Jump to content

Gălăţeanca Anca Ionescu păstrează tradiţiile româneşti în Norvegia


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţeanca Anca Ionescu păstrează tradiţiile româneşti în Norvegia

„Luna martie este o lună în care fiecare femeie primeşte o floare şi un mărţişor. La începuturi, potrivit primelor atestări, mărţişorul a fost un fel de amuletă din şnur alb-roşu sau alb-negru, pe care mamele îl împleteau şi îl legau de încheietura mâinii copiilor şi a fetelor încă de la răsăritul soarelui, exact pe 1 martie. Ca gestul să capete o mai mare încărcătură magică, de şnur se atârna un bănuţ din argint sau din aur ori o piatră găurită. Metalele nobile erau considerate curate, deci având puterea de a purifica, de a aduce sănătate şi noroc. Dar nu erau folosite decât pietrele găurite de râu sau de timp, deci cele care aveau legătură misterioasă cu lumea nevăzută. În cinstea acestor zile, 1 Martie, 8 Martie am organizat mai multe activităţi: confecţionări de mărţişoare şi felicitări, realizarea unui film documentar pe tema „Tradiţii româneşti de primăvară pe tărâm norvegian. Filmul tratează diferitele tradiţii specifice zonelor din România legate de luna lui mărţişor. Filmul va fi prezentat copiilor norvegieni pentru a cunoaşte şi ei ţara noastră şi pentru a se familiariza cu tradiţiile ei. Proiectul nostru a început pe 15 februarie şi se va încheia pe 8 martie. La realizarea proiectului au participat elevii, cadrele didactice, dar şi părinţii. Din echipa care a lucrat la proiect am făcut şi eu parte, alături de directorul adjunct de la Şcoala Johannes Læreringsenter, domnul Gålin Nielsen şi doamna Sheena Mc Intosh, directorul al departamentului de limbi materne de la Johannes Læreringsenter. Apreciem foarte mult colaborarea pe care o avem cu Ambasada României la Oslo prin intermediul doamnei Valeria Toma şi Departamentului pentru Limba Maternă, secţia limba română prin doamna Sanda Făgărăşan”.

Aceasta este scrisoarea venită pe adresa redacţiei de la gălăţeanca Anca Ionescu, româncă din diaspora, profesor la şcoala Johannes Læreringsenter din oraşul Stavanger. Anca Ionescu şi-a făcut studiile la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi a plecat, după ce a terminat şi masteratul, în Norvegia. Nu a uitat de unde a plecat şi se străduieşte să îi facă şi pe norvegieni să cunoască România.

http://www.viata-libera.ro/articol-Martisoare_cu_suflet_de_primavara__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.