Jump to content

Nava încărcată cu motorină, reţinută la Galaţi


Recommended Posts

Posted

Nava încărcată cu motorină, reţinută la Galaţi

O nava-tanc ce transporta peste o mie de tone de motorina ?i venea de la Constanta a fost retinuta in Portul Galati de catre vamesi, care au descoperit mai multe neconcordante in documentele de insotire a marfii. Potrivit Directiei Regionale Vamale nava-tanc „Mara“, sub pavilion romanesc, a sosit in Portul Galati pe 31 martie, solicitandu-i autoritatii vamale efectuarea controlului de iesire din tara. Nava venea de la Constanta incarcata cu 1.045,61 tone de motorina si se indrepta catre Portul Reni din Ucraina. Vamesii au descoperit, insa, ca aceste informatii se bateau cap in cap cu cele inscrise in actele de calatorie, asa ca nu au permis iesirea din tara a navei si au inceput sa faca cercetari. In urma verificarilor s-a stabilit ca vamesii de la Constanta au emis un document administrativ de insotire a marfii pe care era inscrisa destinatia Croatia, si nu Ucraina. In plus, ruta de transport pentru iesirea din tara era Constanta – Cernavoda – Drobeta Turnu Severin, nicidecum Constanta – Galati. Vamesii galateni au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Galati.

http://www.observator.ro/35985/stiri-live/1350-nava-incarcata-cu-motorina-retinuta-la-galati/

  • 4 months later...
Posted

Trafic de motorină fără oprelişti pe Dunăre

Procurorii au fost nevoiţi să ridice sechestrul asupra tancului petrolier "Mara" pentru că legislaţia nu le permite să reţină o navă mai mult de 46 de zile. Parchetul are indicii că echipajului navei a schimbat ruta pentru a înlocui 1.000 de tone de motorină, cu carburant de calitate inferioară pentru a câştiga ilegal câteva zeci de mii de dolari.

Vameşii gălăţeni au reţinut nava-tanc "Mara", sub pavilion românesc, după ce au descoperit mai multe neconcordanţe în documentele de însoţire a mărfii, în special în legătură cu ruta de transport aprobată de autorităţi. Nava era încărcată cu 1.045 de tone de motorină Euro 5, a cărei valoare este estimată la circa 500.000 de dolari, şi pe 31 martie 2010 a sosit în Portul Galaţi, unde a fost supusă controlului vamal la ieşirea din ţară.

Viciu de legislaţie

Din discuţiile cu marinarii de la bord, autorităţile vamale au aflat că nava-tanc se îndrepta spre portul Reni din Ucraina, pentru ca, în urma verificării documentelor de însoţire a mărfii, să constate că destinaţia oficială, stabilită în Portul Constanţa, era, de fapt, Croaţia. "Autoritatea vamală a constatat că există indicii privind o declaraţie neadevărată făcută unui organ de control, precum și tentativa de utilizare de documente vamale sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele transportate", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Vamale Galați, Sorin Niță.

Armatorul navei, Italo Romena Leasing, şi transportatorul, Mara Shipping , nu au acceptat să descarce motorina în Portul Galaţi cu justificarea reducerii pierderilor. S-a dovedit în final că decizia a fost folositoare şi că aşteptarea a meritat pentru că în cele din urmă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu a avut de ales şi a ridicat sechestrul asupra navei. "Legea obligă autorităţile ca, după 46 de zile, să plătească taxele pentru accesul în spaţiul Uniunii Europene, iar acestea se ridicau, în cazul navei Mara, la circa jumătate de milion de dolari, adică tot atât cât valoarea mărfii. Am fost nevoiţi să ridicăm sechestrul asupra navei, cu toate că aveam indicii clare că se încerca traficarea motorinei", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Contrabandă la mila 63

Procurorii bănuiesc că nava a schimbat ruta spre Ucraina pentru a descărca motorina Euro 5 la Mila 63, o zonă care nu află practic sub jurisdicţia vreunei ţări, şi a o înlocui cu motorină Euro 4. În final, combustibilul urma să fie vândut în Croaţia ca motorină Euro 5," profitul" din diferenţa de calitate urmând să se ridice la câteva zeci de mii de dolari.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Trafic_de_motorina-fara_oprelisti-pe_Dunare_0_322167854.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.