Jump to content

Contrabandă pe Prut


dcp100168

Recommended Posts

Contrabandă pe Prut

Costel A. şi Laurenţiu O., ambii din Şiviţa, judeţul Galaţi, au fost trimişi zilele acestea în judecată prin rechizitoriul întocmit la Biroul teritorial al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) Galaţi. Ei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de contrabandă în formă continuată. Totul a început în septembrie 2007, când Costel A. era la pescuit, pe malul Prutului. La un moment dat a fost strigat de un bărbat care se afla pe celălalt mal al râului şi care s‑a recomandat a fi "Vasea". Acesta i‑a propus şiviţanului să aducă la el acasă nişte ţigări pe care urma să le vândă în România. În schimb, moldoveanul de peste Prut i‑a promis nişte bani lui Costel A.

Între timp, prin intermediul unui alt cetăţean moldovean, Ilie Pripit, care cunoştea un alt locuitor al Şiviţei, Gheorghe H., "Vasea" a obţinut o invitaţie (act unilateral în formă autentică) prin care i se permitea obţinerea unei vize de intrare în România. Şi, în ziua de 26 octombrie anul trecut, a şi intrat în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi‑rutier. A ajuns la Şiviţa şi apoi acasă la Costel A. Acolo au aranjat că ţigările urmau să fie preluate de şiviţanul Costel A. de pe malul Prutului, în dreptul gurii de vărsare (Gârla nr.1) a canalului ce face legătura între Lacul Beleu şi Prut, evident pe partea Republicii Moldova. De acolo, Costel A. urma să încarce ţigările într‑o căruţă şi să le aducă acasă, de unde trebuia să le ia, apoi, "Vasea".

Ajutor din bar

Zis şi făcut, în seara de 5 noiembrie 2007, pe la ora 19,00, Costel A. s‑a dus la un bar din Şiviţa ca să facă rost de un ajutor. L‑a găsit pe Laurenţiu O. cu care, în aceeaşi seară, pe la ora 23,00, s‑au şi dus la malul Prutului. Au auzit zgomotul unui tractor şi, la scurt timp, Costel A. a fost strigat de pe malul celălalt de "Vasea". Imediat, pe râu a apărut o barcă în care erau şase sacoşe de rafie pline cu pachete de ţigări "Plugarul". Au tras barca la mal şi au cărat ţigările în căruţa cu care veniseră. Au plecat spre Şiviţa, dar nu şi‑au potrivit bine deloc paşii, pentru că, dimineaţa, pe la ora 4,45, au dat peste poliţiştii de frontieră postaţi la podul de la intrarea în sat cum vii dinspre Prut. Proastă strategie, să aranjezi afacerea cu atâta timp înainte, să prinzi în horă atâţia oameni şi apoi să cazi direct în mâinile cui nu trebuie! "Vasea" n‑a ştiut ce i s‑a întâmplat şi, pe altă cale, pe la P.T.F. Galaţi‑rutier, a intrat din nou în România cu gândul de a ajunge la Şiviţa şi de a intra în posesia ţigărilor. N‑a mai reuşit pentru că a fost şi el înhăţat.

Zilele trecute, la DIICOT, s‑a terminat urmărirea penală în privinţa celor doi români, care împreună cu alte persoane, au introdus ilegal în România, printr‑un alt punct decât prin cele destinate controlului vamal, 7.560 pachete de ţigări, fapte însemnând contrabandă în formă agravată. Costel A. e în vârstă de 47 de ani şi mai are ceva antecedente penale. Celălalt, Laurenţiu O., are 39 de ani şi nu a mai avut de a face cu rigorile legii. Cauza s‑a disjuns în privinţa moldoveanului "Vasea", al cărui nume e Bălănel Vasile, de loc din Slobozia Mare, raionul Vulcăneşti, o localitate situată pe malul Prutului, în Republica Moldova, în dreptul satului românesc Şiviţa. Faptele acestuia vor face obiectul unui alt dosar.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22692

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.