Jump to content

A mai căzut o reţea de falsificatori de carduri


dcp100168

Recommended Posts

A mai căzut o reţea de falsificatori de carduri

Aproximativ 50 de persoane fizice şi juridice au fost păgubite de către membrii reţelei de falsificatori de carduri reţinuţi de procurorii DIICOT Iaşi, valoarea prejudiciului depăşind suma de 100.000 de euro, a declarat, joi, procurorul Cătălin Prisăcaru de la DIICOT Iaşi. Potrivit procurorului, infracţiunile economice constau în obţinerea prin metode deja consacrate a datelor de carduri bancare şi utilizarea ulterioară a acestora, efectuarea de operaţiuni financiare de retragere din conturile deservite de aceste carduri a unor sume de bani, cât şi utilizarea datelor de carduri obţinute în mod fraudulos pentru achiziţii de bunuri - îmbrăcăminte şi produse electronice -, prin comenzi online.

La rândul său, Elvis Tudose, ofiţer în cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate Iaşi, a declarat că membrii grupării acţionau încă din anul 2005, unii dintre ei fiind deja arestaţi în diverse ţări europene.

Potrivit anchetatorilor, trei români, membri ai grupului acuzat de falsificare de carduri bancare, se află în arest preventiv în Noua Zeelandă.

În urma percheziţiilor făcute, miercuri, la domiciliul membrilor grupării, în Vaslui, Bârlad şi Bucureşti, anchetatorii au ridicat aparatură electronică, precum şi două arme şi droguri. "În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate dispozitive tip MSR, tastaturi de bancomat confecţionate artizanal, şapte guri de bancomat, zeci de carduri de tip blank, 26 de laptopuri, 25.000 de lei, 1.000 de euro, 800 de lire sterline, 12 hard disk-uri, 275 de grame de cannabis, 873 de CD-uri şi DVD-uri, o puşcă cu aer comprimat, un pistol calibru 10 mm - cu bile de cauciuc, 53 de telefoane mobile, mini camere video şi wireless, precum şi alte dispozitive electronice folosite de inculpaţi la confecţionarea de echipamente de skimming", a declarat procurorul DIICOT Iaşi Cătălin Prisăcaru.

Anchetatorii au precizat că pentru a identifica transferurile de bani în străinătate pe care le-au făcut suspecţii s-a colaborat cu diverse bănci şi cu Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Un număr de 18 persoane sunt cercetate pentru acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea sau punerea la dispoziţie fără drept a unei parole sau a unui cod de acces, fals informatic, deţinerea sau fabricarea de echipamente hardware sau software pentru falsificarea mijloacelor de plată electronice, falsificarea de instrumente de plată electronică, precum şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Şeful DIICOT Iaşi a precizat, joi, că pe numele a zece persoane au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, în timp ce alte opt persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT au ridicat, miercuri, 23 de persoane pentru a le audia în legătură cu fraudarea de conturi bancare, în timpul a 19 percheziţii domiciliare anchetatorii confiscând echipamente electronice, carduri şi droguri.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, grupul infracţional organizat a acţionat în perioada 2009 - martie 2010 atât în ţară, în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi municipiul Bucureşti, cât şi în străinătate în Noua Zeelandă, Republica Moldova, Italia, Marea Britanie şi Spania.

Echipamentele erau montate la POS-uri sau ATM-uri din judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Focşani, Brăila şi din municipiul Bucureşti.

Ulterior, cu ajutorul unor echipamente specializate, datele obţinute erau inscripţionate pe carduri blank, folosite pentru extragerea de sume de bani din conturile aparţinând persoanelor ale căror instrumente de plată electronice au fost clonate.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7463&Itemid=28

Link to comment
Share on other sites

Mandate de arestare pentru nouă dintre membrii reţelei de falsificatori de carduri

Nouă din cei zece membri ai reţelei de falsificatori de carduri care au fost reţinuţi, cu o zi în urmă, au fost arestaţi preventiv, în noaptea de joi spre vineri, de Tribunalul Iaşi, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu de peste 100.000 de euro. Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis ca George Adetu, considerat capul reţelei, Bogdan Bularda, Liviu Adetu, Daniel Bujor, Ionel Buşe, Ştefan Huţuţuc, Marius Ţuţu, Silviu Mirică şi Andrei Zaharia, să primească mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, în timp ce în cazul lui Ovidiu Ibriş instanţa a hotărât cercetarea în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Cei zece membri ai grupării au fost aduşi la Tribunalul Iaşi în cursul după-amiezii de joi, decizia instanţei fiind luată aproape de miezul nopţii, după ce toţi membrii reţelei au fost audiaţi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.