Jump to content

Clădirea Teatrului de Păpuşi, în pericol de prăbuşire


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Teatrul de Păpuşi, în pericol de prăbuşire
* Crăpături mari brăzdează mai toţi pereţii clădirii
Clădirea are peste 100 de ani, iar structura ei de rezistenţă este grav afectată de seismele care au zdruncinat-o în timp. Părinţilor care-şi duc copiii la teatru care vor să afle de la autorităţi de ce „Gulliver" este lăsat de izbelişte. Zeci de părinţi care-şi duc copiii la spectacolele Teatrului de Păpuşi au semnat zilele acestea o petiţie pe care au înaintat-o Primăriei şi Comisie de Cultură din Consiliul Local. Ei vor să afle cât timp vor mai aştepta o sală decentă de spectacole pentru copiii lor.
"Trebuie să aşteptăm să se întâmple vreo nenorocire în actuala sală de spectacole? Pentru că această clădire frumoasă ca arhitectură, care are mai bine de 100 de ani, nu a fost consolidată niciodată. Este de ajuns să vă uitaţi la colţurile clădirii ca să înţelegeţi ce se poate întâmplaîn cazul unui cutremur, ca să nu mai vorbim la un incendiu!", se arată în memoriul trimis celor două înstituţii. Ideea întocmirii acestui memoriu i-a venit unui părinte chiar de Ziua Naţională a României. "Eram în sala de spectacole când au trecut pe stradă autospecialele armatei... S-a cutremurat din toate temeliile Teatrul de Păpuşi. Tocmai de aceea m-am gândit că este bine să ştim pe cine tragem la răspundere în cazul unei nenorociri", spune Adrian Graur, tatăl unei fetiţe de cinci ani, care vine săptămânal la teatru.
Teatrul de Păpuşi Gulliver funcţionează, din 1952, într-o clădire retrocedată de pe strada Eroilor. Imobilul a fost construit înainte de 1900, dar nu are sâlpi de susţinere şi fundaţie şi nu are armătură metalică. Conducerea Teatrului a făcut nenumărate adrese către primărie în care a arătat că sala de spectacole nu mai prezintă siguranţă din cauza fisurilor apărute la limita dintre pereţi şi plafon. De asemenea, instalaţiile de încălzire şi cele sanitare sunt foarte vechi, uzate şi cu randament scăzut. "Din cauza stării clădirii, avizele de funcţionare se obţin din ce în ce mai greu", spune directorul teatrului, Stelian Stancu.
Cei de la Primărie spun că din păcate, în acest moment nu dispun de fondurile necesare construcţiei unui sediu nou pentru teatrul Gulliver. "Clădirea a fost retrocedată înainte de a se face o reparaţie capitală, care să-i confere o siguranţă în funcţionare. În situaţia aceasta, de chiriaş, Consiliul Local nu poate poate face cheltuieli de reparaţii şi întreţinere", se arată într-un răspuns primit de la Primărie şi semnat de Dumitru Nicolae.
http://www.adevarul.ro/locale/galati/INCONSTIENTA-_Teatrul_de_Papusi_Gulliver_este_in_pericol_de_prabusire_0_226177502.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Clădirea Teatrului "Gulliver" va fi retrocedată proprietarului

În urmă cu aproape o lună, când a căzut cortina peste spectacolul caritabil „Scufiţa Roşie", nimeni nu îşi imagina că este pentru ultima oară când actorii păpuşari urcă pe scena Teatrului Gulliver. Nimeni nu putea să-şi închipuie că o ordonanţă a lui Emil Boc va şterge aproape 60 de ani de istorie.

Cert este că municipalitatea este 99% sigură că va renunţa la imobilul de pe strada Eroilor şi va trimite „păpuşarii" într-una din aripile Teatrului Dramatic. „Plătim chirie 15.000 lei lunar. Dacă renunţăm la clădire, se va face o economie destul de consistentă la bugetul local", a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

În realitate nu-s chiar 15.000 de lei, ci doar 11.200 de lei (din surse extrem de sigure), dar chiar şi aşa este o economie destul de consistentă pentru a putea acoperi o parte din chiria cerută de Macri pentru închirierea imobilului în care funcţionează Primăria - 45.000 de euro/lună.

Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Teatrului de Păpuşi „Gulliver" a fost revendicat şi urmează a fi predat proprietarului de drept. Clădirea a fost revendicată de Margarit Pavelescu, un moştenitor testamentar unic.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Marionetele_de_la_Gulliver-exilate_la_Teatrul_-Fani_Tardini_0_319168147.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Clădirea fostului Teatru de Păpuşi, lăsată în paragină

* Imobilul a fost construit în urmă cu peste un secol * În ultimii patru ani, clădirea arată din ce în ce mai rău

Fiecare gălăţean, fie copil, părinte sau bunic, a râs cu poftă cel puţin o dată în sala în care, pentru câteva decenii, s-au ţinut spectacolele Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi. De patru ani, liniştea a pus însă stăpânire pe clădirea de pe strada Eroilor nr. 14. După ce aceasta a fost retrocedată, peste luminile scenei a căzut cortina. Teatrul de Păpuşi Gulliver şi-a găsit refugiu în clădirea fratelui mai mare, Teatrul "Fani Tardini", în vreme ce imobilul de pe Eroilor a rămas cu fantomele trecutului.

Peste un secol de istorie

Clădirea, situată pe strada care acum se cheamă Eroilor, datează din ultimul deceniu al secolului al 19-lea. Imediat după construcţie, în documentele epocii figura pe strada Codreanu, la numărul 12. Primele date despre casă apar în anul Marii Uniri, 1918. Atunci, magistratul Mihail Beştelei îi vindea imobilul comerciantului Alecu Dumitriu. "Proprietatea era alcătuită dintr-o casă de locuit, o plantaţie şi diverse îmbunătăţiri. La nord, în spatele curţii, se învecina cu proprietatea lui Gheorghe Gheorghiade", ne-a spus Marius Mitrof, consilier cultural în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

La momentul vânzării, Beştelei îi înmânează lui Dumitriu actele care stabileau dreptul de proprietate. Printre documente se număra şi "Actul de veşnică vânzare, întărit prin hrisovul domnesc al domnitorului Mihail Sturza al Moldovei din 10 iunie 1837". Astfel, înaintaşii lui Beştelei au fost cei care au deţinut, pentru prima oară, imobilul.

Naţionalizat de comunişti

Undeva între 1918 şi 1929, Alecu Dumitriu moare, astfel că, în 1929, proprietară era văduva acestuia, Maria Al. Dumitriu. Acelaşi proprietar figura şi în 1941. În 1950, în urma aplicării Decretului de Naţionalizare, pe Codreanu nr. 12 figura aceeaşi Maria Al. Dumitriu. Dar, în 1952, clădirea devine primul teatru de stat din Galaţi.

"Clădirea a fost concepută şi construită în mai multe etape, neavând astfel o concepţie unitară în ceea ce priveşte compartimentarea. Aceasta situaţie este cauzată şi de funcţiile pe care le-a avut imobilul în timp. Iniţial a fost casă de locuit. Apoi, se pare, Consulatul Turciei la Galaţi, prin 1897. Din nou casă de locuit în prima jumătate a secolului al 20-lea, apoi Teatru de Păpuşi, după naţionalizare", a mai spus Marius Mitrof.

Demisol, parter şi pod

Corpul clădirii este alcătuit dintr-un demisol înalt şi din parter. Deasupra se află un pod, la fel de înalt. Accesul principal în imobil se face pe latura de sud, dinspre stradă, cu ajutorul unei scări ample, cu două rampe. Uşa de la intrare este înaltă şi are, în partea superioară, un arc de cerc care se repetă şi la nivelul frontonului care marchează faţada.

Dincolo de uşă urmează un vestibul mic, după care se intră în holul principal de primire, încăpere de mari dimensiuni. Pe lateral se află mai multe camere de primire mari şi luminoase, dar şi încăperi mai mici. O scară de lemn făcea în trecut legătura cu încăperile de la demisol.

Eventualele elemente de arhitectură, dispărute

"Intervenţiile repetate au dus la îndepărtarea eventualelor elemente de arhitectură, geamuri de cristal de la unele uşi, a lămpilor de iluminat originale şi a sobelor de teracotă. Astfel de detalii mai pot fi văzute astăzi la alte clădiri din centrul oraşului, cum este imobilul care adăposteşte CAR Pensionari, sau la Casele Robescu şi Zafiratos, de pe strada Mihai Bravu", a adăugat sursa citată.

Holul de primire, transformat sală de spectacole

Între 1952 şi 2010, în clădire a funcţionat Teatrul de Păpuşi. Sala de spectacole a instituţiei a fost adaptată din holul de primire a oaspeţilor. După revendicare, proprietarii au vândut imobilul unei firme gălăţene, care plănuieşte să amenajeze aici un spaţiu administrativ. Deşi nu este un monument istoric, pentru că face parte din Ansamblul Urban Strada Eroilor, proprietarii au aceleaşi obligaţii ca deţinătorii de clădiri monumente istorice.

Între timp, în aşteptarea amenajării ca spaţiu de birouri, construcţia este tot mai afectată de la an la an. Imobilul se adaugă astfel celorlalte clădiri vechi din Galaţi care, în loc să înfrumuseţeze oraşul, îi dau o notă de târg semi-abandonat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.