Jump to content

Gianina Crăciun - directoare a Penitenciarului de la Tichileşti


dcp100168

Recommended Posts

Gianina Crăciun - directoare a Penitenciarului de la Tichileşti

Gianina Crăciun a pornit ca simplu traducător la ArcelorMittal Galaţi, a fost purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, iar acum se ocupă de destinele Penitenciarului pentru minori din Tichileşti- Brăila.

Născută: 14.04.1977, Galaţi

Studii: Universitatea Dunărea de Jos - Galaţi, Facultatea de Litere, Istorie şi Filozofie - licenţiată în istorie şi engleză, Universitatea Petre Andrei - Iaşi, absolventă a Facultăţii de Drept

Stare civilă: căsătorită, un copil

Dacă i-ar fi spus cineva acum 5 ani că o să ajungă să lucreze printre deţinuţi, ar fi spus că este o glumă bună. „Am ştiut întotdeauna să lucrez cu oamenii, să mă adaptez la orice mediu, dar nu m-aş fi gândit la penitenciar", ne declară Gianina. A început acum 10 ani ca traducător la Sidex şi cu toate că nu avea studii economice, a fost o lungă perioadă de timp asistent director financiar la Arcelor Mittal Steel. Aşa a învăţat să se uită pe un buget şi să urmărescă realizările de peste an. „Aveam un program nebun, plecam la 7.30 şi reveneam acasă spre noapte. Obişnuiam să cred că e de vină „indianul"... acum îmi dau seama ca îmi plac lucrurile bine făcute - şi acestea nu se fac decât cu multă muncă", îşi aminteşte Gianina.

Ideea cu penitenciarul a venit de la o colegă care fusese la un examen pentru angajare la penitenciar si, mai mult dintr-o joacă, a încercat un post care i se potrivea. S-a gândit că nu are şanse pentru că erau 15 candidaţi pe loc. „Probabil am reuşit pentru că eram cu totul relaxată. De la sfârşitul lui 2006 am început o noua etapă a carierei mele. Aveam un copil de 2 ani şi jumătate, un soţ extraordinar şi eram... ofiţer", ne declară cu mândrie Gianina.

Propunerea de a deveni director la Penitenciarul Tichileşti a fost o provocare pe care a acceptat-o cu toată răspunderea. „M-am întalnit deja cu echipa de aici şi sper să am tot sprijinul din partea ei. Sunt toţi profesionişti pe domeniul lor de activitate. Sunt şi probleme... este un alt an de criză şi asta loveşte şi unitatea noastră", ne face o primă analiză la rece proaspătul director de la Penitenciarul Tichileşti.

Familia reprezintă totul pentru Gianina. Îşi iubeşte soţul, inginer, adjunct şef secţie la Turnarea Continuă din Mittal, şi copilul, Rareş, care este în grupa mare la grădiniţă. Se sprijină reciproc în profesiile pe care le au şi se implică amândoi în lucrurile gospodăreşti, dar şi în educaţia copilului. „Suntem nişte familişti şi când a venit propunerea pentru Tichileşti a contat foarte mult că pot să vin acasă în fiecare seara. În viaţă trebuie să ştii cum să îmbini familia cu cariera, şi e bine să fii echilibrat", ne dezvăluie Gianina reţeta succesului. Nu îi reuşeşte întotdeuna, are zile când uită să mai plece de la serviciu. Îi displace profund mizeria de pe străzi şi o enervează cei care aruncă pe jos hârtii. Rareş a înţeles foarte bine conceptul şi îi propune mamei ceea ce gândesc mulţi dintre noi:„oameni răi... sa-i iei la închisoare!"

Ce îi place

Îmi place iniţiativa. Îmi plac oamenii care se identifică cu munca pe care o depun, pe care o fac din plăcere. Sunt o optimistă din fire, deci îmi plac oamenii optimişti. Îmi place mâncarea chinezească şi primăvara. Îmi place să-mi petrec timpul liber cu familia şi prietenii apropiaţi. Am şi o obsesie - curăţenia.

Ce nu îi place

Nu-mi place indiferenţa. Prefer mai degrabă prostia pentru ea se poate ameliora. Nu-mi plac ştirile de la ora 5 pentru că astfel de subiecte le regăsesc foarte des în mediul în care lucrez. Şi cred cu tărie că se întâmplă şi lucruri bune în ţara asta.

Întrebări şi răspunsuri

- Care sunt planurile tale ca director al Penitenciarului de la Tichileşti?

- Am primit cu toată deschiderea propunerea de a veni la Tichileşti. Nu e mai puţin adevărat că e un salt destul de mare în cariera mea profesională. La început voi evalua resursele umane, materiale şi financiare. Suntem în anul de finalizare a noii clădiri cu spaţii de deţinere pentru minorii şi tinerii încarceraţi aici, avem mai multe proiecte pe fonduri nerambursabile în derulare pe care specializăm profesional atât cadrele, cât şi deţinuţii.

- Care a fost cel mai ambiţios proiect pe care l-ai realizat cu deţinuţii de la Penitenciarul Galaţi ?

- Un proiect îndrăzneţ care a pus în prim plan calităţile umane ale deţinuţilor şi încercarea noastră de reabilitatare a acestora este cel în care 8 deţinuţi s-au transformat în actori veritabili pe scene de teatru din ţară. Piesa „Hoţul Cinstit", scrisă de Valeriu Buţulescu şi interpretată de deţinuţii actori gălăţeni a fost "copilul meu". A prins la public, a prins şi la presă...a prins şi la deţinuţi. Şi ca să vedeţi că nu e un eveniment izolat, bănuiesc că e binecunoscut că şi de la Penitenciarul de Minori si Tineri Tichileşti, câţiva deţinuţi au participat la filmările lung-metrajului "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat la Berlin cu "Ursul de Argint".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Traducatoarea_care_a_ajuns_director_al_Penitenciarului_de_la_Tichilesti_0_229177113.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.