Jump to content

Bruxelles, cel mai plictisitor oraş din Europa


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bruxelles, cel mai plictisitor oraş din Europa

Bruxelles-ul, capitala Europei, este cel mai plictisitor oraş de pe continent, în pofida renumitelor sale napolitane, ciocolate şi cărţi cu benzi desenate, potrivit unui sondaj efectuat în rândul turiştilor străini şi publicat miercuri, relatează publicaţia electronică EUObserver. Locul întâi a fost disputat şi de oraşele Zurich şi Varşovia, clasate pe locurile doi şi trei în clasamentul celor mai plictisitoare oraşe din Europa.

Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.400 de turişti de agenţia Trip Advisor, a dezvăluit, de asemeena, că Londra este atât cel mai scump oraş european, cât şi locaţia cu cea mai efervescentă viaţă de noapte. Amsterdamul şi Parisul s-au clasat pe locurile imediat următoare la capitolul viaţa de noapte.

Parisul a deschis lista oraşelor cu cele mai bune restaurante, urmat de Roma şi Florenţa. Capitala franceză şi cea italiană s-au alăturat însă Londrei la capitolul cele mai scumpe oraşe, în timp ce la cealaltă extremitate s-au situat Praga, Budapesta şi Lisabona.

Parisul, Roma şi Veneţia sunt cele mai romantice oraşe din Europa, în timp ce Zurich, Stockholm şi Copenhaga sunt cele mai curate. La polul opus curăţeniei se situează Londra, Parisul şi Roma.

Locuitorii capitalei irlandeze Dublin sunt cei mai prietenoşi, în timp ce parizienii sunt desemnaţi de respondenţi drept cei mai puţin primitori din Europa.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Parisul, Roma şi Veneţia sunt cele mai romantice oraşe din Europa, în timp ce Zurich, Stockholm şi Copenhaga sunt cele mai curate. La polul opus curăţeniei se situează Londra, Parisul şi Roma.

Nu m-am putut abtine citind sondajul, sa nu astern cateva randuri..

Stockholum-ul este una din putinele capitale in care mizeria te intampina la tot pasul!

Mi-am petrecut ultimul revelion acolo. Ce am gasit pe strazi, e de nedescris. Dar, culmea, nu numai pe strazi. Aceeasi mizerie o vedeai si in baruri, pub-uri, banci, alimentare..ca sa nu mai vorbesc de Mc.Donalds. Imi pare rau ca nu am sa atasez si poze. Chiar sotul a vrut sa fotografieze murdaria inconjuratoare iar eu l-am oprit, spunandu-i ca nu am chef sa ma intorc acasa cu amintiri neplacute, mai ales imortalizate in foldere sau pe hartie fotografica.

Dar Londra, capitala sufletului meu, se afla intr-adevar, la polul opus, dar exact invers decat e descris in sondaj. Este deosebit de curata, cu toate ca este o metropola si "litter-ul", celebrele cosuri de gunoi lipsesc aproape cu desavarsire..

In fine, chiar as fi curioasa pe ce criterii s-au bazat ce-i care au realizat sondajul!

Ser'us oll!:>

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Bucuria de a trăi în oraşul unde plouă zilnic

Bruxelles, capitala europeană prin definiţie, înseamnă pentru locuitorii săi mai mult decât giganticul şi modernul Parlament European, un adevărat oraş-clădire, cu o viaţă proprie şi reguli proprii. Deşi acesta a impulsionat viaţa oraşului, iar pentru economie a însemnat mii de noi locuri de muncă şi un binefăcător aport de capital de la parlamentarii europeni şi echipele acestora, Bruxelles-ul trăieşte dincolo de şedinţele Parlamentului. Şi trăieşte bine. Oamenii de aici au, cumva, o viaţă dublă: ziua sunt profesionişti impecabili, bancheri, economişti, specialişti în bijuterii, ciocolatieri sau producători de bere, funcţionari de rang înalt etc, în timp ce seara lucrurile se schimbă. Scăpaţi din chingile strânse ale programului, nemaifiind obligaţi să coboare în stradă pentru a fuma o ţigară, bruxelezii se relaxează: se întâlnesc în cafenele şi baruri, beau din vestitele lor sortimente de bere (sunt mii!), mănâncă mâncare tradiţională (din care, indiferent de combinaţie, cartofii prăjiţi aproape niciodată nu lipsesc). Nu trebuie să te mire dacă, la o masă, nişte studenţi la Arhitectură îşi întind planurile şi dezbat cu voce tare, complet absorbiţi, cine ştie ce dilemă ştiinţifică. După cum nu trebuie să te mire nici bancnotele de tot felul cu care sunt tapetate barurile din Bruxelles: este o tradiţie ca, dacă un turist s-a simţit bine, să lase, pe lângă bacşişul obişnuit, şi nişte bancnote din ţara sa. Aşa se face că, în plin centru, chiar vizavi de statuia lui Manneken Pis (statuia celebrului Julien, despre una dintre legende spune că a stins o încărcătură explozivă pusă în timpul unui asediu al oraşului făcând pipi pe ea), în restaurantul cu acelaşi nume, veţi găsi, lipită pe bar, chiar o bancnotă de 100 de lei de dinainte de ’89 - un „Bălcescu„. Alături, evident, şi unele mai recente, semn că românii vin în număr mare la Bruxelles. Cât despre localnici, ei sunt nelipsiţi, seara, din faţa unui pahar (chiar şi mai multe!) cu bere proaspătă, numai bună de spus bancuri şi de depănat amintiri în faţa ei. Deşi nu s-ar putea spune despre belgieni că sunt extrem de exuberanţi, au totuşi o atitudine care demonstrează că, francofoni fiind, au înţeles exact ce presupune „la joie de vivre” (bucuria de a trăi). La un costum extrem de sobru, bărbaţii vor asorta o cravată în culori vesele, iar femeile te vor surprinde, deşi îmbrăcate gros, în negru şi gri închis, cu eşarfe şi saluri colorate, la care asortează nelipsita umbrelă. Într-un oraş în care plouă extrem de des, chiar zilnic, bruxelezii fac tot ce pot ca să înveselească atmosfera.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bucu ... nic_2.html

Link to comment
Share on other sites

E de spus ca una din cele mai vorbite limbi in Bruxelles este romana.

Prima biserica in care am nimerit cind am iesit la cascat gura, era impartita intr-una romaneasca ortodoxa si una cred, catolica. Erau separate printr-un grilaj de fier.

Mergind apoi spre bazilica Sacre Coeur, prin parcul Elisabeta, auzi vorbindu-se romaneste la tot pasul.

Apropo, ceva poze din Bruxelles aici http://picasaweb.google.ro/katalin72/Bruxelles#

Parerea mea: e un oras superb. Si iti vine sa maninci ciocolata non stop :))

A, de asemenea, e pacat sa nu gusti macar citeva din sortimentele de bere belgiana. Recomand barul Delirium Tremens, din cite stiu este si in Guiness Book ca fiind locul in care se gasesc cele mai multe tipuri de bere din lume.Barul ne-a fost recomandat de un localnic... roman :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.