Jump to content

Elnav, în executare silită


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Elnav, în executare silită

* Fiscul a scos la licitaţie terenuri şi imobile cu un preţ de pornire de 3,5 milioane lei *

Societatea gălăţeană Elnav pare a nu fi scăpat de parcurs economic turbulent. Mai nou, pentru că nu a reuşit să-şi achite debitele restante la bugetul de stat, s-a trezit cu terenuri şi construcţii sechestrate de DGFP Galaţi în vederea valorificării prin executare silită. Mai precis, fiscul va organiza pe data de 19 februarie o licitaţie pentru vânzarea unor bunuri imobiliare situate în Calea Prutului nr.11 evaluate ca preţ de pornire la 3,5 milioane lei. Grosul este format dintr-un atelier forjă, ce cuprinde atât construcţii pe o suprafaţă de 3.313 mp, cât şi un teren pretabil de asemenea pentru construcţii de 12.317 mp. Ambele bunuri au un preţ de pornire de 3.197.319 lei, din care terenul este evaluat la 2.617.044 lei, iar construcţiile la 580.266 lei. Acestor bunuri şi se mai adaugă un imobil cu o suprafaţă de 85,81 mp şi un teren de 1.347 mp, împreună valorând 311.700 lei. Societatea Elnav este specializată pe activitatea de turnătorie oţel şi fontă, forjă, prelucrarea metalelor. Dar brandul societăţii s-a construit în special în jurul pieselor destinate industriei navale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Elnav_in_executare_silita_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Elnav, scoasă la vânzare pe bucăţi

Elnav dispare încet, dar sigur de pe harta economică a Galaţiului. Cu datorii considerabile la bugetul de stat, societatea se află pe lista neagră a sechestrelor instituite de DGFP Galaţi. Încă din primăvară, fără succes însă, Fiscul a încercat să vândă o parte dintre clădirile şi terenurile Elnav pentru recuperarea unor datorii.

În această săptămână, pe 14 octombrie, DGFP Galaţi organizează o nouă licitaţie, dar dacă iniţial bunurile imobiliare ale Elnav, situate pe Calea Prutului nr.11, au fost scoase la vânzare cu 3,5 milioane lei, în prezent preţul de pornire este de doar 1,75 milioane lei.

Punctul de greutate este un atelier forjă, ce cuprinde atât construcţii pe o suprafaţă de 3.313 mp, cât şi un teren pretabil de asemenea pentru construcţii de 12.317 mp. Ambele bunuri au un preţ de pornire de 1.598.655 lei, din care terenul este evaluat la 1.308.522 lei, iar construcţiile la 290.133 lei. Acestor bunuri li se mai adaugă un imobil cu o suprafaţă de 85,81 mp şi un teren de 1.347 mp, împreună valorând 155.850 lei.

Pe lângă bunurile imobiliare, DGFP Galaţi a scos la vânzare şi unele din utilajele Elnav, cu un preţ de pornire 959.287 lei. În fapt, este vorba de o maşină de frezat pale de elice, la un preţ de 170.000 lei, şi un strung carusel, cu un preţ de 789.287 lei.

Societatea Elnav era specializată cândva pe activitatea de turnătorie oţel şi fontă, forjă, prelucrarea metalelor, dar şi-a conturat brandul în special prin piesele destinate industriei navale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Elnav_scoasa_la_vanzare_pe_bucati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Singura fabrică de elice navale din România este la un pas de închidere

Una dintre capacităţile industriale care în urmă cu 25 de ani erau emblematice pentru economia gălăţeană, Elnav, se află în pragul desfiinţării. Specializată în fabricarea de elice pentru nave, precum şi de alte echipamente navale obţinute prin tehnologii metalurgice, firma are datorii la bugetul de stat. În plus, pe rolul instanţelor de judecată gălăţene sunt în derulare peste 50 de procese prin care SC Elnav SA este reclamată pentru plata unor datorii către foştii angajaţi şi foştii parteneri de afaceri.

Conform datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, firma gălăţeană are datorii de 324.381 lei la bugetul asigurărilor de sănătate, 24.305 lei datorie la bugetul asigurărilor de şomaj şi o datorie de 1.002.075 la bugetul asigărilor de stat. În total este vorba de o sumă de 1,35 milioane de lei. Autorităţile financiare au şi început recuperarea creanţelor. În acest scop, Fiscul a pus sechestru pe mai multe bunuri ale Elnav.

Elnav a fost înfiinţată în 1978 şi la acea vreme producea zeci de mii de tone de piese turnate. Unitatea gălăţeană era singurul producător de elice navale din Estul Europei, cu cea mai modernă tehnologie japoneză. În anii 90, societatea a intrat în declin. În 2006, pachetul majoritar de acţiuni (98,5%) de la Elnav au fost preluate de Metal Grup Industrie, firma lui Cornel Mangalea. Elnav mai are acum în jur de 100 de angajaţi, faţă de 1.000, în urmă cu 20 de ani.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Fabrica_de_elice-la_un_pas_de_inchidere_0_383961645.html

Link to comment
Share on other sites

Singura fabrică de elice navale din România este la un pas de închidere

ba chiar:

Unitatea gălăţeană era singurul producător de elice navale din Estul Europei, cu cea mai modernă tehnologie japoneză

Atata mirare de parca ar fi singura in situatia asta.

Pai ori nu era rentabila (chiar daca era singura)si atunci asta e, ori a fost praduita si atunci giurnalistii ar fi trebuit sa vada ce s-a intamplat pe acolo...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fiscul vinde un teren de la Neptun al Elnav

Societatea galateana SC Elnav SA a fost o companie infiintata in 1978, la Galati, avand ca principal obiect de activitate productia de elice navale. In timp, a ramas singura de profil, iar in 2006 a intrat intr-un declin din care nu avea sa-si mai revina. Actiunile acesteia au fost preluate de Metal Grup Industrie SRL, tot din Galati, societate administrata de Cornel Mangalea. La ultimele alegeri locale, Mangalea a candidat ca independent, cu sustinerea PSD, la primaria Galati. Desi in campanie a mizat pe faptul ca va actiona ca un sef sarguincios la primarie, nu a reusit sa ii convinga pe oameni sa il voteze, acestia acuzandu-l de mai multe distrugeri pe plan local (echipa de volei, Elnav, etc.). Revenind la Metal Grup Industrie, aceasta a preluat, printre alte active valoroase a firmei de elice, si o serie de terenuri, printre care unul in zona vilelor de protocol de la Neptun. Terenul, in suprafata de 443,75 mp, situat intre Vila Visinul si Vila Ciresul. Cele doua au trecut, in 2002, prin hotarare de guvern, in administratia Regiei Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat. Cei de la Administratia Finantelor Publice Mangalia executa terenul in cauza (pe care se zvoneste ca ar mai fi trebuit construita o vila), pentru suma de 226.400,00 lei fara TVA, reprezentand doar o parte din datoria pe care Metal Grup Industrie o are la fiscul de la malul marii.

http://www.replicaonline.ro/fiscul_vinde_un_teren_al_ultimei_fabrici_de_elice_din_romania_54940.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Elnav Galaţi, singura fabrică de elice navale din România, este executată silit de Fisc

Unica fabrică de elice navale din România a fost executată silit de Fisc pentru că nu şi-a putut plăti dările. Pe 1 iunie, acesteia îi va fi scos la licitaţie un utilaj în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Pentru că are datorii de milioane de lei către bugetul statului, SC Elnav SA Galaţi, pe vremuri singura fabrică de elice navale din România, va rămâne fără un strung carusel SC 27. Utilajul, în valoare de 394.644 de lei, a fost pus sub sechestru de către Fisc, iar pe data de 1 iulie urmează a fi licitat.

Potrivit declaraţiei lui George Marinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, la 31 martie, SC Elnav SA înregistra datorii către stat de peste două milioane de lei. Astfel, către bugetul de stat societatea gălăţeană înregistrează datorii de 970 mii lei, către sistemul de pensii peste 1,15 milioane de lei, şomaj 27.000 de lei, iar sistemul de sănătate 366 mii lei. „Faţă de luna decembrie a anului trecut se constată o diminuare a obligaţiilor bugetare înregistrate de această societate. Cu toate acestea, firma prezintă în continuare datorii. I s-a pus sechestru pe acest bun pentru a fi valorificat de stat, conform legii, în contul obligaţiilor bugetare restante", ne-a declarat George Marinescu.

Licitaţie fără voie

Pe 1 iunie, la ora 11.00, utilajul pus sub sechestru de Fisc, în valoare de aproape 400.000 de lei, va fi vândut în cadrul unei licitaţii care se va organiza la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi. La licitaţie pot participa atât persoane juridice, cât şi fizice. Pentru că preţul utilajului scos la licitaţie nu acoperă suma pe care Elnav o datorează către stat, societatea riscă să rămână şi fără alte active dacă nu îşi va achita obligaţiile bugetare.

„Elnav era una dintre cele mai grozave firme din Europa, o bijuterie a tehnicii. La Elnav se făceau elice pentru toate vapoarele produse în ţară, dar şi pentru străinătate. După Revoluţie, fabrica a intrat pe mâna găştilor de partid, a unor lipitori de afişe, nu a unor specialişti. De-asta s-a dus Galaţiul la vale.", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi.

16 mari societăţi comerciale din judeţul Galaţi se află pe lista neagră a DGFP. Acestora li se vor licita, până la începutul lunii iunie, bunuri în valoare de peste cinci milioane de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.