Jump to content

Prime de Paşte în Galaţi


 Share

Recommended Posts

Primele de Paşte

"Mieii" grei ai Galaţiului

Pe lângă cadouri şi tradiţionalele ouă roşii, iepuraşul de Paşte aduce în fiecare an, pentru cei mai mulţi dintre salariaţi, şi o primă în bani, devenită la fel de tradiţională şi cunoscută şi sub numele de primă de miel. Miei mai graşi sau mai slabi, după buget. Mai nou, primele în bani au început să fie înlocuite cu tichete de masă de diferite valori, tot mai mulţi angajatori preferând această variantă care împuşcă doi� iepuri dintr‑o lovitură: oamenii sunt mulţumiţi că au ce pune pe masa de Paşte, iar impozitul pe profit este redus în mod corespunzător.

Tichete sau nimic

Sunt însă şi salariaţi pentru care prima de miel este o Fata Morgana. "Noi nu avem nici primă de Paşti, nici de Crăciun, nici al13‑lea salariu sau la al 15‑lea copil. Singura primă pe care am obţinut‑o pentru contractul colectiv de muncă, cu foarte mare greutate, este cea de vacanţă, care se acordă începând de anul trecut", spune Dan Mihalache, liderul sindicaliştilor din Finanţele Publice gălăţene. Aproape incredibil, nici două dintre marile companii naţionale � Electrica şi Gazele � nu dau primă de miel. Puţin mai fericiţi sunt angajaţii din Sănătate, care nu iau nimic de Paşte, dar se pregătesc să primească, începând cu luna mai, aşa‑zisa primă de stabilitate. Aceasta este corespunzătoare unui salariu şi se va acorda, sub formă de tichete‑cadou, în două tranşe. Valoarea unei tranşe este de circa 600 de lei, iar prima dintre ele va fi acordată, cum spuneam, luna viitoare.

Mieii de.. Dunăre, printre cei mai graşi

Să trecem acum la "mieii" grei ai Galaţiului, cei care duc greul economiei locale. Combinatul ArcelorMittal bagă în conturile angajaţilor săi, sub formă de primă, 200 de lei brut, din care bancomatul dă cam 160 de lei. La rândul său, Şantierul Naval Damen Galaţi are, prin CCM, o primă de 25 la sută din salariu. Conform liderului Gheorghe Valentin, salariul mediu în şantier este de 1.200 de lei, astfel că "mielul" este destul de gras, cam la 300 de lei.

Mult mai bine stă CFR‑ul, la care Paştele înseamnă şi o primă de 500 de lei brut, adică peste 300 de lei în valoare netă. Sindicaliştii feroviari vor mai primi, luna viitoare, încă 500 de lei aproximativ (echivalentul unei clase de salarizare), reprezentând prima de Ziua Ceferistului, care a fost sărbătorită pe 23 aprilie, de Sf.Gheorghe - patronul spiritual al Căilor Ferate Române. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Conform preşedintelui CNSLR‑Frăţia Galaţi, Ştefan Frunză, salariaţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) au printre cele mai mari prime din Galaţi: 300 de lei în valoare netă. Şi pentru alţi angajaţi de la Dunăre se pare că iepuraşul este destul de darnic: 400 de lei brut pentru cei de la Port Bazinul Nou şi câte 125 de lei brut (un sfert din salariul minim pe economie) pentru cei de la Romportmet şi Port Agency. Nu în ultimul rând, şi oamenii de la Apă‑Canal primesc câte 400 de lei brut pentru sărbătorile care încep duminică.

În ceea ce‑i priveşte pe miile de IMM‑işti ai Galaţiului, aceştia sunt greu de cuantificat. Marian Filimon, preşedintele Patronatului gălăţean, spune însă că toţi întreprinzătorii mici şi mijlocii din Galaţi le dau prime de Paşte angajaţilor lor, de la 150 la 500 de lei. "Paştele şi Crăciunul sunt cele mai mari sărbători ale românilor şi e normal să le dai oamenilor câte o primă, ca să aibă sărbătorile mai îmbelşugate".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23729

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Prime grase de Paşte sau doar „Hristos a înviat!“

Iepuraşul vine cu premii mari la anumiţi angajaţi. Alţii primesc doar urări de bine de la şefi. În vistieriile multor instituţii bate vânt de criză, iar managerii preferă să ţină de bani pentru vremuri grele, dar sunt şi angajatori care vor să-şi răsfeţe subordonaţii.

La Galaţi, tonul recesiunii îl dă ArcelorMittal, acolo unde, pentru prima dată în istoria colosului siderurgic, cei 12.500 de angajaţi vor trebui să se mulţumească cu simplul fapt că încă mai au un loc de muncă.

La Prefectură, Primărie şi Consiliului Judeţului nu se va da anul acest niciun leu, respectându-se astfel îndemnul la economie al Guvernului.

Există şi excepţii de la regula austerităţii. La Şantierul Naval „Damen” primele se vor plăti conform contractului colectiv de muncă, adică cei 5.000 de angajaţi vor lua câte 25 la sută din salariul brut.

La fel va proceda şi grupul de firme Profiland-Intfor, unde salariaţii (circa 2.500) vor lua între 100 şi 500 de lei.

http://www.adevarul.ro/articole/prime-g ... nviat.html

Cum staţi cu primele de Paşti? ;)

Link to comment
Share on other sites

Dascălii gălăţeni vor primi tichete-cadou de Paşti

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, afiliat la Federaţia Educaţiei Naţionale,Valeriu Diculescu, a anunţat, marţi, că 4.000 de dascăli gălăţeni vor primi tichete-cadou şi în 2009, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Astfel, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, dascălii vor primi primul tichet-cadou din acest an. Profesorii vor mai primi tichete-cadou şi cu ocazia Zilei Naţionale a Educaţiei (5 octombrie), pe 15 septembrie- prima zi de şcoală, şi de Crăciun. Valoarea unui tichet cadou în 2009 este de 35 lei (câte 7 tichete cu valoare de 5 lei fiecare).

Dacă în municipiul Galaţi, dascălii vor beneficia de tichete-cadou nu acelaşi lucru se va întâmpla în anumite comune din judeţ sau în municipiul Tecuci, unde este al doilea an consecutiv în care nu sunt acordate tichete -cadou pentru cadrele didactice, deşi sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă (CCM).

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii Primăriei vor primi tichete de Paşti

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a anunţat, marţi, că funcţionarii Primăriei vor primi tichete-cadou de Paşti, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Potrivit edilului urbei, funcţionarii primăriei au dreptul la câte trei tichete cadou, a câte 50 lei fiecare, plus indemnizaţia de hrană în valoare de 200 de lei. „Se vor da câte trei tichete cadou, a câte 50 lei fiecare, la care se adaugă indemnizaţia de hrană în valoare de 200 lei, pentru ca aşa este prevăzut în contractul colectiv de muncă”, a afirmat primarul Dumitru Nicolae. Un număr de 500 de funcţionari vor beneficia de tichete-cadou de Paşti.

Link to comment
Share on other sites

Dascălii gălăţeni vor primi tichete-cadou de Paşti

Valoarea unui tichet cadou în 2009 este de 35 lei (câte 7 tichete cu valoare de 5 lei fiecare).

adica 350 de lei (cate 7 tichete cu valoare de 50 lei fiecare)

Link to comment
Share on other sites

Prime de Paşti pentru siderurgişti

Angajaţii Combinatului vor primi anul acesta prime de Paşti. Potrivit liderului FSS Metarom de la ArcelorMittal Galaţi, Adrian Adăscăliţei, zilele acestea toţi siderurgiştii vor primi câte 160 de lei, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă, semnat între patronat şi reprezentanţii salariaţilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... sti_2.html

Link to comment
Share on other sites

INDEMNIZATIE DE HRANA?

la primarie?

Lucreaza in conditii toxice? mediu cu radiatii? salariu pentru ce-l primesc???

Indemnizatia de hrana in cazul lor este echivalentul bonurilor de masa ale altor tipuri de "muritori"=muncitori.

Si daca 200 RON/luna "norma de hrana" dati pentru ei vi se pare mult...nu mai este cazul sa va ganditi cat se ia de catre alti bugetati (gen armata, politie, etc...) Oricum...mai mult decat dublul acestei valori...

Link to comment
Share on other sites

Indemnizatia de hrana in cazul lor este echivalentul bonurilor de masa ale altor tipuri de "muritori"=muncitori.

Si daca 200 RON/luna "norma de hrana" dati pentru ei vi se pare mult...nu mai este cazul sa va ganditi cat se ia de catre alti bugetati (gen armata, politie, etc...) Oricum...mai mult decat dublul acestei valori...

mda, mi se pare riscant sa compari programul de 8 ore de stat pe scaun, frecat hartii si singura miscare sa fie inclinarea in fata sefului - la primarie, cu efortul fizic, riscurile pe care le implica celelalte exemple pe care le-ai dat.

Link to comment
Share on other sites

Vai ce bine ca m-ati provocat! Tocmai asistam cu revolta cum toti frustratii care apar la televizor vor sa-i desfiinteze pe profesorii care primesc de Pasti "astromonica" prima de 3 milioane si jumatate, pe care o primesc pentru prima data, si cred ca si pentru ultima data. Oameni buni, indiferent unde lucrati, nu-i mai invidiati pe altii, pentru ca nu se stie cand li se va intoarce roata! Toti avem pase bune si pase proaste, important este ca in aceste momente de criza trebuie sa ne ajutam unii pe altii.

P.S.: In ce ma priveste pe mine, raspunsul la intrebare este "nu".

Link to comment
Share on other sites

Buget zero la Prefectură

La Prefectură, ca şi în anii trecuţi, nici anul acesta nu se dau prime de Paşti.

La Consiliul Judeţului, printr-o decizie a preşedintelui Eugen Chebac, aparatul propriu şi direcţiile subordonate vor primi primă de Paşti însă, conform cu criza, la jumătate din cuantumul anilor trecuţi.

Uniformele răspund într-un glas: „Nu”

„Nici în anul 2008 nu s-au acordat prime de Paşti! În 2009 nici atât”, declară succint Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

Un răspuns tras parcă la indigo atât de locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă Galaţi, cât şi de la Barbu Costin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

Toate cele trei instituţii au ţinut însă să îi asigure pe gălăţeni că le vor veghea cu cerbicie Sărbătorile.

Finanţele, fără prime

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi nu se pune problema acordării unor prime de Paşti, acestea nefiind acordate nici în anii precedenţi şi cu atât mai puţin într-un an cu resurse drastic limitate la buget.

Zona liberă, în top

De la city managerul municipiului Galaţi, Florin Popa (care coordonează activitatea tuturor societăţilor de interes local), am aflat că angajaţii Zonei Libere Galaţi primesc, potrivit contractului colectiv de muncă, prime în valoare de 500 de lei.

150 de lei la Transurb şi Ecosal

Tot de la dânsul am aflat că angajaţii Transurb primesc, potrivit CCM, prime de 150 de lei, la fel ca şi cele primite anul trecut.

De la directorul SC Ecosal, Ion Ionescu am aflat că angajaţii primesc, potrivit CCM, câte o primă de Paşti şi una de Crăciun, în valoare de câte 150 de lei, la fel ca şi anul trecut.

Apaterm - 90 de lei, Apă-Canal - 130 de lei

La SC Apaterm, directorul George Cubasa a precizat că, tot în baza CCM, angajaţii primesc câte o primă de Paşti în valoare de 90 de lei (sumă pe care au primit-o şi în 2008 şi în 2007).

La SC Apă Canal, directorul Gelu Stan a precizat că, la fel ca şi în 2008, angajaţii vor primi o primă în valoare de 130 de lei.

Prime şi pentru sezonierii ADP

La Serviciul Administrarea Domeniului Public, directorul Eduard Grosu spune că angajaţii cu carte de muncă primesc, la fel ca în 2008, câte 150 de lei, primă, dar şi că în acest an, pentru prima oară, se acordă prime şi angajaţilor sezonieri – un tichet-cadou în valoare de 50 de lei.

220 de lei la Poliţia Comunitară

Potrivit şefului Poliţiei Comunitare Galaţi, Cristian Gâscă, agenţii comunitari primesc prime de Paşti în valoare de 220 de lei, conform legislaţiei în vigoare.

Câte 150 de lei, la "Muzical" şi "Păpuşi"

La Teatrul Muzical „Nae Leonard” s-au împărţit tichete-cadou în valoare de 150 de lei, ceva mai „slăbuţe” decât în 2008.

Acelaşi lucru ni l-a declarat şi directorul Teatrului de Păpuşi, Stelian Stancu: „Am avut de ales, fie luam întreaga sumă de Paşti, fie optăm pentru mai puţin, ca să ne rămână ceva şi pentru alte ocazii. Aşa că am primit trei tichete în valoare de 150 de lei”.

La CCDJ se poate şi mai rău

La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” bate vânt de schimbare. Nu numai că angajaţii nu primesc prime de Paşti, dar în perioada următoare se aşteaptă ori la reduceri de personal, ori la salarii mai mici, ne-a declarat directorul Răzvan Avram.

Post la Inspectoratul Şcolar

Deşi în 2008 n-au fost trecuţi cu vederea, în acest an inspectorii şcolari şi angajaţii Casei Corpului Didactic, ai Palatului Copiilor, ai cluburilor sportive şi ai şcolilor speciale vor ţine post şi înainte şi după Paşti, pentru că nu primesc tichete-cadou.

Universitari fără prime

Niciun angajat al Universităţii „Dunărea de Jos” nu va primi anul acesta vreo primă de Paşti. De altfel, acest lucru nu s-a întâmplat nici în anii trecuţi, nici la celelalte sărbători legale, universitatea neavând fonduri pentru astfel de ocazii.

La Protecţia Copilului nu vine Iepuraşul

Nici la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi nu vine Iepuraşul. Conducerea instituţiei spune că este o perioadă de criză şi că nu are fonduri pentru prime de miel.

În porturi, fiecăruia după buget

La instituţiile dunărene, Iepuraşul de Paşti a rămas într-o ureche. Mai exact, prime vor primi doar salariaţii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, în timp ce angajaţii de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi au rămas „pe uscat”. Potrivit directorului general al AFDJ Galaţi, Dorin Otrocol, primele din acest an vor fi la fel ca acelea de anul trecut, respectiv câte 300 lei de angajat. „Această primă este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, încheiat de precedenta administraţie în ianuarie 2008 şi valabil până la sfârşitul lui 2012”, a precizat Dorin Otrocol. La APDM Galaţi, criza a avut efecte mai severe. Drept urmare, în acest an nici Iepuraşul nu mai intră în porturile gălăţene. „Nu sunt bani. Bugetul s-a diminuat simţitor, de unde prime dacă nu intră nave în porturi? Asta este situaţia, s-a discutat şi cu sindicatele, iar oamenii au înţeles că nu sunt resurse pentru aceste prime”, ne-a declarat directorul general al APDM Galaţi, Mihai Ochialbescu.

La Şantierul Naval, procent în dar

La Şantierul Naval Damen Galaţi, Iepuraşul vine, tot conform CCM, cu câte 25 la sută din salariu, pentru fiecare navalist.

În Sănătate, primele sunt flori rare

La Direcţia de Sănătate Publică, sărbătorile pascale nu vin, în acest an, nici cu tichete-cadou, nici cu vreun alt tip de primă, pentru că legislaţia nu prevede momentan astfel de cheltuieli de la buget, ne-a informat directorul dr. Costinela Georgescu. Situaţia este întrucâtva similară şi în cazul multora dintre spitalele gălăţene. Diferenţa este că aici legea prevede că în bugetul spitalului pot fi prevăzute cheltuieli de acest tip, bineînţeles, dacă ajung banii. „Noi considerăm că este o oarecare victorie a noastră că tichetele de masă s-au dat la timp şi nici un angajat nu a rămas fără bani, de Paşti. Funcţionăm, momentan, cu un buget de austeritate şi nu putem oferi prime. Ele se vor putea acorda, în viitor, când situaţia se va remedia”, ne-a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici.

Contactată telefonic, dr. Victoriţa Ştefănescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, ne-a declarat că, în acest moment, fondurile unităţii spitaliceşti nu sunt suficiente pentru a le oferi angajaţilor prime sau tichete-cadou.

La Spitalul General Căi Ferate, managerul dr. Gabriela Ionescu ne-a spus că s-au dat, până luna trecută, tichete de masă. Luna aceasta ele întârzie, dar se vor acorda, în viitorul apropiat. Despre tichete-cadou nu poate fi vorba deocamdată, pentru că nu sunt suficienţi bani. De altfel, nu s-au dat nici anul trecut.

Singurul dintre managerii de spital contactaţi care ne-a informat că toţi angajaţii pe care îi are în subordine vor primi tichete-cadou de Paşti a fost dr. Virgil Draşovean, directorul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi. Valoarea tichetelor oferite la "Elisabeta Doamna" este de 150 de lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_I ... ale_2.html

Link to comment
Share on other sites

Indemnizatia de hrana in cazul lor este echivalentul bonurilor de masa ale altor tipuri de "muritori"=muncitori.

Si daca 200 RON/luna "norma de hrana" dati pentru ei vi se pare mult...nu mai este cazul sa va ganditi cat se ia de catre alti bugetati (gen armata, politie, etc...) Oricum...mai mult decat dublul acestei valori...

mda, mi se pare riscant sa compari programul de 8 ore de stat pe scaun, frecat hartii si singura miscare sa fie inclinarea in fata sefului - la primarie, cu efortul fizic, riscurile pe care le implica celelalte exemple pe care le-ai dat.

Mda, te contrazici un pic...dar n-are importanta.

Deci, venisem doar sa lamuresc ce inseamna aceasta norma de hrana pentru ca vazusem un semn de intrebare.

Din ceea ce stiu eu pentru eforturi/riscuri/etc... exista sporuri. Un bugetar din domeniile specificate nu cred ca trebuie sa manance mai mult decat altii. De-asa venisem cu explicatii ulterioare.

Aceasta n-are nicio legatura cu primele primite.

P.S. N-am nicio legatura cu sistemele respective.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Fără prime de Paşte la Primărie

Angajaţii Primăriei Galaţi nu vor mai avea parte în acest an de prime pentru sărbătorile pascale. Primarul Dumitru Nicolae a spus că avea în vedere acordarea de prime salariaţilor, doar că legea nu mai permite acum acest lucru. ”Am vrut să le dăm, dar a venit ordin de la Guvern că nu avem voie. Este o lege care spune că nu ai voie să închei contrat colectiv pe probleme de salarizare, iar salariul şi primele se dau prin hotărâre de Guvern, indiferent de sursa lor. Aveam fondurile pentru stimulente, le ţinem, şi voiam să le dăm pe următorul motiv: la noi leafa se dă pe 14, iar Paştele e pe 4. În jur de 1,5 milioane de lei era în medie, dar dacă e ordin, ”cu plăcere”. Nu se mai dau”, a spus primarul. În momentul de faţă, la Primăria Galaţi lucrează aproximativ 460 de persoane.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Administratie&articol=5

Nimic nici la CJ

Sfintele Sărbatori Pascale vin, în acest an, pentru bugetarii gălăţeni, cu veşti nu tocmai bune, şi asta având în vedere că salariaţii din subordinea Consiliului Judeţului nu vor primi prima pascală. Presedintele CJ Galati, Eugen Chebac, a afirmat ca bugetul de criza, dar si actele normative emise de Executiv nu ii permit sa recompenseze cei peste 1.300 de angajati din aparatul propriu si de la unitatile subordonate. Totusi in vinerea mare unii dintre bugetarii galateni vor beneficia de zi libera, fara a afecta insa programul institutiilor.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7854&Itemid=28

Ce ştiţi? Se mai iau prime de Paşte prin oraş?

Link to comment
Share on other sites

Prime de Paşti - cine are, cine n-are

* Angajaţii din administraţia portuară şi cea fluvială vor primi prime de câte 200 lei şi, respectiv, 300 lei * Deja resemnaţi, oamenii legii au preferat să se amuze când au auzit de noţiuni demult apuse – „primele de Paşte” * Fără prime de Paşti la Electrica * AJOFM, ITM şi CJPAS: „Nu avem prime!” * Cei mai fericiţi – cei de la Zona Liberă * Cei mai trişti: angajaţii Ecosal şi cei ai Primăriei * La CJ - zi liberă în loc de bani *

La bugetari nu mai este ce a fost odată. Anul acesta, de Paşti, locurile de la stat unde angajaţii mai beneficiază de un cadou sunt tot mai puţine. Cică legea n-ar mai permite prime de sărbători decât angajaţilor la societăţi comerciale şi celor de la stat care le au prevăzute în contractul colectiv de muncă. Cât de dreaptă e legea care permite prime la Apă-Canal sau AFDJ şi nu permite la poliţie, la spitale sau în învăţământ, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.

* APDM şi AFDJ *

După un an destul de greu, odată cu o oarecare înviorare a traficului de mărfuri prin porturile gălăţene, iepuraşul va ajunge şi la angajaţii APDM Galaţi. Fiecare dintre cei 130 de angajaţi va primi o primă de Paşti de 200 lei de persoană. Cu o singură excepţie: directorul general, care nu va primi niciun fel de primă. „Astea sunt cele stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă. Anul trecut, după cum se ştie, a fost un an foarte greu, au fost inclusiv acele concedii fără plată, oamenii au înţeles că nu poate fi vorba de niciun fel de primă. Acum s-au dezmorţit puţin lucrurile, în luna martie am avut prin Portul Mineralier un trafic de marfă chiar mai mare decât cel prognozat, şi în celelalte porturi lucrurile s-au mişcat puţin, putem onora şi aceste obligaţii către angajaţi”, a precizat Mihai Ochialbescu, directorul general APDM Galaţi.

Iepuraşul va trece şi pe la AFDJ Galaţi. „Prima pentru fiecare angajat va fi de 300 lei, aşa cum se specifică în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru perioada 2008 – 2012. Sunt drepturi salariale convenite cu sindicatele, la fel ca în cazul primei de Crăciun sau al Zilei Marinei”, ne-a declarat Florin Uzumtoma, directorul general al AFDJ Galaţi, instituţie ce numără, în toată ţara, 940 de angajaţi.

* Oamenii de ordine răspund într-un glas: „Prime de Paşte? Ha-ha ha!” *

Nu i-am învăţat noi să râdă a pagubă, dar credem că ştiu de ceva vreme şi singuri. Nici Poliţia Judeţeană, nici Poliţia de Frontieră, nici Poliţia Transporturi, nici Poliţia Comunitară, nici Jandarmeria, nici pompierii şi nici SMURD-ul nu visează măcar la primele de Paşte. Perfect resemnaţi, angajaţii instituţiilor de stat au preferat să se amuze copios la întrebarea „Primiţi prime de Paşte?”.

* Anul acesta, Electrica rămâne doar cu… lumina *

Angajaţii Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi nu vor primi niciun leu ca primă de Paşti, în acest an. „Situaţia financiară nu ne permite să acordăm prime. Mâine-poimâine, ar mai fi timp să se ia o altă decizie la nivelul Bucureştiului, pentru toate filialele, dar mi-e greu să cred”, ne-a declarat directorul Iulian Aramă.

Nici cei de la Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Galaţi nu vor avea primă de Paşti. „Păi nu e an de recesiune?”, ne-a întrebat directorul AFEE Galaţi, Ioan Fânaru.

* La CJ - zi liberă în loc de bani *

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi nu poate oferi celor în jur de 1.300 de angajaţi ai aparatului său şi ai instituţiilor subordonate primă de Paşti. Preşedintele CJ, Eugen Chebac, ne-a spus că vremurile de criză financiară nu au permis anul acesta prime, o „primă” acordată în schimb fiind… o zi liberă: cea de mâine. Dar şi aşa, unii dintre angajaţi vor trebui să rămână ca să asigure funcţionarea serviciilor.

* Iepuraşul de criză *

De Paşti, angajaţii din Primăria municipiului Galaţi nu vor primi niciun fel de primă, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Acesta a precizat că decizia a fost luată, deşi se făcuse un necesar financiar. „Măcar leafa dacă am putea să o dăm mai devreme, pentru că în primărie, banii se primesc pe 14, iar Paştele pică pe 4 aprilie…”, a mai spus Dumitru Nicolae.

Cât priveşte celelalte societăţi de interes local din municipiul Galaţi, aici situaţia pare să fie ceva mai bună. Numai cei 375 de salariaţi ai SC Ecosal nu primesc nimic, în rest, celelalte societăţi (Transurb, Administraţia Pieţelor, Apă Canal, Apaterm şi Zona Liberă) vor fi vizitate de iepuraş.

De departe cele mai frumoase cadouri de Paşti vor fi aduse de iepuraş la cei 26 de angajaţi ai Zonei Libere: câte 500 de lei impozabili, conform Contractului Colectiv de Muncă.

În medie, primele de Paşti se învârt în jurul valorii de 130 de lei impozabili. Aşa vor lua şi cei 780 de angajaţi de la Transurb, după cum ne-a precizat directoarea societăţii, Genica Totolici, şi tot 130 de lei impozabili vor lua şi cei 995 de salariaţi Apă Canal, după cum ne-a declarat directorul societăţii, Gelu Stan.

La Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, cei 243 de salariaţi vor lua câte 100 de lei primă, „conform Contractului Colectiv de Muncă”, ne-a declarat directorul Eugen Zaharia, în timp ce la Apaterm se pare că cei aproximativ 1.000 de angajaţi vor lua o primă de câte 90 de lei.

* Nicio primă la Prefectură *

„Instituţia Prefect nu a acordat prime de Paşti în niciun an şi cu atât mai mult în acest an de criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea Crângan. Astfel, cei aproximativ 100 de salariaţi din Prefectură (plus angajaţii celor două servicii subordonate – Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto) nu vor primi niciun fel de primă de Paşti.

* AJOFM, ITM şi CJPAS: „Nu avem prime!” *

„Nu avem prime de Paşti, deşi ne-am fi dorit şi am fi avut mare nevoie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Nicoleta Harţegan.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Nu, nu avem astfel de prime prevăzute”, a precizat directorul-coordonator al ITM, Ionel Petrea. „De fapt, legea nici nu ne permite să primim prime de sărbători. Ele le sunt acordate doar angajaţilor la societăţi comerciale şi celor de la stat, dar care le au prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Greta Ioniţă.

* Fără prime la Mediu *

Angajaţii instituţiilor de mediu (Garda şi Agenţia locală) nu vor primi anul acesta prime de Paşte. După cum a declarat şeful Gărzii de Mediu, Mihai Turcu, salariaţii care lucrează în acest domeniu nu vor beneficia de astfel privilegii în 2010, motivul fiind lesne de înţeles - încercarea de reducere a cheltuielilor de la buget.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prime_de_Pasti_-_cine_are_cine_n-are__2.html

Link to comment
Share on other sites

Navaliştii au primit cea mai mare primă de Paşte

Firmele mari din oraş au profitat de venirea sărbătorilor Pascale pentru a-şi stimula angajaţii oferindu-le prime în bani. În timp ce majoritatea angajaţilor din sectorul privat au plecat acasă cu sume de până la 25% din salariu, majoritatea bugetarilor s-a ales doar cu tradiţionala urare „Paşte Fericit".

Masa de Paşte cea mai îmbelşugată o vor avea navaliştii, care, la fel ca în 2009, au încasat prime de până la 500 de lei, valoarea acestora fiind prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă.

Pe locul secund în clasament se situează gălăţenii care muncesc la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), aceştia primind bonusuri financiare în valoare de 300 de lei. Sume identice au primit şi angajaţii de la Electrocentrale.

Salariaţii de la Menarom, cei care de altfel nu ratează nicio sărbătoare fără „recompense", au ocupat a treia poziţie în top. „Primim aceeaşi primă ca şi anul trecut, respectiv 200 de lei", a declarat Viorel Ariton, liderul sindicatului din Menarom PEC.

Spre finalul topului, se regăsesc siderurgiştii din ArcelorMittal Galaţi care, anul acesta, au încasat de Iepuraş doar 170 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Topul_primelor_de_Paste-_Cel_mai_darnic_Iepuras_a_lasat_salariatilor_500_de_lei_0_235776537.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Prime de Paşte 2011 la Galaţi

Gălăţenii care lucrează „la patron" vor fi premiaţi de sărbători cu bani şi tichete cadou. Navaliştii sunt cel mai bine remuneraţi. La polul opus se situează bugetarii care, pentru al doilea an consecutiv, nu vor primi vreun supliment salarial

Cei peste 1.100 de angajaţi ai Şantierului Naval "Damen" sunt privilegiaţi şi cu ocazia Paştelui. Patronul olandez le oferă navaliştilor gălăţeni prime în lei echivalente cu un sfert din salariu. „La fel ca şi anul trecut, prima de Paşte este echivalentă cu 25% din salariu", ne-a spus Gheorghe Valentin, liderul de sindicat din Şantierul Naval „Damen Shipyards" Galaţi.

Iepuraşul vine în acest an şi pentru angajaţii de pe platforma siderurgică. Potrivit declaraţiei lui Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, cei peste 9.000 de salariaţi ai companiei primesc un bonus de 200 de lei, indiferent de postul ocupat şi vechimea în muncă.

Tot o primă în valoare de 200 de lei vor primi şi angajaţii Menarom PEC, potrivit liderului de sindicat, Viorel Ariton.

Şi la ICMRSG vine iepuraşul cu prime pentru cei aproximativ 300 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor societăţii, salariaţii primesc tichete cadou în valoare de 200 de lei.

La Transurb, Iepuraşul vine cu 150 de lei, primă pentru fiecare angajat al societăţii de transport public în comun din Galaţi.

Gălăţenii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul portuar sunt privilegiaţi şi în acest an. Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) oferă celor 130 de angajaţi din Galaţi, Brăila şi Tulcea o primă de Paşte de 350-400 de lei, potrivit directorului Mihai Ochialbescu. „S-a stabilit împreună cu sindicatele şi directorul economic, în funcţie de situaţia financiară şi s-a ajuns la înţelegerea ca prima să fie undeva la 350-400 lei", ne-a spus Mihai Ochialbescu.

Cei 880 de salariaţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi primesc de Paşte 300 de lei pentru fiecare angajat în parte, potrivit liderului de sindicat Ştefan Frunză. „A rămas aceeaşi sumă ca şi anul trecut, asta prevede contractul individual de muncă", ne-a precizat Ştefan Frunză.

Ocoliţi de Iepuraş

Pentru al doilea an consecutiv, bugetarii nu primesc bonusuri sau prime de Paşte. Cei peste 500 de angajaţi ai Consiliului Judeţului şi Primăriei municipiului Galaţi, dar şi finanţiştii şi cadrele didactice nu vor primi tradiţionalele prime de Paşte.

Nici angajaţii societăţii Electrica nu au parte de cadouri de la Iepuraş, potrivit directorului Iulian Aramă.

Căpitănia Zonală Galaţi nu a decis, deocamdată, nimic în acest sens, însă cel mai probabil, potrivit informaţiei oferite de Octavian Gheorghiu, directorul instituţiei, nu se vor acorda prime de Paşte, pentru al doilea an consecutiv. „Nu s-a stabilit nimic în acest sens, însă nu cred că se vor acorda prime. Pe 21 va fi şedinţă de consiliu şi poate atunci se va stabili ceva, însă mă îndoiesc pentru că nu sunt resurse", ne-a spus Octavian Gheorghiu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/De_Pasti-_Angajatii_de_la_-privat-_sunt_rasfatatii_Iepurasului_0_465553513.html

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii care lucrează „la patron" vor fi premiaţi de sărbători cu bani şi tichete cadou.

Doar unii din cei cu stapani straini sau cei cu stapani PDL. Marea majoritate nu au de unde ca aia de la putere au luat tot iar restul asteapta obligarea puterii la achitarea ARIERATELOR. De vreo 4 ani.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Buna ziua! Cu ocazia sarbatorilor de Paste va informam ca maine vi se vor vira in cont cate 500 ron/persoana-avans din salariul dvs.net din luna aprilie. Paste fericit tuturor! ......

Asa suna prima de Paste la noi la firma. Vi se pare mult 500 RON??? Dar cum vi se pare ca banii astia sunt tot ai nostri??? Adica ne premiem singuri... Si in Mai, luam ce mai ramane din salariu... adica, Paste fericit tuturor!!!

ROMANIA, TE IUBESC!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.