Jump to content

Studenţii gălăţeni anunţă proteste


dcp100168

Recommended Posts

Studenţii gălăţeni anunţă proteste

Membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România vor declanşa, săptămâna viitoare, o serie de proteste, nemulţumiţi de lipsa de transparenţă a deciziilor Ministerului Educaţiei. Astfel, între 15 şi 26, un grup de studenţi va picheta Ministerul Educaţiei, iar la 17 martie vor fi organizate pichete şi în alte zece centre universitare, între care Iaşi, Bacău şi Galaţi.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7555&Itemid=28

Link to comment
Share on other sites

Studenţii încep protestele

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) începe, luni, protestele în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercertării, Tineretului şi Sportului (MECTS), cerând majorarea burselor, creşterea bugetului pentru tabere, aceştia fiind nemulţumiţi că nu au fost consultaţi privind legea educaţiei.

UNSR îşi menţine poziţia faţă de recentele măsuri luate de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi anunţă că reprezentanţii săi vor protesta zilnic, între orele 13.00-14.00, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, iar de miercuri în mai multe centre universitare din ţară (Craiova, Timişoara, Iaşi, Bacău, Reşiţa, Tg Jiu, Braşov, Galaţi, Petroşani, Ploieşti), pentru apărarea drepturilor studenţilor din România, potrivit unui comunicat al UNSR de duminică.

Lipsa de transparenţă din Ministerul Educaţiei îi nemulţumeşte, de asemenea, pe studenţi. "În pofida faptului că federaţia a primit o invitaţie de participare la discuţii cu ministrul Funeriu, menţinem acuzaţia de lipsa de comunicare şi transparenţă a Ministerului faţă de reprezentanţii studenţilor", se arată în comunicat. Având în vedere faptul că Uniunea Naţională a Studenţilor din România a adresat o scrisoare oficială către minister, pe data de 1 martie, prin care solicita o întrevedere a ministrului cu reprezentanţii studenţilor, aceasta nu a primit răspuns. În schimb, adresa trimisă de o alta federaţie (ANOSR - n.r.), cu opt zile mai târziu a avut ca ecou viitoarea întâlnire a ministrului Funeriu cu studenţii, care va avea loc marţi, la sediul MECTS, potrivit UNSR. ANOSR anunţa, duminică, într-un comunicat, că reprezentanţii Alianţei, precum şi cei ai tuturor organizaţiilor studenţeşti, se întâlnesc marţi cu cei ai Ministerului Educaţiei.

Principalele teme abordate de studenţi sunt Legea Educaţiei, sprijinul social acordat studenţilor (tabere studenţeşti, burse, credite), mecanisme prin care sunt stimulate rezultatele foarte bune ale studenţilor. În ceea ce priveşte Legea Educaţiei, studenţii au ca priorităţi implicarea statului în educaţie - investiţia în educaţie este vitală pentru o societate bazată pe cunoaştere. Studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minimum 25 la sută în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional din universitate/facultate. Aceştia vor solicita încă o dată să fie implicaţi în dezbateri, întrucât au ”o serie de priorităţi şi amendamente vitale pentru învăţământul superior din România, care trebuie să fie prezente în lege”.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=9

Link to comment
Share on other sites

UNSR suspendă protestele

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) va suspenda protestele anunţate pentru maxim o săptămână, până la semnarea protocolului privind revendicările lor de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Preşedintele UNSR, Ionuţ Poenaru, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu ministrul, că l-a informat pe acesta cu privire la solicitările studenţilor, iar ministrul le va studia, urmând să fie semat un protocol.

UNSR a cerut majorarea burselor cu 15%, restanţa de anul trecut, dar ministrul le-a explicat că, deocamdată, nu există bani, dar "o să caute soluţii pentru viitor". Poenaru a susţinut că i-a mai cerut ministrului un plan de activităţi pentru renovarea căminelor şi a laboratoarelor.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cele cinci mari nemulţumiri ale studentului român!

Uniunea Națională a Studenților din România acuză conducerea Ministerului Educaţiei de lipsă de comunicare față de liderii studenților, precum și desconsiderarea propunerilor de amendamente aduse de federațiile studențești cu privire la proiectul Legii Educației Naționale

Studenţii înscrişi în Uniunea Naţională a Studenţilor din România a descoperit în noua lege a educaţiei cel puţin cinci motive despre care zic ei că ar putea isca mari proteste din partea studenţilor. Iată care sunt acestea:

1. În cazul unei restanţe, punctul credit va depăşi suma de 100 lei;

2. Regia de cămin se va dubla începând cu luna octombrie;

3. Burse mai puţine începând cu noul an universitar;

4. Taxa de şcolarizare a universităţilor de stat se va mări cu peste 40% de la 1 octombrie 2010;

5. Studentul nu mai are drept de vot în Consiliul facultăţii şi Senatul Universităţii.

De asemenea, federația critică atitudinea ignorantă pe care ministerul a adoptat-o față de interesul și implicarea partenerilor sociali în elaborarea unei legi coerente, care să ofere soluții la problemele reale ale sistemului de învățământ. Prin urmare, UNSR va demara începând de luni, 10 mai, mitinguri de amploare în 12 centre universitare, printre care şi Galaţiul, prin care cere demisia ministrului Petru-Daniel Funeriu. "Prin intermediul acțiunilor de protest, federația Uniunea Națională a Studenților din România acuză conducerea MECTS de incapacitatea de a stabili o comunicare eficientă și fructuoasă cu partenerii sociali, de indiferența cu care tratează implicarea acestora în procesul educațional precum și de suveranitatea asumată față de legea Educației Naționale", spune preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Galaţi, Ştefan Roşca.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Cele_cinci_mari_nemultumiri_ale_studentului_roman_0_256774693.html

Link to comment
Share on other sites

Douăzeci de studenţi, membri ai Societăţii Studenţilor Medicinişti, au pichetat Prefectura

Un număr de 20 de studenţi, membri ai Societăţii Studenţilor Medicinişti din Galaţi, au pichetat, luni, timp de o oră, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de lipsa de comunicare şi de transparenţă a Ministerului Educaţiei faţă de asociaţiile studenţeşti. Acţiunea de protest la care au participat cei 20 de studenţi a fost organizată în semn de solidaritate cu studenţii membri ai Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR). Liderul Societăţii Studenţilor Medicinişti din Galaţi, Ştefan Roşca, a declarat că acţiunea de protest are rolul de a trage un semnal de alarmă faţă de lipsa de comunicare şi de transparenţă a Ministerului Educaţiei faţă de asociaţiile studenţeşti. Protestul, care a durat o oră, s-a încheiat fără incidente.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

20.000 de studenţi, în grevă japoneză

20.000 de studenţi din 15 centre universitare din România vor protesta, marţi, începând cu ora 10.00, purtând banderole albe pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor de cămine/cantine şi a burselor nu reprezintă o soluţie pentru scăparea ţării de criză economică, anunţă ANOSR, citat de Newsin. Astfel, studenţii din centrele universitare: Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Petroşani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara,Timişoara vor protesta cu banderole albe pe parcursul întregii zile. "ANOSR consideră că un Guvern responsabil trebuie să întocmească o strategie capabilă să scoată ţara din impas şi nu să aducă mai multe probleme, sacrificând studenţii. Lezarea drepturilor studenţilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale, nu ar fi o decizie responsabilă şi nici etică. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenţi pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subvenţiei de masă şi cazare cu 15% şi a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă şi fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenţilor. Reamintim că pentru burse, statul cheltuie 69 RON per student, 25% însemnând 17 RON economie", spun reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Şi studenţii afiliaţi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) vor protesta, nemulţumiţi de măsurile guvernamentale care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie şi care vizează reducerea cu 25% a burselor şi diminuarea tuturor tipurilor de subvenţii de care beneficiază studenţii. Astfel, studenţii UNSR vor protesta din nou în faţa sediului Ministerului Educaţiei, între orele 13 şi 14, pentru a cere atât ministrului Daniel Funeriu, cât şi premierului Emil Boc, să renunţe la aceste măsuri.

În plus, studenţii sunt nemulţumiţi de Legea Educaţiei, care nu le mai garantează multe dintre drepturi, dar şi de lipsa unui protocol semnat între Ministerul Educaţiei şi federaţiile studenţeşti, care să le asigure atât reprezentativitatea în rândul instituţiilor de resort, cât şi apărarea intereselor.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/20-000-de-studenti-in-greva-japoneza-pentru-a-protesta-fata-de-reducerea-subventiilor-si-burselor-187551.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.