Jump to content

Achitat, după 9 ani de hărţuire penală


dcp100168

Recommended Posts

Achitat, după 9 ani de hărţuire penală

Tribunalul a declarat nevinovat un gălăţean trimis în judecată pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei. Procurorii gălăţeni îl acuză pe Gheorghe Hogaş că a omorât o bătrână căreia i-a furat banii de pensie pentru a juca la Pronosport.

Situaţie unică în istoria justiţiei gălăţene. Un bărbat, trimis în judecată pentru acuzaţii extrem de grave, printre care se numără tâlhăria şi omorul, a fost achitat zilele trecute. Gheorghe Hogaş, originar din localitatea gălăţeană Vârlezi, este o fire retrasă, necomunicativă, dar şi un împătimit al jocurilor Pronosport. „Este o persoană mai introvertită, nu prea vorbeşte. Nu ne-a creat niciodată probleme în comunitate", ne-a declarat primarul comunei Vârlezi, Ştefan Patriche.

În urmă cu aproape un deceniu, Hogaş a fost implicat într-un incident care a condus la punerea lui sub acuzare. Conform anchetei, pe 09.05.1999, bărbatul a băut coniac la barul din localitate după care a mers la locuinţa lui Tasiţa Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier, pentru a-i cere bani să joace la Pronosport. A sustras 30 de lei din poşeta bătrânei iar când aceasta a încercat să-l oprească, a înjunghiat-o cu un cuţit. Victima a supravieţuit până a doua zi, când a fost găsită de nişte vecini şi dusă la spital. Cinci zile mai târziu murea din cauza rănilor grave fără să le spună poliţiştilor cine a agresat-o.

Recunoaşte şi nu prea fapta

Anchetatorii l-au bănuit de crimă pe Gheorghe Hogaş, care a şi recunoscut finalmente fapta. Cu toate acestea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui. Mai mult, declaraţiile prezumtivului ucigaş sunt contradictorii. „Am sustras 10 lei şi i-am jucat la Pronosport", spune bărbatul într-o declaraţie, pentru a declara apoi „am furat 30 de lei şi i-am plătit unui barman o datorie". Nici expertizele efectuate de criminalişti la faţa locului nu concordă cu spusele lui Hogaş.

După nouă ani de anchete, judecătorii au concluzionat că „în cauză nu sunt probe care să dovedească, dincolo de orice dubiu, că inculpatul Gheorghe Hogaş ar fi comis infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată".

Bărbatul nu scapă de coşmarul anchetelor pe care l-a trăit în ultimii ani. „Am atacat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Galaţi", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Veronica Dumitrache, dar, în acest caz, nu există noi probe care să îl incrimineze pe Gheorghe Hogaş.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Achitat-dupa_9_ani_de_hartuire_penala_0_231576936.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Un gălăţean a fost achitat de două ori pentru crimă şi tâlhărie

Gheorghe Hogaş a stabilit un record în istoria justiţiei din România după ce a fost găsit nevinovat de două instanţe pentru tâlhărie şi omor.

Cazul gălăţeanul Gheorghe Hogaş este unic în cazuistica justiţiei din România. Bărbatul a fost anchetat de către Poliţie şi Parchet în legătură cu uciderea unei bătrâne, iar ulterior a fost trimis în judecată, dar magistraţii de la Tribunalul Galaţi au considerat că nu sunt suficiente dovezi pentru a-l trimite după gratii.

Originar din localitatea gălăţeană Vârlezi, Hogaş a fost suspectul de serviciu al procurorilor timp de nouă ani în cazul morţii Tasiţei Vârgolici (80 de ani). Anchetatorii susţin că bărbatul era un împătimit al jocurilor Pronosport şi a jefuit-o pe bătrână pentru a avea bani de jucat. „Este o persoană introvertită, nu prea vorbeşte", ne-a declarat primarul comunei Vârlezi, Ştefan Patriche.

Nu există probe

Victima, Tasiţa Vârgolici, a fost înjunghiată în 1999, dar a supravieţuit încă cinci zile. Nu le-a putut spune însă poliţiştilor cine a agresat-o. Culmea este că Gheorghe Hogaş a recunoscut că el este autorul jafului care a culminat cu moartea bătrânei, dar declaraţiile pe care le-a dat au lucrat tot în favoarea lui. "Confesiunile" bărbatului erau atât de contradictorii, încât judecătorii au apreciat că în lipsa altor probe care să dovedească că el este criminalul, nu pot decât să îl declare nevinovat.

Curtea de Apel Galaţi a ajuns la aceeaşi concluzie zilele trecute, astfel că Gheorghe Hogaş rămâne să se bucure de libertate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sentinta_soc-Un_galatean_a_fost_achitat_de_doua_ori_pentru_crima_si_talharie_0_277172354.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Un gălăţean a fost declarat nevinovat, după ce a fost terorizat zece ani!

Un gălăţean acuză poliţiştii că l-au bătut şi torturat psihic opt ani obligându-l să-şi asume o crimă pentru care l-au trimis în judecată. Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat pe Gheorghe Hogaş sunt pasibili de sancţiuni disciplinare şi plata daunelor pentru cercetare şi judecare abuzivă.

Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat pe Gheorghe Hogaş sunt pasibili de sancţiuni disciplinare şi plata daunelor pentru cercetare şi judecare abuzivă. La un deceniu de la uciderea unei bătrâne, în comuna gălăţeană Vârlezi, trei instanţe l-au găsit nevinovat pe Gheorghe Hogaş pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei, iar adevăratul criminal nu a fost găsit nici până astăzi.

Bărbatul de 47 de ani, de profesie zidar, a trăit o adevărată dramă în ultimii 10 ani. Coşmarul lui Gheorghe Hogaş a început în 1999, când a devenit suspectul principal în cazul uciderii Tasiţei Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier. Scenariul imaginat de anchetatori era acela că bărbatul ar fi sustras 30 de lei din poşeta bătrânei pentru a-i juca la Pronosport, iar când victima a încercat să-l oprească, ar fi înjunghiat-o cu un cuţit.

Hogaş este o fire retrasă, iar anchetatorii au bănuit că are ceva de ascuns. A fost dus la postul de Poliţie din localitate şi bătut ca un animal, după ce a fost legat cu cătuşele la spate. "Au văzut că sunt mai slab din fire, mai necăjit şi m-au luat pe mine. M-au torturat să spun că eu am omorât-o pe bătrână. Mi-au spus: «Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm»", ne-a declarat Gheorghe Hogaş. Parchetul l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui, dar ancheta a continuat timp de opt ani, perioadă în care acesta era ameninţat aproape zilnic pentru a lua crima asupra sa.

Fiind suspectul de serviciu, Parchetul a luat decizia de a-l trimite în judecată, în urmă cu doi ani. Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi, în urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au declarat nevinovat. Gheorghe Hogaş va da în judecată statul român pentru a i se face dreptate. "Am vorbit cu un avocat să deschid proces, dar cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani?", se întreabă retoric bărbatul.

Dacă statul va fi obligat să-i plătească daune lui Gheorghe Hogaş, legea prevede că Finanţele pot recupera paguba de la vinovaţi, în instanţă. "Statul poate deschide procese pentru recuperarea daunelor, împotriva procurorului de caz, dar şi a poliţiştilor care s-au ocupat de anchetă, dacă se dovedeşte că au furnizat date eronate", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-acuzat-crima-nevinovat_0_408559221.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Achitat de trei instanţe pentru crimă

Un gălăţean a fost bătut şi torturat psihic opt ani, fiind obligat într-o primă instanţă să-şi asume o crimă pe care nu a comis-o. La 14 ani de la uciderea unei bătrâne în comuna gălăţeană Vârlezi, trei instanţe l-au găsit nevinovat pe Gheorghe Hogaş pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei, iar adevăratul criminal nu a fost găsit nici până astăzi. Bărbatul de 47 de ani, de profesie zidar, a trăit o adevărată dramă în toţi aceşti ani.
Coşmarul lui Gheorghe Hogaş a început în 1999, când a devenit suspectul principal în cazul uciderii Tasiţei Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier. Scenariul imaginat de anchetatori era acela că bărbatul ar fi sustras 30 de lei din poşeta bătrânei pentru a-i juca la Pronosport, iar când victima a încercat să-l oprească, ar fi înjunghiat-o cu un cuţit. Hogaş este o fire retrasă, iar anchetatorii au bănuit că are ceva de ascuns. A fost dus la postul de Poliţie din localitate şi bătut după ce a fost legat cu cătuşele la spate. "Au văzut că sunt mai slab din fire, mai necăjit şi m-au luat pe mine. M-au torturat să spun că eu am omorât-o pe bătrână. Mi-au spus: «Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm»", ne-a declarat Gheorghe Hogaş.
Vrea să ceară daune pentru suferinţele îndurate
Parchetul l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui, dar ancheta a continuat timp de opt ani, perioadă în care acesta era chemat des la Poliţie şi ameninţat pentru a lua crima asupra sa. Fiind suspectul de serviciu, Parchetul a luat finalmente decizia de a-l trimite în judecată. Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi, recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au declarat nevinovat. Gheorghe Hogaş se gândeşte acum să dea în judecată statul român pentru a i se face dreptate.
"Am vorbit cu un avocat să deschid proces, dar cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?", se întreabă retoric bărbatul. Dacă statul va fi obligat să-i plătească daune lui Gheorghe Hogaş, legea prevede că Finanţele pot recupera paguba de la vinovaţi, în instanţă.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cum a fost bătut, umilit şi hărţuit un gălăţean, timp de 10 ani, pentru a recunoaşte o crimă pe care nu o comis-o

Gheorghe Hogaş (52 de ani) a trăit ani de zile un adevărat coşmar, după ce a fost bătut şi torturat psihic  de poliţişti pentru a mărturisi un omor cu care nu avea nicio legătură. Chiar dacă nu existau probe împotriva acestuia, bărbatul a fost totuşi trimis în judecată, iar trei instanţe l-au exonerat de acuzaţiile aduse. Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat au scăpat fără nicio sancţiune disciplinară pentru cercetare abuzivă.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată de ziarul „Adevărul“, continuă astăzi cu prezentarea datelor despre dosarele cu autor necunoscut din judeţul Galaţi, dar şi a unei grave erori judiciare, în urma căreia un bărbat a pierdut 10 ani din viaţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia în faţa instanţelor de judecată.

Judeţul Galaţi ocupă în prezent unul dintre primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte infracţionalitatea. Nu mai puţin de 8.119 de dosare cu autor necunoscut sunt în curs de cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi, iar faptele comise sunt dintre cele mai diverse, pornind de la furt, înşelăciuni, violuri, fals, ucidere şi vătămare corporală din culpă şi până la abuz în serviciu, evaziune fiscală, infracţiuni privind codul vamal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Cel mai vechi dosar penal cu autor necunoscut figurează în evidenţele IPJ Galaţi din 2005, fiind vorba de săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală. Cele mai multe cauze penale în care nu au fost identificaţi făptaşii au ca obiect furturile, nu mai puţin de 6.171 de dosare fiind catalogate drept furturi cu autor necunoscut, din care 153 sunt furturi de autoturisme, 1.236 vizează furturi din maşini şi 1.283 sunt furturi din locuinţe. 

Cel mai vechi dosar penal legat de un furt cu autor necunoscut datează din 2006 şi există puţine şanse ca autorul să mai fie descoperit vreodată. Alte 249 de dosare figurează în evidenţele Poliţiei ca tâlhării cu autor necunoscut, cel mai vechi datând din 2006. Nu pot fi trecute cu vederea nici cele 444 de dosare de înşelăciune cu autor necunoscut, cel mai vechi fiind înregistrat tot în 2006.

La această pleiadă de infracţiuni ai căror autori se bucură acum de libertate se adaugă şi două dosare de viol, în care agresorii nu au fost identificaţi nici până acum, primul fiind comis în 2012, iar al doilea în 2014. Poliţiştii nu au reuşit până acum să îi identifice nici pe autorii a şase infracţiuni la regimul rutier, cel mai vechi datând din 2012, iar cel mai nou din 2015.

”Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm”

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, procurorii au pe agenda de lucru opt cazuri ce vizează infracţiuni de omor şi tentativă la omor, unde autorii nu au fost identificaţi. Cea mai veche dintre aceste cauze datează din 2005 şi vizează o tentativă la omor, iar cea mai recentă este din 2015 şi priveşte o infracţiune cu acelaşi obiect.

Una dintre victimele unei tentative la omor a fost un copil de doar 13 ani, fapta având loc pe 08.06.2001, şi nici până astăzi nu se ştie cine a fost individul care a fost la un pas să curme viaţa minorului. Important de amintit este că în trei dintre aceste dosare cu autor necunoscut au fost puse sub acuzare mai multe persoane, dar instanţele de judecată au considerat că nu există dovezi care să susţină vinovăţia acestora, astfel că i-au exonerat de acuzaţiile aduse.

Asta înseamnă alocarea de resurse umane şi sume importante cheltuite de la bugetul de stat cu cercetarea penală şi apoi cu inculparea unor persoane, care, în final, s-a dovedit că nu erau autorii infracţiunilor. De departe, cel mai şocant dintre aceste cazuri este cel al unui bărbat de 52 de ani, Gheorghe Hogaş, originar din comuna gălăţeană Vârlezi, care a trecut prin suferinţe şi umilinţe greu de închipuit.

Coşmarul lui Gheorghe Hogaş a început în 1999, când a devenit suspectul principal în cazul uciderii Tasiţei Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier. Scenariul imaginat de anchetatori era acela că bărbatul ar fi sustras 30 de lei din poşeta bătrânei pentru a-i juca la Pronosport, iar când victima a încercat să-l oprească, ar fi înjunghiat-o cu un cuţit. Mai mulţi localnici ne-au declarat însă că Gheorghe Hogaş a fost găsit ţap ispăşitor pentru că poliţiştii nu au reuşit să îl identifice pe adevăratul ucigaş. Hogaş este o fire retrasă, iar anchetatorii au bănuit iniţial că are ceva de ascuns.

A fost dus la postul de Poliţie din localitate şi a fost bătut ca un animal, conform propriilor spuse, după ce a fost legat cu cătuşele la spate. "Au văzut că sunt mai slab din fire, mai necăjit şi m-au luat pe mine. M-au torturat să spun că eu am omorât-o pe bătrână. Mi-au spus: «Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm»", ne-a declarat Gheorghe Hogaş.

”Cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?”

Parchetul l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui, dar ancheta a continuat timp de opt ani, perioadă în care Gheorghe Hogaş era chemat la Poliţie aproape zilnic şi ameninţat pentru a lua crima asupra sa.

Fiind suspectul de serviciu, Parchetul a luat decizia de a-l trimite în judecată în cele din urmă. În urma unui proces de peste doi ani, Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au declarat nevinovat, ceea ce vorbeşte de la sine despre maniera în care a fost instrumentat acest caz de către poliţişti şi procuror . Cei responsabili de umilirea şi torturarea bărbatului nu au fost traşi niciodată la răspundere. Gheorghe Hogaş s-a gândit să dea în judecată statul român pentru a i se face dreptate, dar a renunţat pentru că vrea să uite cât mai repede ce i s-a întâmplat . 

"Am vorbit cu un avocat să deschid proces, dar cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?", se întreabă retoric bărbatul. Cert este un lucru. La 17 ani de la uciderea Tasiţei Vârgolici, trei instanţe l-au găsit nevinovat pe Gheorghe Hogaş pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei, iar adevăratul criminal nu a fost găsit nici până astăzi. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Florin Oancea, ne-a precizat că poliţiştii continua cercetările şi în prezent pentru a-l identifica pe adevăratul autor al omorului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.