Jump to content

Primăria Galaţi a rămas fără sediu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria Galaţi, chiriaşă în propriul oraş

» Municipalitatea galateana a ajuns pe drumuri, dupa ce au fost retrocedate atat imobilul in care isi are sediul, cat si cel in care se afla birourile de la "Starea Civila" si "Casa Casatoriilor" » Practic, primariei i-au mai ramas cateva birouri si ghisee, la sediul Directiei de Fiscalitate, de la "Romarta Veche" si la Centrul pentru Informarea Cetateanului, de pe strada Fraternitatii.

In anii ’50, pe strada domneasca, la numarul 32, se afla "Grand Hotel", proprietate a familiei Macri, una din marile familii aristocrate ale Galatiului interbelic. Alt imobil al familiei Macri, celebra "Casa cu orga" de la "Parfumul Teilor", era locul unde se intalneau politicieni, diplomati si artisti si a concertat de mai multe ori George Enescu. Dupa ani de procese, mostenitorul Pierre Macri a obtinut mai intai retrocedarea "Casei cu orga", iar in urma cu doi ani i-a fost retrocedat in natura si fostul "Grand Hotel", adica sediul de astazi al primariei.

Pentru a evita sa ramana pe drumuri, Primaria Galati a incercat, la randul ei, sa obtina retrocedarea fostului sediu de pe strada Domneasca nr. 51, care fusese cumparat in 1906 de la Societatea Creditul Funciar Urban din Bucuresti. In anii ‘60, imobilul respectiv a intrat in patrimoniul CFR. Juristii primariei nu au fost in stare sa isi pregateasca apararea si instantele au respins actiunea de revendicare, hotarand ramanerea imobilului la Caile Ferate. Asa ca primaria va ramane in continuare chirias in propriul oras.

Revendicarile grecilor

Sediul "Starii Civile", unde functioneaza si "Casa Casatoriilor", se afla intr-un imobil din centrul orasului, langa Parcul "Mihai Eminescu". Acolo se afla singura sala de sedinte a municipalitatii, unde au loc sedintele de plen ale Consiliului Municipal. Toate imobilele din zona au apartinut Comunitatii Elene si, dupa ce in anii trecuti au fost retrocedate imobilele Cinematografului "Central" si Restaurantului "Olimpic", acum a venit si randul "Starii Civile". Comisia speciala de retrocedare a bunurilor imobile care au apartinut comunitatilor, de la Bucuresti, a hotarat, prin Decizia nr. 212/28.09.2009, si retrocedarea acestui imobil. Pe vremuri, acolo fusese "scoala greceasca de fete". De fapt, inainte de anii ’50, comunitatea greaca era proprietara unui perimetru din centrul orasului, unde se aflau actuala Biserica Greaca, o scoala primara, cu predare in greaca si romana si un liceu cu predare in latina si franceza, restaurante si o cantina a saracilor. Intre dovezile in sprijinul retrocedarii a fost si un document din 1932, in care primul ministru de la acea vreme, Nicolae Iorga, semna un protocol cu Grecia, in care erau mentionate Biserica Metamorphosis a comunitatii elene din Galati si imobilele cumparate in 1864 in centrul Galatiului, Cafeneaua "Olimpic", Beraria "Astoria", Cinematograful "Central" si mai multe imobile pe strazile Portului, Basarabiei si Sfantul Nicolae. In actualul sediul al Starii Civile, comunitatea elena intentioneaza sa amenajeze birouri, o sala de club pentru membri si pentru repetitiile trupei de dans.

Solutii esuate

Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a incercat mai multe variante pentru a asigura municipalitatii un sediu nou, care ar costa 15-20 milioane euro. A intentionat demolarea imobilului de pe strada Domneasca nr. 24, unde putea fi construit noul sediu. Mai intai, i-a interzis Ministerul Culturii demolarea casei de patrimoniu. Acum, imobilul este revendicat, dar nu de mostenitorul legal al fostului proprietar, ci de altcineva. A mai vrut sa cumpere de la RAAPPS Hotelul Faleza, fostul "hotel al partidului" de pe malul Dunarii. Mai nou, aparuse zvonul ca proprietarul Hotelului Turist ar vrea sa il vanda Primariei Galati. Primarul Nicolae a infirmat zvonul, precizand ca Hotelul "Turist" este o cladire cu structura de rezistenta afectata. Ultima varianta a primarului este construirea unui nou sediu pe platoul de la Casa Sindicatelor.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a1 ... -oras.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Primăria Galaţi a rămas fără sediu

* Clădirea de pe strada Domnească nr. 38 este aproape identică cu cea construită în 1900 de Dimitris Macri

Noul proprietar al imobilului de pe strada Domnească nr. 38 este Pierre Macri, care a câştigat în instanţă procesul de retrocedare după 6 ani de judecată. Cetăţeanul, stabilit în Italia, susţine că are oferte din ţară şi din Statele Unite pentru vânzarea sediului Primăriei Galaţi.

Unul dintre cele mai mediatizate, dar şi mai longevive dosare de pe rolul justiţiei gălăţene s-a finalizat, ieri, după trei ani de contestaţii şi alţi şase de procese. Pierre Macri, moştenitorul proprietarului fostului Grand Hotel, transformat după naţionalizare în sediul Primăriei Galaţi, a câştigat, la Tribunal, imobilul de pe strada Domnească nr. 38.

Am discutat telefonic, în Italia, cu Pierre Macri, căruia nu îi venea încă să creadă că procesul s-a terminat. "Sunt foarte bucuros că s-a terminat. Sigur, e prima hotărâre a instanţelor de judecată, dar ea reprezintă o recunoaştere a mea ca proprietar. Voi solicita chirie şi pentru cei trei ani şi jumătate în care Primăria a tot tărăgănat procesul în instanţă astfel încât să nu pot intra în posesia lui", ne-a declarat Pierre Macri.

Municipalitatea gălăţeană a pierdut, pe lângă propriul sediu şi parcarea adiacentă, precum şi un mic părculeţ din vecinătatea clădirii. În total, 3.262 de metri pătraţi.

Pierre Macri a deschis iniţial un proces la Judecătoria Galaţi, prin care a dovedit că este moştenitorul lui Dimitris Macri, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Galaţiul anilor 1900.

"Acest sediu este luat ilegal"

Autorităţile gălăţene au rămas fără replică la aflarea deciziei Tribunalului Galaţi şi tot ce au putut spune a fost că vor ataca hotărârea judecătorească. Cel mai afectat este primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae: „Mă apucă durerile de cap. Acest sediu este luat ilegal. A fost societate pe acţiuni şi aşa trebuie să rămână. Legea 10, privind casele naţionalizate, este făcută prost". „Am aflat astăzi vestea. Vom face recurs", susţine, la rândul său, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Pe de altă parte, pentru clădirea retrocedată există mai multe oferte de cumpărare destul de generoase. "Am primit oferte din Statele Unite şi din România pentru cumpărarea drepturilor litigioase asupra clădirii de pe strada Domnească nr. 38. Nu ştiu ce voi face. Vom vedea şi cum vor decurge discuţiile şi cu Primăria Galaţi", ne-a declarat noul proprietar al imobilului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primaria_Galati_a_ramas_fara_sediu_0_236376393.html

Link to comment
Share on other sites

În actualul sediu al Regionalei CFR, dar...

Municipalitatea a pierdut în instanţă şi sediul Regionalei CFR, fost sediu al Primăriei, pe vremuri. „Clădirea a fost pierdută, pe motiv că a fost cumpărată, în 1935, din bani publici, iar CFR funcţionează tot pe bani publici, deci nu s-a schimbat practic proprietarul", a explicat primarul Nicolae.

Link to comment
Share on other sites

Păi dacă e „a statului” nu mai au loc acolo și alți oameni ai statului? :d

Suntem în Săptămâna Mare ... dar tare mai merită să ajungă în stradă toți incompetenții de acolo ;))

Link to comment
Share on other sites

Păi dacă e „a statului” nu mai au loc acolo și alți oameni ai statului? :d

Suntem în Săptămâna Mare ... dar tare mai merită să ajungă în stradă toți incompetenții de acolo ;))

Htistos a Inviat! Pacat de pierdere .... doar suntem galateni nascuti, crescuti aici si .....obisnuiti cu aceasta cladire ca fiind o primarie a tuturor....iar cei ce sunt acolo sunt vremelnici.....etc etc :-?

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, romanul de rand, plateste pentru toate. Si pentru asa zisii mostenitori si pentru cei care mostenesc pe bune si pentru cei care le-au luat casele abuziv, sau cei care prin abuz nu le-au returnat la timp. Cred ca uneori se exagereaza, chiar si in acest caz.

Eu nu inteleg de ce sa platesc eu penbtru gafele din trecut. In loc sa se construiasca inca o aripa de spital, 2 strazi sau ce vreti voi, acum primaria va trebui sa-si faca alt sediu. Alte multe miliarde, alte licitatii, alte smenuri...

Link to comment
Share on other sites

Primăria va plăti chirie cel puţin 60.000 de euro pe lună

Moştenitorul sediului Primăriei din Galaţi ar putea pretinde în justiţie o chirie comparabilă cu cea plătită de municipalitatea din Bucureşti, care se ridică la 224.000 de euro pe lună. Conducerea municipalităţii gălăţene a refuzat până acum să discute cu Pierre Macri, cu toate că ar exista posibilitatea negocierii unei chirii suportabile pentru Primărie.

Municipalitatea va fi pusă, cât de curând, în postura de a plăti o chirie de neconceput pentru un oraş precum Galaţiul. Aceasta ar putea depăşi suma de 150.000 de euro pe lună, după ce Primăria a pierdut procesul cu moştenitorul unuia dintre cei mai bogaţi industriaşi de la începutul secolului trecut, Dimitrios Macri. "Am deschis un proces şi cerem efectuarea unei expertize pentru stabilirea suprafeţei desfăşurate a clădirii în care funcţionează Primăria Galaţi. Ar fi vorba de circa 10.000 de metri pătraţi. Primăria Bucureşti funcţionează într-o clădire de 12.000 de metri pătraţi pentru care plăteşte lunar o chirie de 224.000 de euro. Vă las pe dumneavoastră să faceţi un calcul cam câtă chirie ar trebui să plătească Primăria Galaţi", ne-a declarat avocatul Didel Bujeniţă, care îl asistă în justiţie pe Pierre Macri, moştenitorul clădirii.

"Nu vom plăti chirie!"

Conducerea municipalităţii nu are decât răspunsuri care agită şi mai mult spiritele. Primarul Dumitru Nicolae „o ţine pe-a lui" afirmând că: "A fost societate pe acţiuni şi aşa trebuie să rămână. Legea 10, privind casele naţionalizate, este făcută prost. Acest sediu este luat ilegal".

Primarul Dumitru Nicolae este încrezător că nu va pierde sediul Primăriei şi declară că nu are de gând să negocieze plata unei chirii. „Da', cine zice că am pierdut clădirea? Nu e adevărat. Nu plătim nicio chirie", a spus acesta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Manole, ne-a declarat : "Nu am auzit nimic despre aşa ceva, dar mi se pare o sumă foarte mare".

Din păcate pentru gălăţeni, nu e deloc o glumă şi se pare că Tribunalul Galaţi va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte falimentarea Primăriei Galaţi. "Noi nu o să cerem 200.000 de euro şi nici măcar jumătate din această sumă, dar despre mai puţin de 60.000 de euro nu cred că se poate discuta. Vom cere în instanţă plata acestor bani din 2007 până la zi şi cred că vă puteţi imagina la ce sumă se va ajunge. Ne-am oferit disponibilitatea să negociem plata unei chirii de către Primărie, începând din acest moment, dar nu vor să discute cu noi. Să lăsăm atunci instanţa să stabilească chiria şi să vedeţi atunci ce jale va fi", ne-a declarat avocatul Didel Bujeniţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-Primaria_va_plati_chirie_cel_putin_60-000_de_euro_pe_luna_0_244175644.html

Link to comment
Share on other sites

Domnul primar nu ar trebui sa discute pe tema modului in care este facuta Legea 10. Trebuie sa o aplice. PUNCT.

In ceea ce priveste plata unei chirii de 200.000E pe luna, asta este o alta problema. Este o suma mult prea mare si nu ar trebui platita. Nu doar datorita faptului ca nu respecta nici cel mai elementar simt al realitatii ci datorita unui calcul simplu care arata ca chiria pe 2 ani de zile iti permite sa construiesti o cladire de 10 etaje, in care poti grupa toate serviciile administrative din Galati (unele dintre ele aflate in aceeasi postura de a-si pierde sediile).

Deranjanta este insa atitudinea reprezentantilor care nici macar nu vor sa conceapa faptul ca sunt in ILEGALITATE si nu sunt dispusi la negociere. Asta pentru ca sunt doar niste fosile comuniste, obisnuite cu ideea ca statul este ABSOLUTUL SUPREM.

Domnilor, reveniti-va la realitate! Studiati legile si respectati-le! Ce sa mai vorbim de punerea in aplicare a acestora...

Eu personal sunt dezgustat de o mare parte din functionarii primariei Galati.

Link to comment
Share on other sites

Sediul primăriei întradevăr a fost luat ilegal dar asta mai puțin contează. Ce contează este că sunt obligați să plătească ENORM și banii provin de la cine ? De la noi, gălățenii proști. Pe Nicolae nu-l doare cât plătește Bucureștiul. Ar trebui să-l doară de noul lui Birou și pe unde o să scoată cămașa. De fapt.. nu aduce banii de acasă așa că degeaba

Link to comment
Share on other sites

Istoria proceselor Pierre Macri - Primăriei Galaţi

2002 - Notificarea

În 2002 s-a făcut, de către moştenitorul Pierre Macri, o notificare către Primăria Galaţi, prin care se solicita restituirea în natură a imobilului (teren şi construcţie) situat în strada Domnească nr.66-68 (adică acolo unde se află în prezent sediul Primăriei Galaţi).

La notificarea cu pricina s-a primit un răspuns din partea Primăriei abia în… 8.12.2004, adică după 2 ani de zile. După ce au analizat actele depuse la dosar, cei din Primăria Galaţi au emis dispoziţia nr. 1943, prin au respins cererea lui Macri, pe motiv că „solicitantul nu a făcut dovada radierii ipotecii înscrisă la Creditul Funciar Urban Iaşi” şi „solicitantul nu a făcut dovada vocaţiei succesorale”. Decizia Primăriei a fost atacată în instanţă.

2007 – Decizie şocantă a instanţei

Astfel a luat „naştere” dosarul nr. 2/121/2004 la Tribunalul Galaţi. După lungi cercetări, expertize şi termene peste termene, în 2007 se ia o decizie în acest dosar. O decizie care i-a şocat pe moştenitori. „În speţă, imobilele nu mai pot fi restituite în natură, construcţiile fiind probabil demolate, iar întinderea suprafeţei de teren nu este specificată în actul de partaj”, se arată în decizia instanţei.

Judecătorii însă nu îi contestă moştenitorului dreptul la despăgubiri. „Instanţa dispune anularea Dispoziţiei nr. 1043 şi obligă pârâta (n.r. Primăria) să emită dispoziţie de acordare despăgubiri în temeiul Titlului VII din Legea 247/2005 pentru imobilul situat în Galaţi, str. Domnească nr. 66-68”.

„Nu am ştiut ce să mai credem când am văzut această decizie a Tribunalului. Acel «probabil» din decizie ne-a blocat pe toţi. Mai mult decât atât, în pronunţarea sentinţei se face, din nou, referire la calitatea de moştenitor a lui Pierre Macri, şi la faptul că nu s-a făcut dovada radierii ipotecii”. „Trebuie să vă spun că, pe 7 noiembrie 2006, am obţinut, de la Tribunalul Galaţi, o decizie irevocabilă, prin care se atestă calitatea lui Pierre Macri de moştenitor al lui Cristofor Macri. În ianuarie 2007 am scos de la Serviciul de Publicitate Imobiliară Galaţi un act prin care se atestă că imobilul din Domnească nr. 38 (n.r. fost 66-68) nu figurează înscris cu ipotecă. Deci niciunul dintre cele două motive nu mai stătea în picioare la pronunţarea sentinţei”, ne-a explicat domnul Laurenţiu Moldoveanu, nepotul lui Pierre Macri.

2009 – Alt dosar, o sentinţă favorabilă

„Am atacat, normal, sentinţa dată în 2007 şi am câştigat recursul. La recurs s-a dispus trimiterea în rejudecare a dosarului”, mai adăugă nepotul lui Macri. Adică, punct şi de la capăt. Nimic din ceea ce s-a întreprins până în acel moment nu mai era valabil. Au început alte formalităţi, alte luni de aşteptare.

După toate aşteptările, s-a format dosarul nr. 2758/121/2009 (adică după alţi 2 ani de la pronunţarea sentinţei cu „probabil”). De la înregistrarea dosarului mai sus menţionat şi până la pronunţarea sentinţei nu a mai trecut chiar atât de mult timp. La sfârşitul lunii martie a.c. a fost pronunţată şi sentinţa. Instanţa a anulat, încă o dată, dispoziţia nr. 1043 a Primăriei şi a dispus „restituirea în natură către reclamant a imobilului - construcţie şi terenul aferent în suprafaţă de 3.262 mp. situat în Galaţi str. Domnească nr. 38, identificat prin raportul de expertiză întocmit de ing. Balaban Emil (perimetrul ABCDEFGH cu următoarele vecinătăţi: V- str. Domnească, N - str. Universităţii, E - str. Logofăt Tăutu, E - linia AG care marchează proprietatea aflată în administrarea SC Lonconfort – conform raportului întocmit la 29 ianuarie 2007, completat prin suplimentul din 24 ianuarie 2007 şi precizările din 2009 ale aceluiaşi expert)”.

Mai exact, Pierre Macri este proprietarul sediului Primăriei, al parcării şi al părculeţului de lângă sediul primăriei. „Conform noii sentinţe, am câştigat. Acum aşteptăm motivarea deciziei judecătorilor gălăţeni”.

„Ceea ce vreau să menţionez este faptul că, în noiembrie 2007, când a fost pronunţată prima sentinţă, expertizele care erau depuse la dosar arătau că imobilul există. În plus, şi calitatea de moştenitor era dovedită. De ce nu s-a încheiat atunci nu-mi pot explica”, declară nepotul lui Pierre Macri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pierre_Macri_proprietarul_Primariei_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sediul Primăriei Galaţi se vinde cu 5,5 milioane de euro

Aceasta este suma pe care o cere Pierre Macri, moştenitorul clădirii, pentru a renunţa la imobil în favoarea administraţiei locale. Moştenitorul spune că mai are şi alte oferte, mai generoase, pentru achiziţia imobilului. Propunerile vin din SUA şi China. Decizie surprinzătoare a conducerii Primăriei Galaţi, care a hotărât să nu mai continue procesul în justiţie cu Pierre Macri, moştenitorul clădirii de pe strada Domnească nr. 38, unde instituţia îşi are sediul.

Şi-au retras apelul

Reprezentanţii municipalităţii şi-au retras apelul declarat la Tribunalul Galaţi. Prin urmare, sentinţa Judecătoriei Galaţi a rămas definitivă, iar acum Pierre Macri este proprietar cu acte în regulă pe fostul „Grand Hotel", transformat după naţionalizare în sediul Primăriei Galaţi. Asta în condiţiile în care primarul excludea categoric în urmă cu câteva luni orice posibilitate de retrocedare a imobilului: „Mă apucă durerile de cap. Acest sediu este luat ilegal. A fost societate pe acţiuni şi aşa trebuie să rămână. Legea 10, privind casele naţionalizate, este făcută prost".

Municipalitatea gălăţeană a pierdut, pe lângă propriul sediu şi parcarea adiacentă, precum şi un mic părculeţ din vecinătatea clădirii, fiind vorba în total de 3.262 de metri pătraţi. Lupta în instanţele gălăţene a durat nouă ani, timp în care Pierre Macri a trebuit să dovedească că este moştenitorul lui Dimitris Macri, unul din cei mai bogaţi oameni din Galaţi la începutul anilor 1900. Evaluările paralele efectuate de Primăria Galaţi şi moştenitorul fostului proprietar al clădirii de pe strada Domnească nr. 38 au stabilit că că imobilul valorează peste cinci milioane de euro. Problema e că municipalitatea nu are bani în momentul de faţă pentru a achita o asemenea sumă, ce reprezintă o parte substanţială din bugetul anual al municipiului Galaţi, cifrat la 137 de milioane de euro. „Deocamdată, nu avem bani să cumpărăm sediul în 2010. Nu există în buget o astfel de sursă. Vom merge, sperăm, pe plata unei chirii". Trebuie să vedem ce spune şi Direcţia Economică din Primărie", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Curg ofertele

Pierre Macri nu duce lipsă de oferte pentru actualul sediu al Primăriei Galaţi. Din discuţia cu el am aflat că un consorţiu de asigurări din SUA a oferit şase milioane de euro pentru clădire, iar o firmă din China a plusat până la şapte milioane de euro. Macri a declarat că ia în calcul toate ofertele, dar că ar prefera să vândă clădirea către Primărie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/sediul-primariei-Galati-vinde-milioane_0_284971596.html

Link to comment
Share on other sites

Pierre Macri nu duce lipsă de oferte pentru actualul sediu al Primăriei Galaţi. Din discuţia cu el am aflat că un consorţiu de asigurări din SUA a oferit şase milioane de euro pentru clădire, iar o firmă din China a plusat până la şapte milioane de euro. Macri a declarat că ia în calcul toate ofertele, dar că ar prefera să vândă clădirea către Primărie.

Deci vine unul si-ti ofera 6 mil, altul 7 mil si tu te multumesti cu 5,5 mil, eventual si-n rate... =))

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Macri vrea să arunce Primăria în stradă!

Proprietarul clădirii de pe strada Domnească 38 s-a săturat să fie amânat de autorităţi şi ameninţă cu evacuarea silită. Pierre Macri a discutat cu reprezentanţii municipalităţii posibilitatea să primească iniţial 10% din valoarea imobilului, la care s-ar adăuga şi chiria.

Discuţiile dintre noul proprietar al sediului Primăriei Galaţi şi autorităţile locale în ceea ce priveşte vânzarea imobilulului de pe strada Domnească 38 au ajuns într-un punct mort. Cert este că municipalitatea nu are bani să plătească 5,5 milioane de euro, sumă ce rezultă din evaluările paralele efectuate de experţi din partea Primăriei şi a lui Pierre Macri.

Soluţie de compromis

Deocamdată nici măcar nu a fost încheiat un contract de închiriere pentru spaţiul de peste 10.000 de metri pătraţi. „Această situaţie nu mai poate continua. Cred că am manifestat bunăvoinţă aşteptând cinci luni de când hotărârea judecătorească a rămas definitivă, dar trebuie să ajungem la o înţelegere privind calea de urmat pe viitor. Am oferit Primăriei o soluţie de compromis, ţinând cont de situaţia economică în care ne aflăm, dar nu am primit încă un răspuns concret", ne-a declarat Pierre Macri, moştenitorul lui Dimitrios Macri, unul din cei mai bogaţi industriaşi din Galaţi.

Soluţia de compromis de care vorbeşte Macri se referă la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare (cu două clauze) a clădirii unde funcţionează actualmente Primăria Galaţi. Prima prevede ca municipalitatea să plătească în acest an 10% din valoarea clădirii, care s-ar ridica la şase milioane de euro, întrucât moştenitorul doreşte să fie inclusă aici şi chiria pe ultimele luni estimată la aproape 45.000 de euro pe lună, iar diferenţa ar urma să fie achitată anul viitor. Cea de-a doua clauză stipulează însă că Primăria va pierde avansul de 10% dacă nu îşi va respecta obligaţia de a plăti restul banilor. „Voi mai aştepta un răspuns în următoarea lună de zile iar dacă nu îl voi primi, mă gândesc serios la evacuarea Primăriei. M-am judecat şapte ani cu ei iar când totul s-a clarificat, nu putem rămâne aşa, într-o stare de incertitudine", susţine Pierre Macri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-Macri_vrea_sa_arunce_Primaria_in_strada_0_313768701.html

Link to comment
Share on other sites

Cladirea nu valoreaza nici pe departe atata amar de bani. Cu banii acestia se poate achizitiona un sediu nou sau construi unul de la zero, care sa fie si functional si modern. Plus un bloc ANL. Sau doua.

La 45000 euro/luna chiria poti face contract cu un hotel sa-ti muti birourile acolo, sau sa inchiriezi Modernul...

Link to comment
Share on other sites

Municipalitatea riscă să fie evacuată: "Este aberant să plătim 5 milioane de euro"

Discuţiile dintre noul proprietar al sediului Primăriei Galaţi şi autorităţile locale în ceea ce priveşte vânzarea imobilulului de pe strada Domnească 38 nu au dat niciun rezultat. Suma totală cerută de moştenitor pentru clădire este 5,5 milioane de euro, sumă ce rezultă din evaluările efectuate de experţi lui Pierre Macri.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că o decizie în acest sens urmează să fie luată săptămâna viitoare. Cert este că Primăria nu are posibilitatea de a plăti fabuloasa sumă cerută de Macri. „Ştiu că a fost săptămâna trecută o întâlnire între actualul proprietar al Primăriei şi domnul primar. Luni eu am semnat procesul verbal de punere în posesie.

Există o evaluare paralelă a clădirii făcută de experţii propietarului şi ai Primăriei. Preţul este influenţat de faptul că este o clădire de patrimoniu. Urmează săptămâna viitoare să avem o discuţie cu proprietarul şi sperăm să găsim o soluţie”, a spus Nicuşor Ciumacenco.

Conform aceleiaşi surse, preţul final care va fi plătit pentru sediul Primăriei va trebui aprobat de Consiliul Local. „Dacă va cere un preţ corect pentru oraş voi vota. Este aberant să plătim 5 milioane de euro şi cred că nimeni nu îşi va asuma acest preţ. Oricum, preţul va trebui să treacă şi de Comisia Tehnică Economică din cadrul Primăriei.

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, vom monta trei corturi lângă Primărie şi ne vom muta în ele”, a mai spus viceprimarul.

Municipalitatea gălăţeană poate ajunge în situaţia de a plăti chirie pentru sediul în care funcţionează. „Nu plătim încă chirie. Urmează să avem săptămâna viitoare o întâlnire pentru a discuta pretenţiile moştenitorului”, a mai spus viceprimarul

„Cred că am manifestat bunăvoinţă aşteptând cinci luni de când hotărârea judecătorească a rămas definitivă, dar trebuie să ajungem la o înţelegere privind calea de urmat pe viitor", ne-a declarat Pierre Macri, moştenitorul lui Dimitrios Macri.

5,5 milioane de euro este suma pe care o cere Pierre Macri pentru a renunţa la imobil în favoarea administraţiei locale. Moştenitorul spune că mai are şi alte oferte, mai generoase, pentru achiziţia imobilului. Propunerile vin din SUA şi China.

Pierre Macri, moştenitorul proprietarului fostului Grand Hotel, transformat după naţionalizare în sediul Primăriei Galaţi, a câştigat anul acesta, la Tribunal, imobilul de pe strada Domnească nr. 38, după şase ani de judecată.

Municipalitatea gălăţeană a pierdut, pe lângă propriul sediu şi parcarea adiacentă, precum şi un mic părculeţ din vecinătatea clădirii. În total, 3.262 de metri pătraţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Municipalitatea_risca_sa_fie_evacuata-_-Este_aberant_sa_platim_5_milioane_de_euro_si_cred_nimeni_nu_isi_va_asuma_acest_pret_0_314968894.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primarul Nicolae: "Nu avem suma cerută de proprietar. Vom pune birourile pe trotuar"

Discuţiile dintre noul proprietar al sediului Primăriei Galaţi şi autorităţile locale în ceea ce priveşte vânzarea imobilulului de pe strada Domnească nr. 38 nu au ajuns la niciun rezultat. Suma ce rezultă din evaluările făcute de experţii lui Pierre Macri este 5,5 milioane de euro, dar municipalitatea nu are aceşti bani.

Primarul Dumitru Nicolae spune că, dacă nu se va ajunge la o înţelegere în privinţa cumpărării, va „pune birourile pe trotuar”. "Săptămâna aceasta vom avea o întânire cu moştenitorul şi sperăm să găsim o soluţie. Nu avem 5 milioane de euro. Am solicitat Guvernului să ni se dea banii necesari cumpărării imobilului, aşa cum s-a procedat şi în cazul altor primării din ţară. În caz contrar, mutăm birourile pe trotuar”, a spus Nicolae.

Preţul final care va fi plătit pentru sediul Primăriei va trebui aprobat în Consiliul Local. „Voi vota doar dacă se va cere un preţ corect. Este aberant să plătim 5 milioane de euro şi cred că nimeni nu îşi va asuma acest preţ”, a precizat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Municipalitatea gălăţeană poate ajunge chiar în situaţia de a plăti chirie pentru sediul în care funcţionează. „Pe mine mă interesează să reglementam odată situaţia imobilului. Sa discutăm fie cumpărarea imobilului, fie plata unei chirii”, ne-a declarat Pierre Macri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primaria_retrocedata-_Primarul_Nicolae-_-Nu_avem_suma_ceruta_de_proprietar-_Vom_pune_birourile_pe_trotuar_0_323967688.html

Link to comment
Share on other sites

Război între Primăria Galaţiului şi Pierre Macri

Conducerea Primăriei Galaţişi-a dat din nou cu stângul în dreptul după ce a refuzat să găsească soluţii pentru cumpărarea sediului în care funcţionează instituţia. Asta în condiţiile în care acum două luni de zile primarul Dumitru Nicolae îi trimitea moştenitorului lui Dimitrios Macri o declaraţie de intenţie pentru achiziţionarea clădirii de pe strada Domnească 38. „Nu mai înţeleg nimic. Cum poţi să te schimbi aşa, de la o zi la alta?", ne-a declarat Pierre Macri.

Situaţia este cu atât mai aberantă după ce primarul le-a spus reprezentanţilor lui Pierre Macri că municipalitatea nu are bani să plătească cinci milioane de euro pentru clădirea unde funcţionează în prezent Primăria, dar le-a precizat că ar fi mai degrabă interesat să construiască un nou sediu, a cărui valoare ar sări binişor de 10 milioane de euro. "Nu avem 5 milioane de euro. Am solicitat Guvernului să ni se dea banii necesari cumpărării imobilului, aşa cum s-a procedat şi în cazul altor primării din ţară. În caz contrar, mutăm birourile pe trotuar", s-a limitat să spună Dumitru Nicolae.

Declaraţie de război

Pus în faţa faptului împlinit, moştenitorul clădirii a trecut la represalii. „Până acum, am crezut că suntem parteneri cu Primăria, că putem discuta civilizat. Le-am oferit numeroase soluţii, inclusiv aceea de a cumpăra doar clădirea, fără parc şi parcarea din spatele Primăriei, care ar redus preţul la circa trei milioane de euro. Nu s-a dorit acest lucru iar de acum încolo vom purta discuţia ca de la proprietar la chiriaş", susţine Pierre Macri.

Prima măsură a şi fost luată. Reprezentanţii moştenitorului au cerut municipalităţii să dea jos statuia Lupoaicei cu intenţia declarată de a transforma parcul din faţa Primăriei într-o parcare. Pierre Macri va închide zona din spate a Primăriei iar parcarea din curtea imobilului va fi închiriată, probabil chiar municipalităţii. „Am discutat la Ministerul Culturii, unde ni s-a spus că statuia Lupoaicei nu poate sta decât pe domeniul public iar acum parcul unde este amplasată este proprietatea mea", precizează Pierre Macri.

Consiliul Local nu a fost consultat

Culmea este că forul deliberativ local, autoritatea care în mod normal trebuia să decidă calea de urmat în spinoasa problemă a sediului Primăriei, nu a primit raportul de evaluare comandat de municipalitate, din care reiese că valoarea imobilului este de cinci milioane de euro şi nici a avut posibilitatea să discute în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local ce trebuie făcut. Din informaţiile pe care le avem, mai mulţi consilieri locali i-au abordat vineri pe reprezentanţii lui Pierre Macri pentru a cere informaţii în legătură cu valoarea clădirii şi soluţiile discutate până acum pentru cumpărarea lui. Cu toate că propriul raport stabileşte valoarea imobilului, conducerea Primăriei o ţine una şi bună. „Voi vota doar dacă se va cere un preţ corect. Este aberant să plătim 5 milioane de euro şi cred că nimeni nu îşi va asuma acest preţ", a precizat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Reprezentaţii lui Pierre Macri cred că la mijloc sunt interese financiare întrucât construcţia unui nou sediu înseamnă organizarea de licitaţii pentru lucrări iar comisioanele pentru cei implicaţi nu sunt deloc de neglijat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Absurd-_Primaria_Galatiului_nu_are_5_milioane_de_euro_pentru_sediu-dar_vrea_sa_cheltuie_10_milioane_de_euro_pentru_o_noua_cladire_0_325767498.html

Link to comment
Share on other sites

Oare cat a costat articolul?? 8-}

Cine - intreg la cap - ar putea fi de acord cu 5 milioane de euro pentru o cladire aproape de colaps, in care dupa aia mai trebuie sa bagi cel putin pe atat pentru consolidare, reabilitare etc.??

Proprietarul actual ar trebui lasat sa refaca "frumusetea" de 5 milioane de euro pe banii lui de apropritar...

Cat despre distrusul parcului, e nesimtire crasa deja.

Reprezentaţii lui Pierre Macri cred că la mijloc sunt interese financiare

Vai de mine, da' alea 5 milioane de euroi nu sunt interese financiare, bre??

Link to comment
Share on other sites

nu stiu daca o sa coste chiar 10 milioane

Nici eu nu cred, dar am exagerat si eu... Oricum, e aberant pretul in conditiile actuale si pentru imobilul despre care Nicolae cu gura lui spunea ca nu e sigur daca mai sta in picioare la un cutremur peste 6 grade...

Revenind, cu banii aia se poate face ceva modern, structurat dupa nevoile reale si in plus nu-ti cere nimeni banii gramada. Iar proprietarul ar trebui lasat sa vanda oricarei persoane dispuse sa plateasca minim 5 milioane de euro... Nu mai vorbim ca are deja propuneri de 6-7 milioane :)) (dupa cum a zis declarat, nu??)

Link to comment
Share on other sites

Proprietarii şi municipalitatea nu s-au înţeles

Procesul între municipalitate şi Pierre Macri s-a terminat anul acesta în martie. La două luni după ce decizia instanţei a rămas definitivă, moştenitorul a primit din partea primarului o înştiinţare prin care susţinea că doreşte să cumpere clădirea. „Pe 5 mai, primarul ne-a comunicat în scris că vrea să cumpere, asta fără a avea mandat din partea Consiliului Local. Acum, în urma întâlnirii pe care am avut-o cu ei, tot fără a avea mandat din partea CL, spun că preţul e prea mare şi că preferă să facă un nou sediu”, ne-a spus Didel Bujeniţă, avocatul lui Pierre Macri. „Marţi, 31 august, Pierre Macri a împlinit 75 de ani. Am vorbit cu el la telefon şi mi-a spus că nu crede că va mai trăi să vadă minunea de a intra în posesia acelei clădiri. Sunt nouă ani de când ne judecăm şi ne învârtim efectiv după deget”, a adăugat Didel Bujeniţă.

La discuţia avută cu reprezentanţii Primăriei, moştenitorii au arătat că imobilul în sine nu valorează decât 2.353.000 de euro, plus aproximativ un milion de euro valoarea terenului, 664 metri pătraţi, pe care se află clădirea. „Clădirea, acolo unde suntem obligaţi de lege să îi ţinem trei ani de zile după câştigarea procesului, nu valorează decât vreo 3.000.000 de euro. Au făcut caz că sediul Primăriei costă peste 5 milioane de euro, ceea ce nu este adevărat. Am sperat că se va face o chestie transparentă. Ne-am dorit să avem o întrevedere cu cei din Consiliul Local, să le expunem problema şi să discutăm, în prezenţa presei, toate aspectele. Nu au vrut aşa ceva. Sunt consilieri care nu cunosc toate aspectele problemei”, ne-a spus nepotul lui Pierre Macri, Cristian Moldoveanu.

„Ne-au încurcat suficient de mult până acum. Au spus că vor să cumpere, după care s-au răzgândit. Au cerut expertiză, au făcut la rândul lor o expertiză – s-a făcut licitaţie şi a câştigat o firmă din Iaşi -, iar acum spun că preţul e prea mare. Legea ne obligă să îi ţinem în chirie trei ani. Aşa o să facem, dar le dăm doar clădirea. Restul terenului ne aparţine. Nu vor să ne dea autorizaţie? Ne judecăm în continuare cu ei. Noi nu pierdem decât timp, ei în schimb pierd bani. Am renunţat la un proces prin care ceream un milion de euro pentru perioada în care au tergiversat punerea în posesie. Am ajuns la un acord cu ei că renunţăm la acel proces, cu condiţia că vor cumpăra. S-au răzgândit?. Nu e nicio problemă. Repunem pe rol acel proces şi le cerem şi chirie, începând cu martie 2010. În total vor scoate din bugetul local cel puţin două milioane de euro”, ne-a explicat Cristian Moldoveanu.

Cum în raportul de expertiză scrie că valoarea chiriei lunare este peste 30.000 de euro, Primăria va plăti, din bani publici, peste 1.100.000 de euro pentru trei ani de chirie. La care se adaugă încă un milion pentru perioada proceselor. Adică, aproximativ valoarea totală a clădirii.

În tot acest timp, când oficialii se gândesc şi se răzgândesc, moştenitorii clădirii trebuie să plătească impozit la stat. „La Finanţe clădirea este evaluată la 4.444.324 euro. Mult mai mult decât am cerut pe ea. Nu vă pot spune în acest moment cât trebuie să plătesc impozit, dar dacă dau aceşti bani vreau să mă şi folosesc de proprietatea mea”, declară nepotul lui Pierre Macri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sediul_Primariei_%E2%80%93_inca_in_aer_2.html

Link to comment
Share on other sites

Cum în raportul de expertiză scrie că valoarea chiriei lunare este peste 30.000 de euro, Primăria va plăti, din bani publici, peste 1.100.000 de euro pentru trei ani de chirie. La care se adaugă încă un milion pentru perioada proceselor. Adică, aproximativ valoarea totală a clădirii.

Adica, doua faulturi logice, adeka "rosu" pentru autor...

Nimeni nu poate obliga chiriasul sa stea si sa plateasca trei ani - una la mana. E doar o optiune, are dreptul/optiunea de a sta in acel spatiu, deci nu e chiar asa sigur primul milion.

Doi, se pare se ziaristul (ma rog, ziarista) e si-n completul care va judeca eventualul proces si, mai ales, s-a si antepronuntat...

Oricum, incep sa mai scada sumele, de la 7 milioane vehiculate la inceput, acum a ajuns la 2,5; mai mult proprietarul se pare ca acum se plange ca e supraevaluata cladirea :))

Probabil ca pana la urma se va ajunge la un pret "cinstit" de 1-1,5 mil. euro. Peste suma asta nu e nicio "sfaraiala"...

Link to comment
Share on other sites

Cladirea in cauza ma tem ca face mai bine de 2 milioane, daca nu, undeva pe acolo sigur. Numai suprafata pe care e construita e foarte mare si-i in centrul orasului. Despre rezistenta cladirii se poate pronunta oricine, numai adormitul de primar nu. Nu stiu sa fie structuralist si energetician, asa ca eu unul banuiesc ca-n afirmatiile lui sunt doar o incercare de a mai forta un pic scaderea pretului.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.