Jump to content

Aurel Manole - pictor şi dascăl pentru 30 de generaţii


dcp100168

Recommended Posts

Bîrlad. Structuri spaţiale – Pictografie

Ieri, la Galeria de Artă "N N Tonitza", a avut loc vernisajul expoziţiei "Structuri spaţiale". Iubitorii de artă au avut prilejul să descopere un nou gen de artă spectaculos şi surprinzător în acelaşi timp. Artistul gălăţean Aurel Manole, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Galaţi, şi-a expus pentru prima oară la Bîrlad peste 50 de lucrări de pictografie, gen pe care l-a iniţiat.

Aurel Manole deţine din 1997 brevetul de invenţie "Amestec şi fuziune cromatică şi instrumente de lucru", înregistrat la OSIM. Invenţia sa a transpus-o în fascinante lucrări de artă care impresionează prin transpunerea unor imagini stranii, enigmatice, misterioase, reuşind cu succes să realizeze o îmbinare a realului cu irealul. Paleta coloristică folosită de artist contribuie substanţial la realizarea unor imagini stranii ce te duc cu gîndul la literatura SF. Aurel Manole a ţinut să menţioneze că îl preocupă intens literatura ştiinţifico-fantastică, iar pentru a transpune mesajul său în artă a avut un sprijin deosebit din partea unor importanţi oameni de cultură precum Ion Hobana şi Alexandru Mironov. Artistul a mai precizat că tehnica folosită este foarte obositoare şi impune în mod obligatoriu cunoştinţe temeinice de chimie, fizică şi astronomie. Pentru a reuşi să apară în lumea artistică cu acest nou gen pentru care deţine şi brevetul, Aurel Manole a afirmat că i-au fost necesari 10 ani de muncă şi de studiu intens. Pentru realizarea lucrărilor, tehnica novatoare folosită impune foarte mare rapiditate de execuţie şi stăpînirea temeinică a cromaticii. În caz contrar există riscul compromiterii tablourilor. În concluzie, noul gen artistic nu este la îndemîna oricui. Pe lîngă talent sînt obligatorii cunoştinţe ştiinţifice aprofundate. În România, artistul gălăţean este singurul care realizează acest gen de artă.

http://www.evenimentul.ro/articol/struc ... rafie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Aurel Manole - pictor şi dascăl pentru 30 de generaţii

A avut 53 de expoziţii de pictură în ţară şi străinătate, a făcut parte din jurii internaţionale la expoziţii de artă şi a fost decorat cu Ordinul cultural în grad de ofiţer.

Profil

Născut: 15 aprilie 1953

Studii: Facultatea de Arte Decorative şi Design Iaşi (1978)

Stare civilă: necăsătorit, un fiu

De ani de zile, deschide vernisajele expoziţiilor de pictură ale colegilor în calitate de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Galaţi, dar îşi face timp şi pentru activitatea pe care o desfăşoară la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" ca director artistic.

Cartea de vizită a lui Aurel Manole este impresionantă: 53 de expoziţii de pictură din ţară şi străinătate. În 1990, a obţinut marele premiu "La Faiance", iar în 1996 a fost recompensat cu premiul pentru pictură fantastică la Vilnius (Lituania) în cadrul Congresului European de Science Fiction. Artistul ne declară cu o sinceritate debordantă că a pierdut numărul colocviilor de artă la care a participat.

În prezent, face parte din Federaţia Europeană de Science Fiction şi din Asociaţia artiştilor francezi şi români. A fost invitat, în nenumărate ocazii, să facă parte din jurii internaţionale la expoziţii de artă pe aproape tot mapamondul.

Aurel Manole are un uşor regret când îşi aminteşte de cele trei nominalizări la premiile Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru pictură. "Nu a fost să fie", ne declară cu zâmbetul pe buze pictorul. Ştie că munca sa nu a trecut neobservată, dovada fiind că, în 2004, primea „Ordinul cultural în grad de ofiţer" din partea administraţiei prezidenţiale.

Şi-a dovedit calităţile manageriale ca director artistic la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" după ce a dat o nouă faţă secţiei Arte vizuale. Dacă la început, secţia avea doar 17 cursanţi, în prezent, peste 100 de învăţăcei studiază pictura, arta decorativă, designul şi modelajul. După zeci de ani petrecuţi la catedră, este mulţumit că i-au trecut prin mână peste 30 de generaţii de elevi. "Mulţi dintre ei sunt acum la casele lor, au copii. Pe unii îi mai recunosc doar după ochi", ne spune amuzat Aurel Manole.

Aurel Manole este dezamăgit de statutul pictorilor şi artiştilor în societatea românească. "Este greu să trăieşti numai din pictură pentru că valorizarea artistului, la ora actuală, nu este cea care ar trebui să fie", afirmă pictorul. În momentul de faţă, un singur gălăţean a riscat, renunţând la serviciu, pentru a se dedica în întregime picturii şi a trăi efectiv din asta. Aurel Manole crede că trebuie făcută o diferenţiere clară între pictorii profesionişti şi cei amatori pentru a se înlătura confuziile, mai mult sau mai puţin voite, care se fac. "La amatori, lipseşte baza de cunoştinţe, pregătirea necesară, chiar dacă unii dintre ei sunt talentaţi şi foarte buni autodidacţi", conchide pictorul.

Ce îi place?

Îmi plac oamenii sinceri şi direcţi.Îmi plac călătoriile şi natura. Mi-ar place să locuiesc la ţară într-o zonă frumoasă. Trecerea de la deal la munte este cea mai frumoasă în imagini, mai ales toamna şi primăvara.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac persoanele ascunse, cei care sunt invidioşi. Nu îmi plac oamenii care deşi au o pregătire precară, doresc să fie în faţă, să fie văzuţi. Mă întreb ce îi mână? Am rămas surprins să constat că se cred cu totul altfel decât sunt în realitate.

Întrebări şi răspunsuri

- Când aţi realizat că doriţi să deveniţi pictor?

- De la vârsta de patru ani am început să cochetez cu desenul. Desenam cu cărbunele din sobă, cu care murdăream pereţii casei. Consecinţa, scandaluri, bătăi. Până într-o zi când tatăl meu mi-a văruit un perete în spatele casei şi mi-a spus: „Acolo să te joci ! Nu mai murdări pereţii !". Aşa m-am născut, cu dorinţa de a mă exprima prin imagine.

- Aţi ajuns şi profesor de pictură...

- Mi-a plăcut meseria, dar şi zona aceasta de a preda, de a avea învăţăcei. Am îmbrăţişat cu plăcere profesia de dascăl. La 23 de ani, eram profesor la şcoala generală din Tudor Vladimirescu, unde am predat desen tehnic şi artistic. Mă întâlnesc şi acum cu foştii mei elevi. E o mare satisfacţie că mă recunosc şi după 30 de ani.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pictor_si_dascal_pentru_30_de_generatii_0_235776508.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Expoziţie de acuarelă Aurel Manole

La Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă s-a deschis, luni seara, expoziţia „Acuarela”, a plasticianului gălăţean Aurel Manole. „În ultimii ani, am participat la tabere de pictură - la Reşiţa, Atlantikron, la Veliko Târnovo şi Celic Dere. Nu poţi să treci dintr-o dată la lucruri mari, fără să schiţezi câteva crochiuri în culoare sau în creion. Aceste crochiuri, aceste idei sunt însemnele plastice expuse astăzi. Au fost câteva locuri care m-au impresionat şi mi-au lăsat o anumită amprentă – această amprentă v-o prezint astăzi”, a spus Aurel Manole.

http://www.viata-libera.ro/articol-Aurel_Manole_picteaza_aerul_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Pictură şi muzică, la vernisajul expoziţiei lui Aurel Manole

Aurel-Manole-9-150x120.jpg

Pictorul gălăţean Aurel Manole, deţinător al brevetului pentru invenţie “Amestec de fuziune cromatică şi instrumente de lucru”, şi-a deschis miercuri, la Galeriile de Artă “Gheorghe Petraşcu”, cea de-a V-a expoziţie pe tărâm tecucean.

Aurel Manole s-a născut la Adam, judeţul Galaţi. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), preşedintele UAP, filiala Galaţi, şi profesor la Liceul de Artă din Brăila. A avut numeroase expoziţii în ţară dar şi peste hotare, a obţinut premii naţionale şi internaţionale şi a participat la o serie de simpozioane în străinătate.

“Ceea ce prezint de astă dată pe simezele galeriei dvs. este într-adevăr un lucru mai puţin cunoscut. E vorba de tehnica de fuziune cromatică, pe care am brevetat-o, în diverse ipostaze, pe diferite suporturi (metalice, sticlă, carton, hârtie) … această tehnică se pretează într-adevăr la pictura fantastică. Nicio lucrare nu pare a fi pământeană. Toate lucrările sunt cu trimiteri către alte sisteme sau către alte planete. De aici lăsaţi liberă imaginaţia să vă conducă acolo unde dvs. simţiţi”, a spus Aurel Manole, precizând totodată că îl leagă multe amintiri de Tecuci, oraşul unde locuiesc o parte din fraţii lui şi în care a făcut armata.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.