Jump to content

Dati de pomană cersetorilor?


Relu
 Share

  

22 members have voted

 1. 1. Dați de pomană cerșetorilor?

  • DA
   2
  • În general, DA
   5
  • În general, NU
   12
  • NU
   3


Recommended Posts

În vara lui '90 am avut un drum până la București. La metrou, la Universitate, erau câțiva studenți, cântau la instrumente. Deși mi-a plăcut ce cântau, m-am zgârcit să scot un cinci lei din buzunar. La întoarcere, în tren, trece pe culoar un cerșetor. Am scos din buzunar zece lei și i-am dat. Peste un timp, mă duc la vagonul-restaurant, să-mi iau țigări și să beau o cafea. Acolo, ce să vezi? Cerșetorul meu stătea comod la o masă, cu un coniac în față! Mi-am zis atunci: „Băga-mi-aș picioarele în capul meu! La ăia de la Universitate nu le-am dat, că măcar se străduiau, i-am dat lu' nenorocitu' ăsta zece lei, să-i bea!”.

De atunci, în general, NU. Nu dau niciodată la copii, ăștia sunt trimiși să cerșească. Nu dau nici la cei ce se dau schilozi. Am văzut odată, în armată, la o casă de țigani, cum se lăudau unii față de alții cum știu să se prefacă ... ceilalți se stricau de râs...

Link to comment
Share on other sites

Nici eu nu mai dau bani cersetorilor, tocmai din aceleasi motive...am o fata la biserica la care ma duc eu cat pot de des, care, nu stiu de ce, mi-a intrat la suflet...nu stiu ce face cu banutii pe care eu ii dau, dar nici nu vreau sa stiu, ca probabil m-ar dezamagi (sau nu)...ii dau, pentru ca asa simt...si hainute i-am dat si cred ca a fost incantata....dupa ce am lipsit vreo cateva luni bune de la biserica (din anumite motive, intemeiate), cand am revenit acea fata a venit la mine si pur si simplu mi-a sarit in brate, ma pupa intr-una, era tare fericita ca am vede...a tinut sa-mi precizeze faptul ca a mai crescut si ca unele din hainutele mele ii vin acum foarte bine, dar ca altele i-au ramas mici...m-a surprins atat de tare gestul ei, incat abia imi stapaneam lacrimile...ea, o fata saraca, lipsita de posibilitati materiale, n-a uitat un om care a ajutat-o (ma rog, e prea mult spus), dupa aproape un an de lipsa, pe cand, oricare alta persoana ar fi uitat imediat cand i-ai fost alaturi la greu, cand i-ai oferit o vorba buna sau un sfat, sau, de ce nu, cand i-ai imprumutat bani (sau altceva)...iar asta nu mi s-a intamplat numai mie, sunt convinsa ca toti ati trecut prin asta, sa ajutati un prieten, iar pe urma sa va intoarca spatele...e o realitate dureroasa, care iti arata ca adevaratii OAMENI sunt chiar ei, cersetorii....

Link to comment
Share on other sites

" In general DA ".. ori cu mâncare ori cu câțiva bănuți.. Că-i dai unuia care este trimis să cerșească sau că-i dai unuia care e sincer fapta e aceeași în fața lui Dumnezeu. Și apoi ce sunt câțiva bănuți ? 1-2-3 lei acolo? Cineva sigur se bucură pentru ei indiferent că își cumpără o pâine să „ bea ” sau un coniac să „ mănânce ” .

Am început să am această atitudine când la semafor la Mașniță era un copilaș țigan care cerșea și i-am dat 1 leu. În secunda 2 a sărit gardul care separă linia de tramvai și s-a dus să-și cumpere o pâine. Până să se facă verde l-am văzut cum mușca din acea pâine cu o mare poftă. „ Acțiunea ” se repetă și în continuare.. acest copil îmi cunoaște toate mașinile și deși stau la coadă la semafor vine direct la mine la mașină.

Altădată eram cu familia , coboram din Poiana Brașov și ne-am oprit la un punct de Belvedere. A venit tot așa un copilaș cerșetor dar nu a spus nimic.. i-am dat un corn.. cât am făcut noi poze copilașul ala a coborât vreo 300 de metri cred și spre plecare l-am văzut pe el și pe un frate mai mic bănuiesc.. cel mic mânca cornul, am oprit și le-am mai dat 2 cornuri.

Relu, cei de la Universitate sunt tineri, forță de muncă masivă.. În loc să cânte ar putea să muncească sa facă orice. Am foști colegi care nu-și pot plăti întreținerea cu cămin, mâncare etc. În schimb au bursă și muncesc pe unde apucă.

Link to comment
Share on other sites

Nu dau , indiferent de varsta si starea cersetorilor pentru ca banii se duc la niste grasi chei cu mertzane. Pe unu il ,,cunosc'' si ii zice Grafian .E tigan borat din ic frimu care isi trimite copilul handicapat cu icoana la adunat bani. Mai sunt si tiganii borati de la masnita (Buric&familionul) care-si trimit puradeii la cersit, inainte stateau la intersectia Tecuci cu 1 decembrie, iar acum mai nou umbla prin mijloacele de transport in comun. Mai e o familie de tigani care e ,,nomada'' adica sta in chirie in diverse zone din oras, ei sunt spargatori de apartamente de meserie (o stiu din surse oficiale) si tot la fel, isi trimit puradeii la cersit, uneori prin mijloacele de transport in comun. Oamenii se plimba doar cu taxiuri, pentru ca ei nu si-au permis mertzane, sunt ceva mai ''amarati''. Bani dau de exemplu baiatului ala amarat care sta dimineata in intersectii pe Brailei si vinde ziare sau mai era o fata in parcarea de la popescu taxatoare. Le mai lasam de un covrig pentru ca ei saracii intradevar se chinuie pentru 2 lei si 15 bani lunar.

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

FAZA 1

Vine un puradel la mine si zice sa-i dau un leu! Bag mana in buzunar scot 50 de bani si-i intind.

La care el: - Da un leu n-ai!?

Eu: - Nu!

El: - Nu vreau 50 bani! Da-mi un leu!

Eu: - Da un sut in c... nu vrei!?

FAZA 2

Tot cu un puradel dar de data asta vecin cu mine langa Shopul pe care il detin. Tot cu leul!

- Dai si mie un leu!

- De ce?

....

Intra un vecin si in timp ce-l servesc iau sacul de gunoi din spate si-i zic puradelului sa-l duca la tomberon. Asta se codeste.

- Pai nu vrei un leu? Du gunoiul si-ti dau! Vrei asa degeaba fara sa faci nimic!?

Pleaca iar cand clientul iese, revine.

- Ce vrei? Il intreb?

- Pai sa duc gunoiul!

In acel moment intra un confratede-al lui (mai in varsta) cu care am intelegere, ia gunoiul, ii dau leul... Asta micu' ramane masca!

- Pai nu ai zis ca mi-l dai mie?

- Pai oferta a expirat, ii zic eu! :)) De ce nu ai vrut sa-l duci cand ti-am spus?

- Ma dadea ala (clientul adica) in gat la taicamiu! Ce vrei sa spuna ca sunt sclav!

... si discutia continua din plictiseala...

Cum adica sclav! Adica cersetorii astia daca muncesc pentru bani se considera sclavi! Adica eu sunt sclav ca muncesc si nu cersesc sau dau in cap!

Cum sa le dai bani!

Dau bani unui batran ce-si face veacul pe unde gaseste prin cartier! Intr-o vara i-am plasat (fara sa ma vada) in sacosele cu haine, o bancnota de 5 lei. Era foarte cald afara si l-am vazut ca si-a luat un bidon de bere si o paine. (m-am simtit foarte bine!) Intr-o iarna l-am gasit in scara blocului si i-am dato jumatate de tuica. Nu a vrut sa primeasca decat dupa ce am insistat. La cateva zile cand am vrut sa-i dau bani a refuzat sa primeasca. (a multumit zicand ca are ce manca si ce bea!)

Link to comment
Share on other sites

"Cersetori" sunt nu numai nevolnicii de pe strada, dar si altii mult mai bine imbracati: unii cersesc bani, altii dragoste, altii intelegere, etc. Recunosc ca si eu am fost in situatia de a cersi, si nimeni n-o face din placere! Dar in loc sa le dau un peste, prefer sa le dau o undita!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

"Cersetori" sunt nu numai nevolnicii de pe strada, dar si altii mult mai bine imbracati: unii cersesc bani, altii dragoste, altii intelegere, etc. Recunosc ca si eu am fost in situatia de a cersi, si nimeni n-o face din placere! Dar in loc sa le dau un peste, prefer sa le dau o undita!

Da, dau, dar prefer sa le dau ceva de mancare in loc sa le dau bani, cu care si-ar putea cumpara tigari sau alcool. Mai exista si situatia in care banii respectivi nici macar nu le raman celor ce cersesc, ci ajung la cei care ii plaseaza strategic in anumite locuri.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.