Jump to content

România va fi împărţită în regiuni


dcp100168

Recommended Posts

România ar putea fi împărţită în 16 regiuni

Initiativa legislativa a parlamentarilor UDMR, prin care se propune infiintarea a 16 regiuni si organizarea a 5 macroregiuni de dezvoltare, a trecut miercuri de Senat prin adoptare tacita. Propunerea legislativa, care a fost initiata de toti parlamentarii UDMR si care presupune si gruparea judetelor Covasna - Harghita - Mures, avea termen de adoptare tacita data de 10 februarie, informeaza Mediafax. Conform proiectului, cele 16 regiuni si cele cinci macroregiuni de dezvoltare nu sunt unitati administrativ teritoriale si nu au personalitate juridica. Proiectul de lege a primit raport negativ din partea Comisiei pentru administratie, dar a trecut de Senat in forma propusa de initiatori, urmand sa fie dezbatut de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala.

Cele saisprezece regiuni de dezvoltare sunt:

Macroregiunea I: Botosani - Suceava; Bacau - Iasi - Neamt - Vaslui; Braila - Buzau - Galati - Vrancea

Macroregiunea II: Constanta - Tulcea; Bucuresti; Calarasi - Ialomita - Ilfov; Giurgiu - Teleorman; Dolj - Mehedinti - Olt

Macroregiunea III: Gorj - Valcea; Arges - Dambovita - Prahova

Macroregiunea IV: Arad - Caras-Severin - Timisoara; Alba - Hunedoara; Sibiu - Brasov

Macroregiunea V: Covasna - Harghita - Mures; Bistrita-Nasaud - Cluj - Maramures; Bihor - Salaj - Satu-Mare

http://www.ziare.com/actual/eveniment/02-10-2010/romania-ar-putea-fi-impartita-in-16-regiuni-994231

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cele cinci macroregiuni de dezvoltare propuse de UDMR

I. Moldova toată, plus Brăila şi Buzău

II. De la Tulcea şi Constanţa şi până la Drobeta-Turnu Severin (partea de sud a Munteniei şi Olteniei) până la Dunăre, inclusiv Bucureştii

III. Partea de nord a Munteniei şi Olteniei (Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj)

IV. Banatul, plus partea de sud a Transilvaniei (Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov)

V. Partea de Nord şi Est a Transilvaniei, de la Covasna şi Harghita până în Bihor, Satu Mare şi Maramureş

Cele 16 regiuni de dezvoltare

01 – Botoşani, Suceava;

02 – Bacău, Iaşi, Neamţ, Vaslui;

03 – Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea;

04 – Constanţa, Tulcea;

05 – Bucureşti;

06 – Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov;

07 – Giurgiu, Teleorman;

08 – Dolj, Mehedinţi, Olt;

09 – Gorj, Vâlcea;

10 – Argeş, Dâmboviţa, Prahova;

11 – Arad, Caraş Severin, Timişoara;

12 – Alba, Hunedoara;

13 – Sibiu, Braşov;

14 – Covasna, Harghita, Mureş;

15 – Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş;

16 – Bihor, Sălaj, Satu Mare.

post-2782-0-03164400-1301006972_thumb.jp

post-2782-0-06111600-1301006984_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Prea tare harta cu Carligatura si Bailesti-ul. Nea Marin cred ca rade de se strica, acolo, sus. Eu zic sa fie si mai mici judetele si intre ele sa se infiinteze vami, sa se puna taxe etc. Ar fi chiar fain =))

Link to comment
Share on other sites

Daca vanzatorul nr.1 de tara face sluj in fata lor, pentru viitoarea constitutie, bozgorii vor si obtine ce vor. Si de aceea am spus candva ca trebuie sa fim atenti la pasarica prezidentiala pentru ?noua constitutie? Dupa aia, adio net si alte chestii moderne. Adio pareri. Totul va reveni ca inainte de '89 pentru el si ca inainte de 1919 pentru noi. Deja Basarabia este acolo!

Link to comment
Share on other sites

Covurlui? Ca in timpul celui de al 2-lea razboi mondial? :)) Eu personal nu sunt de acord cu aceasta harta.. mi-e prea urata.. Eu nu cred ca este nevoie de vreo reorganizare administrativa in tara asta.. poate doar de niste DEPORTARI MASIVE in Tg. Mures, Harghita, si Covasna!

Edited by Oldskull.Fanatiks
Link to comment
Share on other sites

Off pe voi va intereseaza mai mult ungurii decat propriu vostru judet ...

Reforma administrativa este necesara iar judetul Galati nu a existat niciodata inainte de comunisti , nu exista nici un fel de campie , munte sau deal in Romania numit Galati , exista insa Covurlui si Braila .

Link to comment
Share on other sites

Din istoria mea de baltă, știu că numele GALAȚI este încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare și parcă nu era comunism pe atunci. Să nu mai vorbesc că era și cam singurul port la Dunăre dacă nu mă înșel.

Această reformă poate părea bună pentru unguri și pentru cei ca dumneavoastră stimate vecin.

Poate ne luminează Mikka cu vasta lui cultură!

Link to comment
Share on other sites

MAXIM!!! Da' de ce nu-si impart Ungaria in micro si macro regiuni???AAAA, astia sunt ungurii aia mai de kkt decat ungurii adevarati...ungurii aia expulzati din Ungaria pentru ca erau prea nesimtiti....aaaa, uite ca au ajuns sa ne imparta noua tara cum vor ei...Ah, tu, Stefan, ah, tu Tepes, ah, tu Mircea...unde sunteti voi...cu birurile voastre catre o lume intreaga. Aia erau mai destepti, plateau tribut si erau lasati in pace. Astia....astia sunt prosti, se imprumuta de la europeni (germani) si ii lasa pe unguri sa conduca tara. Oare vom avea aceeasi soarta ca tarile care i-au acceptat pe musulmani???

Link to comment
Share on other sites

@Andrei

Mersi de misto. :))

Da, exista.

Sunt destule dovezile ca pe vremea lui Stefan targul exista, chiar de destul vreme.

Galatiul ar putea fi considerat "singurul" port romanesc la Dunarea maritima abia dupa 1539/40 cand Braila e transformata in raia turceasca.

Apropo de rivalitatea "portuara" sunt multe voci care sustin ca "arderea" Brailei de catre Stefan cel Mare urmarea, printre altele, si scaderea importantei Brailei si cresterea rolului Galatiului. E o parere.

Impartirea administrativa ar trebui sa raspunda cu totul altor cerinte decat cele etnice sau religioase etc.

Pentru braileanul:

A existat si o regiune, a Dunarii de Jos, cu resedinta la Galati, asta asa, doar ca sa nu mai spunem ca Galatiul (administrativ) e o inventie comunista...

http://1.bp.blogspot.com/_yYcDY0o6YEA/SXZ_gx3VvDI/AAAAAAAAAEk/QbSvN8tk2Ew/s1600-h/Tinuturi1938.jpg

PS http://casa-regala.blogspot.com/2009/01/impartirea-administrativ-teritoriala.html

E util de citit articolul. Traian Basescu nu e primul caruia ii place tintarul cu Romania...

Pentru necazul brailenilor (glumesc): e de remarcat persistenta Galatiului ca reper administrativ-teritorial in ultimii 70 ani :ymblushing:

Edited by Mikka
Link to comment
Share on other sites

Stai asa ca eu nu am spus ca eu nu am spus nimic de orasul Galati , eu am spus ca nu a existat inainte de comunisti vreo regiune , tinut , judet etc cu numele de Galati . Dunarea de Jos NU este doar Galati chiar daca aveti voi impresia asta :d( ca in cazul Universitatii care credeti ca este doar a Galatiului ... dar asta e alt subiect ).

In legatura cu posibila reorganizare teritoriala :- se preconizeaza mutarea deciziilor si puterii de la nivel judetean la nivel regional , iar Galatiul fiind capitala regionala cred ca ar profita macar pentru ca banii se vor "numara" la Galati.

Link to comment
Share on other sites

Covurlui? Ca in timpul celui de al 2-lea razboi mondial? :)) Eu personal nu sunt de acord cu aceasta harta.. mi-e prea urata.. Eu nu cred ca este nevoie de vreo reorganizare administrativa in tara asta.. poate doar de niste DEPORTARI MASIVE din Tg. Mures, Harghita, si Covasna!

NU DIN CI IN.

MAXIM!!! Da' de ce nu-si impart Ungaria in micro si macro regiuni???AAAA, astia sunt ungurii aia mai de kkt decat ungurii adevarati...ungurii aia expulzati din Ungaria pentru ca erau prea nesimtiti....aaaa, uite ca au ajuns sa ne imparta noua tara cum vor ei...Ah, tu, Stefan, ah, tu Tepes, ah, tu Mircea...unde sunteti voi...cu birurile voastre catre o lume intreaga. Aia erau mai destepti, plateau tribut si erau lasati in pace. Astia....astia sunt prosti, se imprumuta de la europeni (germani) si ii lasa pe unguri sa conduca tara. Oare vom avea aceeasi soarta ca tarile care i-au acceptat pe musulmani???

Din pacate, da. Doar ca acolo au niste manifestatii de strada iar la noi decid/impun. Si sunt curios ce explicatie vor da bozgorii cand vor TREBUI SA RECUNOASCA ADEVARUL ISTORIC: suprafata Tisa-Dunare-Nistru, inainte si dupa invazia mongolilor ratacitori ulterior denumindu-se moghior, avea oras de margine si de legatura cu vestul BUDA (BUDA-PESTA). Buda este un nume de localitati cam des intalnite prin Romania, fata de desertul Mongoliei.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Traian Băsescu vrea reîmpărţirea administrativă a României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că va discuta cu partidele politice soluţii ca până în 2012 România să fie reîmpărţită din punct de vedere administrativ pentru stimularea investiţiilor, iar el îşi va lua rolul de a face populaţia "reticentă" să înţeleagă această măsură. "Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze", a spus Băsescu, adăugând că aceasta va fi una din priorităţile sale în discuţiile cu partidele politice şi speră ca până în 2012 să fie adoptată o soluţie în acest sens. Preşedintele a recunoscut că această măsură nu va fi susţinută de populaţie, care va fi "reticentă", însă el îşi va asuma responsabilitatea de a explica cetăţenilor avantajele reorganizării. "E foarte greu să te duci într-un judeţ să spui cuiva", a explicat şeful statului.

O iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR prin care se propune înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare, a trecut de Senat. Propunerea legislativă, iniţiată de toţi parlamentarii UDMR, vizând modificarea şi completarea Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România avea termen de adoptare tacită data de 10 februarie. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Voievodatul Galaţi sau provincia Moldova de Sud?

Regiuni, voievodate, provincii, departamente, conurbaţii, megalopolisuri sau sub orice altă denumire, reîmpărţirea administrativ teritorială a României, adusă în atenţia publică de PDL, ţine capul de afiş al agendei politice actuale. Un subiect cu atât mai delicat cu cât aici, la malul Dunării, încă există amintiri puternice din perioada 1950-1968, când Regiunea Galaţi includea şi actualele judeţe Brăila şi Tulcea.

Tema nu este nouă, despre ea se discută de cel puţin 8 ani, cam de când cele 8 regiuni de dezvoltare (structurate mai degrabă pe hârtie, decât în fapt) au fost stabilite pentru atragerea şi folosirea de fonduri europene. Galaţiul face parte din Regiunea de Dezvoltare de Sud-Est, alături de alte 5 judeţe: Brăila, Vrancea, Buzău, Tulcea şi Constanţa.

Acum, însă, tema a fost reluată în cadrul PDL, preşedintele Emil Boc transmiţându-le parlamentarilor săi că împărţirea teritorială a României (8 noi regiuni, în loc de cele 41 de judeţe plus Bucureştiul) trebuie să devină o prioritate (FOTO 1). O astfel de împărţire ar avea legătură cu fondurile europene (10 miliarde accesabile în perioada 2013-2014) pe care Ministerul Dezvoltării le-ar putea aloca, în consens cu înţelegerea făcută la nivelul Comisiei Europene, acela de a se trasa, în România, regiuni cu statut juridic.

Totuşi, o nouă împărţire a ţării ridică multe semne de întrebare, inclusiv în cadrul partidului de la putere. Asta, pentru că una dintre variantele propuse (pe model polonez) prevede desfiinţarea consiliilor judeţene – ceea ce ar însemna nu doar reducerea posturilor din administraţia locală, ci şi anularea sferelor de influenţă politică locală.

O altă problemă la orizont este varianta pe care ar susţine-o UDMR – stabilirea unei regiuni care să cuprindă judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

Nici partidele din Opoziţie nu stau mai liniştite în perspectiva unei astfel de împărţiri teritoriale. În varianta desfiinţării consiliilor judeţene, PSD nu este încântat de perspectivă; imaginaţi-vă doar cazul Galaţiului care, să spunem, nu ar mai avea Consiliu Judeţean! Un astfel de scenariu ar putea fi privit şi ca o superbă ironie a sorţii, în condiţiile în care PSD tot amână desemnarea potenţialului candidat pentru CJ, pendulând între actualul preşedinte Eugen Chebac şi senatorul Gheorghe Saghian…

PDL: Judeţul Moldova de Sud, fără preşedinte CJ Galaţi

Deşi nu a participat, personal, la întâlnirea cu preşedintele PDL Emil Boc, deputatul gălăţean Mircea Toader spune că „susţin în totalitate ideea unei noi reorganizări, chiar pe acest sistem polonez [cu voievodate]. În acest sistem se vor desfiinţa consiliile judeţene. Vrem ca astfel să scăpăm regiunile de enclavizarea politică. Vrem să coborâm competenţele de la nivelul consiliilor judeţene la nivelul primarilor de municipii şi comune. De ce să împartă banii veniţi de la Guvern preşedintele CJ? De ce nu ar putea fiecare primar să facă asta? Într-un astfel de sistem şi numărul prefecţilor s-ar reduce”.

Deputatul Mircea Toader nu s-a ferit chiar să facă referiri clare la judeţul nostru, pe care îl vede făcând parte din noua structură. „Să spunem că se va numi judeţul Moldova de Sud, iar în componenţă va avea probabil cam aceleaşi judeţe care fac parte astăzi din regiunea de dezvoltare. Ei, un astfel de nou judeţ ar putea să facă un proiect comun, pe viitorii 15 ani, prin care să se dezvolte toate zonele, nu ca acum, când aloci bani pentru Galaţi, dar uiţi Tecuciul”, mai spune Mircea Toader.

Acest ipotetic judeţ nou, Moldova de Sud, „va avea o conducere cu un preşedinte, ales prin vot uninominal şi un consiliu în care toate regiunile componente să aibă o cotă de reprezentare”.

Dar ce facem cu orgoliile locale şi faimoasa „capitală reşedinţă de regiune”? „Nu locul unde va avea sediu conducerea va fi important, căci responsabilităţile vor fi diminuate şi transferate către primari şi consiliile locale”, răspunde Toader.

PNL: Tema nu poate fi decisă pe genunchi

Deputatul PNL Victor Paul Dobre crede că viitorul României va include şi o nouă reîmpărţire administrativ-teritorială, însă „o astfel de decizie nu trebuie luată pe picior. Până şi comuniştii au vorbit vreo 3 ani despre asta până în 1968. Este o temă prea importantă pentru a fi decisă şi creionată pe genunchi”.

De comun acord cu PC, PNL deja are o strategie privind împărţirea administrativ teritorială a României (care va fi prezentată şi sâmbătă, la Sala Palatului, celor 5.000 de delegaţi USL la expunerea programului uniunii în privinţa administraţiei publice locale).

Dobre spune că „nu suntem de acord cu desfiinţarea judeţelor, cel puţin nu în această etapă, ci cu menţinerea structurilor, aşa cum se întâmplă, în cazul departamentelor, în Franţa sau a provinciilor, în Italia”.

Deputatul crede însă că regionalizarea nu va trebui făcută pe conturul actualelor regiuni de dezvoltare (trasate „mai mult geometric”) şi că ţara ar trebui să aibă între 15 şi 20 de regiuni, stabilite mai degrabă, funcţie de zonele istorice – Dobrogea, Oltenia, Banatul: „Viziunea noastră nu modifică caracterul naţional şi unitar al ţării, căci nu vedem asta ca pe o federalizare a ţării”.

În plus, spune Dobre, regiunile nu trebuie să implice desfiinţarea judeţelor, fiecare regiune putând să conţină două până la patru judeţe, cu o populaţie de minim un milion de locuitori. Regiunile ar urma să aibă o conducere compusă din reprezentanţii judeţelor componente, iar structura ar putea derula proiecte de mare anvergură, pe sistemul parteneriatului regiune-stat.

Deputatul liberal a evitat să nominalizeze judeţele alături de care Galaţiul s-ar putea afla în regiune, însă a spus că „nici nu mă gândesc ca Galaţiul să nu aibă rolul lui firesc; dacă s-ar duce capitala regiunii în alt judeţ, i-am spus colegului Toader să îşi caute alt colegiu să candideze”.

PSD: Regionalizarea, o greşeală!

„Nu am discutat în PSD subiectul, pentru că nu ni se pare o urgenţă a României. Fondurile europene pot foarte bine fi absorbite pe actuala structură a regiunilor de dezvoltare, fără ca asta să implice o modificare administrativ-teritorială. Desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea regiunilor mi se pare o greşeală; imaginaţi-vă că va fi Constanţa capitală de regiune. Gălăţenii vor bate drumul până acolo când vor avea o problemă. Cum rămâne cu aducerea administraţiei mai aproape de cetăţean? Subiectul este doar un joc politicianist, în care UDMR îşi urmăreşte scopul”, a declarat preşedintele PSD Galaţi, deputatul Dan Nica.

Reorganizare prin asumarea răspunderii?

Legiferarea unei noi împărţiri administrativ-teritoriale ar impune modificarea Constituţiei (lucru ce nu poate fi adoptat în Parlament cu majoritate simplă, ci cu două treimi). Totuşi, spune deputatul PNL Victor Paul Dobre, „la ce jurişti avem în ziua de azi” s-ar putea să avem surprize. Inclusiv asumarea răspunderii guvernamentale pe aşa ceva. „Procedural, există această posibilitate, dar sper ca Guvernul să nu facă această eroare”.

viata-libera.ro

post-2782-0-07686000-1307530944_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Pai... Judetul Galati va fi impreuna si cu alte judete care nu sunt din Moldova.

Noi am fi in regiunea 2 impreuna cu judetele: Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta.

http://stirileprotv.ro/stiri/politic/cum-ar-arata-romania-fara-judete-si-de-ce-se-chinuie-alesii-sa-ne-convinga-ca-o-sa-ne-placa.html

Asta e doar una dintre variante, bazata pe Regiunea 2 SE, existenta deja. Cred că varianta finală va fi mult mai complicată...

Denumirile sunt generice, până la urmă graniţa Moldovei a fost stabilită tot de politicieni pe Milcov. Oare vrâncenii de dincolo nu sunt moldoveni?

Link to comment
Share on other sites

Asta e doar una dintre variante, bazata pe Regiunea 2 SE, existenta deja. Cred că varianta finală va fi mult mai complicată...

Denumirile sunt generice, până la urmă graniţa Moldovei a fost stabilită tot de politicieni pe Milcov. Oare vrâncenii de dincolo nu sunt moldoveni?

Aseara pe la ora 23 era invitat la Realitatea TV un politician care, printre altele, facuse parte din conducerea PSD. - tema discutiei fiind tocmai aceasta impartire. In fundal, in decorul celor de la Realitatea era reprezentata harta Romaniei cu noile regiuni si pe deasupra cu un pumnal. Surpriza a fost ca cel de la PSD nu s-a lasat ghidat catre directia croita de realizatori ci chiar a fost de acord cu aceasta impartire, etc, etc... ca ei au vrut mai demult s-o faca...etc. Era convins ca va fi facuta dar vor fi negocieri intre partide.

Se pare ca impertirea pe regiuni mai mari este mai mult o cerinta externa si ca, inevitabil, mai devreme sau mai tarziu tot s-ar fi facut.

Link to comment
Share on other sites

Reorganizare administrativa propusa de Surupaceanu - PSD :

http://surupaceanu.ro/2011/06/reorganizare-administrativ-teritoriala-fara-tinutul-secuiesc/

Si Aurel Simionescu :

Indiferent in ce regiune intra Braila, Galatiul va fi capitala!

http://www.infobraila.ro/2011/06/indiferent-in-ce-regiune-intra-braila-galatiul-va-fi-capitala/

Edited by Braileanul
Link to comment
Share on other sites

E o prostie, un subiect aruncat pe piata pe post de perdea de fum... Fondurile UE nu vor fi atrase nici mai bine, nici mai rau decat acum pentru ca - parerea mea - nu dimensiunea regiunii administrative e problema. Slovenia sau Tarile Baltice absorb fonduri desi - ele insele fiind de dimensiunea previzionatelor regiuni - sunt si ele impartite in mai multe "judete" sa le zicem. Atata vreme cat cea mai mare parte a fondurilor (bugetare) e directionata spre Bucuresti si distribuirea lor depinde de aparatul central, la revedere "descentalizari", "imbunatatiri ale absortiei" etc. Ideea ca o supra-structura va imbunatati, ceva e o tampenie. Parerea mea.

PS Ar fi o imagine haioasa o intalnire a "voievozilor" cu primul ministru sau cu un presedinte care va sterge pe jos cu ei...

Link to comment
Share on other sites

Harta euroregiunilor de dezvoltare

- Regiunea de Nord-Vest: cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj. Are o suprafaţă totală de 34.159 km² şi o populaţie de 2.737.400 locuitori.

- Regiunea de Nord-Est: cuprinde judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Bacău, Vaslui. Are o suprafaţă totală de 30.949 km² şi o populaţie de 3.836.875.

- Regiunea Centru: cuprinde judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov. Are o suprafaţă totală de 34.100 km² şi o populaţie de 2.638.809 locuitori.

- Regiunea Vest: cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Are o suprafaţă totală de 32.034 km.

- Regiunea Sud-Vest: cuprinde judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, şi Dolj. Are o suprafaţă totală de 31.211 km² şi o populaţie de 2.394.895 de locuitori.

- Regiunea Sud: cuprinde judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Călăraşi. Giurgiu, Teleorman. Are o suprafaţă de 35.770 km² şi o populaţie de 3.458.759 de locuitori.

- Regiunea Sud-Est:cuprinde judeţele Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Buzău, Constanţa. Are o suprafaţă de 35.770 km² şi o populaţie de 2.932.124 de locuitori.

- Regiunea Bucureşti-Ilfov: cuprinde municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Are o suprafaţă de 1.821 km² şi o populaţie de 2.198.285 de locuitori.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.