Jump to content

Urmaşii lui vodă Sturdza revendică o magherniţă


dcp100168

Recommended Posts

Urmaşii lui vodă Sturdza revendică o magherniţă din Galaţi

* În căsuţa dărăpănată de pe strada Spiridon locuieşte o familie de chiriaşi

Doi descendenţi ai fostului domnitor al Moldovei au cerut Tribunalului să le restituie o casuţă dărăpănată. Imobilul de pe strada Spiridon, numărul 39, a fost evaluat de moştenitori la 50.000 de dolari, fără ca aceştia să indice elementele care îl fac atât de valoros. Se poate şi aşa. Dimitrie Şerban Sturdza şi Mihail Sturdza, moştenitorii fostului domnitor al Moldovei, au revendicat la Tribunalul Galaţi o construcţie care cu greu poate fi considerată locuinţă. Clădirea situată pe strada Spiridon la numărul 39 arată jalnic nefiind renovată de zeci de ani. Chiar şi în vremurile ei bune, casa nu era cine ştie ce, dar familia Sturdza a cerut restituirea acesteia după ce i-a estimat valoarea la 50.000 de dolari. Am încercat în repetate rânduri să discutăm cu moştenitorii Sturdza, care în prezent locuiesc în Bucureşti, dar aceştia nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a ne spune cui a aparţinut casa înainte de naţionalizarea ei şi cine a locuit în ea. Nici avocata familiei Sturza nu ştie prea multe despre moştenitori şi intenţiile acestora. „Nu i-am văzut până acum. Am încheiat contractul în baza unei procuri, în urmă cu şase luni, iar de atunci, nu am mai discutat cu familia Sturdza”, ne-a declarat avocata Violeta Oană. Procesul s-a împotmolit deocamdată din cauza unei erori comise de Primăria Galaţi.

Primăria se opune retrocedării

Dispoziţia 3.071/30.08.2000 emisă de municipalitate, prin care moştenitorilor familiei Sturdza li se comunica faptul că cererea de retrocedare a casei le-a fost respinsă, nu a fost transmisă decât lui Dimitrie Sturdza, nu şi lui Mihail Sturdza întrucât ambii locuiesc la aceeaşi adresă. Acesta este şi motivul pentru care Primăria a pierdut procesul deschis de familia Sturdza, Curtea de Apel Galaţi dispunând zilele trecute că ambilor moştenitori trebuiau să afle decizia municipalităţii şi a retrimis dosarul la Tribunal pentru a fi rejudecat.

În altă ordine de idei, Primăria Galaţi a cerut instanţelor gălăţene să respingă cererea de retrocedare a moştenitorilor pe motiv că „locuinţa este afectată de utilităţi publice”, dar şi pentru că a fost introdusă cu mult peste termenul de 30 de zile prevăzut de legea 10/2001. Reprezentanţii municipalităţii au cerut judecătorilor să constate că Fondul Proprietatea şi Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor ar fi trebuit să îi despăgubească pe moştenitori pentru a nu se mai ajunge la proces. Înainte de orice însă este necesară o evaluare obiectivă a imobilului pe strada Spiridon.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Culmea_proprietatii-_Urmasii_lui_voda_Sturdza_revendica_o_maghernita_0_233376839.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.