Jump to content

Sinucidere la Centrul de Plasament


dcp100168

Recommended Posts

"Ne gasim dincolo de zid"

Sunt cuvintele prin care un tanar care statea la Centrul de Plasament nr. 9 si-a luat adio de la viata. Dupa ce a disparut joi seara si Politia a fost anuntata de absenta sa, niste colegi i-au gasit, ieri dupa-amiaza, cadavrul intr-un colt al podului Centrului. Tanarul se spanzurase. Descoperirea i-a socat pe colegii de la Centru, unul dintre ei, cel mai bun prieten al victimei, a si lesinat, fiind necesara interventia Ambulantei pentru a-l readuce in simtiri.

Victor, tanarul de 22 de ani care si-a luat atat de brusc si socant adio de la viata, traia din mila statului, prin centre de plasament, inca de cand avea 6 ani. Nu a fost niciodata un copil problema. Cu toate ca numai o viata usoara nu a avut, acum 2 ani isi gasise o slujba la un supermarket din Galati si se pare ca era apreciat de colegi. Insa banii nu-i ajungeau sa-si inchirieze un acoperis deasupra capului si de aceea se pare ca statea mai mereu cu frica in san sa nu fie obligat sa plece din Centrul nr. 9. Martea trecuta a mai primit inca patru luni de ragaz, pe care le mai putea petrece in Centru. Apoi ar fi trebuit fie sa spere ca i se va prelungi perioada de gratie, fie sa gaseasca o alta solutie locativa. Se pare insa ca nu l-au mai tinut nervii. Joi seara nu a mai fost de gasit prin Centru.

"Colegii nostri i-au semnalat disparitia la Politie, iar marti dupa-amiaza a fost gasit spanzurat in podul Centrului. Vestea aceasta ne-a socat pe toti deoarece era un tanar care nu crease niciodata probleme si care dadea semne ca se va integra in societate. Muncea de cativa ani si tocmai i se prelungise perioada de sedere in Centru cu inca patru luni. Nu intelegem ce l-a determinat sa faca acest gest. S-a deschis o ancheta in acest caz", a precizat purtatorul de cuvant al DGASPC Galati, Tania Calcan.

Politistii au inceput cercetarea cazului. Se pare ca tanarul s-a urcat in pod folosind scara exterioara a cladirii si apoi s-a spanzurat intr-un loc izolat. "Verificam care au fost circumstantele care au dus la decesul tanarului si asteptam si rezultatul necropsiei, care va determina cauza mortii", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Galati, scms. Stefan Gohoreanu.

Profitand de prezenta Marinelei Dobrea, directorul DGASPC Galati, in Centru, colegii tanarului sinucigas i s-au plans acesteia de tratamentul si hrana din Centru. Pentru alti colegi ai lui Victor socul a fost si mai mare. Cel mai bun prieten al acestuia, Gheorghita, de 24 de ani, a lesinat pur si simplu cand a aflat ce s-a intamplat si a fost nevoie de chemarea unui echipaj al Ambulantei pentru ca baiatul sa-si vina in fire. Nu intelegea de ce bunul lui prieten a facut asta. Poate va afla atunci cand si el va trece "dincolo de zid".

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Scandal la centrul de plasament

Conducerea Centrului de plasament nr. 9 din Galaţi, unde un tânăr de 22 de ani a fost găsit spânzurat, luni, refuză de două săptămâni să vorbească cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreputurilor Copilului, venite să facă un control după semnalarea mai multor nereguli. O echipă a Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a încercat vineri, pentru a treia oară, fără succes, să intre în Centrul de plasament nr.9, unde, încă de anul trecut, au fost semnalate mai multe nereguli, legate în principal de salariile angajaţilor care lucrează aici. Reprezentanţii ANPDC au încercat să intre în centru săptămâna trecută şi săptămâna acesta, joi şi vineri, dar li s-a refuzat accesul pe motiv că "aşa a solicitat" preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Durbacă, în subordinea căruia se află Centrul. Trei inspectori, femei, de la Bucureşti s-au izbit de refuzul unui reprezentant al centrului, care a refuzat să se legitimeze şi le-a ţinut pe cele trei reprezentante al ANPDC la poarta instituţiei spunându-le : "Nimeni nu are voie să intre !", fără să motiveze gestul. Bărbatul nu a fost impresionat nici de poliţistul de la Poliţia municipală Galaţi, care le însoţea pe cele trei reprezentante ale ANPDC. Şeful Corpului de Control al ANPDC, inspectorul Roxana Diaconu, a declarat presei prezente că ANPDC va da în judecată Centrul de plasamnet nr. 9, dacă reprezentanţii acestuia vor refuza în continuare să permită accesul autorităţilor. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi, Tania Calcan, a declarat că există o dispoziţie verbală a preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Durbacă, către directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, conform căreia nu se permite accesul inspectorilor ANPDC în Centrul de plasament nr. 9. Inspectorii ANPDC susţin că au venit la Galaţi să verifice condiţiile în care s-a spânzurat, la sfârşitul săptămânii trecute, un tânăr din centru.

Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Durbacă, susţine că inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nu au fost primiţi în control în Centrul de Plasament nr. 9 Galaţi deoarece "urmăreau să schimbe la comandă politică" actuala conducere a Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Durbacă a declarat că în urmă cu patru luni Corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului a mai fost în control la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Galaţi, iar observaţiile făcute nu au fost reale. "Acum aproximativ patru luni au facut un control cei la de la Agenţia Naţională. N-au stat decât trei ore la Galaţi. Mi-au trimis un material din care majoritatea punctelor, ca observaţii, nu erau reale. Au venit acum o săptămână şi ceva pentru control, le-am prezentat materialul, i-am întrebat de ce au trecut acele probleme au spus că nu-i nimic dacă au trecut acele probleme neadevărate. Un exemplu ar fi că a cumpărat directoarea de la Protecţia Copilului un bloc de cinci etaje şi a cheltuit nu ştiu câte zeci de miliarde şi alte probleme. Nici măcar n-au vorbit cu mine sau altcineva care era îndreptăţit să le dea un sfat corespunzător şi-au trimis materialul tendenţios. În aceste condiţii, când au venit am spus că nu-i primesc pentru că au pus un material tendenţios şi am considerat că este ceva politic, probabil din dorinţa de a o scoate pe actuala directoare şi a pune probabil pe altcineva, de la altă formaţiune politică", a declarat Eugen Durbacă. El susţine că nu va permite accesul reprezentanţilor ANPDC în centre ale Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Galaţi până când nu va primi un răspuns de la această autoritate, în care să se precizeze de ce au fost sesizate respectivele nereguli.

Link to comment
Share on other sites

Păcuraru: Ce s-a întâmplat la Centrul de Plasament numărul 9 din Galaţi este abuz în serviciu

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, luni, că ceea ce s-a întâmplat la Centrul de Plasament nr. 9 din Galaţi, unde nu a fost permisă intrarea unei echipe de control de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, este un" abuz în serviciu" Ministrul Paul Păcuraru a declarat, luni, că duminică, a făcut o vizită de documentare la Centrul de Plasament nr 9 din Galaţi, unde accesul inspectorilor ANPDC este în continuare interzis de Eugen Durbacă, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, ordonatorul de credit al Centrului de Plasament. Ministrul a precizat că a intrat în centru, l-a vizitat integral, a vorbit cu personalul şi cu peste 30 de tineri instituţionalizaţi, contatând că sunt "o serie de lucruri care se pot îmbunătăţi şi pe partea administrativă şi în ceea ce priveşte hrana", tinerii plângându-se în această privinţă. "Cea mai mare problemă care cred că există acolo ţine de calitatea oamenilor care lucrează. Eu nu am verificat, dar nu ştiu în ce măsură ei sunt calificaţi pentru activităţile pe care le desfăşoară. În concluzie, cred că este o problemă de management şi de calificare a personalului", a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

În ceea ce priveşte acuzaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, potrivit căreia controalele la Centrul respectiv ar avea conotaţii politice, ministrul Muncii a declarat că nu a discutat cu Eugen Durbacă, însă consideră că ANPDC este "ultima instituţie din România care poate fi acuzată de partipriuri politice, singura politică pe care o face fiind cea a copilului". "Mă surprinde acestă declaraţie, la fel cum a fost surprins şi secretarul de stat de la ANPDC, Mariela Neagu, şi ea din Galaţi, care a a avut de curând o discuţie cu preşedintele CJ. În opinia mea, ce s-a întâmplat acolo este un abuz în serviciu şi nu poate fi trecut cu vederea. De altfel, ANPDC s-a adresat deja Poliţiei", a mai spus ministrul.

Reprezentanţii DJPC Galaţi spun că nu ştiu la ce concluzie a ajuns ministrul. "Ministrul Paul Păcuraru a venit duminică la poarta Centrului de Plasament nr. 9, s-a legitimat şi a intrat. A discutat cu copiii, cu angajaţii, s-a plimbat prin centru, apoi a plecat. Nu ştim la ce concluzie a ajuns", a declarat luni Eugen Merdescu, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DJPDC) Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

ANPDC-ul acuză, Durbacă se scuză

După ce i-a fost interzisă o atribuţie prevăzută de lege, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului nu îl iartă pe Durbacă. Instituţia analizează în prezent posibilitatea de a cere sprijinul uneia dintre instituţiile publice de la nivel central, respectiv MIRA, primul ministru sau Inspecţia Socială. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Durbacă (PC), crede că ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru (PNL), nu ar fi declarat că este un abuz în serviciu faptul că s-a opus controlului ANPDC, dacă ar fi discutat cu el înainte. Pe de altă parte, Marcela Sighinaş (PNL), vicepreşedintele CJ Galaţi, susţine că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă Eugen Durbacă ar fi ţinut seama de recomandările făcute de ANPDC în urma unor controale de anul trecut care au adus în lumină o serie de nereguli la Protecţia Copilului Galaţi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) este hotărâtă să solicite sprijinul altor instituţii publice de la nivel central, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Durbacă, a împiedicat corpul de control al ANPDC să pătrundă în incinta Centrului de Plasament nr. 9 din Galaţi. „Există posibilitatea de a solicita sprijinul altor instituţii publice de la nivel central care au competenţe de control asupra activităţii desfăşurate de instituţiile aflate în subordinea Consiliuliu Judeţean, respectiv corpul de control al primului ministru, corpul de control al MIRA sau Inspecţia Socială. Până în prezent nu s-a solicitat sprijinul nici uneia dintre aceste instituţii. Vom apela la căile legale prevăzute pentru astfel de situaţii.”, ne-a declarat ieri Gabriella Tonk, subsecretar de stat.

Eugen Durbacă se consideră în continuare nevinovat

Eugen Durbacă susţine în continuare că toate controalele care s-au făcut la Protecţia Copilului Galaţi au avut un caracter tendenţios la comandă politică. Preşedintele CJ Galaţi crede că l-ar fi putut convinge pe ministrul Paul Păcuraru că are dreptate dacă ar fi putut purta discuţii cu acesta. „Cei care fac afirmaţii de genul acesta, fac afirmaţii politice pentru că nu sunt în cunoştinţă de cauză. Eu accept ca cineva să facă o afirmaţie la o măsură pe care o iau eu sau o ia cineva care este implicat direct , dar după o discuţie în prealabil cu persoana respectivă. Dacă m-ar fi întrebat pe mine precis, nu ar fi făcut această afirmaţie, nu că mă surprinde, dar una este poziţia politică şi alta este realitatea", a spus Eugen Durbacă. Declaraţia preşedintelui CJ vine după ce ministrul muncii, Paul Păcuraru a afirmat că este vorba despre un caz de abuz în funcţie. Durbacă spune că echipele de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) au semnalat numai lucruri neadevărate. Chiar şi în ceea ce priveşte achiziţionarea de pantofi mărimea 43 pentru copii, Eugen Durbacă susţine că printre cei instituţionalizaţi se află copii care poartă chiar şi mărimea 46. Preşedintele CJ Galaţi a precizat că a înaintat o scrisoare subsecretarului de stat care se ocupă de protecţia drepturilor copilului în care susţine faptul că echipele ANPDC nu au prezentat lucrurile în mod corect. "S-a văzut că e tendenţios. Au mai spus că directoarea a cumpărat un bloc cu cinci etaje la Tecuci. Sunt invenţii", a mai spus Eugen Durbacă.

„La Protecţia Copilului este un management defectuos”

Vicepreşedintele CJ Galaţi, Marcela Sighinaş, a declarat că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă recomandările făcute anul trecut de echipele de control ale ANPDC ar fi fost luate în considerare. "La Protecţia Copilului este un management defectuos. Sunt şapte persoane directori. Nu au ştiut să-şi facă o strategie şi să gestioneze resursele umane", a spus Marcela Sighinaş. Totodată, vicepreşedinta CJ, a mai declarat că a fost greşeală faptul că nu s-a permis accesul echipei de control, deoarece apar şi mai multe suspiciuni că în centrele de plasament din Galaţi se petrec nereguli. "Pentru un caz similar la Botoşani, preşedintele CJ Botoşani a schimbat imediat conducerea DJPC" , a mai spus Sighinaş

Reamintim că unei echipe de control a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului i-a fost refuzat vineri accesul în Centrul de Plasament Nr. 9, acolo unde, zilele trecute, un tânăr, în vârstă de 22 de ani, şi-a luat viaţa. Comisia de la Bucureşti venise la Galaţi tocmai pentru asta, însă Direcţia pentru Protecţia Copilului a refuzat controlul deoarece preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Durbacă a ordonat subordonaţilor de la Direcţie să nu primească nicio comisie de control sub pretextul că nu este vorba despre nimic altceva, decât de presiuni politice. „Considerăm inacceptabilă atitudinea preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi cea a conducerii Direcţiei, de a refuza accesul echipei de control a ANPDC în centrele de plasament, în condiţiile în care instituţia noastră are atribuţii de control prevăzute de lege”, ne-a mai declarat Gabriella Tonk.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=30

Link to comment
Share on other sites

Plângeri penale împotriva DGASPC Galaţi şi a Centrului de Plasament

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a depus plângeri penale împotriva directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi şi a şefului Centrul de Plasament nr. 9, unde s-a refuzat în mai multe rânduri controlul Autorităţii. ANPDC a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi o plângere penală împotriva Marinelei Dobrea, directorul executiv al DGASPC Galaţi, şi a lui Cristian Fonu, şeful Centrului de Plasament nr. 9., care au refuzat controalele reprezentanţilor Autorităţii, invocând o dispoziţie a lui Eugen Durbacă, preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi. "Motivat de refuzul directorului executiv al DGASPC şi al şefului de centru de a permite echipei ANPDC să efectueze controlul, instituţia noastră a formulat plângere penală împotriva celor doi, care a fost transmisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi", se arată într-un comunicat de presă transmis de ANPDC.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care a dispus verbal să nu fie primit controlul de la Bucureşti, susţine că nu există vreun temei pentru plângere penală nici împotriva celor doi, nici împotriva sa. "Nici nu are cum să-mi facă mie plângere penală, că eu sunt preşedinte de judeţ! Poate să facă plângere penală celor care sunt la Protecţia Copilului! Eu, ca preşedinte de judeţ, sunt cel care coordonează activităţi. Nu are de ce să facă plângere penală nici împotriva celor doi pentru motivul că nu au motive. Doar pentru că suntem în campanie electorală, sigur că pot face, dar nici într-un caz la adresa mea", a declarat Eugen Durbacă, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.