Jump to content

Recommended Posts

Posted

Complexul Sportiv din Ţepu, pus la dispoziţia localnicilor din 1 septembrie

La intrarea în comuna Ţepu un impunător edificiu s-a înălţat pe parcursul ultimului an, Sala Sportivă fiind zilele acestea finalizată, realizarea fiind posibilă datorită Companiei de invenţii, având valoarea de aproximativ 1 milion de euro. Aici găsim diferite cabinete de medici, materiale sportive, cabine, camere de duşuri, precum şi impunătoare tribune unde ar încăpea lejer 200 de persoane. În prezent, primarul comunei se ocupă cu utilarea spaţiului unde conform acordului stabilit, respectiv Consilul Local să suporte din fonduri proprii utilităţile, se munceşte intens tocmai ca până la începutul toamnei sala şi stadionul să poată deveni funcţionale.“S-a achiziţionat mobilierul, vestiarele pentru jucători şi camerele de oaspeţi, s-au dotat cabinele de duş, luna viitoare ne vom cupla la gaze şi vom începe amenajarea stadionului. Momentan se lucrează la canalizare şi apă şi la alimentarea cu energie electrică. Tot în sarcina noastră avem amenajările exterioare, gardurile împrejmuitoare, locurile de parcare, spaţiile verzi şi altele“, a precizat Daniel Ţuchel, primarul comunei Ţepu. Aceste investiţii suportate de Consiliul Local sunt de 100.000 de euro, sumă cu care se vor finaliza toate lucrările, iar comuna va fi mândră de a avea o sală sportivă şi un stadion cum numai în oraşele mari găsesşti. “Atât sala, cât şi stadionul vor fi folosite de sportivi, elevi în primul rând, dar şi de ţepenii care vor avea plăcerea să se relaxeze aici, practic porţile vor fi deschise oricui şi pe 18 septembrie dorim să inaugurăm locul şi să-l sfinţim“, a încheiat Daniel Ţuchel.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

  • 8 months later...
Posted

Ţepu – comuna unicat

* Localitatea din nordul judeţului Galaţi este singura unde locuitorii îşi pot face carte de identitate pe loc *

Locuitorii din Ţepu îşi pot face carte de identitate sau îşi pot schimba vechiul buletin fără a fi nevoiţi să mai facă un drum până la Galaţi. De câteva săptămâni, în localitate funcţionează Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.). De altfel, Ţepu este singura comună din judeţul Galaţi unde se implementează acest sistem, el funcţionând doar în municipiile Galaţi şi Tecuci şi în oraşele Tg.Bujor şi Bereşti. Practic, locuitorii comunei nu trebuie decât să vină la biroul deschis la Starea Civilă din Ţepu, să completeze cererea de preschimbare sau de emitere a cărţii de identitate, să depună actele necesare, să achite taxa şi să aştepte. Toate datele, inclusiv fotografia solicitantului, realizată pe loc, sunt trimise, prin internet, la S.P.C.L.E.P. Galaţi. Când actele sunt gata, angajatul serviciului din Ţepu merge personal şi le aduce în comună, pentru a le distribui apoi solicitanţilor. Deja mai bine de 30 de cetăţeni din comună şi-au primit buletinele prin S.P.C.L.E.P. Ţepu. Oamenii au scăpat de o bătaie de cap în plus şi de cel puţin două drumuri până la Galaţi.

Grădiniţă cu binefăcători

Cea mai modernă instituţie de învăţământ din Ţepu, Grădiniţa „Ioan Basoc”, ridicată cu fondurile Ministerului Educaţiei, are în spate o poveste mai puţin cunoscută chiar de oamenii din comună. Clădirea unde vin 60 de copii a fost construită aproape în totalitate pe terenul dăruit de o fostă învăţătoare din Ţepu şi de soţul dumneaei. Familia Chiriac l-a donat comunităţii, la auzul că primăria intenţionează să cumpere terenul pentru construcţia unei noi grădiniţe destinate preşcolarilor din Ţepu. Doamna Chiriac şi-a petrecut mai bine de 35 din cei 79 de ani la catedră. A fost învăţătoare la şcoala veche din comună, generaţii întregi fiind educate de dumneaei. Mai mult decât dascălul de la şcoală, a fost un educator în cel mai larg sens al cuvântului, contribuind la perpetuarea tradiţiilor: a avut în grijă trupa de dansuri populare din Ţepu, a creat trupa de teatru, a făcut parte din corala din localitate. În perioada comunistă a simţit cu vârf şi îndesat ororile sistemului. Soţul său, Alexandru Chiriac, cizmar în sat, condamnat ca duşman al poporului, a stat timp de cinci ani în închisorile din Galaţi, Aiud, Jilava, la Canal. Confiscată, casa lor din Ţepu a devenit, o scurtă perioadă, printre altele, grădiniţă pentru copiii satului. Săptămâna trecută, am găsit-o acasă doar pe doamna Chiriac. Soţul dumneaei avea înfăţişare la Galaţi, în procesul deschis pentru anii petrecuţi în închisoare. „A venit domnul primar să ne întrebe dacă nu vrem să vindem pământul intravilan pentru că e numai bun pentru ridicarea unei grădiniţe. Când am auzit că este pentru copiii satului şi după ce ne-am consultat şi cu fiica noastră, am fost de părere să îl dăm aşa, prin acte de donaţie”, ne-a povestit fosta învăţătoare, al cărei băiat e stabilit la Galaţi şi a cărei fiică stă la Paris. De altfel, în familia Chiriac tradiţia donaţiilor e mai veche. Speranţa Gallage-Chiriac, manager responsabil cu exportul la firma care aditează cunoscutul dicţionar în limba franceză Encyclopedia Universalis, a adus de mai multe ori cărţi bibliotecilor din judeţ.

Gunoiul menajer, o problemă pe cale de rezolvare

La Ţepu, problema colectării, transportului şi depozitării gunoiului menajer urmează să se rezolve, cel mai probabil, în maxim o lună, conform spuselor primarului. Deşi toate gropile de gunoi din localităţi ar fi trebuit închise anul trecut, Primăria Ţepu a reuşit să închidă doar două, una fiind în continuare funcţională. Primarul Daniel Ţuchel spune că primăria a încearcă să se gospodărească singură, înfiinţând un serviciu local cu pesonalitate juridică în gestiunea căruia se află salubritatea, furnizarea apei şi iluminatul public. „Am achiziţionat maşină de transport, 1.000 de pubele cu capacitate mai mică, de 260 de litri, pentru persoanele fizice şi alte 26 de pubele mai mari, de 1.100 de litri, pentru agenţii comerciali. Toate sunt second-hand şi, ca urmare, ne-au costat un sfert din valoarea lor obişnuită. Vom încheia contracte de custodie, iar fiecare cetăţean va plăti câte 3 lei pe lună pentru acest serviciu. Resturile menajere vor fi transportate la groapa Rateş din Tecuci”, ne-a declarat primarul, concluzionând că problema cea mai mare va fi să-i educe pe cetăţeni.

Copăcei artificiali din Turcia

Cu un mini-parc amenajat în centrul comunei, cu un spaţiu lângă şcoală, rezervat... „Orăşelului copiilor”, Ţepu pare că ţine pasul, cel puţin la capitolul imagine, cu oraşele mari. Iar dacă Galaţiul, ditamai muncipiul fără o sală performantă de sport, şi-a permis, anul trecut, să-şi amenajeze centrul cu palmieri, de ce o comună ca Ţepu, cu sală de sport multifuncţională, de tip competiţional, nu şi-ar aduce copăcei din Turcia? Nu sunt ei palmieri naturali, ci nişte copaci artificiali care par abia înfloriţi, şi nu sunt opt, ci doar cinci. La prima vedere ai zice că sunt corcoduşi sau meri, dar apoi îţi dai cu părerea că nu pot fi decât arbuşti modificaţi genetici, care înfloresc în miezul iernii. Copăceii aparent fragili au telecomandă şi, dacă vrei, se aprind în toiul nopţii, luminând multicolor. Unul este montat în faţa noii grădiniţe, iar restul în parcul din comună. Primarul spune că i-a văzut în Turcia şi ca să spună exact cât au costat ar trebui să deschidă documentele contabile de anul trecut.

Realizări şi planuri

Ţepu, comună cu doar 3.000 de locuitori, îşi reduce din ce în ce mai mult dependenţa de oraş. Oamenii din comună au apă curentă 24 din 24 de ore, iluminatul public este unul de ultimă generaţie, există posibilitatea conectării la cablu TV şi internet, iar telefonia mobilă are semnal în orice punct din localitate, se laudă edilul-şef. „De asemenea, lucrăm la sistemul de canalizare şi la staţia de epurare a apei uzate în sistem integrat. Lucrările sunt gata în proporţie de 60 la sută, iar până la sfârşitul anului sperăm să le dăm în exploatare”, declară Daniel Ţuchel.

Multe proiecte europene

La capitolul „planuri”, primarul spune că mai are de asfaltat drumurile din comună şi că nu are cum să înceapă această lucrare înainte de terminarea celor de canalizare. „Toate străzile sunt sparte, dar abia când se termină sezonul ploios putem începe să pietruim unele drumuri. Avem depus şi un proiect european de tip FEADR, în care intră, pe lângă ridicarea unui centru de zi pentru copii şi achiziţionarea de instrumente populare la Centrul Cultural „Tudor Pamfile”, şi asfaltarea a 22 de km de drumuri comunale. Avem speranţe să primim fonduri, pentru că proiectul a fost evaluat cu 66 de puncte din 69 posibile”, spune primarul, continuând: „Anul trecut a fost unul greu, deoarece am făcut multe studii de fezabilitate şi am depus mai multe proiecte pentru atragere de finanţare: în afară de cel prin FEADR, mai avem unul POR, prin care să construim un After School” în centrul comunei, alte două proiecte la Ministerul Administraţiei şi Internelor, un altul la Ministerul Mediului, prin „Casa verde”, pentru reabilitarea termică a şcolii, altul pe măsura 1.2.5.”. De altfel, anul trecut, Ţepu era comuna care a solicitat, de la Consiliul Judeţean Galaţi, cele mai multe fonduri pentru cofinanţare, în eventualitatea în care aceste proiecte vor fi câştigate.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Încă 2,5 milioane de euro pentru Ţepu

Şapte localităţi din judeţul Galaţi vor primi fonduri prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDPR), care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii locale, conform proiectelor depuse de fiecare primărie în parte. Practic, este vorba de proiectele depuse pentru atragerea de fonduri în cadrul măsurii 3.2.2 şi care vizează strict efectuarea de lucrări care privesc dezvoltarea rurală. Potrivit primarului comunei Ţepu, liberalul Daniel Ţuchel, la APDPR au fost selectate 255 din cele 2.051 de proiecte depuse de primarii din mediul rural, urmând să primească finanţare proiectele depuse de primarii din 7 localităţi din judeţul Galaţi. „Au fost selectate un număr de 7 proiecte, şi anume proiecte depuse de primari PNL din localităţile Ţepu, Oancea, Vlădeşti şi Braniştea, de doi primari PC din localităţile Independenţa şi Măstăcani şi de primarul PSD din Umbrăreşti”, ne-a declarat primarul comunei Ţepu.

”Pentru proiectul pe care l-am depus anul trecut în luna iulie şi care a fost selectat acum 2 săptămâni de APDPR, comuna Ţepu va primi o finanţare nerambursabilă de 2,5 milioane de euro în fonduri care vor fi folosite pentru asfaltarea integrală a străzilor din comună, pentru introducerea reţelei de canalizare în cătunul Berheci, care aparţine de comuna noastră, pentru achiziţionarea de instrumente populare pentru căminul cultural precum şi pentru un centru social de zi pentru copii”, ne-a declarat primarul comunei Ţepu. Acesta ne-a mai spus că primăria nu va trebui să asigure nicio cofinanţare pentru derularea proiectului respectiv.

http://www.monitoruldegalati.ro/economie/bani-fara-culoare-politica-pentru-comune-galatene.html

  • 1 year later...
Posted

Stradanie rasplatita cu 2 milioane jumatate euro

Joi dupa amiaza, la Primaria comunei Tepu a avut loc conferinta de presa pentru promovarea unui proiect integrat, finantat prin programul “Renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii culturale”. Prezenti la intrunire au fost senator Laurentiu Chirvasuta, deputat Victor Dobre, subprefect Daniel Tudorache.

“Este un moment important, dupa mai bine de 12 luni, comuna Tepu este in masura sa semneze cel mai important proiect nerambursabil cu o valoare de 2.489.631 euro (respectiv 10.658.362 lei). Din cele 2.860 comune si 12.956 sate ale Romaniei, in sesiunea de acum doi ani au depus proiecte 2.051 si au fost selectate doar 295. Comuna Tepu a castigat pe locul 43 cu 66 puncte. Suntem prima comuna din judetul Galati care este racordata la apa 100%, la canalizare 80%, cu iluminat, salubritate, infrastructura, si vom face si 10 km asfalt” a informat edilul comunei, Daniel Tuchel. Practic, primarul alaturi de echipa ce o are a reusit sa beneficieze de un proiect cu o importanta benefica pentru localnicii tepeni. Astfel, se va extinde reteaua publica de apa in catunul Berheci; se va infiinta reteaua publica de apa uzata Tepu-catun Berheci, se vor imbunatati retelele de drumuri de interes local in comuna; se va infiinta Centrul social de zi pentru copiii comunei; se va dota Centrul cultural “Tudor Pamfile” al comunei cu instrumente muzicale.

Luand cuvantul, atat subprefectul, senatorul, deputatul, au subliniat importanta acestui proiect obtinut cu eforturi sustinute, precizand ca Tepu este comuna rara care a sarit de la sfarsitul secolului 19 direct in mileniul 3, fiind utilata corespunzator si prima comuna din judet care semneaza ordinul de incepere al acestor noi lucrari. Diriginte santier este SC Loconfort SA Galati si constructor SC Tancrad Galati.

tecuci.eu

Posted

Proiect european de 2,5 milioane de euro la Ţepu

Joi, la primăria din Ţepu, un pas mare pentru comună, semnarea ordinului de începere a lucrărilor într-un proiect cu bani europeni în valoare de aproape 2,5 milioane euro! Este vorba de un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală - „Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii culturale”.

Pentru locuitorii din Ţepu, toată tărăşenia se traduce în realizări concrete:

- extinderea reţelei publice de alimentare cu apă în satul Ţepu (cătun Berheci) – 362.324 lei (fără TVA);

- înfiinţarea reţelei publice de apă uzată în sat Ţepu (tot cătunul Berheci) – 1.124.978 lei

- îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local în comuna Ţepu – 6.262.077 lei

- centrul social de zi pentru copii, sat Ţepu – 994.063 lei (un parteneriat cu Biserica, un „after-school” cum n-a văzut Tecuciul!)

- dotarea Centrului Cultural „Tudor Pamfile” cu instrumente muzicale – 29.846 lei (parte a moştenirii culturale).

Perioada de punere în practică a proiectului este de 3 ani de la data semnării contractului. „Au trecut 12 luni cu procedurile de licitaţie (lucrările au fost adjudecate de societatea gălăţeană Tancrad SA), mai avem la dispoziţie 24 luni pentru a putea face recepţia finală”, a explicat primarul Daniel Ţuchel.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

Comuna din judeţul Galaţi cu toate gospodăriile monitorizate prin satelit

  • Administraţia din Ţepu a pus la punct un sistem de cadastrare a localităţii, ceea ce permite vizualizarea de ansamblu a tuturor proprietăţilor
  • Pe timp de iarnă, cele două drumuri judeţene care leagă comuna de localităţile învecinate devin impracticabile

De câţiva ani, locuitorii din Ţepu nu îşi mai pot face nicio construcţie nouă fără să plătescă şi impozitele aferente. O magazie, un şopron sau o aripă nouă la casă ajung acum rapid în scriptele administraţiei locale, ceea ce face practic imposibilă sustragerea de la plata impozitelor, asta, desigur, dacă proprietarii nu sunt de bună credinţă. Acest lucru se întâmplă graţie unui sistem de cadastrare prin întocmirea de planuri parcelare integrate cu ajutorul unui sistem complex ce permite poziţionarea în teren şi evidenţierea tuturor reţelelor de utilităţi publice. Meritul „pozelor” făcute periodic prin satelit este dublu, susţin edilii: o dată creşte participarea la cota de impozitare şi în al doilea rând permite intervenţia cu precizie în cazul unor avarii la sistemele de furnizare a apei potabile sau la canalizare, atunci când se acestea produc. În plus, cei care vor să îşi intabuleze terenurile o pot face mult mai ieftin şi fără multă bătaie de cap.

„Prin acest lucru, noi reuşim să intabulăm fiecare parcelă de teren şi să poziţionăm în teren fiecare proprietar, astfel încât să putem determina poziţia exactă doar cu GPS-ul. Această documentaţie este recepţionată la OCPI şi persoanele care vor să se înscrie în cartea funciară, vin la Primărie şi îşi iau numărul cadastral, merg la cartea funciară şi îşi înscriu dreptul de proprietate, fără a mai fi nevoiţi să contracteze ei un expert autorizat, care să îi taxeze cu  600 - 700 de lei pentru fiecare parcelă în parte”, susţine Marian Ţuchel, directorul administrativ al Primăriei Ţepu.

Ţepu, fundătura uitată de gospodarii drumurilor

Situată la nord de municipiul Tecuci, conectată de Drumul European care leagă colţul judeţului printr-o şosea judeţeană lungă de câţiva kilometri, comuna Ţepu este o „enclavă” izolată nu atât ca distanţă, cât mai ales ca amplasare şi modalităţi de acces. Drumul Judeţean 252 G, care face joncţiunea cu E 581 (calea către Tecuci) şi, respectiv, cu comuna Buciumeni, este principala arteră care asigură circulaţia spre şi dinspre unitatea administrativ teritorială care numără circa 2.600 de suflete. Până aici nimic neobişnuit, numai că depărtarea de centrul administrativ al judeţului şi poziţionarea par să fie direct proporţionale cu neglijenţa manifestată în gospodărirea şoselei. Practic, „gurile de acces” ale comunei Ţepu nu doar că duc dorul întreţinerii, dar suferă crunt pe timp de iarnă, din cauza zăpezii, care le blochează şi le face impracticabile.

„Nu este corect ceea ce se întâmplă. Rău stăm pe toate căile de acces care ne leagă cu localităţile învecinate, respectiv Tecuci, Buciumeni şi Brăhăşeşti. Sunt drumuri pietruite, unde s-au umflat bani, am înţeles că sunt dosare penale. Au venit la faţa locului, ne-au solicitat şi nouă prezenţa. Până se va soluţiona, noi tragem ponoasele pentru că, având drumuri pietruite, cu gropi foarte mari, nu avem o legătură facilă cu comunele învecinate şi avem de suferit. Suntem ca într-o fundătură. Nu trece nimeni pe aici din cauza asta”,  ne-a spus Marian Ţuchel, directorul administrativ al Primăriei Ţepu.

Coşmarul iernii

Şoselele cu pricina, DJ 241 G, care leagă Ţepu de Brăhăşeşti şi DJ 252 G, care asigură comunicarea cu Tecuciul şi Buciumeniul, îşi arată adevăratele deficienţe pe timp de iarnă, când devin impracticabile şi când, susţin edilii, în zonă nu apare vreun utilaj de deszăpezire. Situaţia le pune beţe în roate nu doar localnicilor, ci şi agenţilor economici.

"Curând am primit o adresă cum că vin ei cu o variantă, să blocheze drumul pe timpul iernii. Am zis da, închideţi-l, pentru că oricum nu l-aţi deszăpezit astă iarnă. Cine ia bani pentru deszăpezire, nu ştiu. Pe timpul iernii, avem doi operatori economici pe panificaţie care nu pot circula şi trebuie să facă un ocol de 50 de kilometri ca să poată ajunge în comună sau să iasă. Nici iarna trecută, nici acum două ierni, nu au venit utilaje la deszăpezire. I-am sesizat cu adrese scrise în mai multe rânduri. Chiar dacă drumul se înzăpezeşte din caza viscolului, ar fi putut, când s-a oprit vântul, să vină să cureţe”, adaugă Marian Ţuchel.

În condiţiile în care situaţia drumurilor din zonă face obiectul unor anchete şi, mai mult, autorităţile de la Galaţi au ca plan viabil închiderea drumurilor „dificile” pe timp de iarnă, este puţin probabil ca administraţia de la Ţepu să poată face prea curând ceva prin forţe proprii. Asta în ciuda faptului că ar avea cu ce, susţin edilii, care s-au echipat în urmă cu nici două luni chiar şi cu un buldoexcavator care ar putea scoate comuna din nămeţi.

„Noi am solicitat să ni se predea drumul judeţean şi pe reparaţii, pentru că avem staţie de asfalt în Tecuci, şi ne ocupăm noi de el. Avem un proiect câştigat anul acesta pe fonduri europene, am şi luat în dotare un buldoexcavator cu toate utilajele aferente de tăiat iarbă, lamă, freză de zăpadă. Ne facem treburile cu el. Ar fi o oportunitate la iarnă cu el cu deszăpezitul. A costat 700.000 de lei. Deocamdată îl folosim la drumuri, infrastructura de apă şi canalizare, curăţat şanţuri, tăiem iarbă”, conchide directorul administrativ al comunei.

viata-libera.ro
 

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.