Jump to content

Doi contabili cu normă întreagă la fiecare firma?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lege şoc: 41 de deputati obliga firmele sa-si angajeze contabil cu norma intreaga

41 de deputati ai Partidului Democrat Liberal (PDL) semneaza o propunere legislativa care obliga toate cele 700.000 de firme din Romania sa-si angajeze contabili cu norma intreaga. Nu unul, ci doi. Textul legislativ, ajuns la Senat, a starnit deocamdata scandal doar in lumea contabila, problema fiind dezabtuta puternic pe forumurile de specialitate, scrie money.ro. "Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract partial de munca sau in baza unei conventii civile”, arata textul propunerii de modificare a legii contabilitatii.

Cu alte cuvinte, aceasta prevederea spune ca, in primul rand, orice firma care are nevoie de contabilitate, adica aproape toate cele 700.000 de firme active la aceasta ora, indiferent de marimea lor, trebuie sa-si angajeze nu unul, ci doi contabili. Sau un contabil si un ajutor, dupa caz, pentru ca nu este specificat.

Explicatie halucinanta a politicienilor

Propunerea legislativa are si o expunere a motivelor care i-au condus pe alesi la concluzia ca legea trebie schimbata. Pe scurt, ei argumenteaza ca serviciul part-time a dus la “proliferarea muncii la negru”. “Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar insemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public”, arata deputatii semnatari. Printre acestia se regasesc nume sonore din PDL, precum Sulfina Barbu, Silviu Prigoana sau Petru Calian.

Scandal in lumea contabila

De cateva zile, cea mai cunoscuta comunitate online a contabililor, conta.ro, tine cap de afis aceasta problema. Daca legea contabilitatii va fi modificata in acest sens, aceasta va mai produce un efect de amploare in piata: majoritatea contabililor, dintr-un total de aproximativ 300.000, care au contracte part-time isi vor pierde painea. Cei mai multi dintre contabili tin contabilitatea pentru mai mult 10 firme in acelasi timp.

Propunerea legislativa semnata de deputatii PDL a ajuns la Senat, ea urmand sa fie avizata in comisiile specializate si votata in plen. Daca trece de Senat, textul ajunge in Camera Deputatilor, care este for decizional.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6979361-lege-soc-41-deputati-obliga-firmele-angajeze-contabil-norma-intreaga.htm

Link to comment
Share on other sites

PD-L Ne PD-L astea sunt jocurile. Acum primim ` rasplata ` de la cei care au canditat.

Stand pe subiect.. puteau macar sa faca o analiza la firmele care au un rulaj infim cu putini angajati. Ii terorizeaza. Baga si impozit forfetar, baga si 2 contabili cu norma intreaga.. Asa sustine statul roman imm-urile. De scaparea lucrului si platilor la negru o sa scapam cand o zbura porcul. Lucrul la negru se practica si in companiile care sunt in reorganizare. Ma refer la producatori, adica pentru cei care mai exista o sansa.. caci pentru nesimtitii de comercianti nu este nicio sansa si din pacate producatorul se roaga de comerciant.

Link to comment
Share on other sites

PD-L propune modificări legislative cu cântec

* Compartimentele contabile ale firmelor ar urma să aibă cel puţin doi angajaţi cu contract pentru normă întreagă * Persoana care le conduce va trebuie să fie angajat al firmei, cu studii superioare de specialitate * Cine nu alege această variantă, poate face contract de prestări servicii cu o persoană sau firmă autorizate de CECCAR *

O iniţiativă a Grupului Parlamentar PD-L de a modifica Legea nr. 82/1991, a contabilităţii, a aruncat în aer, zilele acestea, comunitatea contabililor autorizaţi şi a experţilor contabili din România, dar şi pe managerii firmelor. S-a avansat ideea potrivit căreia orice agent economic din cei 700.000 care funcţionează în România ar trebui să-şi angajeze, cu contract de muncă pe 8 ore zilnic, nu unul, ci doi contabili.

Desigur, ideea li s-a părut deplasată micilor întreprinzători, ştiut fiind că, de regulă, contabilii care au în grijă evidenţele acestora se ocupă şi de câte 20 de firme odată. Şi niciuna dintre ele nu şi-ar putea permite să angajeze cu normă întreagă nici măcar un contabil, cu atât mai puţin doi.

Am studiat şi noi proiectul de modificare a legii, iar situaţia pare mult mai puţin drastică. Este prevăzut, astfel, ca acolo unde contabilitatea este ţinută de un compartiment specializat, acesta să nu poată funcţiona fără cel puţin doi angajaţi cu contract individual de muncă, pentru normă întreagă. Dar proiectul prevede că firmele la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte vor încheia contracte de prestări servicii cu persoane fizice sau juridice autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Preşedinta CECCAR Galaţi, Ecaterina Necşulescu, ne-a declarat că o poziţie oficială a Corpului vizavi de această problemă va fi disponibilă doar după aprobarea modificărilor Legii contabilităţii, dacă acest lucru se va întâmpla.

În orice caz, din informaţiile pe care le deţinem, nu firmele mici, cu un angajat sau doi, vor fi afectate de iniţiativa parlamentarilor PD-L, şi nici cele mari, care deja aveau un compartiment de contabilitate propriu, ci, probabil, entităţile mijlocii, unde compartimentul cu pricina era de fapt reprezentat de un singur angajat, şi acela cu jumătate sau chiar un sfert de normă.

Un alt aspect important ar fi că, potrivit modificărilor, contabilitatea nu va mai putea fi condusă de persoane care să nu fie angajaţi (cu studii superioare de specialitate) ai firmelor cu pricina.

Potrivit datelor CECCAR Galaţi, în judeţul nostru ar exista cam 1.700 de persoane care nu vor mai avea dreptul să conducă ele compartimentele de contabilitate după aprobarea legii. Circa 2.500 de firme au compartiment separat de contabilitate, iar în cazul a circa 6.000 de persoane fizice şi 3.864 de persoane juridice specialiştii CECCAR Galaţi au ţinut contabilitatea.

Există, la noi în judeţ, 751 de experţi contabili şi 436 de contabili autorizaţi, precum şi 74 de firme de expertiză contabilă şi 14 de contabilitate la care pot apela, în condiţii perfect legale, agenţii economici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, numărul total al contribuabililor administraţi de instituţie era, la 31.12.2009, de 43.635, din care: - persoane juridice (inclusiv sedii secundare) - 25.275 (active - 23.559, inactive - 1.716); - persoane fizice - 15.270; - asociaţii familiale - 3.090.

Ce spun parlamentarii?

Deputata PD-L Carmen Axenie este una dintre semnatarele proiectului de lege. Din păcate, fiind în plenul şedinţei Parlamentului, nu ne-a putut oferi prea multe amănunte: „Îl susţin. Ceea ce se mediatizează este total greşit. Proiectul de lege este corect, şi se află la Senat. În principiu, proiectul prevede să nu se mai angajeze un contabil cu un contract de o oră. Dacă vrei să angajezi un om de specialitate îl angajezi cu un contract de muncă pe opt ore. Condiţia de angajare a unui contabil nu va fi obligatorie, dar cine doreşte să o facă să nu mai apeleze la contracte civile”, ne-a declarat Carmen Axenie.

Preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, parlamentarul PSD Viorel Ştefan, este de părere că iniţiativa democrat-liberalilor este anacronică: „Mă surprinde că o astfel de propunere vine dintr-o zonă politică revendicată a fi de dreapta. M-aş aştepta ca din partea dreaptă a eşichierului politic să vină propuneri de modernizare a sistemului de gestiune a firmelor şi nu de întoarcere în timp. Eu personal nu aş putea susţine aşa ceva – indiferent care ar fi părerea colegilor mei de partid – pentru că astăzi se discută în toată lumea despre externalizarea serviciilor unei firme şi a obliga firmele să-şi asigure serviciile prin salariaţi proprii nu este o formulă actuală. Ideea este ca meseria de contabil să se transforme într-o activitate independentă, e o realitate în Europa”.

În loc de concluzie

Expunerea de motive a grupului celor 41 de iniţiatori ai proiectului mai cuprinde şi alte modificări, cel puţin la fel de importante, chiar dacă nu atât de spectaculoase. Astfel, dacă legea se va modifica, avizul organismelor profesionale din domeniu pentru elaborarea reglementărilor contabile nu va mai fi consultativ, ca până acum, ci obligatoriu. Rămâne de văzut însă dacă proiectul de modificare a legii va trece prin Parlament. Până atunci, şi contabilii, şi firmele, şi noi stăm cu ochii pe aleşi, întrebându-ne ce le mai trece prin minte.

http://www.viata-libera.ro/articol-Contabilii_legea_si_reactiunea_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.