Jump to content

Costel Busuioc a câştigat concursul Hijos de Babel


Recommended Posts

Posted

Costel Busuioc a câştigat concursul Hijos de Babel

Costel Busuioc a castigat finala concursului Hijos de Babel cu un total de 46 de puncte. Romanul s-a aflat in fruntea clasamentului pe toata durata concursului. El a primit in prima faza a finalei 7 puncte in urma descarcarilor de melodii, 9 din partea juriului si 10 puncte din partea publicului, acumuland 26 de puncte. Primii trei clasati au mers in ultima faza a finalei si si-au disputat primul loc. Costel a interpretat aria sa favorita, "Nessum Dorma". Juriul i-a acordat doar 8 puncte. marind suspansul, insa publicul i-a dat pentru a doua oara in aceasta seara 10 puncte, hotarand ca romanul sa fie castigatorul concursului. Costel a declarat ca isi doreste sa ramana definitiv in Spania ca un semn de recunostiinta pentru tara care i-a oferit atat de mult.

Un zidar roman cu opt clase, emigrat in Spania, a fermecat telespectatorii televiziunii publice spaniole. In ciuda calitatilor sale vocale deosebite, Busuioc a refuzat oferta de a studia canto la Opera de la Viena, deoarece avea nevoie de bani pentru a-si intretine sotia si cei patru copii. Castigand marea finala a concursului, tanarul are un contract cu casa de discuri Sony BMG, care va produce si promova primul sau disc si ii va asigura cei mai buni profesori de canto din Spania. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu i-a oferit lui Costel Busuioc o bursa de studii la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

In tinerete, Costel Busuioc a pazit oi, a spalat vagoane si a fost maseur la un azil de batrani, dupa care a plecat in Spania. Aici a lucrat cu ziua pe santier, pana cand prietenii l-au convins sa se inscrie la concursul care l-a facut celebru.

Posted

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu i-a oferit lui Costel Busuioc o bursa de studii la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Cam târziu ...

Oare câţi români talentaţi sunt în ţara asta dar care n-au nici o şansă de promovare pentru că "n-au diplomă"?

Posted

O opinie...

De la Dorel la Costel

E uimitor cum, peste noapte, românii par să fi devenit melomani. De la manelele lui Dorel şi până la muzica de operă şi operetă n-a fost decât pasul lui Costel - Pavarotti. Dacă ar fi într-adevăr aşa, chiar n-ar fi rău. Dar tare mă tem că lumea nu ascultă muzica pe care o cântă Costel, ci îl ascultă pe Costel. Mai exact, ascultă povestea lui Costel. Dacă românii s-ar fi sucit deodată spre genul clasic, ar fi trebuit să aleagă voci consacrate ale genului: Jose, Luciano, Placido. Nu Costel. Două sunt motivele care nasc aceste afirmaţii. În primul rând, sunt convins că talentul său, pe care nimeni nu îl poate nega, putea fi oricare altul. Putea să picteze fascinant, să fie un virtuoz al contrabasului sau să danseze excepţional balet. Însă fără povestea zidarului-sărac-emigrant în spate n-ar fi făcut doi bani. În al doilea rând, dacă acest Costel Busuioc ar fi absolvit Conservatorul, sunt foarte puţine şansele să fi auzit vreodată de el. Aşa cum nu am auzit şi nici nu o să auzim vreodată de zeci sau sute de tineri talentaţi care îşi tocesc acum coatele pe băncile şcolii cu speranţa deşartă că, undeva în viitor, vor fi recunoscuţi şi vor avea notorietate. Dacă ar fi urmat cursul normal al lucrurilor, Costel ar fi fost acum, în cel mai bun caz, doar un alt cântăreţ în corul Operei din Timişoara. Notorietatea la români (şi poate că nu numai la noi) se obţine din contraste de genul zidar - tenor, nicidecum din succesiunile logice student la conservator - tenor. Aşa se întâmplă în sistemele cu valori răsturnate. Paradoxal, nu talentul la muzică l-a făcut celebru pe Costel Busuioc (dacă îl ascultaţi cu atenţie o să vedeţi că mai şi falsează), ci meseria lui de zidar şi statutul său de emigrant. Sau, mai bine spus, faptul că le îmbină. Să fie bine înţeles. Nu neg nici talentul lui Costel, nici succesul lui personal. Chiar le apreciez. Îi neg doar dreptul la notorietate. Deocamdată. Dacă îşi va face studiile şi va cânta perfect, va avea dreptul la celebritate. Până una-alta, Costel Busuioc rămâne pentru mine doar un zidar norocos care cântă bine la şpriţurile cu prietenii şi a câştigat un concurs de amatori. Şi despre care am aflat abuziv înainte de a afla de alţi români talentaţi, care nu au avut şansa să fie "descoperiţi" de televiziunile din România, avide după poveşti de genul "Cenuşăreasa". De fapt, Costel nu are nicio vină în toată această afacere, pentru că nu el a decis ca televiziunile să înceapă ştirile cu el sau să facă dezbateri interminabile pe această temă. El îşi vede doar de viaţa lui, în timp ce alţii caută să facă audienţă pe spinarea sa. Cum-necum, am contribuit şi eu un pic la mediatizarea excesivă a lui Costel Busuioc prin acest mărunt text. Dar trebuia să îmi spun punctul de vedere.

Marius Tuca

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22762

  • 2 months later...
Posted

Costel Busuioc îşi lansează primul album

Costel Busuioc, românul care a reuşit să câştige un celebru concurs muzical difuzat de televiziunea spaniolă, "Hijos de Babel", supranumit "Pavarotti din Banat", îşi lansează, marţi, primul album, care conţine atât arii semnate de Puccini, cât şi piese Beatles, la casa de discuri Sony BMG. Debutul său discografic reflectă aria largă pe care vocea sa poate să o acopere, el interpretând, pe acest prim album, atât operă (Puccini), cât şi romanţe (Leoncavallo) şi canţonete napolitane (Santa Lucía), trecând prin refrene clasice populare, precum "Ojos de España" şi "El mundo", fără a uita melodiile grupului Beatles ("Yesterday"), ariile de inspiraţie spaniolă ("La malagueña") şi teme inedite compuse exclusiv pentru el ("Vivo" şi "Con la espuma del mar"). Pe acest album, Costel Busuioc cântă "Ojos de España" (compus de Bert Kaempfert), "Mattinata" (de Leoncavallo), "Vivo" şi "Con la espuma del mar" (de José Ramón Flórez şi Gian Pietro Felisatti), "Che Gelida Manina" şi "E lucevan le stelle" (de Puccini), "La malagueña" (de Galindo şi Ramírez), "Santa Lucía" (de Teodoro Cottrau), "Yesterday" (de Lennon & McCartney) şi "El mundo" (de Mecia, Greco şi Sbriccoli).

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.