Jump to content

Căsătorie în închisoare


dcp100168

Recommended Posts

Sex la liber şi 200 de euro: miză de căsătorie în puşcărie

În multe cazuri, mirii deţinuţi divorţează după ce perioada de detenţie ia sfârşit.În 2009, 19 cupluri s-au căsătorit în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi. În 2010, alte cinci.

Celibatarii condamnaţi la ani grei de închisoare, care îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, suportă cu greu gândul că nu pot discuta cu o femeie până la eliberare. Asta ca să nu mai vorbim de abstinenţa sexuală prelungită.

O parte dintre deţinuţi au găsit o soluţie. În drumul spre camere sau când sunt scoşi la plimbare, aceştia au ocazia să tragă cu coada ochiului la femeile încarcerate în imobilele situate în vecinătate, iar imediat ce află cum se numesc şi le trimit scrisori de dragoste. „Deţinuţii pot coresponda prin scrisori. Drumul corespondenţei este mai complicat, în sensul că scrisoarea pleacă de la Penitenciar la Poştă, iar de la Poştă se întoarce la Penitenciar şi i se înmânează adresantului după ce se deschide în prezenţa lui pentru a nu conţine substanţe sau lucruri interzise", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, Ionuţ Anghel. Căsătoria dintre deţinuţi nu se poate oficia oricum, ci este nevoie ca şi directorul Penitenciarului să îşi dea avizul pentru ca uniunea să aibă loc. Interesant este că numărul căsătoriilor între deţinuţi este în creştere. În 2009 au fost oficiate de Starea Civilă un număr de 19 căsătorii în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, dintre care două sunt între persoane private de libertate. În 2010 s-au căsătorit deja trei cupluri de condamnaţi, în timp ce doar două perechi formate dintr-un deţinut şi o persoană aflată în libertate au consimţit să se căsătorească în spatele gratiilor. Scopul este simplu: întreţinerea de relaţii sexuale, care în afara căsătoriei nu ar fi posibilă.

Camera matrimonială a ajuns să fie folosită aproape zilnic de condamnaţi. Conducerea Penitenciarului a avizat în 2009 peste 140 de vizite conjugale. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi ne explică cum s-a ajuns aici: „Imediat după căsătorie cuplurile au dreptul la o vizită conjugală de 48 de ore. În primul an de căsătorie pot beneficia de o vizită conjugală pe lună, iar apoi trimestrial, în funcţie de conduita pe care o au".

Deţinuţii care aleg să se căsătorească în puşcărie beneficiază de prevederile legii 396/2006 privind acordarea a 200 de euro la constituirea familiei, la fel ca orice persoană liberă. Cererile se depune în maxim 30 de zile de la eliberarea certificatului de căsătorie iar ulterior condamnaţii primesc şi banii. Cei 200 de euro sunt un motiv suficient pentru unele persoane condamnate de a se căsători. După eliberarea din Penitenciar, cam un sfert din cuplurile care şi-au jurat credinţă după gratii aleg să meargă pe alt drum. Autorităţile nu au ce să le facă, astfel că "însurăţeii de convenienţă" se bucură de cei 200 de euro, precum şi de vizitele conjugale la care au dreptul.

Penitenciarul Galaţi le oferă gratuit prezervative şi consultaţii medicale deţinuţilor care vor să utilizeze camera conjugală. În acest fel, persoanele condamnate se pot proteja pentru a evita sarcinile nedorite şi bolile venerice.

Nu orice deţinut poate folosi camera conjugală. Pentru a beneficia de acest privilegiu, deţinuţii trebuie să fie în primul rând condamnaţi definitiv, dar şi să dovedească cu acte că sunt căsătoriţi. Şi condamnaţii care au relaţii de concubinaj pot avea relaţii intime cu partenerii, dar cu o condiţie. Partenerii de viaţă trebuie să îi fi vizitat constant într-un interval de şase luni.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sex_la_liber_si_200_de_euro-_miza_de_casatorie_in_puscarie_0_238776156.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

29 de căsătorii, anul trecut, în Penitenciarul Galaţi

Peste două nunţi pe lună. Aceasta este media întregistrată la Penitenciarul Galaţi pe 2011, ceea ce arată că deţinuţii care au vrut să intre în rândul lumii nu s-au lăsat intimidaţi de statutul lor actual.

În anul care tocmai s-a încheiat, principala preocupare a angajaţilor Penitenciarului din Galaţi a fost, se pare, să îi facă pe deţinuţi să se simtă cât mai bine, prin creearea unor condiţii de muncă, recreere şi relaţionare cu cei dragi cât mai apropiate de cele din libertate. Potrivit bilanţului întocmit şi prezentat oficial ieri de conducerea unităţii de detenţie, în 2011persoanele private de libertate au primit 13.755 vizite şi au corespondat prin intermediul a 6.562 scrisori.

Deţinuţii căsătoriţi sau care s-au prezentat în faţa ofiţerului de stare civilă în 2011, precum şi cei care au făcut dovada unor relaţii de lungă durată s-au bucurat din plin de camera conjugală a Penitenciarului, conducerea unităţii aprobând efectuarea a 337 de vizite intime.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.