Jump to content

Şoferii câştigă 75% dintre contestaţiile pentru amenzile rutiere


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Şoferii câştigă 75% dintre contestaţiile pentru amenzile rutiere

Deputatul şi avocatul Iulian Urban susţine că majoritatea celor amendaţi câştigă contestaţia din cauza viciilor de formă ale proceselor verbale completate de agenţii de circulaţie. ”Cei care câştigă contestarea amenzilor de circulaţie o fac datorită modului defectuos în care sunt completate amenzile de circulaţie şi mai ales a greşelilor de formă care există în completarea lor, precum indicarea textelor de lege în mod greşit. Tocmai asta este marea noastră problemă şi tocmai de aceea vrem să îi responsabilizăm pe agenţii de circulaţie astfel încât în momentul în care aplică amenzi să o facă conform legii, cu indicarea textelor de lege, să completeze absolut toate menţiunile din procesul verbal de contravenţie ca să se asigure că nu există o posibilitate ca acestea să fie anulate în instanţa de judecată din cauza unor vicii de formă”, a explicat Urban.

Declaraţia acestuia a fost contestată însă de comisarul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă. "Există situaţii când sunt invocate aşa-zisele necompletări sau completări necorespunzătoare ale procesului verbal, dar nu este aşa. Asta ar însemna că majoritatea agenţilor care întocmesc procese verbale dovedesc lipsă de profesionalism, ori aşa ceva este inacceptabil" a explicat Diniţă. El a recunoscut însă că sunt foarte mulţi şoferi care profită de permisivitatea legislaţiei în vigoare.

Potrivit avocatului Iulian Urban, la nivelul întregii ţări, aproximativ 50% dintre amenzile circulaţie aplicate ar fi contestate în instanţă, iar dintre acestea, gradul de câştig depăşeşte 75%.

Agenţii de circulaţie vor plăti pentru amenzile anulate de instanţă

Atâta reprezentaţii poliţiei Rutiere cât şi deputatul Iulian Urban s-au hotărât ia măsuri pentru a diminua numărul contestaţiilor câştigate în instanţă de contravenienţi. "Problema de fond este educaţia rutieră pe care o avem şi care este precară. Actuala dotare a poliţei rutiere o vom utiliza pentru a proba orice faptă care atrage după sine o astfel de măsură. Începând cu sezonul estival o să avem un astfel de mod de acţiune pentru a elimina pe viitor plângeri nefondate împotriva unor măsuri de genul acesta. O să folosim aparatura de supraveghere pentru a proba faptele. Dacă vreţi,vom aplica sistemul american: orice faptă este filmată şi judecătorul are la dispoziţie imaginile de la faţa locului cu fapta săvârşită, comportamentul poliţistului dar şi comportamentul contravenientului" a spus Lucian Diniţă.

Agenţii de circulaţie vor plăti pentru amenzile anulate de instanţă. Deputatul Iulian Urban a depus deja la Senat o iniţiativă legislativă conform căreia poliţiştii care au completat procesele verbale contestate şi câştigate de contravenineţi în instanţă, vor fi nevoiţi să suporte cheltuielile de judecată.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=12

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.