Jump to content

Teatrul Dramatic îşi face cafenea

Recommended Posts

Posted

Teatrul Dramatic îşi face cafenea

* O posibilă „Capşa” de Galaţi

Pe latura dreaptă a clădirii Teatrului „Fani Tardini”, lângă uşa de acces la Sala Studio, se ridică o clădire mică, în stilul arhitectonic al restului ansamblului. De la directorul general al teatrului, actorul Vlad Vasiliu, am aflat că aici se va ridica peste puţin timp viitoarea cafenea a teatrului, un loc menit să atragă artişti: actori, scriitori, pictori, intelectuali ai urbei.

Aici, actorii cu idei, actorii amatori, mici trupe studenţeşti ar putea chiar monta spectacole „undergound”, adică în spaţiu scenic neconvenţional. Ideea este foarte bună, după ce, prin reabilitarea clădirii, spaţiul vechiului bar din foaier a dispărut, iar spectatorii sunt nevoiţi să vină eventual de acasă, ca şi directorul teatrului, cu o sticluţă de cafea.

Poate avem noroc şi se va forma aici o „Capşă” gălăţeană. În vară s-a încercat în curtea din cealaltă latură a teatrului „montarea” unei grădini de vară, ocazie şi pentru câteva recitaluri de poezie.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EFani_Tardini%E2%80%9D_isi_face_cafenea_2.html

Posted

E o idee excelenta! Toamna asta am prins la vechea terasa un concert ad-hoc de cover-uri absolut superb, incluzand Eagles, Pink Floyd, Alifantis, Colibri, etc. Asemenea evenimente culturale (unii ar zice cultural-bahice) sunt mereu de incurajat.

• 3 years later...
Posted

De săptămâna viitoare, „Seri culturale” în cafeneaua „La Fani”

Cafeneaua Teatrului Dramatic „Fani Tardini” va fi, începând de săptămâna viitoare, punctul de reper al „Serilor culturale”, un proiect iniţiat şi coordonat de actorul Vlad Vasiliu. Ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată chiar în cafeneaua „La Fani”, Vlad Vasiliu – împreună cu Cristi Gheorghe, Ovidiu Manole şi Angela Baciu – a dat mai multe amănunte despre acest proiect.

Pe scurt, s-au ales patru zile ale săptămânii care vor fi dedicate câte unui eveniment. Miercurea, probabil de la ora 18,00, va fi un salon al scriitorilor. În fiecare vineri, după ora 21,00, va fi seara întâlnirii cu câte un actor al Dramaticului, seara de sâmbătă va fi destinată muzicii folk, iar duminica, tot după ora 9 seara, va fi un spectacol de cafenea, cu recitaluri de poezie, monologuri sau dialoguri susţinute de actori. Toate acestea se vor „întâmpla” în cafeneaua „La Fani”, săptămână de săptămână, cu o singură excepţie: salonul de miercuri al scriitorilor va fi doar din două în două săptămâni.

„Acest proiect este binevenit, mai ales că noi am creat spaţiul acesta, al cafenelei artiştilor, nu doar pentru a ne întâlni să bem o bere. Orice eveniment cultural pe lângă teatru este binevenit, şi atât timp cât asociaţia Circuit (n.red – asociaţia cu care Teatrul Dramatic gălăţean este partener de mai mulţi ani, în numeroase proiecte) se va ocupa de lucrul acesta, nu pot decât să spun că sunt încântat. Sunt foarte bune cele două idei cu folkul şi serile de poezie sau de lansări de carte. Din păcate, este un spaţiu puţin impropriu pentru spectacolele de teatru mai mari de un personaj. Eu mă gândisem, pentru acest spaţiu, să facem eventual nişte spectacole-lectură care ar prinde foarte bine pentru cunoaşterea unor autori care nu sunt atât de uşor de montat pe o scenă mare de teatru, ţinând cont că au foarte multe personaje şi că ar implica nişte costuri mult prea mari. Revenind la aceste spectacole-lectură, cred că ar fi o întâmplare interesantă, în special pentru tineretul care altfel nu o să ajungă niciodată să petreacă ceva timp să citească Cehov, Gorki, Shakespeare şi alţi autori mari. Mai mult decât că sunt de acord, ce să vă mai spun? Să-i dăm drumul!”, a spus directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Cristian Gheorghe.

„E o idee extraordinară. Pentru mine e şi ca o întoarcere în timp: în perioada în care făceam facultatea la Bucureşti, lângă Teatrul Notarra, era un bar în care veneau majoritatea actorilor de marcă care lucrau în acel teatru şi aveam ocazia să-i vedem faţă în faţă, să stăm de vorbă cu ei, să ne împărtăşească din întâmplările de viaţă ale dumnealor. Acest lucru ne şi stimula să mergem la piesele de teatru. Am avut ocazia să cunosc atunci actori excepţionali, pe Ştefan Iordache sau Alexandru Repan, care frecventau destul de des o locaţie cam cum este cea de aici, de lângă Teatrul ˝Fani Tardini˝”, a afirmat Ovidiu Manole, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.

La rândul ei, Angela Baciu, „reprezentând tinerii noştri poeţi şi scriitori” (cum a caracterizat-o Vlad Vasiliu), s-a declarat „onorată, mândră şi bucuroasă că pot să fac şi eu parte din acest proiect, a cărui uşă a fost deschisă de Teatrul Dramatic ˝Fani Tardini˝, împreună cu toată echipa şi Asociaţia Circuit, spre o colaborare extraordinar de frumoasă”.

Iniţial, Angela Baciu a ales ziua de joi pentru întâlnirea scriitorilor, „o joie de poveste”, dar a mutat-o apoi miercurea, pentru a nu se suprapune cu o altă manifestare culturală devenită tradiţională – Salonul literar „Axis Libri”, găzduit de Biblioteca „V.A. Urechia” în fiecare joi, de la ora 17,00.

„Şi va mai fi ceva: o dată pe lună, vom schimba tablourile acestea din cafenea, se va face o expoziţie. Pentru început, domnul Viorel Baciu este dispus să facă o expoziţie acum, aproape de Festivalul de Comedie, pentru că are caricaturile multor actori. Şi cu acestea, împreună şi cu alte lucrări ale domniei sale, se va face un vernisaj”, a mai spus Vlad Vasiliu.

presagalati.ro

Posted

Cu partea culturala au mantuit-o de mult, mai ramasese doar pileala de rezolvat. S-a facut si asta, slava Domnului.

Sa fii director de teatru si sa faci o conferinta de presa pe motivul deschiderii unei bodegi langa (in) institutia pe care o conduci, e prea-tare.