Jump to content

Imobile pierdute în instanţă de Primărie


Recommended Posts

Posted

Imobile pierdute în instanţă de Primărie

Imobilul din Domnească nr. 24 nu este singurul care s-a aflat în proprietatea Primăriei Galaţi şi pe care instituţia l-a pierdut în instanţă.

Actuala Casă a Căsătoriilor, acolo unde (încă) se desfăşoară şedinţele Consiliului Local Galaţi, a fost atribuită, prin decizie în instanţă, Comunităţii Greceşti, care a revendicat clădirea ce îi aparţinuse pe vremuri.

Dar mai sunt şi alte sedii ale Primăriei, revendicate sau deja câştigate în instanţă de cei în drept, conform magistraţilor. Sediul de pe strada Cuza, nr. 32 (unde lucrează Serviciul Spaţiu Locativ şi Corpul de Control al primarului) este deja restituit proprietarului, care primeşte chirie acum din partea Primăriei.

Alături, imobilul de pe Cuza nr. 30 este şi el revendicat, dosarul fiind în instanţă. În plus, se pare că şi sediul Primăriei, de pe Domnească nr. 38, a fost câştigat, în instanţă.

În schimb, când Primăria Galaţi a solicitat la rândul ei, în instanţă, revendicarea sediului de pe Domnească (actualul sediu al CFR), procesul a fost pierdut, deşi, teoretic, administraţia locală avea tot dreptul să îşi primească clădirea înapoi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ce_alte_imobile_a_mai_pierdut_Primaria__2.html

  • 1 month later...
Posted

Primăria îşi pierde patrimoniul pe bandă rulantă

Casa Căsătoriilor este una dintre clădirile pierdute în justiţie de municipalitate. Municipalitatea a pierdut, în baza Legii 10/2001, Casa Căsătoriilor şi imobilele unde funcţionează Maternitatea „Buna Vestire" şi Liceul Cuza.

În decursul ultimilor 20 de ani, Primăria Galaţi a fost nevoită să renunţe la o bună parte din clădirile şi terenurile retrocedate moştenitorilor foştilor proprietari după ce aceştia din urmă şi-au revendicat imobilele în justiţie. În această situaţie sunt numeroase imobile din Galaţi, unele dintre ele de interes public, extrem de importante pentru cultura şi învăţământul gălăţean. Chiar şi astăzi pe rolul instanţelor gălăţene se judecă sute de procese care au ca obiect retrocedarea unor clădiri naţionalizate după 1945. „În 2008, a fost înregistrat un număr de 201 dosare pe Legea 10/2001, în 182 dintre ele, fiind emise deja pronunţări. Anul trecut, au fost înregistrate 139 de dosare din care 174 au fost soluţionate în favoarea solicitanţilor. Anul acesta, 57 de procese pentru retrocedări pe legea 10 au fost soluţionate ", ne-a declarat vicepreşedintele Curţii de Apel Galaţi, Irina Boldea.

Majoritatea celor afectaţi de retrocedarea masivă a clădirilor naţionalizate abuziv în perioada comunistă sunt rromi. Aceştia locuiau cu chirie în imobilele Primăriei, iar după pierderea proceselor de către municipalitate, au fost evacuaţi prin executări silite. Primarul Dumitru Nicolae a cerut, la un moment dat, ca toate procesele pe Legea 10 să fie suspendate timp de şase luni întrucât Primăria nu are posibilitatea să asigure locuinţe sociale pentru chiriaşii evacuaţi.

Printre clădirile pierdute de Primăria Galaţi se numără palatul Simion Gheorghiu situat pe strada Domnească la numărul 24 , una dintre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere arhitectonic. Primăria nu a vrut să investească în consolidare deoarece imobilul a fost revendicat moştenitorul fostului proprietar.

Sediul de pe strada Alexandru Ioan Cuza, numărul 32, care găzduieşte serviciul Spaţiu Locativ şi Corpul de Control al primarului, este deja restituit proprietarului, care primeşte chirie din partea Primăriei.

Municipalitatea a pierdut în instanţă şi sediul Regionalei CFR, fost sediu al Primăriei, pe vremuri. „Clădirea a fost pierdută, pe motiv că a fost cumpărată, în 1935, din bani publici, iar CFR funcţionează tot pe bani publici, deci nu s-a schimbat practic proprietarul", a explicat primarul Nicolae. Anul trecut, imobilul din strada Gării numărul 1 a fost vândut de Fisc pentru recuperarea datoriilor pe care Regionala CFR le avea la bugetul de stat.

Primăria a pierdut în instanţă şi Casa Căsătoriilor. O comisie guvernamentală care se ocupă de patrimoniul comunităţilor a decis să restituie Comunităţii elene imobilul care găzduieşte Starea Civilă. Deocamdată, clădirea s-a restituit doar pe hârtie. „Am vorbit cu cei de la comunitate să ne mai ofere un răgaz până ce vom găsi un nou sediu pentru oficializarea căsătoriilor", a spus primarul Dumitru Nicolae.

Alte clădiri pierdute de Primărie mai sunt Liceul Cuza şi Maternitatea „Buna Vestire". Ambele au fost câştigate de Comunitatea evreilor din Galaţi. „Plătim de doi ani chirie comunităţii evreieşti", spune primarul Nicolae.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primaria_isi_pierde_patrimoniul_pe_banda_rulanta_0_235776475.html

Posted

"Majoritatea celor afectaţi de retrocedarea masivă a clădirilor naţionalizate abuziv în perioada comunistă sunt rromi. Aceştia locuiau cu chirie în imobilele Primăriei"

Sa le creasca lor nasul ca platesc aia vreo chirie?... Si ce chirie platesc, in valoare de cit? Cu ce bani, ca nu cred ca e vreunul sa aiba vreun venit legal? 8-|

Posted

Era normal ca un astfel de lucru sa se intample pana la urma.

Dreptul la proprietate nu ar trebui sa fie subiect de discutie intr-o tara civilizata.

Singura problema ar fi timpul trecut pana la intrarea in posesie a adevaratilor proprietari, care au trebuit sa astepte peste 20 ani de la razmerita din '89.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.