Jump to content

Buciumeni - comuna cu cele mai proaste drumuri din Galaţi


Recommended Posts

Posted

La Buciumeni sinistraţi falşi

GAURĂ DE DOUĂ MILIOANE DE EURO

* 155 de gospodării din Buciumeni au primit anul trecut materiale de construcţii pentru a reface clădirile afectate de inundaţii * La scurtă vreme, s‑a descoperit că doar 30 de case sunt cu adevărat afectate, dar ajutoarele nu au fost retrase, deşi Guvernul a fost sesizat * Urmarea: Buciumeniul a devenit târg (ilegal!) de materiale, iar cârciumele au prosperat * Faptele întâmplate sunt de natură penală

În ciuda numelui cu sonoritate şi a istoriei de secole, Buciumeniul este printre cele mai sărace comune din judeţul Galaţi. Şi ştiţi vorba aceea: "La omu' sărac, nici boii nu trag". La Buciumeni, banii pentru investiţii ajung mai rar decât preşedintele Americii. E un fel de fund de lume pe care autorităţile îl cam ignoră. Se pare că nu merită să te abaţi 30 de kilometri de la drumul naţional pentru doar 1.500 de voturi...

Zilele trecute, însă, am descoperit că şi la Buciumeni au ajuns, anul trecut, nişte bani. Vreo două milioane de euro. Însă nu pentru a face ceva, ci pentru a îndrepta o nenorocire: inundaţiile din vara trecută. "Mica" problemă este că efortul bugetar pare să se fi transformat într‑o escrocherie de proporţii.

Uite, banu' trece gârla!

Potrivit documentelor încheiate anul trecut de o comisie special deplasată de la Galaţi, ruperea de nori produsă la Buciumeni a provocat inundarea a 155 de gospodării şi a dus la avarierea gravă - peste 50 la sută distrugere ‑ a acestora. La un an de la producerea evenimentului, satul pare renăscut. "Dar ştiu că v‑aţi mişcat repede. Nu mai este nicio casă avariată", facem o remarcă laudativă la adresa primarului Năstase Petrache. "Ce distrugeri, domule? Că n‑au fost!", ne ia primarul prin surprindere. "Cum aşa?", devenim, brusc, curioşi. "Uite aşa, cum vedeţi. Actele s‑au făcut de mântuială, casele nu s‑au mai dărâmat, iar materialele au fost vândute pe te miri ce de către proprietari", precizează edilul.

Problemă!!! Carevasăzică "sinistrarea" este o afacere grasă la Buciumeni. Gârla a dat o raită prin sat. Satul a ţipat. Autorităţile s‑au alarmat. Au aruncat cu bani în stânga şi‑n dreapta. Banii au ajuns la cârciumi şi, firesc, înapoi pe gârlă. Halal de capul lor!

10 case şi de restul bere

Propun să nu fim răutăcioşi! Dar parcă poţi? S‑au irosit, totuşi, două milioane de euro. Să luăm lucrurile pe îndelete, cu riscul de a vă plictisi cu avalanşa de cifre.

Au fost 155 de gospodări afectate. În acte. Dintre ele, doar 10 au fost reconstruite, iar alte 20 au fost consolidate. Restul de 125 sunt ‑ bine, mersi! ‑ la fel ca înainte de aşa‑zisa inundaţie. Că oamenii nu au trebuit să le refacă - foarte bine. Însă ei au primit cantităţi uriaşe de materiale de construcţie pe care - Dumnezeu să ne ierte! - nu le justifică în niciun fel. Mă rog, cârciumarii din sat au nişte evidenţe, dar nu credem că ăstea pot fi folosite ca deconturi la bugetul de stat.

Aşadar, la Buciumeni au ajuns: 1.000 de tone de ciment, 500 metri cubi de cherestea, 2.000 metri cubi de cărămizi, 100 tone fier beton, 600 metri cubi de lemn rotund, 7.000 metri cubi de nisip şi balast, 10.000 metri pătraţi de tablă pentru acoperiş. Vai, mama mea! cum ar zice colegul meu, Sorin Pană. Din punct de vedere al fiecărei gospodării, ajutoarele de la Guvern s‑au distribuit pe două categorii: pentru distrugere 75‑100 la sută şi pentru distrugere 50‑75 la sută. Fiecare familie din prima categorie a primit: 7,5 tone de ciment, 4,5 mc cherestea, 21 mc cărămizi, 800 kg fier beton, 5,45 mc lemn rotund, 85 mp tablă, 48 mc nisip şi balast. A doua categorie a primit: 5,5 tone ciment, 3,2 mc cherestea, 10 mc cărămizi, 600 k fier beton, 4 mc lemn rotund, 85 mp tablă şi 48 mc nisip şi balast. Ce s‑a făcut cu ele? Cum ziceam: zece case şi de restul bere!

Jaf cu accept tacit de la Guvern

Cum este şi normal, l‑am întrebat pe primarul comunei unde sunt materialele. Răspunsul: "S‑au vândut de către proprietari". "Şi nu i‑aţi oprit? Este ilegal ce au făcut!". "Domnule, eu am încercat, dar mulţi dintre beneficiari sunt rromi, care ameninţau că‑mi iau gâtul dacă mă bag. Am anunţat la Guvern, să vină să refacă evaluarea pagubelor şi să nu mai trimită materiale, dar n‑am primit niciun răspuns oficial. Telefonic, mi s‑a spus să las lucrurile aşa cum au căzut, că e bine", ne‑a mai mărturisit primarul Năstase Petrache.

Ştiţi cu cât se vindea cimentul astă toamnă la Buciumeni? Cu 8 lei sacul, în condiţiile în care preţul de fabrică era de patru ori mai mare. Au cumpărat ciment şi alte materiale inclusiv oameni veniţi din Nicoreşti şi Poiana. Dovadă că materialele nu mai sunt în curţile "sinistraţilor", iar casele acestora arată în regulă, deşi n‑au fost reparate. Deci, n‑au fost nici distruse!

Sincer vorbind, la Buciumeni este cazul de o anchetă serioasă a Parchetului, dacă se va auto sesiza. Avem de‑a face cu o gravă deturnare de bani din bugetul statului, iar cineva trebuie să plătească pentru asta. De sus, de la Guvernul mult prea larg la pungă, şi până jos, la nenorociţii care au dat pe băutură materialele de construcţie primite pentru a‑şi ridica locuinţe.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24209

  • 4 months later...
Posted

Primar şi primărie

"Am fost ales din turul al doilea de scrutin şi, înainte să fiu primar la Buciumeni, nici măcar nu am făcut parte din vreun partid", spune Stelică Aloman, primarul comunei. Fost şef de post la Ghidigeni, Movileni şi 17 ani în Buciumeni (până la pensie), actualul primar decide, în luna decembrie 2007, să se înscrie în PSD şi să candideze la primăria comunei. "Fostul primar, de la PDL, a ajuns în turul al doilea, împreună cu mine, şi a pierdut. Am candidat pentru că m‑au rugat oamenii din comună. Mă cunoşteau şi m‑au rugat să rămân aici, familia mea fiind la Tecuci. Am 32 de ani de poliţie, am doi băieţi, amândoi la Bucureşti, unul este inginer de sistem, celălalt este în anul al patrulea, la Medicină. Niciunul dintre ei nu are ambiţii politice. Fac naveta între Tecuci şi Buciumeni, pentru că soţia a rămas la Tecuci".

Curcubeul politicii locale

"În Buciumeni este o situaţie unică în ţară", explică primarul Stelică Aloman. "Avem opt culori politice în Consiliul Local: un consilier este de la PSD (viceprimarul), unul de la Romi, altul de la PNG, unul de la PDL, unul de la PC, unul de la PRM şi unul de la PNL. După alegeri, am convenit cu toţii să lăsăm culorile şi orgoliile politice - mai ales în actualul context - şi să încercăm să facem ceva pentru comună. Altfel era imposibil."

Sărăcie şi uitare

Probabil vin împreună, la pachet. După ce a fost din ce în ce mai lăsată de izbelişte, comuna gălăţeană s‑a confruntat cu realitatea de a fi în vârful listei de localităţi sărace din judeţ. Primarul este succint: "Iarna trecută, Buciumeniul era negru noaptea. Nu exista nici măcar o reţea normală de iluminat, nu beculeţe de Crăciun! De fapt, aceasta este şi una dintre cele mai serioase probleme ale comunei, pe lângă infrastructură - electricitatea! Contractul cu Electrica prevede că la Hânţeşti, sat component, trebuie să ajungă 230 de volţi în casa omului, iar acolo nu vin decât 180. Este un conflict mai vechi. Reţeaua urmează să fie reabilitată".

Buciumeni & Co

Comuna este alcătuită din satele Buciumeni, Tecucelul Sec, Hânţeşti şi Viezureşti. Dintre cei 2.700 de localnici, în jur de 30 la sută sunt romi. 280 de persoane (majoritatea de etnie romă) beneficiază de venitul minim garantat. "Pentru romi avem în desfăşurare două proiecte - unul pentru reabilitarea unui drum în cartierul lor şi unul pentru construirea caselor sociale, în cadrul proiectului naţional ˝Inimă de rom˝. Acesta din urmă costă 200.000 de euro şi prevede construirea a patru case sociale - în total a opt locuinţe - pentru romi", spune primarul Stelică Aloman.

Di tăti

Sunt şi la Buciumeni: "Avem patru şcoli, câte una în fiecare sat component, un post de poliţie în Buciumeni, patru grădiniţe, o farmacie, un dispensar, un medic de familie şi sperăm, pentru anul următor, să reabilităm clădirea Căminului Cultural. Şcolile din Buciumeni, Tecucelul Sec şi Viezureşti au fost reabilitate şi pot funcţiona, cea din Viezureşti neprimind însă autorizaţie. Fiecare sat are înfiinţat câte un punct sanitar", declară primarul.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27165

Posted

Fac naveta între Tecuci şi Buciumeni, pentru că soţia a rămas la Tecuci".

Parcă ştiam că pentru a candida, trebuie să ai domiciliul stabil în localitate...

  • 1 year later...
Posted

Apă potabilă la Buciumeni

După trei ani de aşteptare, cetăţenii din satele Hănţeşti şi Buciumeni vor avea apă potabilă în case. Lucrările la reţeaua de furnizare a apei care au costat 34 miliarde de lei vechi s-au finalizat, urmând ca recepţia să aibă loc săptămâna viitoare.

În urmă cu trei ani în comuna gălăţeană Buciumeni a fost demarat un amplu proiect de investiţii privind realizarea reţelei de furnizare a apei potabile în cele două sate componente, Buciumeni şi Hănţeşti. În momentul de faţă, firma care a executat aceste lucrări, S.C. Avram Iancu S.R.L. Tecuci face ultimele verificări. "În baza prevederilor O.G nr 7/ 2006 comuna noastră a beneficiat de o finanţare în valoare de 34 miliarde lei vechi, bani cu care s-a realizat reţeaua de furnizare a apei potabile în satele Hănţeşti şi Buciumeni. Această investiţie este una dintre cele mai importante pentru comuna noastră, care după trei ani de aşteptare activă în aceste zile se va finaliza. În momentul de faţă întreaga reţea este verificată de către executant, urmând ca în cursul săptămânii următoare să aibă loc recepţia lucrării, iar ulterior vom putea vedea care este reacţia populaţiei referitor la această problemă rezolvată, care ne duce şi pe noi în rândul comunelor civilizate. Deşi nu suntem foarte aproape de judeţ noi ne străduim să ne punem în valoare toate posibilităţile, astfel încât să obţinem maximum de beneficii cu cheltuieli minime", a spus primarul comunei Buciumeni, Stelică Aloman. Acesta a precizat că are în vedere în continuare realizarea de noi investiţii în comună. "Cu toate că modernizările lasă de dorit în zona noastră, din lipsa fondurilor necesare executării lucrărilor dorite, insistăm să obţinem finanţări pentru a repune în valoare mai multe puncte cheie pe care le avem şi care nu sunt exploatate. Unul dintre aceste puncte de atracţie care a fost lăsat în paragina şi pe care dorim să-l readucem la viaţă este Tabăra Şcolară Buciumeni", a mai spus primarul Stelică Aloman.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=9

  • 5 years later...
Posted

Buciumeni - comuna cu cele mai proaste drumuri din Galaţi

  • Pentru mai bine de şapte kilometri, şoferii fac slalom printre craterele din şosea, nemaiştiind ce anume să ocolească, motiv pentru care drumul se lungeşte cu încă 20 de minute, pe puţin.

Din Galaţi până la Buciumeni sunt aproximativ 100 km, distanţă care se parcurge în cel mult 90 de minute cu maşina personală. Dar, în realitate, 90 de minute faci doar până la Nicoreşti, pentru că drumul de legătură dintre cele două comune, anume DJ 252, arată mai prost decât uliţele multor sate. Iar dacă vara mai e cum mai e, pentru că ele sunt vizibile şi pot fi evitate, toamna şi iarna situaţia se schimbă.

„Când gropile sunt pline de apă sau de zăpadă, întregul drum e o capcană. Şoferii care îl străbat zilnic au ajuns să îl cunoască, să îi ştie toate denivelările, dar vă daţi seama că pentru cei mai puţin experimentaţi e extrem de periculos. Cu mai mult de 30 km/h nici nu poţi circula pe aici. Şi, cu toate astea, mai sunt şoferi de microbuze care merg şi cu 60 km/h”, ne-a spus un sătean din Hănţeşti.

Cu un primar liberal, buciumenii se aşteptau ca micul lor colţ de lume să renască, însă când banii nu vin nici de la guvern, nici de la consiliul judeţean, proiectele mor înainte de a fi începute.

Lucrările de reabilitare se fac doar pe jumătate

Conform discuţiei pe care am avut-o cu primarul comunei, Năstasă Petrache, porţiunea de drum judeţean care leagă Nicoreştiul de Buciumeni va fi reabilitată din bani de la Consiliul Judeţean, însă lucrările nu vor fi duse până la capăt. „Din câte ştiu eu, aici se face doar decopertare şi se toarnă primul strat de binder. Ar mai trebui turnat un strat de uzură, ceea ce înseamnă că vom mai avea denivelări şi mici gropi, dar circulaţia se va desfăşura în condiţii mai bune. Ştiu că se investesc cam 2 milioane de lei”, ne-a explicat edilul comunei. De altfel, în luna septembrie, Consiliul Judeţului a alocat municipiului Tecuci suma de 62.000 lei pentru reabilitarea drumurilor judeţene, iar comunei Buciumeni suma de 47.000 lei.

De la bugetul local se toarnă asfalt în sate

Printre realizările primarului Năstasă Petrache se numără cei 2.600 metri de asfalt din satele Tecucelu Sec şi Hânţeşti. „În Tecucel am reuşit să asfaltăm pe o distanţă de 2 kilometri, investiţie care a ajuns la 12 miliarde lei vechi. Banii au provenit din bugetul local, iar lucrările nu sunt încă finalizate. De asemenea, am început asfaltarea pe o distanţă de 600 de metri în satul Hânţeşti, de la şcoală şi până la troiţă. Aceasta investiţie ne ajunge cam 100.000 euro, bani care sunt asiguraţi tot de bugetul local”, a explicat edilul.

În rest, uliţele sunt tot pietruite, prăfuite şi expuse ploilor şi ninsorilor destul de grele care cad în zonă. Numai în Hânţeşti, spre exemplu, o bună parte din sat rămâne izolată iarna, când stratul de omăt ajunge şi la 2 metri înălţime. "Spre partea cu biserica din Hânţeşti nu se intră cu lama sau cu vola pe timp de iarnă. E drumul greu, iar mutatul unor mormane de zăpadă de doi metri e foarte costisitor. Astfel, oamenii care stau acolo se descurcă cum pot. Se duc la magazin odată pe săptămână, îşi iau tot ce le trebuie şi nu mai ies din case. Şi aşa, drumul de 10 minute pe care îl fac în mod normal până la magazin durează cam o oră pe timp de iarnă, pentru că nu e uşor să înoţi în zăpadă", ne-a mai spus primarul. 

Din nefericire, însă, cum în zonă sunt şi foarte mulţi asistaţi social, care întârzie mereu cu plata taxelor către stat, bugetul local nu este atât de mare pe cât şi-ar dori cei din primărie.    

Fondurile europene nu mai vin ca altădată

Dacă drumul care leagă Buciumeniul de mănăstirea cu acelaşi nume a fost reabilitat în 2012 cu bani de la Uniunea Europeană, această variantă nu mai este valabilă şi pentru reabilitările de acum.

„Din păcate, nu mai e atât de simplu să obţii fonduri europene, chiar şi pentru refacerea drumurilor. Zona noastră e una săracă, aşa că nici la bugetul local nu prea sunt bani, motiv pentru care durează atât de mult să reparăm nişte drumuri”, ne-a explicat primarul din Buciumeni.

Astfel, singurul ajutor constant este cel de la Consiliul Judeţean, însă şi acolo lucrurile depind de guvern. „Am fost acum două săptămâni la Poiana, pentru o întâlnire cu primarul de acolo. Mi-a zis că guvernul i-a alocat 22 miliarde lei vechi pentru a asfalta uliţele, pe care nu trec nici două căruţe pe zi. De ce se aruncă cu bani în astfel de sate, iar cele care sunt tranzitate, cum suntem noi, sunt lăsate mai la coadă?”, a concluzionat Năstasă Petrache.

viata-libera.ro

  • 8 years later...
Posted

Primarul comunei Buciumeni a încetat din viaţă

Primarul comunei Buciumeni, Petrache Năstasă, a încetat din viaţă, luni, 13 noiembrie 2023.

În vârstă de 74 de ani, Petrache Năstasă a fost ales primar din partea PSD în anul 2012, după ce anterior a mai avut un mandat (2004-2008), din partea PD, iar anterior, între 2000 și 2004, fusese viceprimar. Înmormântarea va avea loc astăzi, 16 noiembrie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului județului Galați, Teodora Diaconița, atribuțiile edilului defunct vor fi preluate de viceprimarul comunei Buciumeni, Emil Herescu. 

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.