Jump to content

Primăria şi-a făcut seră


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria şi-a făcut seră

Primarul Dumitru Nicolae a inaugurat ieri, alături de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, sera care va asigura necesarul de răsaduri de flori care vor fi plantate pe spaţiile verzi ale municipiului. Sera se întinde pe o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi, din care 1.200 reprezintă suprafaţa utilă, iar lucrările de amenajare a acesteia au durat circa un an, suma cheltuită de municipalitate pentru realizarea investiţiei ridicându-se la 14,6 miliarde de lei vechi, potrivit declaraţiilor primarului. "Sera va asigura necesarul de răsaduri de flori pentru tot municipiul Galaţi. Acum dorinţa mea este să terminăm şi lucrările la pepiniera pomicolă", a mai spus primarul. Sera, care produce numeroase sortimente de răsaduri necesare pentru înfrumuseţarea oraşului, se află în administrarea Serviciului de Administrare a Domeniului Public (SADP) Galaţi. Sera găzduieşte şi palmierii care vor putea fi revăzuţi pe strada Brăilei în cel mai scurt timp.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=7

Link to comment
Share on other sites

Dupa ce Vega a inglobat Citadina :-$ ,(privatizare, preluare, terenuri, active, pasive cu sau fara legatura cu domeniul public), firma care asigura in trecut necesarul de puieti si material saditor pentru intretinerea spatiilor verzi, se trezeste? (-| si primarul ca trebuie sa mai spele inca odata niste bani. Au facut praf Citadina si acum o iau de la capat. Dupa ce ne-a bramburit cu palmierii de pe str.Brailei, intaiul gradinar al urbei ne va oferi un buchet de floricele la super pret!(valoarea investitiei trebuie amortizata) 8-} Manevra e ca la schimbatul bordurilor - intr-o legislatura sunt bune cele de beton, in urmatoarea cele de bazalt sau granit! :-?? Adica spalatoria de bani publici e aceeasi, masina de spalat e alta!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Primăria Galaţi face o economie de 320.000 de lei cu florile din oraş

Dacă anul trecut s-au cheltuit 373.000 lei cu achiziţia florilor şi a materialelor necesare, în acest an s-au alocat doar 51.000 lei pentru astfel de achiziţii. În 2009, pentru achiziţionarea florilor şi a materialelor necesare s-au cheltuit de la bugetul local 373.000 lei. Cei mai mulţi bani au fost daţi pentru cumpărarea a 90.000 de bucăţi de salvie (113.000 de lei), 50.000 de begonii (65.000 de lei) şi 60.000 de petunii (57.000 de lei). "În 2010, pentru sera de flori s-au făcut achiziţii în valoare de 51.000 de lei, cei mai mulţi bani fiind daţi pe butaşi de flori (15.000 de lei) şi seminţe (13.500 de lei)", a precizat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/In_acest_an-Primaria_Galati_face_o_economie_de_320-000_de_lei_cu_florile_din_oras_0_285571755.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Flori în valoare de 750.000 lei, produse în sera proprie a Primăriei

Pentru înfrumuseţarea oraşului, municipalitatea gălăţeană a investit într-o seră de flori. În cursul anului trecut au fost produse, în serele proprii, 589.000 de fire de flori, în valoare totală de 762.000 de lei. „Cele mai multe plante crescute în unitatea din subordinea primăriei au fost salvia - 127.000 bucăţi în valoare de 119.000 de lei, viola - 121.000 bucăţi în valoare de 133.000 de lei şi gazania - 61.000 bucăţi în valoare de 58.000 de lei. Absolut toate cele aproape 600.000 de fire de flori au fost plantate în spaţiile verzi din municipiul Galaţi”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Sera de flori se află în curtea unei foste unităţi militare de pe strada Radu Negru. În seră cresc şi se dezvoltă în jur de două milioane de fire de flori şi câteva sute de specii, cum ar fi : petunii de grădină, verbena, garofiţe, cineraria, leandri, tufănele, micşunele, muşcate, panseluţe, ochiul boului, gura leului şi cineraria maritimă.

Aparatură de ultimă generaţie

Sera de flori a municipiului Galaţi este o investiţie de 1,46 milioane de lei şi are o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi. Este dotată cu instalaţii de udare şi asigurare a microclimatului deosebit de performante. "Sunt trei generatoare care funcţionează cu gaze naturale şi energie electrică şi o instalaţie de udare şi păstrare a nivelului de umiditate din aer. Acoperişul serei este retractabil, pentru a permite pătrunderea aerului şi a luminii solare nefiltrate”, a precizat Georgeta Perj, specialistul horticultor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Flori-valoare-produse-proprie-Primariei_0_437356761.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Galaţiul cumpără arbuşti, deşi i-ar putea produce

* Cu o seră de doar 2.000 de metri pătraţi, Gospodărire Urbană poate asigura Galaţiului în jur de 800.000 de flori anual * Societatea municipalităţii este nevoită să închirieze maşini pentru a asigura apa necesară florilor din oraş

Cu toate că am putea creşte în curtea noastră copaci şi arbuşti, dacă am asigura spaţiul şi utilităţile necesare, se pare că Primăria preferă să-i achiziţioneze. Cei 2.000 de metri pătraţi pe care i-a pus la dispoziţie municipalitatea pentru administratorul domeniului public, Gospodărire Urbană, se dovedesc a fi insuficienţi. Sera, teoretic, are o capacitate de producţie de 5-600.000 de plante, dar poate da şi 800.000.
Dacă însă Primăria are nevoie de mai mult de 800.000 de flori anual şi mai vrea să planteze şi copaci, aceştia trebuie achiziţionaţi. „Am livrat 110.000 de plante bienale, la anuale sperăm să ajungem la 600.000 de plante. Au fost ani în care am livrat şi în jur de 800.000 de plante, sunt diferenţe de la an la an”, a spus şefa serei, ing. Iuliana Lificiu. Cu suprafaţa actuală a serei, Gospodărire Urbană nu are loc nici măcar să îşi depoziteze pământul necesar florilor, cu atât mai puţin să crească arbuşti sau copaci. „Nu pot face un depozit de pământ, un şopron. Trebuie să stau cu pământul în seră, nu pot face o extindere, pentru că am 2.000 de metri pătraţi şi nu ne ajunge pentru a face o producţie de calitate sau una mai mare”, ne-a explicat inginera Lificiu.
Potrivit directorului Eduard Grosu, soluţia pe care ar vedea-o el, în contextul unei producţii mai mari, ar fi mesele de lucru. „Aşteptările Primăriei au fost totdeauna mult mai mari faţă de capacitatea noastră de producţie, astfel încât noi am încercat toate variantele (…) Ca să fim mult mai eficienţi din punct de vedere al producţiei de material floricol ar trebui să încercăm să ne axăm foarte mult pe mese de lucru. Sunt nişte mese speciale şi ne-ar trebui foarte mulţi bani. Am cerut şi vom cere în continuare ajutorul Primăriei sau sperăm că lucrurile se vor îndrepta din alte direcţii”, ne-a spus Eduard Grosu.
Cu o singură cisternă, florile din oraş se usucă
Pentru că Gospodărire Urbană nu are decât o cisternă, societatea se confruntă şi cu o altă mare problemă - nu poate asigura udatul tuturor florilor pe care le-a plantat în oraş. „Deja au murit o serie de plante, pentru că nu au putut fi udate. Acum s-a întârziat cu plantatul florilor, plantele sunt un pic cam trecute de faza de plantat, pentru că nu s-a putut asigura udatul şi nu aveam cum să le scoatem din seră”, a afirmat şefa serei.
Din acest motiv, pe 11 aprilie, societatea a deschis pe SEAP o invitaţie pentru a încheia un contract pentru servicii de transport de apă. „Activitatea de udat o facem cu utilaje închiriate. Societatea noastră deţine doar o singură cisternă. De o săptămână am contractat două cisterne”, ne-a declarat Grosu, chiar dacă în cererea de ofertă erau solicitate trei cisterne, nu două. Potrivit directorului societăţii, activitatea de udat se desfăşoară acum cu trei cisterne, dar nici dacă ar mai exista vreo două utilaje nu ar fi mulţumit. „Am făcut solicitări pentru cisterne în fiecare an”, a adăugat Grosu.
A existat cândva o pepinieră
Pepiniera care exista în Ţiglina 3, lângă cimitirul „Sfântul Lazăr”, se pare că nu a fost niciodată a societăţii Gospodărire Urbană şi nici măcar a Primăriei. „Administraţia locală s-a folosit de acea zonă ca pepinieră. Era a unei societăţi comerciale cu care a colaborat Primăria înainte de a se înfiinţa ADP. Probabil că, după aceea, societatea a dispus de zona respectivă aşa cum a crezut de cuviinţă. Noi ne-am dori să creăm o pepinieră de arbuşti, însă nu ţine numai de găsirea unei bucăţi de teren. Trebuie să asigurăm apă, o instalaţie de apă nu înseamnă un robinet, ci o infrastructură care să asigure o producţie optimă”, a mai spus Grosu. Potrivit şefei de seră de la Gospodărire Urbană, terenul aparţinea societăţii Vega, iar acolo nu ar mai fi acum nimic. „Era ideal acolo. Pe 10 hectare, cât avea terenul, puteai să faci sute de mii de puieţi”, ne-a spus Iuliana Lificiu.
Condiţiile producerii de arbori şi arbuşti
Eduard Grosu susţine că deja se are în vedere construirea unei pepiniere la Galaţi, dar încă nu s-a găsit un teren. „S-a discutat cu Primăria, a rămas să se găsească o locaţie, urmând ca după aceea să se calculeze de câţi bani este nevoie pentru a dezvolta partea de infrastructură în zona respectivă, astfel încât să dăm drumul la o producţie de arbuşti şi arbori”, ne-a declarat Grosu. Pentru a avea o pepinieră la Galaţi, pentru a asigura copacii şi florile necesare oraşului, potrivit şefei de seră ar trebui cel puţin cinci hectare de teren. Depinde însă şi cum va gestiona Primăria problema în viitorul apropiat sau dacă se va rezuma să cumpere copacii necesari.
Chiar şi fără spaţiu, societatea a încercat să producă arbuşti şi copaci. „Noi am produs în bucăţica noastră de teren şi arbuşti şi arbori. În condiţiile în care aveam un singur teren, am scos o sută de copăcei produşi de noi. I-am plantat în oraş. Mulţi dintre arbuşti au fost amplasaţi pe strada Brăilei, dar am dat şi la asociaţiile de proprietari”, ne-a mai spus Grosu.
Am putea scăpa de puful de plop
Pe lângă cei 22 de salcâmi ornamentali care au apărut săptămâna trecută pe esplanada de la Potcoava - care au costat 1.300 de lei fiecare, Primăria şi Gospodărire Urbană au în plan ca din toamnă să achiziţioneze în jur de 2.000 de arbori. „Vrem să încercăm să mai eliminăm din plopii cu puf. În prima fază, probabil că îi vom fasona, scurta, pentru că oricum prezintă pericol de cădere. În acest context, avem în plan să plantăm în jur a 2.000 de arbori, probabil mulţi vor fi platani, prin programul pe care îl avem cu Primăria Galaţi. O să facem şi licitaţie. Spre toamnă vom achiziţiona tei, arţari, ulmi, frasini, platani, stejari, magnolii şi castani”, a spus directorul societăţii Gospodărire Urbană. Aceştia vor fi amplasaţi pe aliniamentele stradale şi în parcuri. Odată cu cei 2.000 de copaci, se vor achiziţiona şi circa 500.000 de arbuşti, din care peste 200.000 se vor duce către asociaţiile de proprietari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

550.000 de flori plantate în Galaţi în 2013

* Sera de la Gospodărire Urbană a produs peste 80 la sută dintre aceste splendori * Societatea a achiziţionat zambile, narcise şi lalele în valoare de 41.650 lei şi arbuşti de trandafiri în valoare de 104.750 lei

Cu o seră de doar 2.000 de metri pătraţi, Gospodărire Urbană a reuşit să asigure în acest an peste 490.000 de flori. Astfel, au fost duse şi plantate în oraş, 112.777 plante bienale (panseluţe, bellis), 344.813 bucăţi de plante anuale (salvia, tagetes, gazaia, celosia, portulaca, cineraria, begonia, calistephus), dar şi alte specii, cum ar fi leandri, tufănică, canna, magnolii, etc.

Cât şi ce a achiziţionat societatea

Cum municipalitatea şi-a dorit o diversitatea mult mai mare a speciilor, dar şi o cantitate mai mare de material floricol care să coloreze oraşul, Gospodărire Urbană a încheiat în acest an două acorduri cadru cu SC Sod Silva Group Romania SRL, respectiv cu SC Paul FlowersSRL Alba pentru furnizarea a altor cel puţin 117.000e flori. Cu Sod Silva Group, fosta ADP a încheiat un contract de furnizare pe 10 mai, în valoare de 222.000 lei, pentru mai multe loturi, respectiv lotul 2 - Tagetes Discovery Yellow (40.000-70.000 buc.), lotul nr. 3 - Petunia Hybrida Grandiflora Superbissima diferite culori (30.000-50.000 buc.), lotul nr. 4 - Begonia Semperflorens diferite culori (7.000-10.000 buc.), iar pe 11 septembrie a încheiat un contract de furnizare pentru lotul 6, în valoare de 48.000 lei, fără TVA, conform căruia societatea a trebuit să furnizeze 6.000 bucăţi de Chrizanthema multiflora. Tot pe 10 mai, Gospodărire Urbană a semnat un contract de furnizare flori şi cu Paul Flowers, pe două loturi, în valoare de 126.690 lei, fără TVA, respectiv pentru lotul 1 - Salvia splendens (30.000-60.000 buc.) şi lotul nr. 5 - Petunia Pendula 700-1.000 buc.).
La domeniul arbuşti, societatea municipalităţii a semnat alte două contracte de furnizare, anul acesta, respectiv cu SC Greenland SRL Brăila pentru o cantitate minimală de 350.000 de hibiscus siriacus, în valoare totală de 280.000 lei, fără TVA, şi cu SC Sod Silva Group Romania SRL pentru furnizarea unei cantităţi maximale de 25.000 de trandafiri, din mai multe specii, împărţite pe loturi, în valoare totală de 104.750 lei, fără TVA.
Despre trandafiri scriam chiar la începutul lui decembrie 2013 că, potrivit informaţiilor furnizate de către societate, în această toamnă, Gospodărire Urbană a plantat nu mai puţin 17.000 de exemplare de trandafiri, atât pe aliniamentele stradale cât şi în parcuri şi scuaruri. Societatea municipalităţii nu a lăsat uitare, în anul 2013, nici sensibilele zambile şi lalele, care au fost achiziţionate de la SC Anthesis International SRL Bucureşti cu suma de 41.650 lei.
În concluzie, potrivit calculelor făcute de către societate, gălăţenii au avut în oraş peste 550.000 flori, adică aproxamativ două corole pe cap de locuitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Cât au costat florile produse în sera Gospodărire Urbană

Sera societăţii Gospodărire Urbană, care administrează zonele verzi ale Galaţiului, a produs, până la începutul lunii iulie, plante în valoare de 611.319 lei. În total, sera Gospodărire Urbană a predat către municipalitate 563.838 de plante, acestea având un preţ cuprins între 1,4 lei şi 2,55 lei, cea mai scumpă floare fiind muşcata. La cea mai mare căutare au fost panseluţele, numărul firelor livrate pentru a fi plantate pe spaţiul verde al oraşului fiind de 150.000, iar pe locul doi crăiţele, livrate în număr 88.816. Tot din sera  Gospodărire Urbană au provenit petunii, begonii, moţul curcanului, salvia splendes, bellis perennis (sau bănuţei), gura leului, cârciumărese, muşcate, floarea de piatră etc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Aproape un milion de flori pe domeniul public gălăţean, anul acesta

În primăvară, se vor întoarce pe domeniul public lalelele, zambilele şi narcisele de felul celor care ne-au bucurat ochii şi anul trecut. Potrivit planului de lucrări cu necesarul de flori parafat de Direcţia Generală de Infrastructură şi Lucrări Publice, Primăria Galaţi a cerut ca în 2015 să fie plantate 815.000 de flori pe scuarurile şi în spaţiile verzi din oraş.

Ce şi cât produce sera, ce şi cât vom cumpăra

Municipalitatea vrea ca în 2015 să planteze în oraş nu mai puţin de opt soiuri de lalele (Royal Acres, Abba Orange, Flaming Parrot, Blue Parrot, Barbados, Paul Sherer, Pop up şi Black parrot), patru soiuri de narcise, trei de zambile, cinci soiuri de muşcate, panseluţe, bellis (bănuţi), primula (ciuboţica-cucului), petunii, trei tipuri de salvie, cârciumărese, trei soiuri de begonii, crăiţe şi multe altele.

Potrivit şefei serei societăţii Gospodărire Urbană, Iuliana Lificiu, din tot ce doreşte Primăria, în curtea proprie pot fi produse aproape 400.000 de flori: respectiv 35.000 de primula (ciuboţica-cucului), care sunt deja pregătite, pentru că au existat seminţe din anii trecuţi, 300.000 - 350.000 de plante anuale (salvie, crăiţe, begonia, gura leului, iarbă-grasă, gazania, cineraria, etc), pentru care va fi achiziţionat numai răsadul, dar şi tufănică, muşcată, canna şi plante decorative prin frunză.

Primăria va achiziţiona nu mai puţin de 20.000 de lalele, 10.000 de zambile şi tot atâtea narcise, dar şi alte peste 450.000 de flori din diferite specii, printre care panseluţe, bănuţi, petunii şi cârciumărese.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Gospodărire Urbană va cumpăra 70.000 de panseluţe de lux. O floare - cam cât un bilet de autobuz

În ultimul document SEAP publicat de primărie, societatea Gospodărire Urbană apare cu o licitaţie ceva mai ciudată. Practic, la preţul maxim de 94.500 lei, Gospodărire Urbană va cumpăra flori numite Viola wittrockiana, ceea ce în limbaj popular înseamnă... panseluţe!

Curioşi să aflăm de ce va fi plătită o sumă atât de mare pe nişte panseluţe şi, mai ales, de ce nu pot fi produse în serele proprii, i-am contactat pe reprezentanţii societăţii şi am cerut explicaţii. "Într-adevăr, există o licitaţie pentru achiziţionarea de panseluţe. Nu le putem livra din serele noastre, pentru că este vorba despre o cantitate destul de mare, 70.000 de bucăţi, şi serele pe care le avem nu pot produce atât. E drept că preţul maxim este de 94.500 lei, dar vom accepta oferta cea mai mică", ne-a explicat Daniela Stroia, purtătorul de cuvânt al Gospodărire Urbană.

Cât de bun este preţul

În încercarea de a afla dacă suma de 94.500 de lei pentru 70.000 de panseluţe este una convenabilă, am mers în mai multe florării din oraş şi am întrebat cât costă, la ei, panseluţele. "La furnizorul cu care lucrăm noi, preţurile variază în funcţie de cantitatea comandată, între 1,5 lei şi 2 lei per ghiveci. Nu vă imaginaţi că este un ghiveci mare, dar are cam patru fire", ne-a explicat un vânzător din flori. Pe internet, preţurile sunt chiar mai mici, dat fiind că există posibilitatea de comandă direct de la producător, fără alte costuri. Astfel, un ghiveci de panseluţe poate fi achiziţionat chiar şi cu 1 leu, ceea ce înseamnă că, în medie, o panseluţă costă între 0,3 şi 0,5 lei.

Prin comparaţie, preţul maxim pentru care poate fi achiziţionată o panseluţă de către Gospodărire Urbană este de 1,35 lei, adică aproape cât un bilet de autobuz. Şi, dacă ne gândim că ghivecele mari de flori din oraş au, tot în medie, între 50 şi 100 de panseluţe, cu noile flori achiziţionate ar trebui să vedem câteva mii de astfel de ornamente stradale în primăvară.

"Nu putem livra florile din serele noastre, pentru că este vorba despre o cantitate destul de mare", a declarat Daniela Stroia, purtător de cuvânt Gospodărire Urbană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Au sau nu au resurse serele ADP? Gospodărire Urbană a plantat mai multe panseluţe decât susţine că poate produce

Joaca de-a răzgânditul a venit, odată cu primăvara, şi la Gospodărire Urbană. Acum o lună, societatea anunţa că organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a 70.000 de panseluţe, dat fiind că serele proprii nu pot produce atât. La începutul lunii martie, însă, angajaţii societăţii au plantat în oraş aproape de două ori mai multe panseluţe. Din serele societăţii!

La începutul lunii februarie, pe SEAP era deschisă o licitaţie organizată de Gospodărire Urbană pentru achiziţionarea a 70.000 de viola witrockiana. În limbaj popular, ADP urma să cumpere 70.000 de panseluţe, din motive cel puţin ciudate. "Este vorba despre o cantitate impresionantă, pe care serele noastre nu o pot produce. Preţul de 94.500 lei este cel maxim, urmând să acceptăm cea mai mică ofertă", ne-a explicat, la acea vreme, Daniela Stroia, purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană SRL.

Producţie-record a serelor 

Dacă, la început de februarie, aflam că serele societăţii nu pot produce 70.000 de panseluţe, la început de martie i-am putut găsi pe angajaţii Gospodărire Urbană plantând, în jardinierele din oraş, un număr record de plante. "Este vorba despre 130.000 de flori, panseluţe şi năsturaşi. Toate aceste plante au fost asigurate de serele proprii", ne-au spus surse din cadrul societăţii. Iată, astfel, o producţie-record înregistrată de serele administrate de Gospodărire Urbană.

Ce se întâmplă cu panseluţele de lux 

În încercarea de a afla cum decurge licitaţia pentru achiziţionarea celor 70.000 de panseluţe, i-am contactat telefonic pe reprezentanţii ADP. Până la momentul redactării acestui material, nu am primit încă un răspuns clar, acesta urmând, probabil, să ne fie furnizat în zilele următoare. Cert este că, potrivit licitaţiei, o panseluţă este apreciată la valoarea maximă de 1,5 lei, adică la fel de mult cât un bilet de autobuz. Asta în condiţiile în care, la producător, firul de panseluţă costă între 30 şi 50 de bani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.