Jump to content

Lege împotriva vrăjitoarelor


alina25
 Share

Recommended Posts

Ghicitoarele ar putea fi obligate să posede autorizaţie de liberă practică şi să adere la organizaţii profesionale, potrivit unei propuneri legislative privind protecţia persoanelor înşelate prin practici oculte.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că vrăjitoria a devenit un fenomen de masă, iar "efectele sale sunt devastatoare pentru vieţile multor oameni".

"Pragul palatelor aurite, în care sălăşluiesc aşa-zisele vrăjitoare, este trecut zi de zi de oameni naivi, dispuşi să lase sute şi chiar mii de euro, în speranţa că persoana iubită va reveni în viaţa lor, copilul se va însănătoşi, în ciuda faptului că suferă de o boală incurabilă, sau că nu îşi vor pierde slujba", se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă are ca scop "reglementarea activităţilor şi practicilor oculte, dar mai ales protejarea persoanelor înşelate prin ghicit sau alte practici oculte care induc şi menţin în eroare sau amăgire, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, sau ca minciună a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine un folos patrimonial injust, sau dacă s-a pricinuit o pagubă".

În proiect se explică faptul că aceste practici "nu sunt integrate în sistemul principal al serviciilor oferite populaţiei şi au la bază doar teoriile, credinţele şi experienţele empirice ale aşa-ziselor clarvăzătoare în prezicerea viitorului, tămăduire de boli şi alte afecţiuni sufleteşti".

Proiectul defineşte termenii de "ghicitor", "practici oculte", "vrăjitorie" şi "farmece". Potrivit iniţiativei legislative, ghicitorul este "persoana care se îndeletniceşte cu prezicerea viitorului", practicile oculte sunt "activităţi de ghicit şi vrăjitorie, prin invocarea unor realităţi spirituale demonice, ezoterice", în timp ce vrăjitoria reprezintă "ritualuri magice prin care se invocă realităţi spirituale demonice, cu scopul de a înlătura anumite boli, de a reface sau destrăma legături între oameni", iar farmecele sunt "legături de vrăjitorie".

Propunerea legislativă reglementează dreptul de practică şi organizarea activităţilor oculte, stipulând că activităţile de ghicit trebuie să fie încadrate în nomenclatorul profesiilor liberale, iar persoanele care exercită aceste activităţi să fie obligate să posede autorizaţie de liberă practică. Conform documentului, practicianul din domeniul ocult va fi obligat să adere la o organizaţie profesională specifică, iar organizaţiile respective trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a se putea înfiinţa.

Potrivit dispoziţiilor finale ale proiectului, "inducerea şi menţinerea în eroare sau amăgire a unei persoane în scopul de a obţine un folos patrimonial injust pentru sine sau pentru altul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform Codului Penal".

"De asemenea, în funcţie de forma de vinovăţie cu care este săvârşită fapta, se sancţionează cu amendă penală", se mai arată în actul normativ. Pe de altă parte, iniţiatorii subliniază, în expunerea de motive, că în Codul Penal "nu se precizează destul de clar inducerea în eroare a unei persoane, şi mai exact înşelăciunea prin mijloace oculte".

Proiectul mai prevede că "se interzice amplasarea cabinetelor de ghicit şi vrăjitorie, sau desfăşurarea activităţilor oculte, dar şi publicitatea de orice fel în proximitatea lăcaşurilor de cult, a instituţiilor publice, a instituţiilor de învăţământ sau a unor instituţii de interes public".

Proiectul a fost depus pe 9 aprilie 2010 la Parlament şi este iniţiat de 25 deputaţi, dintre care 21 reprezentând PDL, doi de la PSD, unul de la PNL şi un deputat aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. Senatul este prima Cameră sesizată.

http://ziarero.realitatea.net/1271502244-Deputatii_vor_sa_legifereze_protectia_persoanelor_inselate_prin_vrajitorie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.