Jump to content

G4 - Blocul Groazei


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Coşmarul de la "Blocul Groazei"
Cu ghetoul in... Europa
Pe zi ce trece, blocul G4, din cartierul Micro 19, se transformă şi mai mult în ruină. În timp ce muncitorii încearcă să cureţe şi să repare subsolurile, bucăţi din zidurile blocului se prăbuşesc ca la un joc de domino, iar şobolanii, viermii, mucegaiul, urina şi materiile fecale dau pe dinafară. Cu toate astea, locatarii ‑ aproape toţi bolnavi de TBC ‑ nu ar pleca de‑aici în ruptul capului, iar vecinii din cartier sunt de părere că singura metodă de a scăpa de "bomba ecologică" este... dinamita.
Dinamită sau... cărămidă?
Gălăţenii care locuiesc în Micro 19, unul dintre cele mai mari cartiere din oraşul nostru, se feresc, din ce în ce mai mult, să mai treacă pe lângă ghetoul de la G4. Oamenii povestesc îngroziţi că le este frică să nu se trezească, într‑o zi, cu o bucată de perete în cap, căzută de pe faţada blocului, şi chiar cu pungi cu fecale, pe care cei de aici obişnuiesc să le arunce de la etaj. "Este o bombă ecologică, blocul ar trebui ras de la temelie, nu‑i posibil ca într‑un cartier de oameni civilizaţi să mai existe un aşa focar de infecţie�", au spus câteva femei care locuiesc în apropierea blocului G4. "Ne este teamă să ne mai lăsăm copiii afară, la joacă, s‑ar putea oricând îmbolnăvi, cei de aici nu mai au nici WC‑uri ecologice, vă daţi seama ce se întâmplă� Ce să mai spunem, stăm chiar lângă spital şi cred că toate bolile posibile, de la TBC şi tifos, sunt aici! Care este rezolvarea?! După părerea noastră, decât să reabiliteze blocul, mai bine ar pune dinamită şi gata!", au mai spus locatarii din Micro 19.
Într‑adevăr, blocul pare desprins dintr‑un film de groază. Numai cât păşeşti pe alee, spre cele trei scări, intri deja într‑o altă lume. Una a promiscuităţii, a bolilor, a indiferenţei şi chiar a inconştienţei. Te întrebi cum de pot să trăiască oameni aici, printre munţi de gunoaie, câini, cai, mocirlă şi materii fecale, care se preling, fără oprelişte, pe pereţii de peşteră� Şi, totuşi, aici trăiesc oameni! Ei se plâng că "primăria nu face�", că "muncitorii trag chiulul" şi că sunt lăsaţi uitării� Dar niciunul dintre cei care stau în ghetou nu spune cum de a ajuns blocul în halul acesta, nu‑şi aminteşte cine a vandalizat locuinţele ori câţi stau cu forme legale şi evită să spună care a fost contribuţia lor, până acum, la lucrările de reabilitare� Pentru că, nu‑i aşa?, e mai uşor să critici pe unii şi pe alţii, mai ales după ce ai băut o sticlă cu tărie, decât să cobori în faţa blocului şi să aduni mormanele de gunoaie�
"Noi de‑aici nu plecăm!"
"De trei zile ne‑au luat şi WC‑urile ecologice, că a făcut cineva reclamaţie, şi le‑au pus la celălalt bloc", s‑a plâns Fănica Dumitrescu. "Nu mai avem apă, nici curent, nimic nu mai avem! Şi acum primăria vrea să ne scoată să ne ducă în afara oraşului, până termină lucrările! Nu plecăm nicăieri de‑aici! Eu îmi dau foc dacă mă scoate de‑aici! De ce nu plec?! Avem copiii care merg aici, la şcoală, unde vor să ne ducă, la marginea lumii?!", a mai zis femeia. "Şi eu am un copil la şcoala specială, sunt cu chiria la zi, de ce să plec?! Uitaţi‑vă cum ne curge apa pe pereţi, de ce nu face nimic primăria?", a întrebat şi Nuţa Tofan, care ne‑a dus în casă, să ne convingem, la faţa locului, de condiţiile inumane de locuit.
Blocul nu mai are nici uşi şi nici ferestre. Holurile sunt întunecate şi urât mirositoare, iar cimentul este acoperit de o mâzgă "mişcătoare". "Aici era intrarea în toaleta comună", a spus Georgeta Cristea. "Chiar dacă WC‑urile sunt dezafectate, oamenii încă mai aruncă, de sus, tot felul de mizerii� Ne‑am trezit cu rahatul în hol� Vara, era plin de viermi aici! Am încercat să zidim, să nu mai iasă mizeriile, dar degeaba! Acum ele ajung direct în stradă, în faţa blocului", a mai spus femeia.
Locatarii se plâng că, de când locuiesc la G4, s‑au îmbolnăvit de TBC. Şi ei, şi copiii lor� Cu toate astea, par să nu‑şi dorească să scape de acest coşmar, fiindcă spun apăsat că nu vor să fie mutaţi de aici, nici măcar temporar. "Am trei copii şi toţi sunt bolnavi de TBC", a povestit Camelia Nicolau, de la scara doi. "Cel mai mic dintre ei are nouă luni şi e bolnav de astm, am stat o lună cu el internat la Spitalul de Copii. Dar, ce, interesează pe cineva că noi suferim aici?! Să vină primăria şi să‑şi facă treaba! De plecat, să fie clar, noi nu plecăm! Aşa s‑a auzit, că de joi ne mută undeva la combinat� Dar de ce să ne ducă la marginea oraşului?!", s‑a mai întrebat femeia, susţinută frenetic de celelalte locatare, ieşite să fie "filmate".
�Plecăm din ghetou, cu ochii la copiii care bat mingea printre gunoaie, câini maidanezi şi res­turi de toate felurile� Săracii de ei, nu au nicio vină să plătească ‑ pentru "luxul" de a sta la G4 ‑ un preţ atât de mare, cum ar fi sănătatea lor. Să fie inconştienţa unora, delăsarea altora sau� aşa arată Europa?!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22689

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Încercări de reabilitare la “blocul groazei“

Deşi lucrările de consolidare la Blocul G4 au început de ceva vreme, lucrurile se mişcă destul de încet, fie din neglijenţa autorităţilor, fie din cauza stării jalnice în care se află imobilul. Primarul Dumitru Nicolae a ţinut să informeze că “s-a terminat evacuarea mizeriei de la subsol“, fapt care face posibilă demararea serioasă a lucrărilor de salubrizare şi consolidare. De asemenea, se lucrează la hidroizolaţie care, dacă e să ne luăm după spusele edilului, va fi gata sâmbătă, vor fi înlocuite coloanele de scurgere şi de apă şi se vor reface grupurile sanitare care sunt adevărate focare de infecţii. În afară de acestea, se va lărgi fundaţia şi se vor consolida pereţii blocului care stă să cadă din clipă în clipă. “Se lucrează la hidroizolaţie, care va fi gata sâmbătă. Vom înlocui toate coloanele de scurgere şi de apă de la acest bloc şi, bineînţeles, vom reface grupurile sanitare. Se consolidează blocul, se lărgeşte fundaţia. E o soluţie a proiectantului ca pereţii să-i consolidăm cu ceva, ori cu o plasă şi tencuit după, dacă nu, nişte coloane care să consolideze blocul“, promite primarul Dumitru Nicolae.

Referitor la costul lucrărilor, primarul spune că e vorba de o sumă de aproximativ 2 miliarde de lei vechi luaţi din bugetul pentru reparaţiile necesare în Galaţi, astfel încât locatarii nu vor da niciun ban având în vedere că sunt chiriaşii Primăriei. Cât despre tergiversarea începerii lucrărilor, primarul se scuză spunând că ar fi “făcut“ acest bloc încă de acum 2-3 ani, dacă 60 din garsoniere nu ar fi fost cumpărate. Rămâne de văzut dacă promisiunile lui Dumitru Nicolae vor deveni realitate şi dacă locatarii vor avea grijă să nu distrugă ceea ce Primăria promite să realizeze.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

ca de obicei adevarul e undeva la mijloc.e de inteles ca n-au bani de renovare dar nu au nicio scuza ca arunca mizerii incredibile pe geam; nu e nimeni dator sa-ti duca cosul la gunoi,astia-s chiar nesimtiti si problema e ca oameni de felul asta marlani adica sunt peste tot in galati,chiar si in tiglina oamenii arunca pungile pline cu diverse pe scara,sa le duca altii la tomberon.si daca tu nu te respecti cat de cat cum sa vina primaria sa te dezinfecteze,e chiar inutil pt ca dupa cateva saptamani apar iar munti de gunoaie pt ca aia de acolo n-au invatat nimic nici o elementara regula de comportament.si eu sunt genul care sfideaza autoritatea,am o problema cu incompetenta lor,dar aici e vorba de respectul pt propria persoana daca nu fata de altii.si pe copiii aia ce-i inveti?aia sunt viitorul romaniei???sper sa fie doar o exagerare de-a mea

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Blocul G4 va fi reabilitat cu fonduri PNUD

Blocul G4 din spatele Spitalului Judeţean îşi va schimba faţa, în urma unei finanţări prin Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare. Ieri, în cadrul şedinţei de lucru a Biroului Judeţean pentru Romi, din cadrul Prefecturii, reprezentanta romilor, Viorica Gotu, a făcut o prezentare a celor mai importante proiecte de viitor. Potrivit Vioricăi Gotu, Primăria municipiului Galaţi a solicitat şi a câştigat aprobarea finanţării a două fişe de proiect prin Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare, printre care şi reabilitarea blocului G4 din Micro 19. Suma aprobată pentru reabilitarea blocului G4 este de 3.500.000 euro. „Proiectul încă nu e finalizat, sunt doar fişele de proiect. Banii cu siguranţă nu sunt suficienţi pentru ce se doreşte acolo. Această modernizare constă într-o reconstrucţie totală, pe tot ce înseamnă instalaţie sanitară, instalaţie electrică, curăţenie. Probabil va şi o componentă de consiliere a cetăţenilor care vor locui acolo, astfel încât să ştie cum să păstreze curăţenia, să păstreze bunurile, pentru că nu sunt numai ale lor, deci o educaţie cetăţenească în ceea ce priveşte folosirea unui bun care nu este al lor”, a explicat Viorica Gotu. Aceasta a mai adăugat că nu este prima tentativă a Primăriei de a reabilita blocul, a mai fost scris un proiect în mandatul trecut, dar nu a fost finanţat. „Blocul va avea toate condiţiile pentru ca oamenii străzii să fie cazaţi temporar până când li se găseşte o locuinţă în altă parte. Sunt familii întregi care prin retrocedare rămân pe dinafară”, a mai spus reprezentanta romilor.

Centru multifuncţional pentru romi
A doua fişă de proiect aprobată pentru finanţare este pentru un Centru Multifuncţional pentru romi. „Primăria municipiului Galaţi cu siguranţă are specialişti buni, pentru că altfel nu ar fi putut ca, din patru localităţi Cluj, Bucureşti, Brăila, Galaţi, doar Galaţiul şi Brăila să primească aprobare pentru finanţări pe două fişe de proiect. Se doreşte crearea unui Centru Multifuncţional, cu o finanţare de 1.848.000 euro, probabil că se adaugă şi finanţarea Primăriei municipiului Galaţi, care va fi în procent de 20 la sută”, a explicat reprezentanta romilor de pe lângă Prefectura Galaţi, Viorica Gotu. Centrul ar urma să fie amplasat pe strada Ştiinţei.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene

* În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, dar şi o bucătărie cu spălător de inox şi plită electrică * Băile comune vor deveni garsoniere * Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele

De ani buni, Primăria Galaţi se confruntă cu o criză acută de locuinţe sociale destinate persoanelor defavorizate. În aceste condiţii, municipalitatea a pus ochii pe blocul G4 din Micro 19, mai bine spus ghetoul din spatele Spitalului Judeţean, care, pe lângă condiţiile mizerabile pe care le oferă locatarilor, este şi marcat cu bulină roşie de risc seismic ridicat. La Primărie, este în curs de elaborare cererea de finanţare europeană a proiectului de reabilitare a blocului G4. E drept, şi în timpul mandatului primarului Dumitru Nicolae s-au mai făcut reparaţii la acest imobil, cu bani de la bugetul local, dar de această dată administraţia locală vrea să acceseze fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional şi să amenajeze acolo locuinţe decente pentru gălăţenii aflaţi la limita sărăciei şi pentru familiile de etnie romă.
Aleşii locali au aprobat deja transferarea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Galaţi a unui număr de 221 de apartamente situate în blocul G4 şi schimbarea regimului lor juridic din locuinţe în locuinţe sociale. Totodată, s-a votat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reabilitarea locuinţelor sociale.

Transformat din temelii

În acest moment, imobilul, construit în anii ’70, cu trei tronsoane, format din parter şi patru etaje, cuprinde 285 de unităţi locative, din care 221 sunt în proprietatea municipalităţii, 63 sunt proprietate privată, iar un spaţiu este conceput ca birou pentru asociaţia de locatari. Locatarii au parte de un confort extrem de redus - suprafeţe mici, grupuri sanitare şi duşuri comune, fără bucătării şi fără balcoane, aşa că şi-au construit tot felul de „apendice” în disperarea de a mai obţine un metru de spaţiu în plus. Reţelele de utilităţi sunt în stare avansată de degradare şi subdimensionate, aşa cum toate instalaţiile interioare sunt depăşite moral şi fizic.
Conform proiectului votat de aleşi, blocul va fi transformat din temelii. În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, fără cădiţă. Compartimentarea se va executa cu pereţi incombustibili şi rezistenţi la umezeală. Chicineta se va amenaja în interiorul camerei prin prevederea unui spălător de inox şi a unei plite electrice. În biroul asociaţiei se vor moderniza instalaţiile şi se vor efectua lucrări de igienizare. Graţie acestor modificări, s-a creat posibilitatea ca băile comune de pe fiecare nivel să se transforme, astfel încât să se creeze suplimentar 30 de garsoniere. De asemenea, instalaţiile vor fi modernizate şi se vor efectua lucrări de igienizare. Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele, inclusiv la cele obţinute în locul grupurilor sanitare comune.

De unde vin banii

În proiect sunt prinse şi lucrări la structura de rezistenţă, reabilitare termică şi refacerea finisajelor, hidroizolaţii, refacerea şi modernizarea instalaţiilor interioare şi a reţelelor electrice, sanitare, de ventilare, alimentarea cu apă şi canalizare.
Valoarea totală a investiţiei care va dura 18 luni se ridică la 12.956.798 de lei, din care 2.591.360 lei vor fi suportate de proprietari, iar restul de 10.365.438 de lei va fi contribuţia Primăriei. Sursa de finanţare o reprezintă, în proporţie de 98 la sută, fondurile structurale, iar doi la sută va veni de la bugetul local. Rămâne de văzut dacă Primăria va obţine finanţare europeană pentru ghetoul din Micro 19 şi unde vor fi mutaţi locatarii pe timpul executării lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cred ca si la Cernobal arata mai bine blocurile :)) Bani risipiti aiurea, la un bloc mai de oameni normali nu face nimic la  acest ghetou ii baga si aparatura.... Nu ca o vinde ca asta se intampla din prima secunda, dar nu va sti sa umble cu asa ceva si o va distruge si tot tacamul.

Bine ca au parabolice :))

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Dosare penale pentru furt de energie electrică în Galaţi

Poliţiştii gălăţeni au întocmit zece dosare penale în urma unei acţiuni vizând prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt de energie electrică, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi. Potrivit sursei citate, zece poliţişti de la Serviciul Ordine Publică şi 15 reprezentanţi ai Electrica Galaţi au participat în cartierul Micro 19 din municipiul Galaţi la o acţiune vizând prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt de energie electrică, anunţă Agerpres.

,,Cu ocazia verificării legalităţii racordării la sistemul de distribuţie a energiei electrice şi alimentării cu energie electrică a apartamentelor din blocuri aflate în cartier, poliţiştii au legitimat 39 persoane şi au constatat săvârşirea unui număr de zece infracţiuni: cinci infracţiuni de executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea şi cinci infracţiuni de furt de energie electrică, întocmind în acest sens, dosare de cercetare penală", se precizează în comunicat.

Acţiunea a beneficiat de suportul a 15 lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

stiripesurse.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.