Jump to content

Centrul istoric al Galaţiului este lăsat să moară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Centrul istoric este lăsat să moară

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizări.

Parfumul şi farmecul târgului Galaţilor, din secolele XVIII-XIX, au fost distruse odată cu trecerea timpului. Treptat, le-au luat locul construcţii cu o arhitectură îndoielnică, stridente în peisajul urban, care desăvârşesc prostul gust în materie. Alte imobile cu valoare istorică care au supravieţuit miraculos, se află în aceeaşi situaţie din 1989 sau poate chiar mai rău: supuse degradării, preluate abuziv sau refăcute superficial.

Dacă în trecut, Galaţiul era considerat un oraş la „modă", iată că în prezent acesta s-a transformat într-un oraş industrial, poluat, plin de praf, aglomerat şi fără obiective de interes turistic. Clădirile de patrimoniu şi cafenelele renumite cândva au fost înlocuite de baruri, cluburi şi buticuri ckitch-ioase. În unele cazuri, respectivele imobile au fost revendicate şi lăsate de izbelişte.

De pildă, una dintre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere arhitectonic a fost palatul Simon Gheorghiu situat pe strada Domnească nr. 24. Respectivul imobil este de 10 ani într-o stare deplorabilă, iar la primul cutremur se va prăbuşi cu siguranţă. Autorităţile nu au mişcat niciun deget pentru a o salva, deşi este catalogată drept monument istoric.

O altă clădire reprezentativă pentru oraşul nostru este Casa Balş. Se găseşte pe strada Domnească la numărul 67. Clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului ( GL-II-m-B-03023), fiind construită pe la mijlocul secolului al- XIX-lea. Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant „Bulevard". În prezent, clădirea şi-a pierdut aspectul original, iar geamurile originale au fost înlocuite de termopan.

Amintiri despre mahalaua de altădată

De parfumul „târgului de altădată" ne-a adus aminte istoricul gălăţean Ion Caşu : „Aveam unul din cele mai frumoase centre istorice din ţară. Clădirile actuale au fost construite în perioada 1955-1965. Nu sunt foarte vechi, însă au fost lăsate să se degradeze. Mare păcat că nu se face nimic pentru salvarea lor". Despre frumuseţea aerului de mahala ne-a povestit şi Victoriţa Bujoreanu, fostă învăţătoare, în vârstă de 95 de ani: „Era o adevărată splendoare. Clădirile erau veritabile monumente de artă, maiestoase, îngrijite. Era unul din cele mai frumoase oraşe din ţară, vizitat de mulţi francezi, nemţi, greci", îşi aminteşte gălăţeanca. Printre clădirile de renume ale oraşului de altădată se mai cuvin menţionate „Casa cu ceas" a bijutierului evreu M. Helder, cafeneaua „Luther" sau Arcul de triumf ridicat pe Domnească, în 1906, în onoarea pricepelui Ferdinand şi a principesei Maria.

Străzile care sunt incluse în ceea ce a mai rămas din zona istorică a oraşului sunt : Domnească ( de la Muzeul de Istorie şi până la statuia AL. I. Cuza), strada Mihai Bravu şi strada Nicolae Bălcescu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Centrul_istoric_este_lasat_sa_moara_0_223178119.html

Link to comment
Share on other sites

Parfumul şi farmecul târgului Galaţilor, din secolele XVIII-XIX

Secolul 18?? Asta inseamna anii 1700... Cred ca e o mica exagerare, in Galati nu cred ca existe mai mult de 4-5 cladiri (biserici) din acele vremuri. Cine poate vorbi de parfumul secolului 18??

Casa Gheorghiu: onorabilii gurnalisti de la VL ar trebui sa precizeze ca "autoritatile" sunt, in cazul asta, reprezentate de Ministerul Culturii.

Despre Casa Bals: a fost ani la rand in custodia actualului Regal, a functionat ca restaurant si teoretic se tine bine inca. Despre termopan pus aiurea-n tramvai, in cladiri de "patrimoniu" etc., faceti o vizita la Biserica Sf. Nicolae (din centru, langa Continental) unde puteti admira o superba usa de termopan alb care se potriveste cu restul imobilului ca pumnul pe ochi. Dar, nu-i asa, nu putem scrie de rau pe saracii popi care maltrateaza o biserica veche si ea de cateva sute de ani...

Link to comment
Share on other sites

La casa Bals in afara de termopane momentan nu se poate spune ceva de rau, ba chiar au curatat vopseua aia galbena hidoasa care acoperea cladirea. Iar ca fapt divers, problema nu e cu sistemul termopan in sine ci cu tamplaria geamului, de multe ori plastic ordinar sau aluminiu vopsit in culori nepotrivite.

Parfumul Galatilor din secolele 19 si 20,nu 18 si 19, mai exact de pe la mijlocul sec 19 pana la al doilea razboi mondial a fost distrus de 3 factori importanti:

1.Al doilea Razboi Mondial cand nemtii au lasat prapad in urma dupa 23 august.

2.Comunismul cand alte numeroase cladiri de patrimoniu au fost distruse fie de "chiriasi" indoielnici fie pe altarul avantului construirii de cutii de beton.

3.Capitalismul post-decembrist care a ras inca un rand serios de cladiri, fie pentru ca au intrat pe mana unor indivizi dubiosi fie din cauza altor interese. asta si acum face ravagii.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cladirile vechi din Galati sunt in stare jalnica

Pericol pe strada Domneasa! Bucati mari de tencuiala de pe imobilele situate in dreptul Liceului de Arta, au cazut in strada fiind la un pas sa-i loveasca pe trecatori. Cele doua cladiri se afla intr-o stare avansata de degradare si au nevoie urgenta de consolidare. Primaria a montat o plasa de protectie, insa degeaba. O parte din obiectele din fier au fost furate si duse la fier vechi.

Imobilele respective au fost multi ani in administrarea Liceului de Arta, unde au functionat un atelier de muzica si unul pentru mesteri. In urma cu sase ani, ele au fost revendicate in instanta si lasate in ruina. Pentru ca sunt periculoase pentru elevii Liceului de Arta, conducerea institutiei a facut o sesizare la Inspectoratul de Stat în Constructii. Astfel, Primaria a fost obligata sa ia o serie de masuri de siguranta.

Situatia este cu atat mai grava cu cat cele doua cladiri sunt doar la un metru distanta de statia de autobuz si, zilnic, trec pe langa ele sute de pietoni. In orice moment, bucati de caramida s-ar putea desprinde si ar putea lovi pe cineva. Starea jalnica in care arata cele doua cladiri a ajuns si in atentia Directiei Judetene pentru Cultura, care a cerut noilor proprietari sa intreprinda masuri pentru salvarea lor. Daca imobilul de la numarul 95 va fi restaurat de noul proprietar si isi va recapata frumusetea de altadata, cel de la numarul 97 nu va avea aceeasi soarta. Se pare ca jumatate din imobil apartine unui cetatean american, iar cealalta jumatate se afla in litigiu. Cele doua cladiri de pe strada Domneasca se inscriu in asa zisa perioada de „belle epoque” a Galatiului de la sfarsitul secolului al 19-lea si sunt reprezentative pentru oras.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Două case din perioada „belle epoque” a Galațiului sunt lăsate să se năruie

Istoria Galațiului este lăsată să moară. Două clădiri de pe strada Domnească, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt la un pas să se prăbușească în stradă. Este vorba de imobilele de la numerele 95 și 97, de lângă Liceul de Artă, care timp de două decenii au fost lăsate de izbeliște de administrația locală. După nenumărate sesizări din partea conducerii Liceului de Artă și a Inspectoratului de Stat în Construcții, Primăria a catadicsit să monteze două plase de protecție, niște bare din fier și o plăcuță pe care scrie „atenție, pericol de prăbușire!”. La puțin timp, însă, o parte din obiectele din fier au fost furate și vândute la centrele de colectare, iar plasele au fost zdrențuite.

Pericolul pândește

Situația este cu atât mai gravă cu cât cele două clădiri sunt doar la un metru distanța de stația de autobuz și, zilnic, trec pe lânga ele sute de trecători și elevi. În orice moment, bucăți mari de tencuială s-ar putea desprinde și ar putea răni pe cineva. „Clădirile reprezintă un real pericol pentru elevi. Noi am făcut diverse sesizări, dar fără prea mult succes. În afară să monteze acele bare metalice, autoritățile nu au făcut nimic”, ne-a spus Ioan Tudor, directorul Liceului de Artă. Imobilele respective au fost mulți ani în administrarea Liceului de Artă, unde au funcționat un atelier de muzică și unul pentru meșteri. În urma cu șapte ani, ele au fost revendicate în instanța, iar actualii proprietari le-au lăsat să se dregradeze și mai mult.

O casă râde, alta plânge

Starea deplorabilă în care arată cele două clădiri reprezentative pentru zona veche a orașului a ajuns și în aten’ia Direcției Județene pentru Cultură, care a cerut noilor proprietari să întreprindă măsuri urgente pentru salvarea lor. Până la această dată, doar propietarul imobilului de la nr. 95 a prezentat Direcției pentru Cultură un proiect de reabilitare. „Proiectul a primit avizul nostru și ne bucură mult faptul că imobilul își va recăpăta frumusețea de odinioară”, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției pentru Cultură. Nu același lucru putem afirma despre imobilul de la numărul 97, care este sortit să se prăbușească în stradă. Potrivit surselor noastre, jumătate din clădire aparține unui cetățean stabilit în străinătate, iar cealaltă jumătate se află în litigiu. „Casa se află în stadiul acesta din cauza foștilor proprietari, care au intrat în posesia ei după naționalizare, adică Primăria Galați. Pentru acest imobil nu există niciun proiect de reabilitare. Am înțeles că se dorește vânzarea ei. Este păcat că această clădire nu poate fi salvată”, a încheiat Marius Mitrof.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.