Jump to content

Cum se face adopţia unui copil


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cum se face adopţia unui copil

Pentru a adopta un copil, orice familie sau cuplu (nu este neapărat necesar ca cei doi să fie căsătoriţi) trebuie să se adreseze Biroului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copiului (DGASPC) Galaţi.

După întocmirea unui dosar destul de consistent, familia va trece prin mai multe faze de observaţie. Va primi de mai multe ori vizita unei echipe DGASPC, după care va urma faza testelor psihologice.

După ce membrii familiei vor trece şi de această etapă, vor urma cursurile, care se vor desfăşura la sediul instituţiei. Abia în urma acestui proces familia va primi un atestat prin care va fi declarată familie adoptatoare. Atestatul este valabil timp de un an, iar dacă în acest interval nu se identifică un copil care să se potrivească profilului acestei familii, atestatul va trebui reînnoit.

Nu toţi copiii sunt adoptabili

Nu toţi copiii aflaţi în sistemul de protecţie a minorilor sunt adoptabili. Pentru a deveni adoptabili este neapărat necesar ca părinţii să îşi dea acordul verbal în faţa unei instanţe judecătoreşti, însă acest lucru nu se întâmplă foarte des. „Lumea spune de multe ori că sunt atâţia copii în centrele de plasament şi la asistenţii maternali şi se întreabă de ce nu sunt daţi spre adopţie. Pentru că legislaţia este ceva mai complicată. Un copil devine adoptabil numai după o decizie a instanţei, însă până acolo suntem obligaţi să identificăm toate rudele până la gradul IV, care au prioritate la adopţie. Apoi, părinţii trebuie să îşi dea consimţământul verbal în faţa instanţei”, spune şefa Biroului Adopţii din cadrul DGASPC Galaţi, Nicoleta Ioviţă. „Din păcate, mulţi au abandonat copilul şi nici nu le pasă să vină în faţa instanţei. Sunt tot felul de părinţi care au plecat la muncă în străinătate, şi-au lăsat copiii în grija statului, dar nici nu vor să îi dea. Spun că o să se întoarcă într-o zi şi o să îi ia înapoi. Nici nu le pasă că, peste ani, copiii s-ar putea nici să nu-i mai recunoască”, explică psiholog Monica Bulea.

Cum decurge potrivirea

Atunci când vine vorba despre potrivirea între un cuplu şi un copil adoptabil, se iau în calcul nenumărate aspecte. De la asemănarea fizică şi profilul psihologic (în cazul în care copilul este mai mare), până la mediul social din care provin părinţii adoptatori şi cei naturali ai copilului. „Practic, luăm în calcul absolut orice aspect. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării”, spune şefa Biroului Adopţii, Nicoleta Ioviţă. Faptul că acest proces de potrivire nu este făcut la întâmplare este dovedit de faptul că toate potrivirile făcute până acum s-au dovedit a fi fericite.

Cum se află identitatea părinţilor naturali?

După ce îşi dau consimţământul pentru adopţie, părinţii biologici nu mai pot fi aflaţi decât în cazul în care, după ani, copilul adoptat doreşte acest lucru şi îl solicită instanţei de judecată, unica instituţie în măsură să dezvăluie identitatea părinţilor. În anul 2010 s-au înregistrat primele două cazuri de cereri pentru desecretizarea adopţiilor. Este vorba despre o adopţie care s-a încheiat acum 54 de ani şi despre o altă înregistrată în urmă cu 17 ani.

Cifrele adopţiei

· 21 de adopţii s-au înregistrat la Galaţi în 2009

· 19 familii atestate există în evidenţa DGASPC Galaţi

· 14 familii sunt acum în curs de atestare

· 13 copii adoptabili există în acest moment

· 38 de dosare ale unor copii sunt în lucru, dintre care 12 sunt pe rolul instanţei

Vârsta copilului adoptabil

Cele mai multe familii care doresc să adopte spun că preferă un copil cât mai mic, dacă s-ar putea să îl ia direct din maternitate.

Există însă avantaje incontestabile legate de adopţia unui copil mai mare: se pot afla mai multe despre preferinţele, abilităţile, talentele şi personalitatea lui; există mai multe informaţii legate de trecut; se poate afla dacă există afecţiuni ce nu pot fi diagnosticate decât la o vârstă mai mare; a dobândit deja anumite deprinderi de viaţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

1.200 de copii gălăţeni aşteaptă să fie adoptaţi

Cel puţin 1.200 de copii din Galaţi îşi doresc o familie. Legislaţia prea stufoasă, dar şi ritmul de melc în care se derulează procesele în instanţele din România, le reduc considerabil şansa la fericire.

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASDPC) din Galaţi este şi mamă, şi tată pentru 1.200 de copii şi adolescenţi. O parte dintre aceştia poate spune că se bucură cumva de căldura unui cămin. Este vorba despre copiii care au avut şansa să fie luaţi în plasament.

O altă categorie de copii, ceva mai norocoasă, este în grija asistenţilor maternali. E mai bine ca la centru, însă trăiesc în fiecare zi cu teama că familia de împrumut ar putea să nu-i mai vrea şi să se întoarcă la cămin. Mulţi însă habar nu au ce înseamnă să ai mamă, tată, fraţi sau surori. „În momentul de faţă avem peste 400 de copii şi adolescenţi în centrele noastre de plasament, iar 800 sunt în grija asistenţilor maternali. Mai avem câteva zeci de copii în plasament familial sau în alte forme de ocrotire socială, deci ne preocupăm de un număr foarte mare de copii care fie nu au pe nimeni, sunt orfani, fie nu sunt doriţi de familie, fie au fost abuzaţi în familie şi nu-i mai putem lăsa acolo, pentru că ar fi în pericol”, declară directorul DGASDPC Galaţi, Manon Cristoloveanu.

Ritm de melc

Pentru copiii aflaţi în grija statului, cea mai bună soluţie este adopţia. În acest fel, mulţi s-ar alege cu un cămin cald şi o viaţă lipsită de griji. Legile din România sunt, însă, mai degrabă potrivnice persoanelor care vor să adopte copii.

Regulile sunt foarte stricte, iar procedurile extrem de greoaie şi descurajante. Aşa se face că mulţi dintre cei care au început procedurile de adopţie s-au răzgândit pe parcurs. „Anul trecut am avut 35 de persoane şi cupluri care au înfiat 39 de copii. O familie a vrut nu mai puţin de patru copii şi a reuşit în cele din urmă să-i obţină. Cred eu că este un gest mai mult decât lăudabil, mai ales că nu le-a fost deloc uşor să înfieze aceşti copii. Legile sunt depăşite, iar procedurile sunt extrem de greoaie”, spune Manon Cristoloveanu, directorul DGASDPC.

Anul acesta, până acum, s-au înscris pe listele de aşteptare pentru adopţie 25 de persoane şi cupluri. Cu puţin noroc şi dacă Parlamentul se mişcă repede, ar putea să devină părinţi mai repede decât estimau.

Adopţii simplificate

Recent, Guvernul a adoptat un proiect de lege menit să simplifice şi să grăbească procesul de adopţie. Actul normativ a ajuns pe masa de lucru a senatorilor şi deputaţilor şi se face lobby pentru votarea sa grabnică. În forma adoptată de Executiv, legea adopţiei vine cu câteva noutăţi importante. În primul rând se reduc considerabil timpii de la care copii devin adoptabili. „Un copil care nu are părinţi deloc devine adoptabil la 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere. Nu mai aşteptăm luni de zile ca Poliţia să-i caute pe cei care şi-au abandonat copilul în spital, pe stradă, în tomberoanele de gunoi sau mai ştiu eu pe unde. Astfel se va câştiga timp preţios şi copilul poate ajunge rapid într-o familie, fără să fie traumatizat”, afirmă preşedintele Oficiului Naţional pentru Adopţii (ONA), Bogdan Panait. Şi pentru copiii ale căror familii se cunosc au fost reduse termenele pentru începerea adopţiei. „În cazul copiilor care au familie şi aceasta este cunoscută, noua lege prevede ca ei să devină adoptabili dacă timp de un an de zile părinţii nu se interesează deloc de ei”, a precizat Bogdan Panait, preşedintele ONA. Pentru prima dată în instoria adopţiilor din România, se introduce testul ADN pentru determinarea paternităţii. „Este o prevedere legală foarte bună, pentru că multe dintre adopţii sunt îngreunate de unii indivizi care se declară taţi ai copiilor daţi spre adopţie, ca să obţină foloase materiale. Odată introdusă proba ADN, vom avea posibilitatea să-i reperăm mai rapid pe aceşti impostori şi să nu mai ţinem pe loc la nesfârşit un proces de adopţie aflat în derulare”, spune Manon Cristoloveanu, directorul DGASDPC Galaţi.

http://www.actiunea.net/index.php?option=com_content&task=view&id=10053&Itemid=26

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ce paşi trebuie făcuţi pentru a adopta un copil

Anual, zeci de copii ajung în centrele de plasament de pe teritoriul judeţului Galaţi. Unii dintre aceştia sunt declaraţi adoptabili şi autorităţile reuşesc să le găsească o familie oferind-le astfel, şansa la o viaţă mai bună. Misiunea Biroului Adopţii şi Postadopţii este de a asigura copiilor eligibili pentru adopţie un mediu familial stabil potrivit cu nevoile lor de creştere, îngrijire şi educare. În acest sens, specialiştii din cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii realizează toate demersurile necesare pentru identificarea unei persoane/familii adoptatoare pentru fiecare copil pentru care s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne.

Adopţia este operaţiunea juridicǎ prin care se creeazǎ legǎtura de filiaţie între adoptator şi adoptat precum şi legǎturi de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Conform legislaţiei actuale, adopţia este considerată o instituţie de drept civil nemaifiind considerată o măsură de protecţie specială, astfel încât adopţia nu se mai adresează în mod automat tuturor copiilor aflaţi în sistemul de protecţie ci doar copiilor pentru care adopţia este potrivită nevoilor şi situaţiei lor particulare.

Dincolo de aceasta, adopţia este un proces extrem de complex care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil. Nu toţi copii sunt adoptabili. Chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există mulţi copii în grija asistenţilor maternali nu înseamnă că sunt adoptabili. Mulţi dintre ei menţin legătura cu familia lor şi, temporar, din diverse motive, nu pot locui împreună.

Paşi de urmat

Dacă persoana/familia a decis că adopţia este potrivită pentru ei, primul pas este să se adreseze BAP din cadrul DGASPC Galaţi. Familiile care se adreseazǎ Biroului Adopţii au vârsta cuprinsǎ intre 25 ani-50 de ani, cu o vechime în cǎsnicie cu prinsǎ între 2-25 de ani, cu istoric medical legat de problematica fertilitǎţii, în cazuri excepţionale dupǎ decesul unicului copil, de regulǎ clinic sǎnǎtoşi,cu situaţie economicǎ adecvatǎ în sensul satisfacerii nevoilor specifice copilului adoptabil. Majoritatea doresc sǎ adopte un singur copil, de regulǎ pânǎ în 2 ani, de sex feminin, ulterior opţiunea acestora suferind modificǎri asupra sexului copilului pe care doresc sǎ-l adopte cât şi a sexului copilului pe care doresc sǎ-l adopte. Persoanele necǎsǎtorite pot adopta urmând aceeaşi procedurǎ ca şi cuplurile.

În cazul în care o persoană are copii dintr-o căsătorie anterioară, soţul/soţia poate să adopte aceşti copii procedura fiind urmǎtoarea: se sesizeaza in mod direct instanţa judecătorească cu actiune privind incuviintarea adoptiei, de catre sotul care doreste sa adopte. Pentru încuviintarea adoptiei este necesar consimţământul la adopţie de catre părinţii biologici ai minorului, precum şi consimţământul soţului adoptator, exprimate în faţa instanţei odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei. Pentru aceasta adoptie nu este necesara obtinerea atestatului, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copil, si nici încredintarea in vederea adoptiei, dar sunt necesare rapoartele de consiliere atât a adoptatorului cât şi a părintelui biologic. În acest caz, este obligatoriu ca pǎrintele firesc sǎ-şi exprime consimţǎmântul în formǎ autenticǎ prin act notarial. Legea 273/2004 prevede o perioadă de 2 ani de monitorizare după ce adopţia a devenit definitivă.

DGASPC Galaţi acordǎ servicii post adopţie, conform legislaţiei în vigoare adopţia fiind monitorizatǎ o perioadǎ de 2 ani de la încuviinţare, vizitele realizându-se trimestrial. De asemenea, copii/tinerii adoptaţi care nu cunosc numele şi prenumele pǎrinţilor biologici şi solicitǎ dezvǎluirea identitǎtii acestora sunt îndrumaţi sǎ se adrese instanţei judecǎtoreşti cu acţiune privind autoritatea accesului la aceste informaţii obţinând obligatoriu raportul de consiliere, document pe care direcţia îl va înainta instanţei de judecatǎ investite cu soluţionarea cauzei. În anul 2010 s-a înregistrat o cerere pentru desecretizarea unei adopţii încheiate acum 54 ani, şi al unei adopţii încheiate acum 17 ani acestea fiind primele cazuri de acest fel înregistrate la Galaţi.

Persoanele/ familiile care au adoptat şi care au terminat perioada de monitorizare sau au adoptat pe vechea legislaţie (înainte de 01.01.2005) şi întâmpina dificultǎţi cu privire la creşterea şi educarea copilului se pot adresa BAP pentru sprijin şi consiliere conform legislaţiei în vigoare.

Apreciem la acest moment cǎ o adopţie dureazǎ între 1 an şi 3 ani. Durata mare este datǎ în special de greutatea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru copii.

Situaţie comparativă perioada 2009-2010

Incuviintari(familii care au adoptat): 20 în 2009 şi 35 în 2010

IVA(încredinţări în vederea adopţiei): 21 în 2009 şi 19 în 2010

DPA(deschiderea procedurii adopţiei interne): 46 în 2009 şi 37 în 2010

Atestate eliberate(familii potenţial adoptatoare): 58 în 2009 şi 45 în 2010

Situaţia până pe 30 mai 2011

1.Dosare finalizate prin sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă

· Încuviinţări – 13

· ÎVA (încredinţări în vederea adopţiei)-10

· DPA (deschiderea procedurii adopţiei interne)-20

2.Atestate eliberate - 15

3. Familii atestate fără copil – 9

4.Familii cu procedură în derulare – 24

5.Familii în curs de atestare – 7 iar reatestare – 7

6. Copii adoptabili - 21

7. Copii pentru care se lucrează pentru a deveni adoptabili - 31

Copii adoptaţi în perioada 2009-2011 - 80

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cum se adoptă un copil în România

Adopţia unui copil nu este uşor de realizat oriunde în lume. Procesul birocratic este unul anevoios, care poate dura chiar şi câţiva ani descurajând multe cupluri. Legislaţia este concepută în aşa fel încat drepturile şi siguranţa copilului să fie pe primul plan, însă, de cele mai multe ori, interven multe impedimente de ordin birocratic care încetinesc şi mai mult procesul de adopţie. Anual, zeci de copii ajung în centrele de plasament de pe teritoriul judeţului Galaţi. Unii dintre aceştia sunt declaraţi adoptabili şi autorităţile reuşesc să le găsească o familie oferind-le astfel şansa unei vieţi normale sau în orice caz mai bune.

Paşii de urmat

Primul pas care trebuie să-l faceţi pentru adoptarea unui copil este să adresaţi o cerere în acest sens Biroului pentru Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Copilului (DGASPC) Galaţi.

Pe lângă cerere, dosarul trebuie să mai cuprindă o serie de acte: copie legalizată după certificatul de naştere al solicitanţilor, copie legalizată după certificatul de căsătorie, cazierele judiciare, adeverinţa de venituri, certificate medicale vizate de medicul de familie, caracterizări de la ultimul loc de muncă, declaraţie pe propria răspunderere că nu aţi fost decăzuţi din drepturile părinteşti, titlul de proprietate care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţe, copie după cartea de identitate.

Pentru încuviinţarea adopţiei este necesar consimţământul părinţilor biologici ai minorului, precum şi consimţământul soţului adoptator, ambele exprimate în faţa instanţei odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.

O adopţie durează între un an şi trei ani. Durata mare este determinată în special de greutatea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru copii.

„Legislaţia actuală este foarte complicată. În faţa instanţei, noi trebuie să facem dovada reintegrării în familia lărgită până la gradul IV. Asta înseamnă că trebuie să căutăm toate rudele copilului atât pe linie maternă, cât şi pe cea paternă, pentru a primi semnături că nu doresc să ia copilul", ne-a declarat Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi.

În 2010, Protecţia Copilului Galaţi a finalizat 36 de adopţii, iar anul acesta până la 1 iunie, sunt 13 adopţii finalizate şi 24 de familii cu procedură în derulare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

19 copii gălăţeni au fost adoptaţi în 2012

A iesit soarele si pe strada lor. Copiii abandonati sau orfani pot visa mai mult, de acum incolo, ca isi vor gasi un camin cald si primitor. Noua lege a adoptiilor ii ajuta sa aiba mai repede parinti.

Chiar daca legislatia e mai flexibila acum, putini copii aflati in plasament in Galati devin adoptabili. Intr-un an, doar 30 de micuti au norocul sa isi gasesca o familie iubitoare. Asta si pentru ca s-au inmultit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care vor sa infieze copii.

Noile reglementari privind legea adoptiilor au fost adoptate in luna aprilie a acestui an si vizeaza cresterea numarului de copii adoptabili si reducerea perioadei petrecute in sistemul de protectie. Procesul de identificare a copiilor adoptabili dura pana acum si ani de zile.

Noua lege prevede că, în cazul în care aceşti copii nu sunt vizitaţi timp de un an, ei să fie declaraţi adoptabili. Copiii ai căror părinţi nu sunt identificaţi vor fi declaraţi adoptabili în 30 de zile. Pentru familiile care vor sa adopte un copil s-a introdus un set de interdictii dar in acelasi timp s-a marit perioada de evaluare a familiei de la 60 de zile la 120 de zile

.Pe noua lege se impune si evaluarea celorlalti membri ai familiei care doreste sa adopte copilul. De asemeni, foarte important pentru identitatea copilului, s-a decis ca acesta sa afle de la o varsta cat mai frageda ca este adoptat. De la inceputul anului, in Galati au fost adoptati 19 copii dintre care 2 dupa noua legislatie.

16 familii sunt atestate pentru adoptie iar 9 familii in curs de atestare sau reatestare. Atestatul este valabil 1 an de zile. Copilul este adoptabil doar dupa ce sentinta data de instanta competenta prevede incuviintarea spre adoptie iar aceasta sentinta este definitiva si irevocabila.

Momentan, in Galati 18 copii sunt adoptabili si au varste curpinse intre 1 an si 13 ani. 7 dosare asteapta sentinta instantei prin care copiii vor afla daca pot fi adoptati sau nu, iar 18 copii au actele in evaluarea pentru a intra pe rolul instantei.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Doar 19 copii au ajuns în cadrul unor familii la Galaţi

Numărul adopţiilor s-a micşorat de la an la an, arată datele Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Părinţii care vor să înfieze un copil dau vina pe procesul birocratic, unul anevoios și care poate dura chiar şi câţiva ani. Anual, zeci de copii ajung în centrele de plasament de pe teritoriul judeţului Galaţi. Chiar dacă legislația este mai flexibilă acum, puțini copii sunt și adoptabili. Mulţi dintre ei menţin legătura cu familia şi, temporar, din diverse motive, nu pot locui împreună. Cei mai mulți au, însă, şanse mici să fie adoptaţi, din cauza unor probleme medicale sau din cauză că sunt grupuri de fraţi ori au vârsta de peste 5 ani.

Conform reprezentanților Direcței Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, de la începutul anului au fost adoptați 19 copii, dintre care doi după noua legislație. De asemenea, șase familii sunt atestate pentru adopție, iar nouă familii în curs de atestare sau reatestare. Atestatul este valabil un an de zile. Copilul este adoptabil doar după ce sentința dată de instanță prevede încuviințarea spre adopție. Dintre aceste demersuri, șapte dosare așteaptă sentința prin care copiii vor afla dacă pot fi adoptați sau nu, iar 18 copii au actele în evaluarea pentru a intra pe rolul instanței. Cele mai mari șanse să fie adoptați le au copiii cu vârsta cuprinsă între o lună și trei ani, care nu au frați și surori.

Reprezentanţii DGASPC Galaţi susţin că, în 2011, s-au definitivat 35 de adopţii, numărul lor fiind egal cu cel din 2010. În anul 2009 au fost finalizate 29 adopții. Noua lege a adopțiilor, care a intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an, prevede ca, în cazul în care părinţii şi rudele până la gradul patru nu pot fi găsite ori nu colaborează, micuții să fie declaraţi adoptabili. Pentru familiile care vor să adopte un copil s-a introdus un set de interdicții dar, în același timp, s-a mărit perioada de evaluare a familiei, de la 60 de zile, la 120 de zile. De asemenea, foarte important pentru identitatea copilului, s-a decis ca acesta să afle de la o vârstă cât mai fragedă că este adoptat.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mai puţine adopţii după noua lege. Câţi copii din Galaţi pot visa la o familie

* Aşteptată cu speranţă de multă lume, noua lege a adopţiilor, care trebuia să ofere familii adevărate multora dintre copiii aflaţi în sistemul public de protecţie, produce, deocamdată mai multe birocraţie decât efecte pozitive * Cel puţin aşa rezultă din analiza comparată a cifrelor de dinainte şi de după intrarea în vigoare a legii

Intrată în vigoare pe 7 aprilie 2012, legea trebuia să facă în aşa fel încât copiii abandonaţi în centrele de plasament să devină mai uşor adoptabili şi, implicit, să sporească numărul adopţiilor. În teorie, legea pare foarte bună, în sensul că aduce o serie de îmbunătăţiri procedurilor, în avantajul copiilor. Practic, însă, o serie de alte reglementări prelungesc timpul în care se face potrivirea între un copil şi familia adoptatoare şi îngroapă funcţionarii în tone de hârtii.

Mai puţine adopţii de la intrarea în vigoare a noii legi

Cifrele par a fi grăitoare. În 2012 s-a lucrat după două variante de lege. Până în aprilie după vechea lege, iar din aprilie şi până astăzi după noile reglementări. Astfel, dacă pe vechea lege s-au realizat 11 adopţii în doar patru luni, în restul de opt luni ale anului s-au făcut nouă adopţii (două încuviinţări şi şapte încredinţări). Adică mai puţini pe noua lege, deşi timpul a fost mai lung. "Deocamdată, noua lege nu prea funcţionează. Poate şi pentru că s-au schimbat nişte proceduri, însă cifrele asta arată. Practic, acum adopţiile se fac centralizat. Adică noi trimitem documentaţia la Bucureşti, la Oficiul Român pentru Adopţii, şi acolo este iniţiată procedura de adopţie. Familiile adoptatoare cu care se face potrivirea provin din toată ţara. Practic, asta înseamnă mai multe dosare, mai multe hârtii, colaborare cu celelalte Direcţii din ţară. Şi toate acestea cresc timpul în care se realizează o adopţie", spune Nicoleta Ioviţă, şefa Biroului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

Un copil ghinionist sau un sistem imperfect?

Există, însă şi aspecte pozitive ale noii legi. Sau, în orice caz, aspecte care ar trebui să lucreze în favoarea copiilor aflaţi în grija statului. De exemplu, vechea lege spunea că un copil nu poate fi declarat adoptabil decât dacă părinţii îşi exprimă acordul în scris şi în faţa judecătorului, iar rudele apropiate declară că nu doresc să ia copilul în îngrijire. Se ajungea astfel în situaţia în care puţini părinţi naturali nu îşi dădeau acordul niciodată sau o făceau prea târziu, preferând să îl lase în grija statului, în speranţa că îl vor lua cândva acasă. În luna iunie a anului 2011, "Viaţa liberă" scria despre povestea lui Mihai, un copil pe care mama nici nu l-a vrut, dar nici nu a fost de acord cu adopţia. S-a hotărât totuşi să îl dea spre adopţie, însă când s-au finalizat procedurile deja avea 6 ani, vârstă la care foarte puţin ar mai fi fost dispuşi să îl adopte. Aşa cum era de aşteptat, nicio familie nu a mai dorit să îl adopte şi, după un an toate procedurile a trebuit să fie reluate, după cum spunea vechea lege. Numai că, mama s-a răzgândit din nou şi i-a refuzat lui Mihai şansa (mică, e drept) de a mai ajunge într-o familie. Cazul lui Mihai nu este singular şi tocmai pentru poveşti ca ale sale a fost nevoie de schimbarea legii.

Prevederi pozitive

Nou variantă spune că un copil poate fi declarat adoptabil dacă, după instituirea măsurii de protecţie specială a trecut un an, şi părinţii fireşti, precum şi rudele până la gradul IV ale acestuia, nu pot fi găsite sau nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie. "În plus, valabilitatea sentinţei prin care un copil este declarat adoptabil a fost prelungită de la un an la doi ani", explică Nicoleta Ioviţă. Astfel, Mihai ar mai fi avut încă un an la dispoziţie să îi fie găsită o familie. Nu ar fi însemnat că ar fi fost sigur adoptat, dar cu siguranţă ar fi avut o şansă în plus.

Cereri multe, copii puţini

Cererile de adopţie sunt în continuare destul de numeroase faţă de numărul mic al copiilor care pot fi daţi spre adopţie. În acest moment, în Galaţi există peste 30 de familii care au făcut demersuri pentru a adopta, însă numai 13 copii adoptabili. Atenţie, însă! Nu este vorba despre toţi copiii aflaţi în sistemul public de protecţie, ci doar despre cei care, potrivit legii, pot fi adoptaţi. "16 familii au atestat de familii adoptatoare, alte 15 sunt în procedura de evaluare, iar o altă familie este în procedura de reatestare. Numărul copiilor adoptabili în Galaţi este de 13, însă cei mai mulţi au vârste destul de mari şi sunt grupuri de fraţi, ceea ce înseamnă că au şanse mai mici de a fi adoptaţi. De asemenea, mai există pe rolul instanţei 58 de dosare ale unor copii care vor deveni adoptabili", precizează şefa Biroului Adopţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mai puţine adopţii finalizate în 2013

13 adopţii finalizate au fost realizate în judeţul Galaţi anul trecut, conform datelor primite de la  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Faţă de anul trecut, numărul este mai redus. Scăderea numărului de adopţii finalizate este cauzată de creşterea duratei în care un dosar se află pe rolul instanţei după intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă. Alţi 13 copii se află încă în perioada de încredinţare, adopţiile nefiind finalizate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sute de copii gălăţeni sunt în grija statului. Câteva zeci aşteaptă să fie adoptaţi

În evidenţa Serviciului de Asistenţă Maternală din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi sunt înscrişi 349 de asistenţi maternali profesionişti, doi dintre aceştia fiind în procedură de atribuire a unui copil. Cum bugetul pentru angajarea asistenţilor maternali nu este suficient, fiecare persoană aflată în evidenţe are în grijă cel puţin doi copii. Un asistent maternal primeşte un singur copil, doar dacă acesta este cu dizabilităţi. Astfel, cei 349 de asistenţi maternali au în grijă 654 de copii. “59 de persoane au doar câte un copil în plasament, 270 de asistenţi au câte doi copii, iar alţi 17 asistenţi au câte trei copii. Avem şi un caz cu patru copii în grijă”, ne-a explicat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

De obicei, un asistent maternal primeşte mai mult de doi copii, dacă are condiţii de locuit şi sunt cazuri de fraţi care nu trebuie despărţiţi. “Din totalul de 654 de copii, 111 sunt cu grad de handicap, iar 64 au vârste cuprinse între zero şi trei ani. 22 de tineri de 18 şi peste 18 ani sunt menţinuţi în sistem, pentru că urmează cursurile unei forme de învăţământ la zi, trei dintre ei fiind studenţi", a completat Ciprian Groza.

Cei mai mulţi asistenţi maternali profesionişti sunt în mediul rural, 196, restul având domiciliul în mediul urban. “Trebuie să precizăm faptul că nu doar femeile vin să se angajeze pe astfel de posturi. În evidenţele DGASPC Galaţi avem şi 12 bărbaţi angajaţi ca asistenţi maternali”, a explicat directorul instituţiei.

La toate aceste cazuri se adaugă alţi 406 copii aflaţi în plasament familiar la rude.

Pe lângă copiii aflaţi în plasament la rude sau la asistenţi maternali profesionişti, DGASPC Galaţi mai are în evidenţe mulţi alţi copii care locuiesc în case de tip familiar sau în centre, suflete care ar avea mare nevoie de o familie.

Aproape 4.000 de copii au nevoie de o familie

La 31 decembrie 2014, în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înregistraţi 4.060 de copii adoptabili, din care 3.439 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională. De asemenea, 1.714 familii erau atestate pentru adopţie naţională şi alte 52 pentru adopţie internaţională.

Conform aceleiaşi surse, la 30 iunie anul acesta, în Registrul Naţional de Adopţii erau 3.991 de copii adoptabili (543 fiind eligibili şi pentru adopţia internaţională), dintre care 1.809 erau fete şi 2.182 băieţi. Cei mai mulţi copii adoptabili, 2.044, au vârste cuprinse între şapte şi 13 ani, pe locul al doilea, cu 1.014 cazuri, fiind cei cu vârste între trei şi şase ani. La polul opus, cei mai puţini, 363, sunt copiii cu vârste între 14 şi 17 ani. Restul copiilor declaraţi adoptabili, 570, au vârste în zero şi doi ani.

Pentru toate aceste cazuri, Registrul Naţional pentru Adopţii avea în evidenţă, la 30 iunie, 1.686 de persoane atestate pentru adopţie, 68 dintre ele fiind atestate pentru adopţie internaţională.

Comparativ, în anul 2014 au avut loc mult mai multe adopţii decât în 2013, respectiv, 1.041 (14 adopţii internaţionale) faţă de doar 752 (şapte internaţionale). Anul acesta, până la 30 iunie, erau obţinute 303 sentinţe definitive de adopţie.

La Galaţi, 145 de copii îşi aşteaptă părinţii

Doar 31 de copii au fost adoptaţi în 2014, iar în 2015, până la momentul actual, sunt doar 15 adopţii finalizate. Având în vedere că, în momentul de faţă, există nu mai puţin de 145 de copii adoptabili, dintre care 44 au sentinţe definitive, numărul adopţiilor realizate anual este destul de mic. În prezent, la DGASPC Galaţi există doar 27 de familii care deţin atestat pentru adopţii.

Asistenţii maternali, rampă spre familie

În anul 2014, la nivel naţional, cei mai mulţi copii adoptaţi - 796 - au fost crescuţi de asistenţi maternali  profesionişti. Alţi 19 copii au fost adoptaţi de rudele lor până la gradul IV, iar 214 de alte familii/persoane (inclusiv tutore). Conform datelor statistice, anul trecut, 26 de copii din centrele de plasament şi nouă din casele de tip rezidenţial din ţară au avut şansa să ajungă într-o familie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.