dcp100168 Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 S-au înmulţit spaţiile verzi!* Ultimele calcule ale Primăriei Galaţi spun că avem de zece ori mai multă verdeaţă decât anul trecut * Dacă din statisticile de până acum reieşea că fiecărui gălăţean îi revin 2,67 de metri pătraţi, mai nou avem 24,6 metri pătraţi * Când vine vorba de extinderi, terenul nu este spaţiu verde, când trebuie raportată o "realizare" depăşim normeleLa începutul acestui an, Primăria Galaţi a înaintat Prefecturii un Program privind amenajarea şi întreţinerea zonelor verzi pe domeniul public al municipiului Galaţi pentru 2008‑2013. Cu alte cuvinte, un document care cuprinde cam ce au de gând să facă autorităţile locale pentru cei 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, pe care sunt obligate să le asigure până în 2013, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr.114/2007. Astfel, după ultimele calcule, fiecărui locuitor al municipiului Galaţi îi revin, în anul de graţie 2008, nu 2,67 metri pătraţi de spaţiu verde, ci nici mai mult nici mai puţin de� 24,6 metri pătraţi. "Calculul s‑a făcut în baza datelor obţinute de la Direcţia Judeţeană de Statistică şi de la Direcţia Gestiunea Patrimoniului, ne‑a explicat Laurenţiu Jalbă, director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Galaţi. Astfel, în 2007, în municipiul Galaţi erau 7.221.900 de metri pătraţi de spaţiu verde, iar populaţia a fost 293.523 de locuitori. De aici au rezultat cei 24,6 metri pătraţi pe cap de locuitor. S‑au avut în vedere situaţii mai vechi, încă lucrăm la inventarul spaţiilor verzi cerut prin Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane."Date vechi care sună bineDar de unde avem totuşi 722 de hectare de spaţiu verde, care a ieşit la socoteala Direcţiei Gestiunea Patimoniului? "S‑a raportat probabil ceea ce ar fi trebuit să fie spaţiu verde prin proiectare, dar care s‑a degradat în timp. Vorbim de nişte date mai vechi, rezultat al muncii mai multor servicii de‑a lungul timpului, nu numai al Direcţiei Gestiunea Patrimoniului. În această suprafaţă intră cu siguranţă şi spaţiile dintre blocuri, în afara spaţiilor verzi pe care le cunoaştem foarte bine, cum ar fi parcurile şi peluzele stradale," ne‑a declarat Lucia Dan, şef serviciu în cadrul Direcţiei Gestiunea Patrimoniului.Ţinând cont de acest lucru, când vom avea şi registrul (actualizat!) al spaţiilor verzi, vom vedea diferenţa de cifre, care nu reprezintă altceva decât dimensiunea extinderii haotice din ultimii ani, când am "câştigat" suprafeţe enorme de beton (garaje şi construcţii fel de fel) în schimbul ierbii.Să se demonstreze!Cât priveşte poziţia autorităţilor de mediu, aceasta rămâne neschimbată. "Cred că au luat în calcul şi Pădurea Gârboavele dacă a ieşit această suprafaţă, ne‑a declarat Mihai Turcu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Galaţi. Sau poate a scăzut numărul de locuitori. Să fim serioşi. Să se arate pe Planul Urbanistic General unde sunt aceste suprafeţe. Am terminat cu Faleza Superioară, la ieşirea din oraş spaţiul verde a fost ocupat de hipermarket‑uri. Unde pot fi printre blocuri 722 de hectare, adică mai bine de jumătate din suprafaţa combinatului? Când spuneam celor din Primărie să nu mai elibereze certificate de urbanism pentru extinderi la parter de bloc mi se spunea mereu că sunt împotriva dezvoltării oraşului. Acum de unde această suprafaţă dacă am mişcorat spaţiul verde an de an? Până nu demonstrează Primăria, cu degetul pe hartă, că realitatea este alta, Agenţia de Protecţia Mediului va folosi la Rapoartele privind starea mediului aceleaşi date ca şi până acum: avem doi metri pătraţi pe cap de locuitor."Pădurea Gârboavele nu a fost luată în calcul la stabilirea acestei proporţii, cert este că am ieşit numai bine pentru un oraş� european. Adică fix pe media de spaţiu verde din Europa � 25 de metri pătraţi, dar şi mult peste media din România, de 18 metri pătraţi. În condiţile în care, la Galaţi, numai anul trecut s‑au tăiat 1.459 de arbori şi s‑au plantat doar 855...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22250În fotbal există o vorbă despre "calculele hârtiei". Se pare că şi la Primărie e cam la fel...
ultramarine Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 Am obiceiul de a mai face puţină mişcare în măsura timpului liber şi întrucât doresc să respir puţin aer curat alerg pe faleză sau în zona plajei Ţiglina. Pur şi simplu sunt îngrozit de ceea ce s-a întâmplat anul trecut şi de ceea ce se preconizează a se întâmpla anul acesta în zona plajei. Deşi sunt poliţiştii comunitari cred ca nici ei nu mai pot face faţă indolenţei, neglijenţei, nepăsării, inconştienţei concetăţenilor noştri care sub intenţia, bună de altfel, de a petrece ceva timp în aer liber, ajung să batjocorească atât normele bunului simţ, cât şi legislaţia, comunitatea din care fac parte şi tot ceea ce decurge de aici.Daca ar fi sa lăsăm deoparte cum a fost anul trecut, primăvara aceasta începe cu munţi de gunoaie, manele cântate la maxim din maşini, sute de cutii goale de bere, resturi de mâncare, pungi de plastic aruncate şi tot felul de turmentaţi care-şi fac kilograme de mici şi carne pe gratarele puse la dipoziţie. Iniţiativă laudabilă, dar sa respectăm natura şi pe cei din jur. Daca nu ne doare mizeria pe care o facem, daca nu ne ating gunoaiele pe care le aruncăm, oare pe noi ne mai suportă cineva?Oricum vă ţin la curent şi abia aştept deschiderea sezonului de manele cântate la maxim pe terasele încropite în graba.
ultramarine Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 In Galati pe spatiile verzi se pot abandona masini, pentru ca nu ne pasa.
ultramarine Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 La noi poti sa calci spatiul verde in picioare, mai ales daca traversezi prin loc nepermis, poti sa-ti betonezi un loc de parcare, mai ales daca ai masina noua si o vrei cat mai aproape de fereastra sau poti sa amplasezi diverse panouri cu publicitate sa vada trecatorii din Tiglina cine esti si cu ce te ocupi
Relu Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Era o vreme când inspectorii din primărie amendau asociaţiile de locatari, preşedinţii şi administratorii de frica lor scoteau oamenii la muncă voluntară; cine lipsea era amendat; contestai amenda, intra în rol sectoristul ...
flieder Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Era o vreme când inspectorii din primărie amendau asociaţiile de locatari, preşedinţii şi administratorii de frica lor scoteau oamenii la muncă voluntară; cine lipsea era amendat; contestai amenda, intra în rol sectoristul ... Asta era odata, de muuuulta vreme, si e mare pacat ca nu se mai aplica. Acum fiecare isi face "legea" dupa cum doreste sau eventual dupa cat de vechi proprietar este Cat despre aruncat resturi pe unde se apuca...mai avem inca multe de invatat. Eu spre ex, am in bloc un "vecin" care-si arunca gunoiul de la etaj. Inca nu am observat cine-i incriminatul, stiu doar ca e pe tronsonul paralel cu al meu, dar daca e sa-l vad vreodata, am un plan de aducere la normalitate. Am pregatit un sac in care ii voi culege gunoiul, ca mai apoi sa i-l imprastii direct in usa. Urati-mi noroc, sa-l vad care mama naibii este!
Relu Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Off-topic: uite aşa am făcut şi eu cu unul din bloc, ce-şi lăsa gunoiul la uşa scării, că-l durea mâna să mai meargă o sută de metri ... a durat cam o săptămână, dar a meritat EDIT: mă gândeam la o chestie ... să anunţi poliţia sanitară, să vină prin zonă şi să aplice câteva amenzi ... fireşte plăteşti şi tu ... dar e un lucru pe care oamenii nu-l vor uita aşa uşor. Chiar vreau să fac chestia asta, chit că plătesc şi eu în rând cu toţi ceilalţi ... oare o fi bună ideea? :roll:
ultramarine Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Pe spatiile verzi mai gasim masini parcate, remorci cu eorupaleti si standuri de reclama la acoperisuri.
ultramarine Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Sau daca tot am vila cu 400mp, de ce sa-mi ascund masinile in spatele zidurilor? Le las pe spatiul verde de la strada sa vada trecatorii ca's om cu stare si la banii mei pot sa-mi cumpar cata iarba vreau (pentru curte) iar masinile sa le parchez pe spatiul verde ca se poarta pe Cosbuc si pe bulevardul Dunarea. Ce-mi pasa de cei din Mazepa sa-si parcheze si ei masinile pe iarba curata dupa ce o uda cei de la ADP.
raduraven Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Fotografii cu spatiile verzi ocupate abuziv putem face si prezenta sute in cativa km patrati de oras. Ce e de facut? asta e mai important, decat sa ne consumam energia postand atatea fotografii si cautand vinovati mai bine ne-am apuca de ceva efectiv .... semnalul de alarma trebuie tras la autoritati pentru a ridica rablele ... pentru a amenda pe cei care parcheaza pe spatiul verde ...... si nu in ultimul rand sa ne ocupam mai mult de spatiile verzi din jurul nostru ... plantand un copac ... o floare si altele .
Relu Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Eram elevi ... ne scoteau la "muncă patriotică", la îngrijit spaţiile verzi ... plantam pomi, gard viu, tufe de trandafiri ... cam o dată sau de două ori pe an, nu mai mult de o oră ... chiar ne plăcea ...
ultramarine Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Poate, dintr-un search pe google sau oricare alt motor, cineva din autoritati da si peste topicul acesta si-si da seama ca aceste instantanee, care in acest moment reprezinta orasul, sunt vazute oriunde in lume. Aceasta este imaginea Galatiului in care traim si nu cea preyentata pe hartie sau la sesiuni de comunicari, etc.
Relu Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Crezi că inspectorii din primării nu văd aşa ceva? Da' nu-i pune nimeni la treabă ...Cu ani în urmă citisem, undeva, o întămplare ... cică prin nu ştiu ce oraş, de pe la noi, au venit nişte ONG-uri: "Dom' primar daţi-ne material de sădit că facem noi treaba ...". Ok, li s-a dat vreo două remorci pline, s-au apucat de tereabă ... vin înapoi peste vreo trei zile, cu restul de material şi cu nişte poze: "Dom' primar, aici am făcut treabă, uitaţi dovada; dincoace n-am putut face treabă din cauză că ... , poftiţi dovada!"
dcp100168 Posted March 21, 2008 Author Posted March 21, 2008 Peste 30 de maşini abandonateÎn urma inspecţiei în cartiere, de către angajaţii primăriei, se pare că cel mai prost stă chiar zona I (delimitată de Prelungirea G. Coşbuc‑bulevardul Coşbuc - Magistrala Sidex‑ limita de S‑V a oraşului şi fluviul Dunărea). Inspectorul de zonă Aurel Coruleţ raportează că în zonă sunt nu mai puţin de 19 maşini abandonate pe domeniul public (plus alte caroserii), din care cele mai multe la blocul 11 B din Micro 16, dar şi la blocul B 1 din Micro 19, sau în Siderurgiştilor Vest, la blocurile 10D, 10B, 9 G şi 5 A. Într‑un top al maşinilor abandonate, locul doi ar fi ocupat de zona III, unde au fost identificate nu mai puţin de zece maşini abandonate (din care patru doar în apropierea imobilului din Domnească nr. 24, alte două, pe Bălcescu, la Bloc Albatros etc). Urmează la egalitate de maşini abandonate zonele II şi IV, fiecare cu câte trei autovehicule uitate de proprietari. Important este că proprietarii care nu vor avea grijă de maşinile lăsate pe domeniul public s‑ar putea trezi fără ele, deoarece primăria desfăşoară acţiuni de strângere de pe domeniul public a autovehiculelor abandonate. http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22933
ultramarine Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Actiune binevenita, pentru ca luasem deja la ochi (in obiectiv) masinile abandonate. Exista un serviciu, telefon, adresa mail unde se pot anunta masinile abandonate? Si in alta ordine de idei: de cativa ani buni, in Gradina Publica stau doua panouri ce provoaca o disonanta, ca ma iau durerile de cap. Mai este sau nu pericol, a fost facuta sau nu consolidarea? Primul panou zice ca da, a doilea zice ca nu. Caragiale este mic copil in zilele astea.
dcp100168 Posted March 29, 2008 Author Posted March 29, 2008 Garda de Mediu ameninţă: 3.000 de lei - parcarea pe spaţiul verde * În câteva săptămâni începe vânătoarea celor comozi Şeful Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriel Panaitescu, a ţinut ieri să facă o serie de precizări vizavi de traficul şi poluarea datorată numărului tot mare de autovehicule. "Noi am făcut şi anul trecut verificări, împreună cu Poliţia şi Autoritatea Rutieră Română, pe drumurile judeţene, pe centura oraşului şi în oraş. S‑au făcut măsurători la cantitatea de noxe emisă în atmosferă şi acolo unde s‑au găsit depăşiri au fost ridicate certificatele de înmatriculare, ne‑a declarat Gabriel Panaitescu. Dar intenţionez ca în următoarele săptămâni să începem o amplă campanie împotriva celor care parchează maşinile pe spaţiul verde. Cu fotografii şi cu amenda prin poştă, pentru că avem şi această posibilitate. Amenda ajunge la 3.000 de lei şi o vom aplica pentru că se parchează pe spaţiul verde şi din comoditate, nu numai din lipsă de spaţii de parcare." Este un pas, dar acestui demers ar trebui să i se alăture şi altele, din partea Primăriei şi Poliţiei. Avem nevoie de parcări şi avem nevoie să se respecte nişte reguli de circulaţie. http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23105 Abia aştept prima amendă pentru o maşină de-aia de baştan
ultramarine Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 In sfarsit, se pune ceva in miscare. O intrebare: in virtutea transparentei, facem pariu ca intr-o luna/saptamana, ma rog, intr-o perioada determinata de timp gasesc eu de zece ori mai multe masini parcate pe spatiile verzi decat da garda de mediu amenzi? Si la fel, tot cu poze.Astept replica politiei rutiere, sa dea amenzi pentru cei care parcheaza aiurea, in special pe trotuare, in statiile de autobuz, in intersectii si pe trecerile de pietoni. Pai numai din poze, intr-o saptamana le-am facut planul la amenzi (daca mai exista asa ceva). In acest oras traim, cu el ne mandrim si de aici, de pe forum, ne vede o lume intreaga. Asa ca putina responsabilitate, stimate autoritati.
Relu Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 Dacă nu le iei şi numărul de înmatriculare, n-ai făcut nimic! :mrgreen: :?: Off-topic: de ce le spune oare "numere de înmatriculare" (scrie şi în lege), când în realitate, ceea ce înţelegem prin număr este cam o treime din caracterele ce apar pe plăcuţă?
Relu Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 Mi-am adus aminte ... văzusem pe net, pe undeva prin ţara asta, că pentru a se proteja verdeaţa de pe marginea drumurilor, au fost puse nişte grilaje deasupra ... omul putea parca pe ele iar firul ierbii nu era afectat de roţile maşinii ... :roll:
ultramarine Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Ce grilaje sa pui ca sa tina ditamai parcul auto de pe spatiul verde?
Relu Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Multe din spaţiile verzi arătate aici sunt pe domeniul public ... adică sunt ale tuturor ... sau mai bine spus, ale nimănui.
ultramarine Posted April 10, 2008 Posted April 10, 2008 Si cate amenzi zicea ca a dat Garda de Mediu?
ultramarine Posted April 10, 2008 Posted April 10, 2008 In timp ce din banii nostri se munceste (spre lauda lor) pentru intretinerea si amenajarea putinelor spatii verzi...
Recommended Posts