Jump to content

Sindicaliştii de la Combinat, gata de grevă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sindicaliştii de la Combinat, gata de grevă

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi a anunţat, marţi, că va declanşa conflictul de interese, reclamând că administraţia combinatului siderurgic nu a acceptat revendicările privind majorări salariale care să fie incluse în contractul colectiv de muncă pe 2010. Preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat că decizia a fost luată ca urmare a faptului că singura revendicare a sindicatului, cea referitoare la majorarea salariilor, nu a fost acceptată de administraţie în timpul negocierilor contractului colectiv de muncă pe anul 2010, transmite corespondentul Mediafax.

Angajaţii vor o creştere salarială de 10%

Potrivit sursei citate, conflictul de muncă poate fi deblocat doar după ce conducerea ArcelorMittal Galaţi va rezolva favorabil solicitarea sindicaliştilor, care îşi doresc o majorare cu 10% a salariilor, începând cu luna ianuarie a anului 2010. Într-un document depus de sindicaliştii de la combinatul siderurgic la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi se arată că singura cale care poate duce la oprirea conflictului de interese este "acceptarea de către patronat a revendicării aşa cum a fost formulată, ca singură abordare logică, morală, obiectivă, conform legislaţiei muncii şi protecţiei sociale".

Purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a refuzat să comenteze acţiunea sindicatului Solidaritatea.

Potrivit normelor legale, conflictele de interese pot apărea în momentul stabilirii condiţiilor de muncă cu ocazia negocierilor privind contractul colectiv şi se referă la "interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariaţilor".

Singurul sindicat care nu a fost de acord cu patronatul

În luna decembrie a anului 2009, când au început negocierile contractului colectiv de muncă pe 2010 de la ArcelorMittal Galaţi, sindicatele din combinatul siderurgic au prezentat un punct de vedere comun, cerând majorarea salariilor cu 18 procente, precum şi creşterea altor beneficii. Revendicările sindicatelor au fost respinse de către administraţie, care a susţinut îngheţarea contractului din 2009, inclusiv a capitolului salarizare. Aceştia au oferit, însă un bonus reprezentând cinci procente din salariul anual al fiecărui siderurgist. Propunerea a fost în cele din urmă acceptată de toate sindicatele, cu o singură excepţie, sindicatul Solidaritatea, care a continuat să ceară majorarea salariilor şi care a decis să fie de acord cu prelungirea vechiului contract colectiv de muncă, făcând, însă, obiecţii la capitolul salarizare.

Ultima creştere salarială: 9,5% în 2008

Ultima majorare salarială de care au beneficat siderurgiştii gălăţeni a fost cea obţinută la negocierile contratului colectiv de muncă pe 2008, atunci când salariile lor au fost majorate cu 9,5 la sută. Efectele crizei economice au apărut la combinatul siderurgic gălăţean încă de la începutulul anului 2009, când administraţia i-a trimis pentru o perioadă de câte zece zile, în şomaj tehnic, prin rotaţie, pe toţi cei 12.600 de angajaţi. A urmat, în luna iunie, închiderea Uzinei Cosco Chimice, iar cei 1.500 de muncitorii de aici au fost forţaţi să aleagă între schemele de plecări voluntare şi relocarea lor pe platforma siderurgică în cadrul unui program intitulat "Talent Pool". Aproximativ 80 la sută dintre ei au ales să primescă plăţile compensatorii şi să îşi părăsească locurile de muncă.

http://www.capital.ro/articol/sindicalistii-de-la-sidex-gata-de-greva-131675.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Link to comment
Share on other sites

Conflictul de muncă de la Combinat a fost înregistrat la minister

Ministerul Muncii a înregistrat conflictul de muncă declanşat de Sindicatul Solidaritatea la ArcelorMittal Galaţi, conform legii, în registrul unic, a anunţat, miercuri, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea. Potrivit acesteia, tot conform legii, urmează o perioadă în care părţile implicate pot participa la o mediere.

Întâlnirea dintre sindicate şi administraţia combinatului urmează să aibă loc pe 15 februarie, la ora 12,00, la sediul Agenţiei, în prezenţa a doi mediatori, desemnaţi tot de Ministerul Muncii: Olimpia Ralea şi Otilia Doroş.

Amintim ca ieri (marti), la sediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi a fost depus dosarul privind deschiderea conflictului de muncă de către Sindicatul Solidaritatea din cadrul Arcelor Mittal Galaţi.

Sindicatul reclamă faptul că administraţia combinatului siderurgic gălăţean nu a acceptat revendicările referitoare la capitolul salarizare din Contractul Colectiv de Muncă(CCM) pe anul 2010.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7165&Itemid=28

Link to comment
Share on other sites

Încercarea de conciliere a eşuat

Încercarea de conciliere în cazul conflictului de interese de la ArcelorMittal Galaţi, înregistrat săptămâna trecută la Ministerul Muncii de către reprezentanţii sindicatului Solidaritatea, a eşuat. Şedinţa care a avut loc, luni, la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi s-a încheiat fără ca părţile să fi discutat solicitările de fond în baza cărora sindicatul a declanşat acest conflict. Potrivit procesului-verbal încheiat la sfârşitul şedinţei de conciliere, patronatul nu recunoaşte existenţa unui conflict de interese, în vreme ce sindicatul Solidaritatea continuă să ceară o majorare salarială.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea, a susţinut că ambele părţi au fost prezente la conciliere, dar că au prezentat puncte de vedere diferite în ce priveşte acest conflict de interese. Mai exact, a precizat Ralea, patronatul a a susţinut că nu recunoaşte existenţa unui conflict de interese atâta vreme cât există un contract colectiv de muncă activ, cu care sindicatele au fost de acord şi pentru care au semnat la finalul negocierilor de anul trecut.

Preşedintele Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat că, în această situaţie, urmează să îşi consulte membrii pentru a stabili un plan de acţiuni şi îşi menţine cererea de majorare a salariilor cu zece procente. Întrebat dacă greva generală ar putea fi una dintre viitoarele opţiuni ale sindicatului, Tiber a susţinut că această decizie aparţine membrilor Solidarităţii, dar că speră într-o rezolvare a situaţiei în urma negocierilor cu administraţia.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Conflict de interese îngheţat la ArcelorMittal Galaţi

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi s-a jucat cu un foc de paie. Conflictul de interese deschis în urmă cu câteva săptămâni şi-a topit semnificaţiile după ce, în cadrul unei adunări generale a sindicatului, care a avut loc miercuri după-amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a decis suspendarea acţiunilor legate de acest conflict. Majoritatea celor prezenţi la şedinţa de ieri au fost de părere că declanşarea unei greve nu este oportună. Asta pentru că, pe de-o parte, sindicatul Solidaritatea este frământat de scandaluri, iar pe de altă parte, muncitorii de pe platforma siderurgică sunt interesaţi mai întâi ca acest combinat să funcţioneze, iar ei să-şi păstreze slujbele. „Situaţia este din ce în ce mai grea. Vă spun că unii dintre colegi au început să vină fără pachet la muncă pentru că nu mai au bani, dar nu cred că este momentul pentru o grevă”, a spus unul dintre sindicaliştii prezenţi la adunare. Un altul a opinat că esenţial pentru Solidaritatea este să îşi rezolve problemele de credibilitate şi să fie oprite jocurile din interior. „Dacă mă întreabă cineva, ştiu că sunt de la Solidaritatea, da` nu pot să-i răspund dacă vin de la gruparea lui Tiber sau a Ilincăi Diaconu. Trebuie lămurit lucrul ăsta, apoi să vorbim de acţiuni sindicale”, a susţinut siderurgistul. În cele din urmă, conducerea sindicatului a expus trei soluţii în privinţa conflictului de interese. Preşedintele Gheorghe Tiber le-a spus membrilor de sindicat că s-ar putea opta pentru medierea conflictului, pentru arbitraj sau pentru grevă. După discuţii s-a ajuns la concluzia că nici una dintre cele trei variante nu ar avantaja sindicatul şi pe membrii săi, aşa că s-a decis suspendarea oricăror acţiuni până la o nouă adunare generală. „Conflictul de interese rămâne deschis până la următoare Adunare Generală a Sindicatului Solidaritatea, care va avea loc pe 29 aprilie. Până atunci vom suspenda orice altă acţiune legată de acest conflict şi ne vom canaliza forţele pe acţiuni de organizare sindicală", a declarat preşedintele Solidarităţii, Gheorghe Tiber. Asta după ce membrii de sindicat au hotărât în majoritate (s-a înregistrat un singur vot împotrivă şi o abţinere) că nu e momentul oportun pentru declanşarea unei greve, dar că nici medierea sau arbitrajul conflictului nu le-ar putea aduce beneficii muncitorilor de la ArcelorMittal Galaţi. Rămâne de văzut dacă portiţa lăsată întredeschisă în ceea ce priveşte acest conflict va mai fi izbită de perete, aşa cum se întâmpla în vremurile bune ale sindicatului Solidaritatea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Conflict_de_interese_inghetat_la_ArcelorMittal_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.