Jump to content

Producţia de oţel începe să crească


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Producţia de oţel începe să crească

Motorul mai putin vazut al economiei, productia de otel, a urcat in luna ianuarie din 2010 cu 85,8% fata de minimul atins in urma cu un an, cu impact direct asupra exporturilor, dand sperante in ceea ce priveste relansarea economica a Romaniei. In perioada de avant economic, siderurgia contribuia cu pana la 14% la exporturi, potrivit lui Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.

Dupa dezastrul din primele noua luni ale anului trecut, cand productia de otel la nivel national s-a redus la o medie de 180.000 de tone pe an, in cele patru luni care care au urmat (octombrie 2009 - ianuarie 2010) productia de otel a urcat cu circa 50%. Chiar daca cresterea inregistrata pana in prezent este una spectaculoasa, productia de otel ar trebui sa se dubleze din nou pentru a atinge nivelurile maxime atinse in urma cu doi ani de zile.

Productia celui mai mare combinat din tara, producatorul de otel ArcelorMittal Galati, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, cu afaceri de 1,84 mld. euro in 2008, este indreptata in proportie de peste 70% catre export. Totodata, ArcelorMittal Galati contribuie cu circa 82% la productia interna de otel brut, potrivit lui Petru Todoran, director general al Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

In luna octombrie din 2008, cand ArcelorMittal Galati a inchis unul dintre cele patru furnale din dotare a carui capacitate era de circa jumatate din cea totala a combinatului, productia de otel a Romaniei a cazut in urmatoarele doua luni care au urmat cu aproape 60%. La nivel economic, reducerea productiei combinatului de la Galati a contribuit la scaderea generala a economiei. De la o crestere de 9,2% in trimestrul al treilea din 2008, avansul PIB-ului s-a racorit la 2,9% in trimestrul urmator, pentru ca in primul trimestru din 2009, cand productia de otel a atins un minim istoric, PIB-ul sa se contracte cu 6,2%.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/motorul-industriei-productia-de-otel-incepe-sa-se-puna-in-miscare-5603462//

Link to comment
Share on other sites

Nu mi-e clar de ce comparatiile se fac cu anul 2008.

Au fost venituri foarte mari datorita pretului mare al pietei pe tona de otel, dar aceasta nu este o regula, ci mai degraba o conjunctura.

Edited by katman
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.