Jump to content

Doi gălăţeni, "furaţi" de Franţa


dcp100168

Recommended Posts

De la Cudalbi la Rosières. Doi gălăţeni, „furaţi” de Franţa

* Mariana şi Răzvan Stroiu s-au mutat într-o localitate din regiunea franceză Haute-Loire * El este medic, ea are diplomă în drept comunitar european *

România nu a ştiut să-i aprecieze cu adevărat şi poate că, într-un fel, nici nu i-a meritat. Ea, cu CV de ministru, licenţiată la Sorbona, a lucrat ani de zile în administraţia comunală, el, medic generalist, a îngrijit sănătatea localnicilor din sate în care ajungea cu ajutorul GPS-ului.

Mariana şi Răzvan Stroiu sunt acum protagoniştii unui reportaj publicat în ziarul francez „La tribune – Le Progrès”, cotidian care salută instalarea lor, la începutul lunii februarie, în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. Iată cum comunitatea din regiunea franceză se îmbogăţeşte cu doi tineri de excepţie din judeţul Galaţi.

Începuturi

Pe Mariana şi Răzvan Stroiu i-am cunoscut în 2005. Ea era secretarul comunei Cudalbi, el medic rezident la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, doi tineri frumoşi, inimoşi şi excepţional pregătiţi. Am scris cu admiraţie şi drag despre tânăra lor familie: „Ce-ar avea de împărţit Cudalbii şi Sorbona? Şi care ar fi cel mai potrivit loc, pentru un frumos şi tânăr cuplu în care ea e jurist-economist cu diplomă în drept comunitar european la ˝Premiere Pantheon˝, iar el medic chirurg stagiar? Un oraş? Ei bine, nu! Doi oameni care ar fi putut face carieră oriunde în România ori poate în lume, dar au ales satul. Putea să fie manager la o firmă franceză, magistrat sau specialist în drept peste hotare! Mariana Stroiu a ales să fie secretarul comunei Cudalbi”, scriam la vremea aceea. Mariana este al optulea copil din cei 11 pe care i-au adus pe lume părinţii săi, apicultori. În anul 2000, şi-a luat licenţa în Drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic, administrarea afacerilor. Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona. Povestea atunci că şi-a luat concediu şi, pe banii ei, a dat o fugă în Franţa, doar cât să dea examenul. „Să gândeşti politică agricolă în franceză, Regulamentul Camerei de Comerţ Internaţional de la Paris în limba franceză, e greu!”, spunea Mariana. Fireşte că în tot acest timp lucra ca secretar al comunei Cudalbi, făcând ore suplimentare sâmbăta şi duminica! Au urmat Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie, cu lucrarea de dizertaţie „Dezvoltare regională pe Regiunea 2SE”. În decembrie 2009, am regăsit-o pe Mariana Stroiu ca secretar al comunei Munteni.

Soţul ei, medicul Răzvan Stroiu, s-a dedicat ani de zile sănătăţii localnicilor din mediul rural, alergând prin sate de dimineaţă până seara. Era legat de sat, fiind născut la Cerţeşti. Ne-am minunat atunci că doi tineri atât de capabili şi de pregătiţi sunt în continuare aici. Au încercat din răsputeri să rămână.

„Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale”

Aşa se intitulează articolul publicat în ziarul francez. „Le Progres”, ilustrat cu fotografia celor doi tineri extraordinari. De la începutul lunii februarie sunt amândoi în Franţa. Articolul explică faptul că, „puse în faţa unei deşertificări medicale care afectează zonele rurale ale departamentului, mai multe sate din zonă fac apel la medici veniţi din străinătate”. Site-urile primăriilor sunt pline de anunţuri de genul „ Se caută un medic”, pentru că, spune reporterul francez, din cauza condiţiilor de trai, a gărzilor multe şi lungi, a depărtării de marile oraşe, medicii francezi care abia şi-au obţinut diploma fug de cabinetele de la ţară. Jurnaliştii francezi recunosc că ţara lor reprezintă, de cele mai multe ori, un El Dorado pentru aceşti doctori străini care câştigă 500 de euro pe lună în ţările lor de origine, dar şi că firmele de recrutare fac un adevărat comerţ pe spinarea acestor medici.

„Primii paşi ai unui medic român”

Răzvan Stroiu este unul dintre medicii români prezentaţi de presa franceză. Iată traducerea articolului scris despre medicul român: „Răzvan Stroiu n-a întârziat să îşi facă simţită prezenţa. De la începutul lunii februarie, în cabinetul său de vizavi de farmacie, 5-6 pacienţi vin să fie consultaţi în fiecare zi. ˝Nu-i decât începutul, rezumă, într-o franceză bună, medicul generalist român. E nevoie de timp ca să ne cunoaştem˝. Primele ecouri sunt pozitive şi sosirea acestui al doilea medic va permite descongestionarea activităţii doctorului Cojan, copleşit de muncă. ˝Nu sunt prea multe diferenţe între o consultaţie în Franţa şi una în România˝, mărturiseşte Răzvan Stroiu. Doar aspectul administrativ e diferit, dar e o chestiune de obişnuinţă. Colegul meu m-a ajutat la început. Municipalitatea din Rosières făcuse demersuri pentru aducerea unui medic, încă din timpul anului 2009. Răzvan Stroiu a descoperit oferta pe Internet. ˝M-a cucerit anunţul, mai ales proiectul centrului medical care va lua naştere în câteva luni. Cunoşteam deja un pic Franţa, datorită călătoriilor, şi să lucrez aici era o oportunitate. Cu atât mai mult cu cât soţia mea vorbeşte bine franţuzeşte˝. La 36 de ani, doctorul Stroiu căuta un post la ţară ˝pentru calitatea vieţii de aici˝. După studii făcute la Bucureşti, apoi ceva experienţă într-un centru spitalicesc, a avut răspunderea de a lucra în două cabinete din două sate din ţara sa. ˝Era foarte multă muncă, 60.000 de kilometri pe an în maşină, 12 ore de muncă pe zi, 7 zile din 7. Dar asta nu-mi punea probleme˝. De altfel, Răzvan Stroiu îşi montase şi GPS pe maşină, pentru a ajunge mai uşor la pacienţii din cătunele vecine”, scrie ziarul francez.

Din fotografia publicată de „La tribune – Le progres”, Răzvan şi Mariana Stroiu surâd viitorului lor deasupra căruia flutură steagul Franţei. Le dorim din toată inima succes gălăţenilor noştri şi suntem foarte mândri de ei. Cu tot regretul pentru faptul că nu-i mai avem aici. Suntem convinşi că acolo se vor bucura de aprecierea la justa lor valoare, pe care ar fi meritat-o din plin şi în ţara de origine.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doi_galateni_%E2%80%9Efurati%E2%80%9D_de_Franta_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mariana şi Răzvan Stroiu, gălăţenii care au cucerit Franţa

„Pauvre Roumanie” - „Săraca Românie, cum îşi pierde încet, încet oamenii!”, a exclamat preşedintele Colegiului Medicilor când Mariana şi Răzvan Stroiu au fost să-şi depună actele pentru Franţa. Ea, cu CV de ministru, jurist-economist cu diplomă în drept comunitar european la „Premiere Pantheon”, licenţiată la Sorbona, a lucrat ani de zile în administraţia comunală, la Cudalbi şi Munteni; el, medic generalist, a îngrijit sănătatea localnicilor din sate în care ajungea cu GPS-ul. Născuţi şi crescuţi în judeţul Galaţi, au încercat din răsputeri să rămână...

În 2009, Mariana şi Răzvan Stroiu au fost protagoniştii unui reportaj în ziarul francez „La tribune - Le Progrès”, care saluta instalarea lor în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. Franţa i-a primit cu braţele deschise şi nu doar pentru că are nevoie de medici ca Răzvan Stroiu ca de aer! La prima întâlnire a personalului medical din noua Casă de Sănătate, la propunerea colegilor, dr. Răzvan Stroiu a fost votat reprezentantul Policlinicii în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. Ce dovadă de încredere! Mariana a refuzat postul oferit la Consiliul General al Departamentului Haute-Loire pentru că voia să se ocupe cu Răzvan de partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului.

Primarul din localitate, care e şi senator de Haute-Loire şi vicepreşedintele Senatului, i-a făcut Marianei cunoştinţă cu toată echipa lui de la Paris şi a întrebat-o dacă este interesată să lucreze în domeniu. De ce? Mariana şi-a luat licenţa în Drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic, administrarea afacerilor. Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona. Mariana şi-a luat concediu şi, pe banii ei, a dat o fugă în Franţa, doar cât să dea examenul!

Îmi povestea, în 2005, la Cudalbi, când am avut bucuria şi onoarea de a-i cunoaşte pe soţii Stroiu, cum a fost „să gândeşti politică agricolă în franceză”. În tot acest timp, lucra ca secretar al comunei Cudalbi, făcând ore suplimentare. Mariana a absolvit Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie. E de mirare că au dorit-o francezii în administraţie?!

Viaţa, acolo

Mariana Stroiu a fost angajată la cabinetul soţului ei medic după ce şi-a dovedit eficienţa: pe baza documentaţiei pregătite a obţinut o scutire de la plata impozitului pe termen de 15 ani, cu condiţia să nu plece! „Practic mi-am obţinut, într-o lună, mai mult decât salariul pe care l-aş fi câştigat în România timp de 5 ani”, ne-a povestit Mariana Stroiu.

În vreme ce Răzvan se dedică sănătăţii francezilor, Mariana se ocupă de bănci, asigurări, aprovizionare medicală, contabilitate, de legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate şi de plasamentele financiare ale familiei. De când sunt în Franţa, totul s-a schimbat. „Am luat totul de la început şi e cel mai frumos şi cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat! Acum avem timp pentru familie, avem linişte şi griji puţine. Avem timp de plimbări, de vacanţe, de vorbit cu părinţii mai mult de o oră la fiecare câteva zile, să aflăm ce au pus în grădină, dacă au înflorit salcâmii, dacă au scos pui. Mergem la expoziţii, la operă, la teatru, la bowling cu prietenii, avem timp să visăm şi să ne îndeplinim visele. Muncim mai puţin, dar pe bani mai mulţi”, ne-au mărturisit soţii Stroiu.

Locuiesc în masivul central al Franţei, într-o atmosferă idilică: aromă de argilă plouată, brad şi iarbă proaspăt tăiată, salcâm, tei ori trandafiri şi ciripit de păsărele.

Preocuparea francezilor: să nu plece!

Soţii Stroiu nu s-au simţit vreodată trataţi altfel decât cetăţenii francezi: „Deşi Saint-Etienne e la 50 km, locul unde s-au făcut expulzările vara trecută, faţă de noi nu şi-au schimbat atitudinea, a rămas acelaşi număr mare de pacienţi. Suntem invitaţi la toate activităţile publice din zonă, chiar şi în satele învecinate. Toţi, de la autorităţi la pacienţi, au fost foarte interesaţi să ne integrăm, să ne placă aici, să nu plecăm. Când ne-am instalat, pe lângă ajutoarele financiare primite oficial de la autorităţi, se organizaseră şi la fiecare prânz venea cineva şi ne aducea mâncare caldă. Până să ne luăm maşină, venea cineva şi mă lua la cumpărături. Viceprimarul ne-a împrumutat maşina să cărăm mobila şi ne-a şi ajutat să o urcăm în casă. Am primit veselă completă, tacâmuri, pahare şi un set de cafea de la o femeie în vârstă din localitate, care s-a scuzat să nu ne simţim deranjaţi de gestul ei”, spun soţii.

Au o viaţă socială mult mai bogată decât în ţară: sunt invitaţi la masă la francezi şi au invitaţi la masă dornici să mănânce româneşte: sărmăluţe, plăcintă cu brânza, poale-n brâu.

Francezii sunt înnebuniţi după dulceaţa de nuci a Marianei şi i-au recomandat să deschidă un restaurant cu specific românesc! Proprietara unui motel din zonă i-a cerut reţete româneşti.

România lor

În noiembrie, s-a inaugurat noua bibliotecă comunală care include şi un „colţ” românesc, pentru care soţii Stroiu le-au spus ce cărţi să cumpere şi de unde. În fiecare sfârşit de săptămână se organizează seri culturale.

Anul viitor e programat un sfârşit de săptămână românesc, de care se vor ocupa gălăţenii: expoziţii de carte, muzică, picturi, obiecte tradiţionale, ţesături, o gustare tradiţional românească. Mariana se gândeşte la o expoziţie de goblenuri, pentru a ajuta să fie apreciată şi căutată aceasta artă, şi vrea să facă şi Galaţiul cunoscut.

Datorită lor, România a devenit interesantă pentru francezi: o familie de botanişti şi una de farmacişti, prieteni de-ai lor, îşi vor face concediul în România în vara asta, iar încă trei familii sunt interesate.

Pasiuni noi

Soţii Stroiu şi-au descoperit noi pasiuni comune. Prima este fotografia şi e în toi o „competiţie”: cine face fotografii mai artistice? Egalitate, deocamdată.

În România aveau de trei ani echipament de schi, dar degeaba. În Franţa au vrut să-l inaugureze, dar schiurile erau depăşite şi nesigure. Abia aşteaptă iarna pentru un retur la schi în Alpi!

Mariana e pasionată de olărit: face vase din argilă, le emailează şi le pictează. Are deja o colecţie interesantă de unicate şi, în iulie, o piesă realizată de ea - o cutie în formă de floare cu capac fluture - va fi admirată într-o expoziţie. Răzvan este foarte încântat de toate piesele ei.

Pasiunea lui Răzvan e să achiziţioneze vinuri de colecţie şi cu greu sacrifică o sticlă la masă. Vor să obţină amândoi brevet de yahting şi brevet de pilot de avion. Ea va urma din toamnă cursuri de pictură.

Dor...

Am întrebat-o pe Mariana ce îi lipseşte în această nouă viaţă? „Mie mi-e dor de grădina de ghiocei a mamei mele. Aici ghioceilor nu li se dau importanţa din România şi am văzut doar într-un loc, în pădure. De aceea, printre primele mele obiecte la olărit a fost un set de ceai pe care am desenat ghiocei”...

viata-libera.ro

Diferenţe de sistem

Pentru o localitate cu 1.500 locuitori, cât are cea în care s-au stabilit soţii Stroiu, policlinica locală cuprinde: doi medici generalişti, un psiholog, un cabinet pentru vizite periodice ale medicilor specialişti, un medic stomatolog şi un chirurg - dentist, patru asistente medicale, un cabinet de podologie, un cabinet de acupunctură, un cabinet pentru osteopatie.

„Aici medicii nu au asistente medicale. Profesia de asistent medical e o profesie liberală şi fiecare asistentă are cabinetul ei privat unde îşi face meseria separat de medic, ceea ce asigură o plată corectă pentru asistentele generaliste. În Franţa există Casa de pensii a medicilor şi a celor din domeniul medical, separat de celelalte instituţii şi cotizăm pentru amândoi la această Casă de Pensii”, ne-au povestit soţii Stroiu.

Interes local

„La început, eram invitaţi la masă la primar o dată pe lună - combinaţie între socializare şi evaluarea activităţii cabinetului, şi îl interesa să ne placă totul, să nu avem niciun motiv de nemulţumire, până acolo încât se asigura că mi-am găsit un coafor care să îmi placă. În septembrie s-a inaugurat o casă de sănătate, şi, din când în când, ne invita pe toţi din domeniul medical din zonă la un restaurant şi discută cu fiecare în parte”, ne-au spus gălăţenii.

Vreţi să ştiţi nivelul exigenţelor? Soţia dentistului s-a plâns că o uşă nu i se închidea cu 3 milimetri şi au trimis imediat să i-o repare!

Pacienţii

„Pacienţii sunt mai preocupaţi de sănătatea lor, ceva mai bine informaţi şi interesele lor sunt mult mai respectate. Campaniile de prevenţie sunt mai diverse ca în România, mai puţin bazate pe „situaţii” şi „raportări” şi mai mult pe profesionalismul personalului medical şi pe informarea populaţiei.

„O dată pe an vine o reprezentantă a CAS şi îţi prezintă „profilul”: prescrierea pe clase de medicamente, concedii medicale, grupe de vârste pentru pacienţi - eu am foarte mulţi copii pe lista de pacienţi. Dacă ceva nu este în regulă, ţi se spune doar că „aţi depăşit media regională” pentru... concedii medicale, de exemplu. Dar eu m-am încadrat la toate în normal”.

„Pacienţii sunt foarte politicoşi, dar ştiu pentru ce vin. Relaţia cu medicul este foarte relaxată, dar în acelaşi timp, foarte, foarte respectuoasă”, ne-a spus dr. Răzvan Stroiu.

A cui e vina?

„Există în România tendinţa să fie găsit medicul/asistenta ca vinovaţi pentru eşecurile sitemului de sănătate, dar realitatea este că, dincolo de eşecurile individuale, sistemul are posibilitatea să prevină o mare parte din probleme”.

„În România, sistemul nu funcţionează cum trebuie, parţial din cauza lipsei de bani, parţial din cauza unei legislaţii imperfecte sau a unei administrări incorecte, dar personalul medical nu este cauza principală a deficienţelor din sistemul de sănătate”.

„În Franţa, sistemul nu te lasă să greşeşti - există reguli pentru fiecare act medical, bine cunoscute şi întotdeauna aplicate, şi fiecare îşi ştie rolul său. Au un mare deficit de medici şi nici lor nu prea le ajung banii CAS pentru tot ce vor să facă, dar, în cele din urmă, serviciile medicale sunt accesibile pentru pacienţi şi de calitate”, ne-a explicat dr. Răzvan Stroiu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Felicitari lor... si celor care au de gand sa faca acest lucru in continuare. Pana acum cateva luni inca mai aveam speranta ca pot ramane in tara alaturi de sotie si cei 2 copii si ca totusi ceva se va schimba in bine, macar putin... din pacate n-a fost asa si am fost nevoit sa las familia acasa pentru ceva timp ca sa-mi gasesc de lucru printre straini, apoi sa ne mutam cu toata familia in alta tara, pentru ca asa vor alesii tarii. Suntem ignorati si izgoniti fara nici o problema din partea lor. Eu unul nu mai suportam umilinta, hotia si marlania din romania (am scris cu r mic pentru ca asa merita). Bravo lor ca au decis sa aleaga aceasta cale si mult succes in continuare, pentru ca il vor avea cu siguranta! Strainii au fost invatati sa aprecieze si sa respecte oamenii de valoare!

Edited by tomcat0
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

De ce petrec medicii români Ziua Naţională în Franţa

Medicii gălăţeni sunt elogiaţi în presa din ţările în care au ajuns să profeseze, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi are nevoie de peste 60 de specialişti. Unii dintre ei au plecat din cauza salariilor prea mici şi pentru că nu îşi mai puteau îndeplini profesiunea aşa cum trebuie din cauza eternelor reforme din sănătate.

Alţii au plecat la specializare, dar după ce au obţinut performanţe importante şi au vrut să se întoarcă să profeseze la Galaţi, li s-a închis uşa în nas. S-ar putea spune că au fost refuzaţi de sistem, dar ţări precum Franţa i-au adoptat şi îi apreciază. Prestigiosul cotidian francez „Le Monde" a publicat în unul din blogurile sale, sub titlul „Un médecin de campagne venu de Roumanie", un articol apreciativ la adresa medicului gălăţean Răzvan Stroiu, care s-a stabilit împreună cu soţia sa la Rosières, în departamentul Haute-Loire.

Soţii Stroiu au lucrat în comunele Cudalbi şi Munteni. El medic de familie, ea funcţionar la primărie, deşi avea un CV impresionant. Mariana Stroiu are două specializări, de jurist şi economist, a obţinut o diplomă în drept comunitar european, fiind licenţiată la Sorbona. în anul 2000, şi-a luat licenţa în drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european", apoi a urmat studii postuniversitare de Drept internaţional şi un masterat în management economic, administrarea afacerilor.

Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona. Cu astfel de studii, s-a putut angaja doar ca secretar la Primăria Cudalbi. Răzvan Stroiu a fost rezident la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a ajuns medic de familie în satele din centrul Podişului Covurluiului, unde făcea zilnic peste 200 de km pentru a le asigura localnicilor asistenţa medicală. în toamna lui 2009, primăria din Rosières anunţa înfiinţarea unei policlinici şi angajarea unui medic. Răzvan Stroiu a găsit anunţul pe internet şi la 36 de ani a hotărât că este şansa ca el şi soţia sa să ia totul de la început. Şi au fost foarte bine primiţi de cei din Rosières. Răzvan a fost votat de către colegii săi francezi să fie reprezentantul policlinicii în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. Mariana a refuzat postul oferit la Consiliul General al Departamentului Haute-Loire, preferând să se ocupe partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului medical. Se poate spune că şi-au găsit locul. Este citat şi un articol din „Le Monde Diplomatique", în care se spune că România este un important furnizor de medici de familie, o mare parte din cei 5.000 de medici „expatriaţi" stabilindu-se în Franţa.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Medic gălăţeanRăzvan Stroiu, în anuarul portretelor Franţei de azi

* Dr. Răzvan Stroiu considerat reprezentativ de jurnaliştii „Le Monde” pentru a fi inclus între cele 100 de portrete care oferă o splendidă oglindă a societăţii franceze actuale * Mariana Stroiu a refuzat posturile în administraţie propuse cu insistenţă de francezi şi s-a reinventat deschizând propria afacere de succes - collierelectronique.fr

„Une année (formidable!) en France” - „Un an (formidabil) în Franţa”, aşa se intitulează volumul de 600 de pagini, publicat la Editura Arènes, care cuprinde o minunată colecţie de poveşti de viaţă descoperite de jurnaliştii „Le Monde”. După cum mărturisesc autorii, timp de un an, zece jurnalişti şi fotografi de la „Le Monde” şi monde.fr „au plecat să-i întâlnească pe francezi”. Au ales, întâmplător, opt locuri pe hartă şi "au prins rădăcini acolo". Din iunie 2011 până în iunie 2012, au vizitat persoane demne să devină „un portret”, au analizat şi povestit despre vieţile, grijile şi aşteptările lor. Cele opt bloguri din proiect au fost citite de zece milioane de oameni, care au lăsat aproape 20.000 de comentarii. În prefaţa „Alte vieţi ca ale noastre” jurnaliştii mărturisesc că s-au bucurat de toată libertatea de a alege, dar când să decidă „portretul” a fost dificil. Volumul cuprinde, spun jurnaliştii francezi, „100 de portrete ale unor oameni obişnuiţi, bărbaţi şi femei, care se vor întreba probabil: «De ce eu?». Ei, pentru că ne oferă, la final, o splendidă oglindă a ceea ce este Franţa de astăzi”. Printre institutori, profesori, comercianţi, artizani, librari, un medic specialist în geriatrie, un cercetător în biochimie macromoleculară, întreprinzători care s-au aventurat şi au reuşit, se află şi medicul generalist Răzvan Stroiu, originar din Galaţi.

În atenţia presei franceze

În 2009, gălăţenii Mariana şi Răzvan Stroiu erau protagoniştii unui reportaj publicat în ziarul francez „La tribune – Le Progrès”, care saluta instalarea medicului generalist şi a soţiei sale în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. „Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale”, aşa se intitula articolul ilustrat cu fotografia celor doi tineri extraordinari. A urmat „Un medic de ţară venit din România”, articolul publicat pe unul dintre blogurile „Le Monde” considerând excepţional faptul că noul medic generalist din Rosières vine din România. Şi de aici, atenţia constantă, entuziastă şi plină de respect a jurnaliştilor de presă scrisă, radio, de la postul de televiziune publică France 3 (şi nu numai), faţă de medicul care a îngrijit sănătatea localnicilor din sate gălăţene în care ajungea cu GPS-ul. Şi iată: portretul medicului gălăţean în salba celor o sută de OAMENI care dau imaginea Franţei de azi! Ce urmează? Apariţia într-un viitor documentar despre medici.

„Am reuşit să ne integrăm”

„Pentru noi, ca români instalaţi în Franţa, e important tot ce se scrie pozitiv despre România, fie că se scrie despre persoane, fie că se scrie despre ţară. Când a fost lansată cartea la Mézères, o localitate aflată la câţiva kilometri, care nu are medic şi unde eu mă deplasez des în vizite medicale, sala a fost arhiplină, persoanele din zonă fiind mândre că autorii au ales pe cineva din localitatea lor, pentru că în prefaţă spun că sunt 36.000 localităţi în Franţa şi le-a fost dificil să selecţioneze doar 100 de portrete. Cred că interesul arătat unui medic român de către presa franceză şi succesiunea de articole, de emisiuni TV, radio şi includerea într-un viitor documentar despre medici se datorează faptului că am reuşit să ne integrăm şi că nu intenţionam să ne mutăm. Mai discutăm cu persoanele care ne-au ajutat să ne instalăm şi ne precizează mereu că nu au auzit niciun pacient să spună ceva de rău şi chiar pentru ei pare ceva imposibil, pentru că în orice domeniu şi în orice situaţie se găseşte măcar o persoană nemulţumită. Suntem deja destul de mulţi medici români în Franţa şi îmi place să văd că suntem percepuţi pozitiv din punct de vedere profesional şi că suntem apreciaţi atât de oameni cât şi de instituţii. Am fost surprins cât de respectat e medicul în Franţa”, ne-a mărturisit dr. Stroiu. Aflaţi că e sunat de primari din toată Franţa ca să le recomande medici români aşa cum este el...

Mariana s-a „reinventat”

În 2005, când am scris pentru prima dată în „Viaţa liberă” despre soţii Stroiu, spuneam că Mariana are CV de ministru. Până să ajungă în Franţa, a lucrat în administraţia comunală, la Cudalbi şi Munteni, unde era supracalificată! Mariana şi-a luat licenţa în Drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic, administrarea afacerilor. Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona când Mariana şi-a luat concediu şi, pe banii ei, a dat o fugă în Franţa, doar cât să dea examenul! A absolvit Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie. De cum a ajuns, i s-a propus cu insistenţă un post în administraţia franceză, în Consiliul General al Departamentului Haute-Loire, dar a preferat să se ocupe de partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului lui Răzvan unde şi-a dovedit din start eficienţa - pe baza documentaţiei pregătite a obţinut o scutire de la plata impozitului pe termen de 15 ani!

Anul acesta a ales ceva cu totul inedit: „În martie anul acesta am primit echivalarea tuturor diplomelor mele şi a trebuit să trec pe la Direcţia Muncii să le înregistrez. În timp ce diplomele erau introduse în baza de date, funcţionara care se ocupa de asta mi-a spus că mă încadrez pentru un post de director coordonator la Direcţia de Alocaţii familiale, dar era un post vacant temporar şi am refuzat. Apoi am primit o ofertă pentru un post de consilier juridic pe protecţie socială la Casa de Asigurări de Sănătate. Cum propunerile respective mi-au dat ceva de gândit, am început să vreau să fac şi altceva, pentru că îmi rămânea ceva timp după ce mă ocupam de partea administrativ-financiară a cabinetului. Scopul principal era să îmi placă, să lucrez independent, să nu fie incompatibil cu activitatea de colaborator al cabinetului.

Astfel, collierelectronique.fr s-a născut rapid şi am început să o aplic, mi-am înfiinţat o societate pe management de vânzări, pentru care statul francez mi-a oferit scutire de taxe pentru un an, pentru a mă încuraja în demersul meu. Acum reprezint o societate din Republica Cehă care fabrică produse pentru educaţie canină (zgărzi electronice de dresaj, zgărzi antilătrat şi gard electronic invizibil), am exclusivitate în toată Franţa pe un domeniu destul de larg: sport canin, produse dedicate animalelor şi magazine PetShop. Sunt într-o continuă călătorie, am toată libertatea de acţiona, de a promova produsele, de a-mi organiza activitatea cum vreau eu. Mai am propuneri de la societăţi germane şi franceze pe alte sectoare de activitate, dar nu sunt dispusă să renunţ la tot timpul meu liber”, spune Mariana Stroiu.

Vânt bun din pupa!

Soţii Stroiu au amândoi permise cu care pot naviga până la 6 mile de un adăpost sigur: insulă sau malul marii. Ea se pregăteşte pentru examenul de permis de navigaţie fluvială, iar Răzvan pentru permisul de navigaţie în marea largă, ocean. Şi dacă tot visează să-şi facă vacanţele navigând, să meargă în Corsica, în Spania, să facă turul Franţei, de ce n-ar veni până la Galaţi cu vaporul? Doar Mariana va avea permis de navigaţie fluvială şi Dunărea (încă) mai trece prin Galaţi. Noi le urăm vânt bun din pupa, în viaţă şi afaceri, şi îi aşteptăm să acosteze la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Doctorii români, salvarea francezilor. Familia unui medic gălăţean, la ştirile France 3

"Ca să-i convingă pe medicii români să vină să lucreze în Franţa s-au oferit, la târgul de joburi, salarii de mii de euro", anunţa Pro Tv, într-un reportaj difuzat la finele săptămânii trecute. La polul opus, postul de televiziune publică France 3 argumenta într-o ştire că, pentru a lupta împotriva deşertificării medicale, Franţa recurge, de ani întregi, la soluţia medicilor străini şi difuza un reportaj cu medicul gălăţean Răzvan Stroiu şi familia lui, pentru care, de şapte ani, Rosieres a devenit a doua casă.

Despre frumoasa familie gălăţeană Mariana şi Răzvan Stroiu, aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" încă din 2005, pe când ea era secretarul comunei Cudalbi, iar el - medic rezident la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean. Stabiliţi în Franţa, au intrat în atenţia jurnaliştilor francezi din presa scrisă, radio, de la postul de televiziune France 3 (şi nu numai). În 2010, ziarul francez "La tribune - Le Progres" saluta instalarea medicului generalist şi a soţiei sale în comuna Rosieres, într-un articol intitulat "Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale". A urmat "Un medic de ţară venit din România", articol publicat pe unul dintre blogurile "Le Monde", pentru ca, mai apoi, dr. Răzvan Stroiu să fie considerat reprezentativ de jurnaliştii "Le Monde" pentru a fi inclus într-un anuar al portretelor Franţei de azi. Şi iată-i acum, din nou, la ştirile franceze!

11 la sută, doctori străini

Pentru a lupta împotriva deşertificării medicale, Franţa recurge, de ani întregi, la soluţia medicilor străini, care să vină să se instaleze acolo unde cei autohtoni nu mai doresc să lucreze, afirmă prezentatoarea ştirilor. Actualmente, circa 11 la sută din totalul medicilor din Franţa, mai exact 22.619 medici, potrivit France 3, şi-au obţinut diploma în străinătate. Cum sunt ei primiţi şi cum se integrează, iată întrebarea la care a încercat să răspundă echipa France 3, mergând la Rosieres, acolo unde şi-a făcut un cămin medicul român Răzvan Stroiu.

Integrare

Reportajul începe cu medicul gălăţean intrând în Maison de Santé, din Rosieres, mica localitate care pentru el şi familia lui reprezintă a doua casă, a doua patrie. "În România, munceam un pic mai mult, în condiţii mai stresante, aici e mult mai bine", mărturiseşte medicul, între două consultaţii. Răzvan Stroiu apreciază mai ales faptul că acum lucrează într-un cabinet complex, fiindcă, de la venirea sa, Rosieres a mai atras încă un medic generalist, un chirurg dentist şi doi osteopaţi, un pariu câştigat pentru primarul localităţii, Adrien Gouteyron. Acesta spune că este extrem de încântat că a reuşit să le asigure cetăţenilor săi acces la medici specialişti fără să fie nevoie pentru aceasta să se deplaseze la distanţe mari.

Integrarea medicului român nu a fost însă una facilă, în această micuţă localitate, izolată în inima Franţei. Una dintre paciente spune că la început i-a fost greu să-l accepte pe noul doctor, fiindu-i teamă că acesta nu va şti să vorbească franţuzeşte. Dar acum, după ce i-a câştigat încrederea, nici nu-şi imaginează cum ar fi fără el: "Unde să plece, e de-al nostru acum, viaţa lui e aici, cu noi, şi-a făcut casă aici, nu va pleca, îl ţinem aici", spune femeia, iar medicul Stroiu zâmbeşte.

Casa de la marginea satului

Jurnaliştii francezi l-au filmat pe medicul gălăţean în casa pe care şi-a construit-o la ieşirea din sat, alături de soţia, Mariana, şi de fiul lor, Alexandre, născut în Franţa. Cei doi soţi au obţinut, anul trecut, cetăţenia franceză. "Probabil că era doar o formalitate, dar noi am trăit momentul cu emoţie, pentru noi a fost foarte important", mărturiseşte medicul. Reportajul se încheie cu micul Alexandre, căruia, la doar doi ani, îi place deja mult "Marseilleza".

Ne aşteaptă... deşertificarea?

Potrivit Ştirilor Pro Tv, sâmbăta trecută, la un târg de joburi organizat la Iaşi, 14 agenţii de recrutare au căutat să convingă 300 de cadre medicale să plece în străinătate. Reprezentanţii spitalelor din străinătate au căutat medici specialişti şi rezidenţi, dar şi asistenţi medicali, îngrijitori şi fizioterapeuţi. Că să îi convingă pe medicii români să vină să lucreze, spitalele din Franţa, Germania, Norvegia, Suedia şi Danemarca le-au oferit la târg salarii de peste 4.000 de euro. În plus, cei care acceptă să se mute primesc cazare şi cursuri gratuite că să înveţe o limbă străină.

În vreme ce francezii se plâng de o deşertificare medicală în zonele rurale, în România, spitalele orăşeneşti, nu mai vorbim de dispensarele rurale, rămân fără medici şi fără asistente, care preferă să plece să profeseze în străinătate, unde au condiţii mult mai bune pentru a-şi desfăşura activitatea, dar şi pentru a trăi. Locuinţă de serviciu sau decontarea chiriei în limita a 700 de lei, decontare transport, primă de instalare şi salariile în limita grilei nu sunt suficiente, de pildă, pentru a convinge un anestezist, un medic specialist în medicină de urgenţă, un chirurg şi un ginecolog să lucreze, de pildă, la Spitalul din Vatra Dornei.

viata-libera.ro/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.