar al asociaţiei nr. 517, Munteanu Petrache, care are de achitat suma de 25.325, 79 lei. Pe lista neagră, mai figurează patroni, chiriaşi ai Primăriei, pensionari, profesori şi funcţionari publici.

Recuperatorii de creanţe, soluţia împotriva datornicilor

Dacă pe o perioadă mai lungă nu se achită nicio parte din datorie, asociaţia de proprietari înaintează o adresă prin care cere executorului judecătoresc să recupereze datoriile. În aproximativ 90% dintre cazuri, firmele reuşesc să recupereze sumele datorate. În primă fază, se trimite datornicului o scrisoare prin care este anunţat că ar fi bine să plătească. Dacă înştiinţarea respectivă nu îl convinge, rău-platnicul se trezeşte la uşă cu executorul judecătoresc. „La început, poţi rămâne fără televizor sau maşină, iar dacă datoria creşte, poţi rămâne şi fără apartament”, ne-a explicat administratorul Neculai Rolea.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Marii_datornici_la_intretinere_risca_sa_ajunga_pe_strazi-_350_de_galateni_sunt_in_procedura_de_executare_silita_0_203379905.html

Link to comment
Share on other sites

Ajunsi pe drumuri din cauza facturii la intretinere

Sunt din ce in ce mai multe si cazurile de galateni care ajung pe drumuri, pentru ca nu si-au platit intretinerea. Corneliu M., de 54 de ani, de profesie inginer, nu si-a mai platit facturile la intretinere de cativa ani, de cand a ramas fara locul de munca, din cauza varstei nereusind sa mai lucreze nici macar la negru, ca instalator de aparate de aer conditionat. Asociatia de proprietari a deschis actiune in instanta, a castigat, iar executorul judecatoresc a scos la licitatie apartamentul cu doua camere din blocul C17, din Tiglina 1. Cu banii ramasi dupa ce asociatia si-a retinut datoria la intretinere si penalitatile, inginerul nu a mai putut sa isi cumpere nici macar o garsoniera in oras, cu greu reusind sa isi cumpere o casa in comuna Foltesti. Sunt zeci de astfel de cazuri, dar si zeci de cazuri de galateni care si-au pierdut casele dupa ce nu au mai fost in stare sa isi plateasca datoriile la banci, pentru care garantasera cu locuinta.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a176930-efectele-crizei-in-galati-zeci-de-oameni-fara-adapost-sute-de-dosare-penale-mii-de-procese.html

Link to comment
Share on other sites

buna ziua stau in Micro 19 la C3 si am la scara I un locatar cara este proprietar de apartamentla etajul 4 (ULTIMUL ETAJ) si are o datorie la asociatia de locatarii cat are scara II la un loc si acum loctarii de la ultimul etaj vor sa li se faca hidroizoltia pe acoperis .

As avea cteva intrebarii .

1. cum sa-l determinam pe acel locatar sa-si plateasca restantele la asociatie.

2. daca nu reusim sal determinam cum sa facem izolatia la bloc.

3. este legal sa facem izolatie la restul blocului si deasupra apartamentului lui sa nu facem dar cu banii din fondul de reparatie

MULTUMESC ANTICIPR DE RASPUNS

Link to comment
Share on other sites

 1. Este de datoria presedintelui asociatiei de a incepe procedura de recuperare silita a datoriilor.
 2. Faceti-o oricum, cota-parte de contributie se va adauga la cuantumul datoriei. Trebuie doar acordul a 50%+1 din totalul locatarilor (proprietarilor).
 3. Daca nu faceti lucrarea integral, degeaba o faceti...
  Solicitati in mod expres presedintelui si administratorului sa faca lucrarea pe baza de contract, cu una din firmele agreate de primarie. Doar asa veti beneficia de garantia lucrarii (in general, 10 ani) si veti putea inainta dosarul pentru scutirea de impozit pe cladiri, pe anul urmator.

Link to comment
Share on other sites

Fiscul vinde locuinţele datornicilor la jumătate din valoare lor iniţială

Două apartamente din Micro 39 sunt vândute la jumătate din valoarea lor reală. Cea mai ieftină locuinţă costă 79.000 de lei, însă nici aşa nu are cumpărători, Direcţia Finanţelor Publice organizând până acum deja două licitaţii.

Gălăţenii care dispun de cel puţin 79.000 de lei îşi pot cumpăra acum un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, situat în blocul T10, din Micro 39. Şi asta pentru că, luna aceasta, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi urmează să scoată la licitaţie, pentru a treia oară, această locuinţă care a intrat în proprietatea statului după ce proprietarul nu şi-a achitat datoria către banca prin care a luat credit pentru a-l cumpăra. „Este o locuinţă simplă, cu două camere, în care actualul proprietar nu a locuit niciodată, în ultimii patru ani apartamentul fiind dat spre închiriere la diferite persoane, în general tinerilor", a spus Vasilica Tudor, una dintre vecine.

Scos la licitaţie din cauza datoriilor la întreţinere

Tot luna aceasta, Fiscul va vinde un apartament cu trei camere, situat în blocul N21, din acelaşi cartier. Preţul de pornire al licitaţiei este 124.320 de lei. Locuinţa a ajuns în proprietatea statului după ce proprietarul „a uitat" să-şi plătească facturile la întreţinere astfel încât, acum datoria a ajuns la 5.000 de lei. După cum ne-au explicat vecinii, apartamentul a aparţinut unei tinere care nu a mai locuit în acest imobil de circa trei ani.

Fiscul nu găseşte cumpărători

Deşi apartamentul se vinde la jumătate din valoarea lui iniţială, statul nu reuşeşte să-şi recupeze banii. „Am organizat deja două licitaţii urmând ca până la sfârşitul lunii să aibă loc cea de-a treia. Trebuie să se facă o nouă evaluare şi este posibil ca preţul să mai scadă. Astfel de imobile se vând foarte greu. Până acum, am vândut abia un apartament cu 2 camere la 99.000 de lei", a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP.

Fiscul vinde şi case

O altă ofertă care nu merită să fie ratată este casa scoasă la licitaţie contra sumei de 238.000 de lei. Este vorba despre o locuinţă cu cinci camere şi garaj în suprafaţă de 150 de metri pătraţi situată pe strada Gerului, în zona Parcului CFR. Imobilul va fi vândut luna această în cadrul aceleaşi licitaţii în care pot fi cumpărate şi cele două apartamente.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Fiscul_vinde_locuintele_datornicilor_la_jumatate_din_valoare_lor_initiala_0_209979239.html

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Doar 20% dintre asociaţiile de proprietari nu au datorii la întreţinere

Doar 134 dintre cele 687 de asociaţii de proprietari şi locatari din Galaţi, reprezentând aproximativ 20%, nu au datorii la plata apei calde şi căldurii către societatea furnizoare Apaterm, a declarat primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae. Edilul a spus că suma totală datorată Apaterm de asociaţiile de proprietari şi locatari se ridică la 54,4 milioane de lei, "o sumă enormă", după cum afirmă primarul. Nicolae a mai spus că în Galaţi sunt 687 de asociaţiile de proprietari şi locatari, dintre care doar 134 nu au datorii, 283 au plătit peste 50% din restanţe, iar 271 se situează sub 50% din plata datoriilor.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=11648&Itemid=0

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

3.400 de familii din Galaţi au restanţe la căldură

55 din cele 800 de asociaţii de locatari din Galaţi riscă să rămână fără căldură şi apă caldă pentru că au datorii la Apaterm, societatea publică de termoficare. În luna decembrie 2010, mai bine de 3.400 de familii nu şi-au plătit apa caldă şi căldură. „Dacă proprietarii acestor apartamente şi-au achitat sau nu agentul termic, nu putem verifica exact, deoarece Apaterm Galaţi are contract de furnizare cu Asociaţia de proprietari/locatari şi nu cu fiecare locatar/proprietar în parte.

Cert este faptul că, 48 de asociaţii nu au înregistrat absolut nici o plată, în luna decembrie 2010, către societatea furnizoare", a precizat George Cubasa, directorul Apaterm.

În caz că nu se vor plăti restanţele, societatea de termoficare va trece la sistarea furnizării servicilor de căldură şi apă caldă. "Pe această cale, Apaterm Galaţi trage un semnal de alarmă către întreaga populaţie că, nu pot consuma apa caldă şi căldură fără să plătească, iar în caz contrar, există riscul de a rămâne fără aceste servicii", a mai adăugat Cubasa.

Cele mai mari datorii le înregistrează: Asociaţia nr. 126 - 136.537 lei, Asociaţia nr. 147 - 153 605 lei, Asociaţia nr. 244 - 193.044 lei, Asociaţia nr. 235 - 312.799 lei, Asociaţia nr. 44 - 294.515 lei şi Asociaţia nr. 810 - 388.031 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Cubasa-datorii-intretinere-apartamente-proprietari-restante_0_415758523.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Apaterm vrea să şteargă penalităţile asociaţiilor care îşi plătesc datoriile

Ca să nu mai plătească majorările, asociaţiile trebuie să achite mai întâi factura curentă şi abia apoi tranşe din datorie, conform unui grafic de eşalonare. În funcţie de valoarea tranşelor plătite, proporţional, vor fi reduse penalităţile. Dacă, de exemplu, se achită 10 % din din datoria de bază, tot cu acest procent scad şi majorările.

Florian Mateiţă, reprezentantul SC Rominsolv SRL, administratorul judiciar al Apaterm SA, a făcut publică ieri strategia de redresare economică a societăţii care asigură apa caldă şi încălzirea apartamentelor majorităţii gălăţenilor.

Salvarea de la faliment a SC Apaterm depinde de recuperarea contravalorii de 1,7 miliarde lei a serviciilor de termoficare neachitate de populaţie. De aceea, programul de rentabilizare vizează ca măsură principală ştergerea condiţionată a penalităţilor pentru asociaţiile de proprietari care îşi achită datoriile către Apaterm.

„Dacă la data de 11 octombrie, judecătorul sindic va emite o hotărâre favorabilă acestui program, din acel moment vom îngheţa penalităţile şi aşteptăm ca asociaţiile de locatari să vină la Apaterm pentru conciliere şi stabilirea graficului de eşalonare a plăţii datoriilor de bază (fără penalităţi.Asociaţiile care se conformează şi vor plăti facturile curente plus o parte din datorie vor beneficia de reducerea proporţională a penalităţilor " - a afirmat Florian Mateiţă.

Reprezentantul administratorului judiciar a exemplificat modul de calcul al ştergerii penalităţilor. „Să spunem că o asociaţie de locatari are o datorie de bază de 100 de milioane de lei şi mai are de plătit penalităţi în valoare tot de 100 de milioane. Dacă achită factura la zi şi 10.000 de lei din datorie, totalul penalităţilor se reduce cu 10% şi rămâne un rest de 90 de milioane lei. Dacă asociaţia plăteşte mai mult sau mai puţin din datorie, procentul de reducere a penalităţilor se modifică proporţional", a explicat Mateiţă.

Locatarii pot scăpa de penalităţi şi pe cont propriu

În situaţia în care, timp de o lună, o asociaţie de proprietari nu se prezintă la conciliere pentru stabilirea graficului de reeşalonare, membrii acesteia, care totuşi doresc să scape de penalităţile „la întreţinere", se pot adresa direct conducerii SC Apaterm.

„Sigur că de preferat ar fi să vină asociaţia, iar locatarii să nu fie puşi pe drumuri. Totuşi le oferim această soluţie celor care vor să devină bun-platnici mai uşor, scăpând de penalităţi", a precizat şi Adriana Stratulat administrator special (director general) al SC Apaterm SA

Votul creditorilor Apaterm va fi hotărâtor

Înainte de a ajunge să fie investit cu putere executorie de către judecătorul sindic, programul de redresare economică a Apaterm, şi, implicit, şi această măsură cu care actuala administraţie a societăţii de termoficare speră să evite falimentul, trebuie aprobată de Adunarea Generală a Creditorilor.

Cum însă cel mai important creditor al Apaterm este SC Electrocentrale Galaţi (90% din datoria totală a furnizorului de apă caldă şi căldură fiind către producătorul de agent termic primar), este de presupus că reprezentantul acestuia va vota „împotrivă".

Motivul? Eduard Urbanschi, directorul SC Electrocentrale, consideră că pentru populaţie ar fi mai avantajoasă soluţia preluării prin absorbţie a Apaterm (de către Electrocentrale) şi eliminarea acestei societăţi ca verigă intermediară între producătorul de agent termic primar şi beneficiarii serviciilor de termoficare.

Jumătate dintre gălăţeni, datori la Apaterm

Mai mult de jumătate dintre asociaţiile de proprietari din Galaţi au datorii „istorice" către societatea de termoficare. „În Galaţi sunt în total 830 de asociaţii. Dintre acestea, peste 400 nu şi-au plătit facturile pentru apă caldă şi căldură. Cam 100 se încadrează clar în categoria celor rău-platnice şi au de plătit şi penalităţi foarte mari. Ştergerea acestora ar fi în avantajul lor. Eu zic că este bine să profite !" , consideră Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Peste 90% dintre asociaţiile de proprietari din Galaţi au datorii la furnizorii de apă rece, apă caldă şi încălzire

Doar aproximativ 50 de asociaţii de proprietari dintre cele peste 700 existente în municipiul Galaţi nu au datorii la furnizorii de apă rece, apă caldă şi încălzire, a anunţat, luni, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Potrivit acestuia, numai către furnizorul de apă caldă şi încălzire Apaterm, asociaţiile de proprietari au datorii de peste zece milioane euro.

''Numai în perioada mai-iulie, o şeptime dintre asociaţii nu au plătit absolut nimic, 84 de asociaţii au plătit doar o lună, 24 au plătit doar două luni iar opt asociaţii au plătit trei luni. Sunt zece asociaţii care au peste cinci dosare de executare silită. Sunt unele cu şapte, altele cu opt, altele cu 13 dosare. Sunt peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion lei, iar unele dintre ele au şi peste două milioane. În momentul de faţă, avem 1.630 de dosare de executare silită ale Apaterm către cei care au datorii. Facem apel către oameni să fie responsabili, pentru că este nedrept ca bun-platnicii să plătească şi să fie vitregiţi de servicii pentru că unii nu pot plăti, iar foarte mulţi nu vor', a declarat Marius Stan.

Foarte mulţi dintre restanţieri provin dintre cei care stau cu chirie în locuinţele sociale ale Primăriei Galaţi. ''Sunt chiriaşi care locuiesc în apartamentele primăriei şi care au datorii de peste un milliard lei vechi. Este inacceptabil şi nu înţeleg cum de li s-a tolerat, pentru că există un regulament, o lege care spune foarte clar că pentru trei luni de neplată eşti dat în judecată şi evacuat', a spus Marius Stan.

Primarul a precizat că în perioada următoare vor fi luate măsurile necesare pentru recuperarea, măcar parţială, a datoriilor către furnizorii de apă rece, apă caldă şi încălzire, mai ales că sezonul rece se apropie, iar preţul la gigacalorie va creşte pe fondul scumpirii gazelor naturale.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Firma care gestionează insolvenţa Apaterm scoate la vânzare casele datornicilor

Datoriile la utilități, respectiv la apă caldă şi căldură, îi lasă pe gălățenii datornici fără locuințe. După ce au fost amenințați pe site-ul Apaterm de către Insol SPRL, administratorul judiciar al societății edilitare, unii consumatori s-au trezit cu locuințele scoase la licitație. Este și cazul lui Liviu Minciunică, care va rămâne fără apartamentul cu două camere, în vederea recuperării datoriilor. Licitația pentru vânzarea imobilului va avea loc pe 27 septembrie, iar prețul de pornire este de 101.040 lei.

La ora actuală, sunt 1.630 de dosare de executare a celor datornici, iar datoriile depășesc 10 milioane de euro, de la cetăţeni către Apaterm. O şeptime din asociaţii nu a plătit absolut nimic de cinci luni. Sunt gălățeni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei. „Există asociaţii de proprietari unde media datoriei pentru fiecare apartament racordat depăşeşte 14.000 lei, iar vechimea facturilor este de zece ani”, afirmă reprezentanții Insol SPRL.

Suspiciuni în privinţa Insol

Firma care gestionează insolvenţa Apaterm, CC Insol, a fost criticată și de primarul municipiului Galați, Marius Stan: „Îmi permit să trag un semnal de alarmă. Intenţiile acestei societăţi nu sunt dintre cele mai bune. Atâta timp cât prima întrebare pe care o pui când preiei administrarea este «Câte apartamente sunt în litigiu şi au fost somate cu evacuarea dacă nu plătesc?», daţi-mi voie să mă gândesc şi la alte lucruri. Această societate e foarte bine plătită - 300 de milioane pe lună, plus 7% din ce are de încasat Apaterm. Realizaţi că 7% din 10 milioane, datoria cetăţenilor, înseamnă 700.000 de euro, ne gândim că pot să rămână fără apartamente câteva sute de oameni”, a declarat Stan.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedinte de asociaţie datornic la întreţinere

Locatarii blocului E7 din Ţiglina II s-au pricopsit cu un preşedinte de asociaţie care are mai multe datorii la întreţinere decât tot restul locatarilor. G.R., preşedintele asociaţiei 827, are o restanţă de 13.272 lei, ceea ce îi nemulţumeşte pe oamenii care îşi plătesc taxele la el. „S-a judecat în instanţă. A primit hotărâre de la Tribunal, dar el nici nu a plătit nimic, nici nu face altceva. Mai mult decât atât, se ceartă cu toată lumea, înjură. Nu ai cum să te înţelegi cu el!”, a spus una dintre locatare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Calorgal nu acoperă pagubele Apaterm. Datorii recuperate cu mascaţii?

Primarul Marius Stan le-a atras din nou atenţia gălăţenilor să-şi plătească datoriile la întreţinere: „Să nu creadă că vor scăpa de plata datoriilor la Apaterm. Îi avertizez că societatea care gestionează insolvenţa şi apoi falimentul Apaterm se va ocupa de recuperarea datoriilor şi să nu se mire oamenii dacă va preda creanţa altei firme care, cu mascaţi şi cu oamenii legii, să vină şi să-i execute silit pe datornici. Se pot trezi oamenii daţi afară din case pentru că nu şi-au plătit datoriile!”, a avertizat primarul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Lichidatorul Insol SPRL a început să-i execute silit pe gălățenii datornici la Apaterm

Datoriile la apă caldă şi căldură îi lasă pe gălățenii datornici fără locuințe. După ce au fost amenințați, pe site-ul Apaterm, de către Insol SPRL, administratorul judiciar al societății edilitare, unii consumatori s-au trezit cu locuințele scoase la licitație. La ora actuală, sunt peste 1.600 de dosare de executare a celor datornici, iar datoriile către societatea locală de termoficare depășesc 10 milioane de euro.

Topul datornicilor

Majoritatea celor care nu-şi achită datoriile la întreţinere fie au rămas fără locuri de muncă, fie au credite la bănci şi nu mai fac faţă datoriilor. Sunt gălățeni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei. Conform unui top întocmit de Apaterm, cea mai mare datorie o are de plătit Natalia Munteanu, din cartierul Micro 17. Este vorba de nu mai puțin de 103.234 lei. Locul 2, în topul datornicilor, îl ocupă Neculai Feraru, din Micro 40, cu o sumă restantă de 102.644 lei. Acesta este urmat îndeaproape de Emil Neagu, din Micro 38, care a acumulat o datorie de 95.679 lei.

Amenințați cu evacuarea

Topul nu-i iartă nici pe chiriaşii Primăriei. Pe lângă faptul că nu-și achită chiriile, aceştia datorează sume uriaşe către furnizorii de utilităţi. În total, chiriașii Primăriei au de plătit 4,7 milioane de lei. Cea mai mare sumă o are de plătit Victoria Barbalata, cu o datorie de 84.507 lei. Din cele 3.761 de contracte de închiriere, 1.753 sunt chiriași cu datorii. Pe rolul instanțelor de judecată sunt 676 de dosare pentru rezilierea acestor contracte şi evacuarea rău-platnicilor.

În momentul de faţă, restanţele populaţiei faţă de furnizorul de apă caldă şi căldură Apaterm se ridică la 35 de milioane de euro, în timp ce Apaterm are de plătit producătorului de agent termic primar Electrocentrale nu mai puţin de 77 de milioane de euro. La rândul său, termocentrala a acumulat datorii de 24 de milioane de euro, din care 15 milioane de euro către Romgaz.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Datorii de miliarde la întreţinere

Sute de familii din Galaţi au restanţe de peste 100 de milioane de lei vechi la facturile de apă, gaze şi căldură. Recordul este deţinut de o familie din Micro 17 care are de plată 1,03 miliarde de lei vechi, mai bine de jumătate penalităţi. Printre datornicii Galaţiului se află şi chiriaşi ai Primăriei, dar şi companii care au transformat apartamentele în sediu de firmă. Cu alte cuvinte, facturile la gaze, apă şi căldură nu au mai fost plătite de ani de zile.

Doamna Victoria este pensionară şi stă cu chirie într-un apartament al Primăriei din Micro 17, împreună cu fiica, cu doi nepoţi şi cu un căţel. Deşi este la zi cu chiria, la întreţinere are datorii de 845 de mil., din care 480 reprezintă doar penalităţile. Bătrâna are o pensie de 700 de lei, iar fata munceşte la un spital pe salariul minim. Singura şansă de a-şi plăti restanţele uriaşe este să le achite în rate.

Recordul absolut la Galaţi este deţinut de o femeie tot din Micro 17, blocul L, care are 1,03 miliarde de lei vechi restanţe la întreţinere. Femeia în vârstă de 65 de ani trăieşte în concubinaj şi nu a mai plătit facturile de mai bine de 10 ani. De altfel, din cauza datoriilor uriaşe la întreţinere, scara a fost debranşată de la apă.

Pe locul doi se află un bărbat din cartierul Micro 40 care are datorii de peste 1 miliard de lei vechi, iar 14 familii au restanţe la întreţinere de peste 500 de milioane de lei vechi.

În topul Apaterm publicat pe site-ul instituţiei sunt nu mai puţin de 35 de asociaţii. Distribuitorul local are de încasat de la gălăţeni 160 de milioane de lei noi şi doar 10% dintre asociaţii sunt cu datoriile la zi. De altfel, pe rolul instanţelor se află 174 de dosare de executare silită.

presagalati.ro

TOPUL DATORNICILOR

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Gălăţenii îşi pierd casele în contul datoriilor la întreţinere

* Datornicii gălăţeni ajung în faţa instanţei de judecată şi riscă să îşi piardă casele * Peste 2.000 de procese între asociaţiile de proprietari şi locatari sau Apaterm se află pe rolul Judecătoriei

Asociaţiile de proprietari care nu au reuşit să îşi recupereze banii de la locatarii rău-platnici au apelat la instanţa de judecată. La fel a procedat şi Apaterm, care are de recuperat bani de la asociaţiile de proprietari. Pe rolul Judecătoriei Galaţi sunt 2.329 de cauze în care una dintre părţi este o asociaţie de proprietari. „Nu se poate face o statistică din care să reiasă câte procese sunt deschide de Apaterm sau de asociaţiile de locatari, dosarele fiind înregistrate pentru pretenţii”, ne-a explicat Gabriela Chihaia, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi.

Procesele se finalizează şi, de cele mai multe ori, locatarii rău-platnici sunt obligaţi de instanţa de judecată să îşi achite datoriile. Dacă nu îşi plătesc datoriile, asociaţiile de proprietari sau Apaterm apelează la un executor judecătoresc pentru a-şi recupera creanţele prin executare silită. „Pe rolul Judecătoriei Galaţi sunt înregistrate 880 de dosare privind încuviinţarea executării silite, dosare în care una dintre părţi este o asociaţie de proprietari. Mai sunt încă nouă dosare în care una dintre părţi este o asociaţie de locatari. Nici în acest caz nu putem spune diferenţiat câte persoane fizice sau câte asociaţii sunt executate silit”, ne-a declarat Gabriela Chihaia.

După ce se obţine încuviinţarea executării silite, apartamentele sunt scoase la licitaţie.

Am sperat că la Camera Executorilor Judecătoreşti există o evidenţă clară în acest sens. Din păcate însă nu am reuşit să facem rost de aceste informaţii. „Nu sunt date publice şi nu vă pot spune câte astfel de executări există. Cereţi evidenţa la Judecătorie”, ne-a declarat telefonic Dănuţ Coţac, şeful Camerei Executorilor Judecătoreşti.

Exemple de executare

Pe site-ul Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi sunt publicate toate executările silite şi, implicit, anunţurile pentru licitaţii. Am aflat, astfel, că restanţierii la plata întreţinerii vor rămâne fără casă pentru sume ce încep de la 2.500 de lei.

Un exemplu concret este cel al lui Laurenţiu Bontaş, care datorează Asociaţiei de Proprietari nr. 830 suma de 2.542,80 de lei (sumă care include şi executarea silită). Pentru această datorie, apartamentul gălăţeanului a fost scos la licitaţie, la cererea asociaţiei de proprietari, pentru suma de 64.100 de lei.

În unele cazuri, gălăţenii ajung să fie executaţi silit chiar de Apaterm. Este cazul lui Viorel Lefter, care are o datorie de 21.023,42 de lei. Apartamentul lui Viorel Lefter a fost scos la licitaţie având preţul de pornire de 109.805 lei.

Acestea sunt doar două exemple din cele 889 de cazuri ajunse în faza de executare silită. Cam acesta este practic şi numărul apartamentelor scoase la licitaţie pentru neplata datoriilor către asociaţiile de proprietari şi, implicit, către furnizorii de servicii. Lista însă se va mări pe măsură ce magistraţii Judecătoriei Galaţi vor finaliza judecata în celelalte peste 2.000 de dosare aflate pe rol.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Gălăţeni fără nicio datorie la Apaterm

În timp ce zeci de asociaţii de locatari sau proprietari din Galaţi înregistrează către Apaterm datorii în valoare totală de circa 1.600 de miliarde de lei vechi, potrivit informaţiilor furnizate de directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas, există şi asociaţii care au reuşit performanţa de a nu avea niciun leu datorie în ceea ce priveşte plata facturilor aferente apei calde sau căldurii consumate. „Potrivit situaţiei întocmite de Apaterm, există 30 de asociaţii de locatari sau proprietari care nu au nicio datorie către Apaterm, cum ar fi de exemplu asociaţiile 101, 141, 160, 123 bis, 149, asociaţia Teiul, 219, 285, 523, 781. De asemenea, mai sunt 32 de asociaţii care au debit zero dar au de achitat nişte penalităţi, care nu sunt mari”, ne-a mai declarat directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Administratorul judiciar al Apaterm vinde la licitaţie casele gălăţenilor şi în 2013

Noul an vine cu vești proaste pentru gălățenii care au restanțe uriașe la plata întreținerii. În cazul în care nu îşi plătesc datoriile, asociaţiile de proprietari sau administratorul judiciar al societății edilitare - Insol SPRL - vor apela la un executor judecătoresc pentru a-şi recupera creanţele prin executare silită. La ora actuală, sunt peste 1.900 de dosare de executare a celor datornici, iar datoriile populației către societatea locală de termoficare depășesc 35 milioane de euro. Acesta este motivul pentru care mai mulți consumatori s-au trezit cu locuințele scoase la licitație chiar în prag de sărbători. Este și cazul lui Viorel Lefter, care locuiește pe strada Oțelarilor nr.12, bloc 07, și care are o datorie de 21.023,42 de lei. Apartamentul acestuia a fost scos la licitaţie, având preţul de pornire de 82.353 lei. Vânzarea va avea loc pe 22 ianuarie 2013, ora 10.00, la biroul executorului judecătoresc Ștefan Postelnicu.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Vremuri grele pentru datornicii la întreţinere. În urma dispariţiei Apaterm, îşi vor pierde locuinţele

După încheierea noilor contracte cu SC Calorgal SA, locatarii care n-au mai plătit de ani buni apa caldă şi încălzirea caloriferelor vor fi executaţi silit la ceerea lichidatorul judiciar al SC Apaterm. Mai mult, şi dacă vor intenţiona să-şi achite datoriile ca să nu rămână pe drumuri, nu vor mai avea unde s-o facă după încetarea existenţei SC Apaterm SA.Începând din această săptămână, „Calorgal”, noul operator public de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Galaţi va începe acţiunea de contractare a serviciilor sale, cu asociaţiile de proprietari, precum şi cu beneficiarii casnici (deţinători de racorduri individuale). Noile contracte cu Calorgal nu prevăd vreo refererire şi nici vreo obligaţie legată de datoriile restante către Apaterm a asociaţiilor semnatare.

Iluzia datoriilor anulate

„Oodată încheiate contractele dintre asociaţiile de proprietari şi distribuitorul de energie termică, furnizarea agentului termic (inclusiv apa caldă) nu va mai fi afectată de datoriile istorice sau curente către APATERM”, ne-a mai declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi. Aşadar relaţia contractuală cu Calorgal porneşte de la zero. În atare situaţie, locatarii bun-platnici s-ar putea simţi nedreptăţiţi considerând că, dacă datornicilor li se „şterg” datoriile, ei au plătit degeaba. Ei bine nu e aşa. Rău-platnicii rămân datori către SC Apaterm SA, iar lichidatorul judiciar CC Insol SPRL are obligaţia contractuală de a recupera cât mai multe dintre debitele restante pentru a fi restituite creditorilor înscrişi la masa credală (dintre care cel mai important este Electrocentrale SA Galaţi) şi are şi un motiv foarte important s-o facă: încasează un procent din sumele recuperate (după unele surse de 2%). Conform lichidatorului judiciar, există asociaţii de proprietari la care media datoriei către Apaterm, pentru fiecare apartament termoficat, depăşeşte suma de 14.000 lei, iar în unele cazuri, vechimea debitelor restante depăşeşte chiar şi zece ani.

Somaţie publică

Administratorul judiciar al Apaterm avertizează, printr-o somaţie publicată în presa locală că: „Vom lua toate masurile prevăzute de lege pentru recuperarea datoriilor care constau în întreruperea furnizării serviciilor (măsură deja tardivă n. red.) şi executarea silită a bunurilor mobile şi imobile. În acelaşi timp vom lua măsuri legale împotriva reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari/locatari din vina cărora nu au fost urmărite creanţele locatarilor şi nu au fost achitate datoriile provenite din consumul de energie termică produsă în sistem centralizat”, Drept urmare, nu numai proprietarii care n-au mai plătit de ani de zile întreţinerea vor rămâne fără locuinţe, urmând a fi executaţi silit, ci şi cei care datorează sume mult mai mici. Situaţia este şi mai dramatică pentru toţi aceştia dacă avem în vedere că, după dispariţia ca entitate juridică a SC Apaterm, datornicii, care vor încerca să-şi salveze locuinţele alergând la casieria Apaterm pentru a achita sumele mai mici decât valoarea apartamentelor sau garsonierelor, nu vor mai avea unde s-o facă. Apaterm nu va mai exista ca să le încaseze banii în contul datoriilor, iar Calorgal are în comun cu fosta societate falimentată de rău-platnici, doar obiectul de activitate.

Trebuie recuperate datorii uriaşe

„Recuperarea datoriilor istorice către Apaterm revine administratorului judiciar CC Insol SPRL, în termenii şi termenele legii. Administratorul judiciar are de recuperat creanţe în valoare totală de 166.308.393 lei la data de 31.12.2012 (fără cele aferente serviciilor neachitate aferentei decembrie 2012) din care: debitul restant al populaţiei este de 76.378.243 lei la care se adaugă penalităţi de întârziere în valoare de 87.640.461 lei. Apaterm datora, la 31 decembrie 2012, către SC Electrocentrale Galaţi 373.105.211 lei (fără factura de consum a lunii decembrie 2012)”, a precizat, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi. Conform aceleiaşi surse, pentru recuperarea datoriilor, se află pe rolul instanţelor, în diferite faze procesuale, 1.368 de acţiuni. Numărul sentinţelor aflate în faza de executare este de 2.037, iar cel al sentinţelor aflate în aşteptarea executării silite este de 1.421 din care 227 cesionate de asociaţiile de proprietari.

Veste bună pentru locatarii corecţi

„Primarul Marius Stan îşi menţine angajamentul de a evita în aceasta iarnă majorarea preţului gigacaloriei pentru energia furnizată populaţiei prin sistemul public de termoficare şi de a căuta şi implementa, cât mai rapid, soluţii alternative de producere a energiei termice pentru consumul casnic. De asemenea, precizăm că încetarea activităţii Apaterm şi preluarea de către Calorgal a distribuţiei centralizate a agentului termic nu afectează procesul şi procedurile de acordare a subvenţiei pentru energie termică şi nici a ajutoarelor de încălzire”, ne-a mai declarat Mihai Costache. Preţul gigacaloriei furnizate populaţiei în municipiul Galaţi este de 247 de lei, la care se adaugă o subvenţie de 74 de lei pentru fiecare gigacalorie, acordată de Consiliul Local. În Galaţi peste 70.000 de apartamente sunt branşate la sistemul public de furnizare a agentului termic

 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Proprietari cu restanţe uriaşe la întreţinere

* Angajaţii Apaterm încearcă recuperarea datoriilor din uşă-n uşă * Există asociaţii cu restanţe de peste 2,5 milioane de lei * Un chiriaş al Primăriei a ajuns la un debit de 102.934 de lei

Apaterm a încercat în ultima vreme să recupereze, pe cât posibil, datoriile acumulate de asociaţiile de proprietari de-a lungul anilor, trimiţându-şi oamenii în teren. Drept urmare, începând cu data de 15 septembrie, au fost recuperate sume destul de importante de bani. Un angajat al Apaterm, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a declarat: "Am plecat după orele de program pentru a bate din uşă în uşă pe la aceşti rău-platnici. Mulţi, într-adevăr, nu au putut să ne plătească, însă alţii au făcut credite la bănci, s-au împrumutat, şi şi-au stins datoriile. De pildă, a fost un om care a reuşit să plătească, în două tranşe, peste 10.000 de lei".

Printre cei care nu îşi plătesc întreţinerea la timp sunt atât chiriaşi ai Primăriei Galaţi, cât şi persoane importante din mediul de afaceri. Astfel, la nivelul lunii noiembrie, potrivit centralizărilor, Asociaţia 371 Olt (Micro 17) avea o datorie totală de 2.664.736,21 de lei, din care valoarea energiei termice consumate şi neachitate era de 1.863.095,99 de lei, cea mai veche factură neachitată datând din luna mai a anului 2002. De altfel, aceasta este asociaţia cu cel mai mare debit dintre toţi clienţii Apaterm. Numai de la această asociaţie s-au strâns pe rolul instanţelor de judecată un număr de 17 procese şi au fost puse în executare cinci sentinţe de executare silită.

O altă asociaţie cu probleme este cea cu numărul 758 (Micro 14). Aici, datoria totală la nivelul lunii noiembrie 2012 se ridica la 2.559.263,42 de lei, cea mai veche factură neachitată datând din ianuarie 2010. Printre datornicii de top se numără şi trei chiriaşi ai Primăriei Galaţi, unul având o restanţă de 102.934 de lei, altul 42.388 de lei, iar cea de-a treia persoană are numai 14.969 de lei. Contrar nivelului mare al datoriei, lista cu datornici furnizată de asociaţie către municipalitate însumează numai 141.549 de lei, ceea ce presupune fie un grad redus de participare a administratorului la această acţiune, fie nereguli în evidenţa contabilă.

Nu numai în cartierele periferice ale Galaţiului sunt probleme. O asociaţie din Mazepa, numărul 185, datorează 1.599.399,55 de lei, din care numai Apaterm are de recuperat 873.619,86 de lei, cea mai veche factură neachitată fiind emisă în luna ianuarie a anului 2006. Unul dintre datornici este operator de transport şi trebuie să returneze 27.351, 37 de lei, un alt apartament este deţinut de Metal SA şi înregistrează o datorie de peste 40.000 de lei, în timp ce un cadru universitar datorează 23.502,38 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Şi-a pierdut apartamentul din cauza datoriilor!

Pentru o datorie de 11.532,89 de lei la întreţinere, un gălăţean şi-a pierdut ieri apartamentul situat în Micro 19, după ce Asociaţia de Proprietari din care făcea parte a decis cedarea creanţei. Potrivit Primăriei Galaţi, care ne-a furnizat această informaţie, apartamentul a fost vândut de către executorul judecătoresc, cu suma de 51.000 de lei, plus cheltuielile de executare. Primăria atrage atenţia gălăţenilor datornici la întreţinere că se pot trezi în orice moment în aceeaşi situaţie, cu executorul judecătoresc la uşă! Şi riscă să-şi piardă agoniseala de-o viaţă pentru că nu au plătit întreţinerea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Chiriaşi vor putea fi daţi afară imediat din casele Primăriei

Primăria Municipiului Galaţi a demarat programul de întocmire a noilor contracte de închiriere pentru spaţiile de locuit care aparţin municipalităţii.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galați, „clauzele acestor contracte prevăd şi situaţii clare în care contractele cu chiriaşii ar putea fi anulate imediat. Printre acestea se numără cazurile în care chiriaşul deteriorează spaţiul de locuit, cele în care acesta nu plăteşte pentru o perioadă mai mare de trei luni consecutiv cheltuielile comune pentru furnizarea de utilități, sau atunci când spaţiul de locuit nu a fost folosit pentru o perioadă mai mare de trei luni”.

presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Asociaţii campioane la neplata facturilor

Un număr de 68 de asociaţii de proprietari sau locatari din Galaţi, care înregistrau datorii către Apaterm, nu au vărsat niciun leu în contul societăţii în perioada 1-23 august.

Potrivit informaţiilor furnizate de către directorul Apaterm, Adriana Stratulat, cele 68 de asociaţii rău-platnice au de achitat suma de 10,118 milioane de lei. „Valoarea totală a sumei datorate de asociaţiile de proprietari către Apaterm se ridică la 170 de milioane de lei, iar la ora actuală, ca urmare a datoriilor acumulate, un număr de 123 de asociaţii din cele 700 existente nu mai primesc apă caldă”, ne-a mai declarat Adriana Stratulat.

Aceasta estimează că în cursul lunii septembrie factura pe care Apaterm o va avea de achitat către Electrocentrale va fi în jur de un milion de lei, dar precizează că în luna septembrie încasările vor fi slabe ca urmare a faptului că locuitorii Galaţiului au cheltuieli de făcut cu aprovizionarea de iarnă sau cu începerea anului şcolar. „Din experienţă vă pot spune că încasările vor continua să fie scăzute în luna septembrie aşa cum au fost în august, când cei mai mulţi au plecat în concedii şi nu au mai plătit întreţinerea”, ne-a declarat Adriana Stratulat.

Într-un comunicat de presă remis de Primăria Galaţi se arată că în intervalul 1-4 septembrie, Apaterm a efectuat plăţi către SC Electrocentrale în sumă totală de 483.000 lei. Suma vărsată poate fi considerată una mică dacă ţinem cont de faptul că Apaterm are de achitat 35 de milioane de lei către Electrocentrale, care la rândul ei are de plătit 95 de milioane de lei către Romgaz.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

30 de asociaţii nu mai au datorii la Apaterm

În acest moment, 30 de asociaţii nu înregistrează datorii către Apaterm, fiind cu plata la zi sau chiar în avans, informează Primăria Galaţi. Aceste 30 de asociaţii totalizează 2.800 de apartamente. Valoarea facturilor de debit din luna iulie, pentru apă caldă, a însumat 23.964 lei, iar valoarea plăţilor făcute în luna august către Apaterm a fost de 25.179 lei.
„526 de asociaţii au achitat, în perioada 01 august - 16 septembrie, sume mai mari decât factura aferentă lunii iulie, reducându-şi astfel datoriile înregistrate la 31 iulie. Suma facturată acestor 526 de asociaţii a fost de 605.000 lei iar suma încasată de la acestea a fost de 3.541.732 lei. Diferenţele pozitive sunt între 10 bani şi până la de 195 de ori suma facturată (asociaţia Crinul, Micro 21 bloc X4, 66 de apartamente) - 85 de lei suma facturată şi plăţi de 16.588 lei. 78 din aceste asociaţii nu au avut facturi pentru apă caldă, fie având restricţii impuse la consum din cauza datoriilor pentru încălzire, fie neavând consum. Aceste 78 de asociaţii însumează o datorie de 34.262.369 şi au achitat în perioada 1 august - 16 septembrie suma de 204.765 lei. Însumat, toate cele 526 asociaţii care au achitat în plus faţă de consumul lunii iulie aveau datorii şi penalităţi de 150.755.893 lei (la 31 iulie). În urma plăţilor făcute în perioada 1 august - 16 septembrie (3.541.732 lei), această datorie s-a redus cu 2,3%”, informează Primăria Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.