Jump to content

Spitalele gălăţene trec sub conducere locală


Recommended Posts

Posted

Spitalele gălăţene trec sub conducere locală

Peste 70 de spitale de urgenţă şi de psihiatrie din totalul celor 373 de unităţi sanitare cu paturi au fost propuse de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru trecerea, de la 1 iulie, la autorităţile locale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MS supus dezbaterii publice pe site-ul insituţiei. Ministerul Sănătăţii va păstra totuşi spitalele de urgenţă din principalele centre universitare, respectiv pe cele din Timişoara, Cluj, Iaşi, Târgu-Mureş, Iaşi şi Bucureşti, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii Cseke Attila. Totodată, Cseke Attila a precizat că partea de urgenţă din spitale, adică Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi Centrul de Primiri Urgenţe (CPU), vor fi finanţate în continuare de către Ministerul Sănătăţii chiar dacă sunt descentralizate, potrivit proiectului de act normativ.

Conform noilor prevederi, până la data de 1 iulie 2010 Ministerul Sănătăţii va finaliza transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Astfel, din cele 435 de unităţi sanitare publice existente în prezent, vor fi transferate autorităţilor locale, până la 1 iulie, 373 de spitale, respectiv peste 85 la sută din unităţile sanitare aflate în sistemul public. În reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecialitate, preciza MS într-un comunicat de săptămâna trecută. Printre spitalele de urgenţă şi de psihiatrie trecute la consiiliile judeţene sau la cele locale se află şi cele gălăţene: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”Sf.Apostol Andrei”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf.Ioan" Galaţi, Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna"Galaţi.

  • 3 weeks later...
Posted

Spitalele - descentralizare sau debarasare?

* Consiliul Judeţului va primi întâi spitalele, iar la anul liceele * Despre fonduri, mai discutăm… *

Guvernul intenţionează să treacă spitalele, începând cu 1 iulie, în administrarea autorităţilor locale: a consiliilor judeţene şi a primăriilor. La Galaţi, în subordinea Consiliului Judeţului (CJ). Anul viitor va fi rândul liceelor să treacă în subordinea CJ Galaţi, prin aceeaşi mişcare de descentralizare aplicată de Guvern. Dar, în an de criză, noile obligaţii locale vor avea şi susţinere bugetară? Am încercat să aflăm de la părţile implicate în acest proces dacă descentralizarea aceasta va fi mai bună sau mai rea pentru gălăţeni. Răspunsul a fost... da.

„Îngroapă Consiliul pe mulţi ani!”

Preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, este reticent: „Preiau Spitalul Judeţean, dar numai cu activul, nu şi cu pasivul! La datoria pe care o are, de 298 de miliarde [lei vechi], asta înseamnă să îngroape Consiliul pe mulţi ani! Să preluăm, dar să preluăm şi cu resurse, nu numai cu responsabilităţi!” Datoriile spitalului ar trebui preluate la Ministerul Sănătăţii, propune preşedintele CJ, care, de altfel, a corespondat cu ministerul: „Au venit câteva adrese şi le-am dat răspunsurile. Pe ei nu-i interesează descentralizarea reală, ci vor să transfere problemele de la nivel central şi naţional către teritoriu. Ei să scape şi din punctul de vedere al asigurării sănătăţii publice, şi din punct de vedere salarial. Cum vor şi cu şcolile, să le pună în braţe primăriilor, deşi problema educaţiei este o problemă naţională. Autonomie fără surse nu ne foloseşte! Eu caut să fac dezvoltare în judeţ, nu să mă preocupe plata datoriei făcute de alţii! E un subiect sensibil. Dacă cu Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul TBC am ajuns aproape în linie dreaptă - mai am o finanţare-acolo, le aduc la standard şi mi-ar fi mai uşor - nu pot să spun acelaşi lucru despre mastodontul de spital „Sf. Apostol Andrei”, care, trecând prin „n” mâini de management defectuos, a ajuns în situaţia în care e! Eu am învăţat regula elementară: ce comand, plătesc! Cine mă comandă, mă plăteşte! Comandă altcineva, să plătească!”, a afirmat Eugen Chebac.

Aurel Nechita: Schimbarea stăpânului poate bloca proiecte europene!

Prof. dr. Aurel Nechita, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a fost secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Ne spune: „Acesta este un proiect pe care eu cel puţin şi cu ministrul Bazac l-am făcut de anul trecut, noi n-am apucat să-l punem în practică. Este un model din Uniunea Europeană: nici în Franţa, nici în Anglia, spitalele nu sunt ale Ministerului Sănătăţii şi nu ministrul nu numeşte directorii. Deci, dacă vrea o comunitate locală - judeţeană, municipală, comunală, care vreţi dumneavoastră, să aibă spital, trebuie să sprijine spitalul respectiv. Spitalele care ţin de Primărie nu au datorii. Judeţeanul are 230 şi ceva de miliarde lei vechi, ştiam ultima oară şi atunci este normal să fie preluate. Ministerul nu are bani să le repare sau are foarte puţini bani. Şi atunci, comunitatea locală ar fi cea care într-adevăr ar putea să le sprijine. Faptul că se doreşte aplicarea aplicarea hotărârii începând cu 1 iulie, eu zic că este un lucru benefic. Opinia mea privind repartiţia lor, verificată economic şi profesional, este foarte clară: Consiliului Judeţean, care are un buget cât o treime din bugetul municipiului Galaţi, îi va fi foarte greu să ţină trei spitale şi municipiului, trei. Văd mai degrabă Consiliul Judeţean să se ocupe numai de Spitalul Judeţean, care are mari probleme, iar restul, după părerea mea, ar trebui să ţină de Consiliul Local. Oricum, Spitalul de Copii, care, după proiectul pe care îl vedeţi pe site-ul ministerului, fiind spital clinic de urgenţă, ar fi ori la Consiliul Judeţean ori la Ministerul Sănătăţii, eu aş prefera să rămână la Primărie, cum este acum, mai ales că avem trei proiecte europene unde Primăria este cofinanţatoare. În total, proiectele fac vreo 6 milioane de euro şi în momentul în care se schimbă cofinanţatorul, se poate pierde proiectul! Deja, Consiliul Judeţean a votat la ultima şedinţă cofinanţarea pentru înnoirea ambulatorului la Spitalul Judeţean. În momentul în care nu ar rămâne la CJ, ci ar merge la minister, riscă să piardă un proiect de vreo 4 milioane de euro! Pentru că preluarea patrimoniului este o chestie foarte complicată, cu hotărâri de guvern, hotărâri de consilii locale etc. Deci încă se discută şi sunt propuneri trimise din teritoriu”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Spitalele_-_descentralizare_sau_debarasare_2.html

  • 4 weeks later...
Posted

Primăria se ocupă (şi) de sănătatea gălăţenilor

Dacă tot ne-am hotărât să mergem până la capăt cu procesul de descentralizare a sistemului sanitar, Primăria şi-a creat şi un nou serviciu care să monitorizeze întregul proces, să treacă în revistă activitatea medicilor din instituţiile ce urmează să revină Consiliului Local şi să ţină sub observaţie stare de sănătate a gălăţenilor. Organismul proaspăt înfiinţat se numeşte Serviciul de Asistenţă Medicală, Comunitară şi Şcolară şi va fi condus de dr. Costinela Georgescu (FOTO), fost director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Trei spitale trec la Consiliul Local

„În perioada următoare, vor trece în administrarea Consiliului Local Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi Maternitatea Buna Vestire, pe care Ministerul Sănătăţii a decis să nu o desfiinţeze”, a precizat dr. Georgescu. Cu sprijinul unui comitet director, Consiliul Local (N.R. - nu ministerul) va putea numi managerii acestor instituţii, după preluare.

Tot de noul serviciu al Primăriei vor ţine şi cele 17 cabinete şcolare, dar şi cele opt cabinete de medicină şcolară dentară. „După o reevaluare, vom putea vedea dacă avem probleme legate de lipsa de personal în sectorul medicinei şcolare. Potrivit unui ordin de ministru, un medic şcolar ar trebui să aibă în grijă circa 2.500 de elevi”, a mai spus directorul Serviciului.

Tot membrii serviciului înfiinţat de municipalitate vor asigura relaţia cu organizaţiile non-guvernamentale de profil din judeţ şi din ţară.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primaria_se_ocupa_si_de_sanatatea_galatenilor_2.html

Posted

Spitalele, somate să reducă numărul directorilor

Nu mai mult de trei. Cam aceasta este cifra la care Ministerul Sănătăţii estimează că s-ar putea ridica numărul maxim de directori dintr-o unitate sanitară. Cel puţin la nivelul judeţului Galaţi asta înseamnă că în toate spitalele cel puţin doi directori, chiar trei în unele cazuri, trebuie să devină în cel mai fericit caz şefi de servicii. De exemplu, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi are acum un manager şi cinci directori, Spitalul de Copii are un manager şi trei directori. În schimb, Maternitatea "Buna Vestire" are un manager şi patru directori, la fel şi Spitalul de Psihiatrie "Elena Doamna". În categoria unităţilor cu un manager şi trei directori se mai află Spitalul TBC. Spitalul Tecuci are un manager şi patru directori, iar la Târgu Bujor, pe statele de plată ale lui aprilie 2010 se află doar doi directori.

"Sunt mai mulţi paşi premergători descentralizării, pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îi îndeplinim. În afară de această reducere a numărului directorilor din spitale, ca noutate a mai apărut posibilitatea ca managementul unui spital să fie făcut şi de o firmă de profil, şi se va reveni şi la reînfiinţarea consiliilor de administraţie", a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. Ministerul Sănătăţii a stabilit şi un procent maxim de 70% pentru cheltuielile salariale. Aceste precizări au fost făcute de Ministerul Sănătăţii în momentul în care s-a anunţat aprobarea de către Guvern a ordonanţei privind descentralizarea spitalelor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=9

  • 2 weeks later...
Posted

Cu 328 de paturi mai puţin în spitalele gălăţene

Pănă la 1 iulie, dată la care spitalele gălăţene vor trece în grija autorităţilor locale, pe lângă plata datoriilor acestora, Ministerul Sănătăţii a trimis ordine în teritoriu să se realizeze şi reducerea numărului de paturi. ”Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, la nivelul judeţului Galaţi vor fi reduse 328 de paturi. Cele mai multe paturi vor fi reduse de la Spitalul de Urgenţă, este vorba de 110, de la Spitalul de Boli Infecţioase vor fi reduse 75 de paturi, de la Spitalul de Copiii - 53 de paturi. Maternitatea «Buna Vestire» va pierde şi ea 40 de paturi, de la Spitalul TBC vor fi reduse 20 de paturi, la fel şi la Spitalul «Anton Cincu» din Tecuci, în timp ce Spitalul de Psihiatrie va pierde 10 paturi. La Spitalele din Târgu Bujor şi Iveşti rămâne actuala structură. Spitalele vor fi predate autorităţilor locale până la data de 1 iulie. Au venit deja actele necesare, trebuie să începem procesul. Între timp, până la această dată vor fi plătite de la Ministerul Sănătăţii, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, şi datoriile acumulate de aceste spitale până la 31 martie 2010”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

CJ cu patru spitale, CL cu trei

În ceea ce priveşte descentralizarea spitalelor gălăţene, s-a decis ca în grija Consiliului Judeţean Galaţi să treacă spitalele de Boli Infecţioase, TBC, cel din Iveşti şi Spitalul de Urgenţă. Cum spitalul din Iveşti va deveni unitate medico-socială, rămân până la urmă trei spitale. În grija Consiliului Local Galaţi trec Spitalul de Copiii, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie.

La Judeţean, de la unii se taie, la alţii se dă

În noua structură a Spitalului de Urgenţă, cea cu minus 110 paturi, apare şi reorganizarea unor secţii, ce devin compartimente, şi a unor secţii care ”se multiplică”. Cardiologia Spitalului de Urgenţă pierde 5 paturi, secţia de Diabet şi Boli Nutriţionale pierde şi ea tot 5 paturi, Endocrinologia - 10 paturi, secţia Medicală 1 pierde 5 paturi, iar secţia Medicală 2 - doar 2 paturi. În schimb, Reumatologia câştigă 5 paturi, ca şi Chirurgia 3. Secţiile de Chirurgie 1 şi 2 pierd fiecare câte 10 paturi, ca şi Chirurgia Toracică şi Neurochirurgia, care pierde şi ea 10 paturi. 16 paturi mai puţin va avea Neonatologia, în timp ce Gastroenterologia va rămâne cu 3 paturi în minus, secţia Ginecologie 2 rămăne fără 17 paturi, iar Ginecologia 1 - fără 7 paturi. Secţia Oftalmologie va avea, spune Ministerul Sănătăţii, 5 paturi în minus, iar secţia BMF - chirurgie bucomaxilofacială - va rămâne şi ea fără 10 paturi şi va fi transformată în compartiment. O situaţie interesantă apare la secţia ORL, care are 60 de paturi. Secţia se va scinda în două secţii mai mici, una clinică şi alta nu: una cu 30 de paturi şi cealaltă cu 25.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/spitalele-galatene-pagubite-de-328-de-paturi.html

Posted

Senatorul Paul Ichim cere cifra datoriilor spitalelor din Galaţi

Senatorul PNL Paul Ichim, a adresat ministrului Sănătăţii o întrebare referitoare la datoriile spitalelor care vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii la administraţiile locale. Potrivit actului emis de Guvernul României, la nivelul judeţului Galaţi vor fi transferate 9 unităţi sanitare, iar potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii acestea vor ajunge în adimistrarea locală după ce le vor fi plătite datoriile. 'Vă rog domnule ministru, să-mi precizaţi care este valoarea datoriilor acestor spitale, pe fiecare unitate în parte şi pe categorii? De asemenea, vă rog să îmi precizaţi care este valoarea totală a datoriilor unităţilor spitaliceşti din ţară, unităţi care vor fi transferate autorităţilor locale, şi de unde va avea bani statul să le achite?', este trecut în întrebarea depusă la Senat.

'Am adresat ministrului întrebarea aceasta pentru că sunt curios să văd de unde are bani ministerul să plătească aceste datorii, deoarece într-o declaraţie publică ministrul avansa cifra de 600-700 de miliarde de lei ca datorie a tuturor spitalelor din ţară. De unde are România, în perioadă de criză, suma aceasta pentru acoperirea datoriilor. Situaţia în sistemul sanitar este dezastruoasă şi nu trebuie aruncată responsabilitatea dintr-o parte în alta fără a se rezolva însă nimic. Nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă aceste unităţi nu vor primi banii necesari funcţionării', a precizat senatorul Paul Ichim.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/13465.html

Posted

Trei spitale din municipiul Galaţi vor intra în subordinea Consiliului Local

Până la sfârşitul acestei luni, trei unităţi medicale din oraş vor trece în subordinea Consiliului Local, în urma deciziei Ministerului Sănătăţii privind descentralizarea. Este vorba despre Spitalul de Copii, Maternitatea "Buna Vestire" şi Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna". În cadrul Primăriei Galaţi funcţionează deja un serviciu specializat, condus de dr. Costinela Georgescu, care se va ocupa şi de aceste unităţi medicale odată ce vor fi preluate. ”Practic se doreşte prin această descentralizare o responsabilizare a administraţiei locale faţă de nevoile reale de sănătate ale populaţiei. Noi am creat în Primărie un fel de direcţie de sănătate publică locală a municipiului Galaţi, iar doamna dr. Georgescu este cea care conduce acest servciu”, a afirmat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Dr. Costinela Georgescu a condus în trecut Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi s-a arătat onorată de faptul că se va ocupa de un astfel de serviciu. ”Serviciul nu este ceva nou pentru că anul trecut au fost preluate de către CL , Primăria Galaţi, cabinetele medicale şcolare, cabinetele medicale dentare, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii romi. Deci serviciul deja exista, cu 134 de persoane angajate, doar a trebuit să îi dăm altă formă de organizare, cu personalitate juridică, ca serviciu în cadrul Primariei Galaţi, urmând să preluăm aceste spitale şi atunci se va numi Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Spitalicească”, a declarat Costinela Georgescu. Ea a precizat că şi până acum municipalitatea a suportat cheltuielile privind utilităţile la aceste trei spitale care în momentul de faţă nu au datorii prea mari faţă de alte unităţi medicale din Galaţi. ”Cele trei spitale preluate nu au datorii sau sunt foarte mici comparativ cu ale celorlalte. La Spitalul de Psihiatrie sunt zero, la Spitalul de Copii sunt 15 miliarde de lei, dar dacă la Casa de Asigurări ar fi fondurile necesare, ar putea deconta serviciile astfel încât o mare parte dintre aceste datorii să fie plătite, iar Maternitatea are 5 miliarde datorii. Dacă ne raportăm la cele 220 de miliarde de lei pe care le are Spitalul Clinic Judeţean, atunci vom realiza că nu este foarte greu, plus că ministrul Sănătăţii a promis că va achita toate datoriile spitalelor astfel încât preluarea lor să se facă fără datoriii”, a explicat Costinela Georgescu. Noul serviciu din cadrul Primăriei Galaţi are deja 134 de angajaţi, iar Costinela Georgescu a spus că va mai fi nevoie de angajarea unui număr de încă şase persoane, printre care un jurist şi un psiholog.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Administratie&articol=2

Posted

Schimbarea numărului de paturi de la Judeţean

Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, mai multe secţii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi urmează să fie restructurate, numărul total de paturi pe care le va avea spitalul limitându-se la 1.332, la care se vor adăuga 54 de paturi destinate spitalizărilor de zi.

Spre exemplu, secţiile de Chirurgie I şi Chirurgie II vor pierde câte 10 paturi. În acelaşi timp, secţia de Chirurgie III va primi 5 paturi. De ce? De ce nu?, ne-ar putea întreba, al rândul, cei care au gândit noua structură.

Cardiologia va pierde 5 din cele 85 de paturi, secţia de Diabet şi Boli de nutriţie va renunţa la 5 paturi, la fel ca şi Endocrinologia, care însă va deveni compartiment. Medicina internă I va rămâne fără 5 paturi, iar Medicina Internă II fără 2 paturi. Gastroenterologia va avea cu 3 paturi mai puţin, în timp ce Neonatologia va pierde, per total, 16 paturi. Din secţia de Obstetrică Ginecologie I se vor reduce 7 paturi, iar din cea de Obstetrică Ginecologie II, 17 paturi. Oftalmologia va pierde 5 paturi. Serviciul ORL nu va mai fi format dintr-o secţie de 60 de paturi, ci din două secţii: una de 30 de paturi, iar cealaltă de 25. În cele din urmă, Chirurgia orală şi maxilo-facială va rămâne fără 5 paturi.

Îşi vor păstra numărul de paturi secţiile: Terapie Intensivă (45), Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă (50), Neurologie (80), Oncologie Medicală (50), Compartimentul de chirurgie Vasculară (15), Chirurgie Toracică (45), Ortopedie şi Traumatologie (80), Compartimentul de Geriatrie şi Gerontologie (10) şi Compartimentul de Medicină Fizică şi Balneologie (10).

Mai multe paturi va avea, aşa cum v-am spus deja, Chirurgia III, dar şi Reumatologia, care va câştiga 5 paturi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Schimbarea_numarului_de_paturi_din_Judetean__2.html

Posted

Ordin al ministrului Sănătăţii, contestat de Spitalul de Boli Infecţioase

Unul dintre cei nouă manageri de unităţi sanitare din judeţul Galaţi a contestat, în scris, ordinul ministrului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi, a declarat marţi liderul Sindicatului Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru. Acesta a precizat că este vorba despre directorul Spitalului de Boli Infecţioase 'Sf.Paraschiva' din Galaţi, Mihaela Iamandi.

Contactată telefonic, directoarea spitalului, Mihaela Iamandi, a confirmat că a contestat, în scris, Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 790/2010 privind 'aprobarea structurii organizatorice a Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi'. Potrivit managerului spitalului, contestaţia se bazează pe faptul că ministerul a decis reducerea cu 30% a numărului de paturi (de la 220 la 155) în condiţiile în care Spitalul de Boli Infecţioase oferă servicii unice nu doar la nivelul judeţului Galaţi, ci şi judeţelor limitrofe - Brăila, Vrancea şi Tulcea. Mihaela Iamandi a mai justificat contestaţia prin faptul că spitalul nu are datorii, dar şi că decizia de reorganizare a unităţii s-a făcut fără o discuţie prealabilă cu vreun membru al Consiliului de Administraţie al spitalului. Totuşi, directoarea spitalului spune că va fi nevoită să aplice ordinul, având în vedere că este vorba despre un act legislativ.

Liderul Sindicatului Sanitar Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, a criticat marţi actele legislative ale Guvernului şi ordinele ministrului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor şi trecerea lor la administraţia publică locală (HG 48/2010 şi Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 910 privind protocolul de predare/primire a unităţilor sanitare către administraţiile locale). În total, în judeţul Galaţi, Ministerul Sănătăţii a decis reducerea a 328 de paturi (din totalul de 3.196 de paturi), cea mai mare reducere operată în ultimii şapte ani. Potrivit lui Sălăvăstru, reducerile de paturi şi reorganizarea secţiilor au fost făcute 'din birou', apărând 'enormităţi' precum funcţionarea de secţii private în spitalele publice sau reducerea numărului de paturi în secţii de urgenţă, în favoarea creşterii numărului de paturi în secţiile bolnavilor cronic.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=9264&Itemid=28

Posted

Galaţiul rămâne fără spital judeţean de urgenţă!

Din cauza deciziilor Ministerului Sănătăţii, Galaţiul riscă să rămână fără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Retrogradarea de la statutul de spital de urgenţă, la cel de spital judeţean, a devenit iminentă ca urmare a desfiinţării secţiei Chirurgie orală şi maxilo facială.

Ministerul Sănătăţii a ordonat ca Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" să renunţe la 100 de paturi urmând să rămână doar cu 1232. Una dintre secţiile afectate de această măsură este Chirurgie orală şi maxilo facială (COMF). Pierzând 15 paturi, din 25 se va transforma din secţie, în compartiment. Asta doar până la desfiinţare, căci spitalul urmează să piardă şi ultimul chirurg gălăţean cu această specializare. Implicit, va pierde şi statutul de spital de urgenţă deoarece existenţa acestei secţii, esenţială în traumatologie, condiţionează acordarea şi păstrarea lui.

„Pe 16 milioane nu stau!"

Unicul chirurg oromaxilofacial care mai lucrează în sistemul sanitar de stat, la Galaţi, este dr. Radu Băluţescu, ajuns însă la vârsta de 63 de ani. Rămas singur de la începutul acestui an, după ce colegul său, dr. Ionel Julea, s-a săturat de toate mizeriile sistemului sanitar şi a părăsit spitalul, doctorul Băluţescu a ajuns la performanţa de a consulta aproape 1.100 de pacienţi în mai puţin de şase luni şi de a interna pe secţie 502 bolnavi care au necesitat intervenţii chirurgicale. Numărul atât de mare este explicat de faptul că secţia COMF asigură asistenţă şi pentru bolnavii din judeţele limitrofe, Brăila, Tulcea şi Vrancea. „După această reducere, prin desfiinţarea secţiei, pierd sporul de şef de secţie, se mai face şi celebra reducere de 25 % şi rămân cu un salariu de 1.600 de lei. În condiţiile astea categoric nu mai stau nici eu!", ne-a declarat dr. Radu Băluţescu. Cozile din policlinică la care aşteaptă pacienţii acestui medic sunt realmente impresionante. „Efectiv, în momentul acesta nu mai facem faţă. De la ora 8 dimineaţa, până la 12 consult, iar de la 12, la cinci după-amiaza operez", a mai spus dr. Băluţescu.

Secţia de de Chirurgie Orală Maxilo Facială este strict necesară în structura unui spital de urgenţă, având în vedere că asigură asistenţă chirugicală pacienţilor care au suferit traumatisme la nivelul feţei (în urma accidentelor şi agresiunilor), bolnavilor cu cancer bucal, diabeticilor şi cardiacilor care au nevoie de intervenţii stomatologice.

Din punct de vedere al dotării, COMF-ul stă deplorabil. Scaunele stomatologice ale secţiei datează din 1980. Mediciii din secţiile COMF sunt rarităţi deoarece au dublă specializare, chirurgie şi stomatologie iar un rezidenţiat în cazul lor durează cinci ani. „Pot oricând să lucrez în privat. Îmi pare rău că nu mi-am urmat foştii colegi de facultate plecaţi să lucreze în ţări arabe şi în Occident", mărturiseşte doctorul Băluţescu.

Situaţie încurcată

Direcţia de Sănătate Publică (DSP)nu are soluţii pentru salvarea actualului statut, de spital de urgenţă, al Judeţeanului.

„Oricum în următorii doi ani, cel mult, ar fi apărut această problemă, deoarece domnul doctor are deja 63 de ani. Nu văd care ar fi ieşirea din impas. Chiar dacă se vor scoate posturi la concurs, e greu de crezut că un specialist OMF va veni să lucreze în aceste condiţii", a afirmat dr. Valentin Boldea directorul DJSP.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ramanem_fara_spital_judetean_de_urgenta_0_286771461.html

Posted

Consiliul Judeţului preia patru spitale

Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat miercuri preluarea a patru unităţi medicale. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul TBC, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul din Iveşti. Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a precizat că preluarea se va face în condiţiile în care în protocolul de predare-preluare a celor patru spitale au fost trecute mai multe obiecţiuni aprobate în şedinţa consiliului de miercuri. "Obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii, ce urmează a fi preluate în reţeaua proprie a CJ Galaţi şi care au datorii restante la data de 30.06.2010 rămân exclusiv în sarcina Ministerului Sănătăţii şi Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Condiţiile şi modalităţile de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor sanitare cu paturi, înregistrate la data de 30 iunie 2010, se vor aproba prin ordin comun al Ministrului Sănătaţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Legea responsabilităţii fiscal-bugetare interzice ordonatorilor principali de credite majorarea în anul bugetar următor a plafoanelor de cheltuieli, ca urmare a depăşirilor angajamentelor bugetare din anul curent, încalcandu-se prevederile art. 5 - 10, 13, 15 - 17 şi 21", a declarat Chebac, precizând că aceste obiecţiuni au fost trecute în protocolul de predare primire, care a fost semnat imediat după şedinţa Consiliului Judeţean de miercuri. Eugen Chebac a spus că numai în perioada martie-iunie, datoriile celor patru spitale se ridică la o sumă totală între 4,5 şi 4,6 milioane lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=11

Primăria preia spitalele săptămâna viitoare

Consiliul Local al municipiului Galaţi urma să aprobe marţi seară, în plen, preluarea a trei spitale din Galaţi, conform dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii, însă proiectul de hotărâre privind transferul unităţilor sanitare din subordinea ministerului de resort în subordinea municipalităţii nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei. „Nu s-au semnat protocolul de predare-primire, anexele, sunt discuţii cu datoriile, probabil astea sunt motivele pentru care preluarea spitalelor de către Primărie nu a fost supusă aprobării Consiliului Local aseară (marţi seară, n.r.)”, a declarat, ieri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Transferul unităţilor spitaliceşti către Primărie va fi perfectat în perioada imediat următoare. „Probabil că cel mai târziu la sfârşitul săptămânii viitoare va fi o şedinţă de îndată (a Consiliului Local, n.r.) în care se vor aproba hotărârile de preluare a spitalelor”, a afirmat, ieri, viceprimarul Ciumacenco.

Municipalitatea urmează să preia în administrare Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi Maternitatea „Buna Vestire”.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EPrimaria_preia_spitalele_saptamana_viitoare%E2%80%9D_2.html

Posted

Componenţa consiliilor de administraţie la spitalele judeţene

Potrivit noului sistem de organizare, de administrarea celor patru spitale se vor ocupa managerii şi consiliile de administraţie. Pentru moment nu s-au anunţat schimbări la nivel de manageriat, aşa că cel mai probabil actualii manageri vor rămâne în funcţie până la organizarea concursurilor de proiecte manageriale care i-ar putea reconfirma sau nu.

Consiliul de administraţie al Spitalului Clinic de Urgenţă va fi format din doi reprezentanţi ai CJ, un reprezentant direct al preşedintelui CJ, un reprezentant al DJSP, unul al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi doi membri invitaţi – unul din partea Colegiului Medicilor şi un altul din partea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor.

În cazul celorlalte spitale, consiliul de administraţie va fi format din doi reprezentanţi ai CJ, un reprezentant direct al preşedintelui CJ, doi reprezentanţi ai DJSP şi reprezentanţii invitaţi ai Colegiului Medicilor şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali.

Cine şi din ce CA face parte?

La Spitalul Clinic de Urgenţă, reprezentanţii titulari din partea CJ vor fi Sorin Ungurianu şi Viorica Sandu, iar cei supleanţi Maria Deju şi Carmen Gasparoti. Lucean Mihalcea va fi reprezentantul preşedintelui CJ, iar Jana State supleant. Ceilalţi membri sunt: din partea DJSP, Valentin Boldea (Angelica Pintilie supleant), de la Colegiul Medicilor, Dumitru Cristea (Mihaela Lefter supleant), din partea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaştelor Daniela Artimof (supleant Constanţa Bujoreanu), de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Aurel Nechita (supleant Dana Tutunaru).

La Spitalul de Boli Infecţioase, membrii titulari din partea CJ sunt Jenica Pavel şi Vasile Neagu, iar supleanţi Alexandru Cornel Marinescu şi Viorica Sandu. Lucean Mihalcea este reprezentantul preşedintelui CJ, iar Jana State este supleant. Ceilalţi membri: de la DJSP, Valentin Boldea şi Angelica Pintilie (Liliana Moise şi Gina Racovanu supleanţi), de la Colegiul Medicilor Baciu Ginel (Ciprian Lovin supleant), de la Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Paraschiv Sălăvăstru (Cornelia Felea supleant.)

La Spitalul de Pneumoftiziologie, reprezentanţi ai CJ sunt Ciprian Groza şi Mihai Mândru, cu Gheorghe Bugeac şi Elena Maria Oprea ca supleanţi. Reprezentantul preşedintelui CJ este Lucean Mihalcea, iar supleant Jana State. Din partea DJSP reprezentanţi sunt Valentin Boldea şi Angelica Pintilie (Liliana Moise şi Gina Racovanu supleanţi), de la Colegiul Medicilor Alexandru Iurea (Mihaela Debita supleant), iar din partea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Mirela Stănescu (Cornelia Toma supleant).

La Spitalul de Boli Cronice din Iveşti, reprezentanţi titulari ai CJ sunt Ciprian Groza şi Vasile Neagu, iar supleanţi Jenica Pavel şi George Scarlat. Reprezentatul preşedintelui CJ este Lucean Mihalcea, iar supleant al acestuia din urmă, Jana State. Reprezentanţii DJSP sunt Valentin Boldea şi Angelica Pintilie (supleanţi Liliana Moise şi Gina Racovanu). Din partea Colegiului Medicilor a fost ales Marcel Enache (Negoiţă Caraiman supleant), iar din partea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali va face parte din consiliu Florentina Tincuţa Cara (supleant Marinela Sârbu)

http://www.viata-libera.ro/articol-Consiliul_Judetului_si-a_luat_spitalele_2.html

  • 2 weeks later...
Posted

Astăzi, Consiliul Judeţului Galaţi preia în administrare directă patru spitale

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac şi ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, vor semna astăzi, 13 iulie, la ora 12.00, protocoalele de predare-preluare a unităţilor sanitare care vor fi administrate de CJ Galaţi. Evenimentul are loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţului Galaţi din strada Eroilor nr. 7. Spitalele transferate către Consiliul Judeţului Galaţi sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva" şi Spitalul de Boli Cronice Iveşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Astazi-ora_13-00-_Consiliul_Judetului_Galati_preia_in_administrare_directa_patru_spitale_0_297570367.html

Posted

Cseke Attila: Ministerul va achita datoriile spitalelor descentralizate

Datoriile spitalelor din România, acumulate din 2005 şi până la 31 martie anul acesta, sunt de 170 de milioane euro şi toate vor fi achitate de Ministerul Sănătăţii, în urma unei rectificări bugetare care va avea loc, probabil, în luna august, a declarat, marţi, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat de Agerpres. El s-a aflat la Galaţi pentru a semna protocoalele de predare - primire a unităţilor sanitare care au intrat în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi. În acest context, ministrul Sănătăţii a afirmat că judeţul Galaţi este al 20-lea în care a avut loc descentralizarea spitalelor şi că, până luni (12 iulie - n.r.), la nivel naţional, au fost descentralizate 284 de spitale, fiind vorba despre un procent de 76% dintre spitalele propuse spre transfer. Totodată, ministrul a precizat că, în cazul în care se va descoperi că anumite administraţii locale nu sunt interesate să preia spitalele, se poate decide desfiinţarea acelor unităţi sanitare.

Cele patru unităţi sanitare care au intrat în administrarea CJ Galaţi sunt Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Cuvioasa Paraschieva" şi Spitalul de Boli Cronice Iveşti. Semnarea protocolului a a avut loc marţi, în cadru festiv, deşi decizia de preluare a fost luată încă de săptămâna trecută, în cadrul şedinţei CJ Galaţi, aşa cum s-a procedat şi în cazul primăriei municipiului Galaţi care tot săptămâna trecută a preluat în administrare alte trei spitale (Spitalul de Psihiatrie "Elena Doamna", Spitalul de Copii "Sf. Ioan" şi Maternitatea "Buna Vestire"). Ambele protocoale prevăd ca Ministerul Sănătăţii să achite datoriile acumulate de spitale până la 30 iunie.

Cele patru spitale preluate de CJ Galaţi au o datorie totală de 4 milioane de euro, în timp ce restul celor trei spitale, preluate de Primăria Galaţi, au o datorie totală de 3,53 milioane lei.

http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/cseke-attila-ministerul-va-achita-datoriile-spitalelor-descentralizate-193568.html

Posted

Spitalele gălăţene, sub spectrul falimentului

24.106.230 lei. Este datoria ieşită din termenul de plată, cu care au fost preluate de autorităţile locale spitalele gălăţene. Din această sumă peste 19.000.000 lei are de plătit numai Spitalul de Urgenţă, suma reprezentând strict datoria ieşită din termenul de plată, deoarece spitalul are o datorie totală de 220 de milioane. Cum bani mai mulţi nu vin, iar plata datoriilor de către Ministerul Sănătăţii e încă doar promisiune, situaţia a ajuns aproape de limită. „Este extrem de complicat acum totul. Am reuşit ca deocamdată să asigurăm cele necesare blocului operator, secţiei Reanimare şi Neonatologie. În rest, în mare măsură pacientul trebuie să cumpere medicamentele sau materialele sanitare necesare. Când nici acesta nu are, au fost situaţii de solidarizare umană a cadrelor medicale, mai dese decât se poate crede. Nu e normal să se întâmple aşa ceva dar este din ce în ce mai greu să discuţi şi cu furnizorii. Zilnic vin măcar 3-4 şi ne spun că vor banii, că au câştigat noi contracte, dar nu ne vor livra nimic până nu le plătim pe cele vechi. Refuzuri de plată, refuzuri ale solicitărilor de amânare a plăţii sau reeşalonările sunt, la fel, zilnice. Sperăm să rezistăm cât mai mult aşa până ce vom ieşi din această criză”, a precizat managerul unităţii, Marin Crăciun. O parte a problemei vine şi de la mărimea spitalului. Iniţial Judeţeanul era un spital de 700-800 de paturi, dar prin transferuri de secţii sau chiar aproape ale unui spital întreg s-a ajuns ca acum Judeţeanul să aibă două spitale şi trei policlinici şi 1222 de paturi.

La celălalt spital de urgenţă, cel pentru copii, lucrurile stau mai bine, asta poate şi deoarece spitalul are o structură mai simplă şi cheltuieli mai mici. „Încă mai ţinem situţia sub control şi nu trebuie să ne trimitem frecvent pacienţii să cumpere din afara spitalului cele necesare internării. Încă mai primim de la furnizori medicamente şi materiale sanitare, dar nu ştiu cât, în actualele condiţii, va mai merge aşa”, a precizat Victoriţa Ştefănescu, manager al Spitalului de Copii.

De la 31 martie şi până la 30 iunie 2010, data predării către Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul Local, datoriile ieşite din plată ale celor două spitale au tot crescut. „Spitalul de Urgenţă avea în martie o datorie ieşită din plată de peste 16 milioane lei, iar în iunie ajunsese la peste 19 milioane lei. Şi la Spitalul de Copii au crescut datoriile, de la peste 800.000 lei în martie la peste 1 milion în iunie, la momentul predării”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/sub-spectrul-falimentului-aprovizionare-cu-sacosa-amenintari-si-executari-silite.html

  • 2 weeks later...
Posted

Aleşi locali în CA-urile spitalelor

Consiliul Local şi-a desemnat, prin vot secret, reprezentanţii în Consiliile de Administraţie ale spitalelor trecute în ograda Primăriei.

La Maternitatea „Buna Vestire”, membri titulari în CA sunt medicul liberal Mihail Bucatanshi şi democrat-liberalul Mihai Alin, supleanţi fiind social-democratul Constantin Aurelian şi liberalul Maricel Oancea.

Din CA al Spitalului de Copii fac parte ca membri titulari social-democraţii Constantin Aurelian şi Daniela Artimof, supleanţi fiind conservatorul Răzvan Avram şi Mihai Alin.

Reprezentanţii în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” sunt Tincuţa Tercu (PC) şi Constantin Olaru (PC), supleanţi fiind desemnaţi Francisc Bărbuţ şi Constantin Aurelian.

http://www.viata-libera.ro/articol-Alesii_locali_si_spitalele_2.html

Posted

Ministerul Sănătăţii plăteşte doar datoriile făcute până la 31 martie

Peste 24 de milioane de lei datorau cele nouă spitale gălăţene către furnizori, iar cum după 1 iulie aceste unităţi au trecut la autorităţile locale, se părea că Ministerul Sănătăţii să plătească toată datoria şi nu cele făcute până în martie cum se stabilise iniţial. Cel puţin aşa a lăsat, la Galaţi, să se înţeleagă Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii.

La sfârşitul acestei săptămâni Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică au validat sumele care vor fi plătite de către Ministerul Sănătăţii spitalelor aflate acum în grija autorităţilor locale. Nu s-au validat decât datoriile făcute până pe 31 martie 2010, adică circa 19 milioane de lei. Restul, datoriile făcute între 31 martie şi 1 iulie - data preluarii spitalelor de către autorităţile locale -, nu se ştie cine şi cum le va plăti. „19.629.064 de lei reprezintă datoria trecută de termenul de plată pe care o au spitalele gălăţene către furnizori. Din această suma s-au plătit aproape 2 milioane de lei, astfel încât Ministerul Sănătăţii mai are de achitat 17.974.000 lei. Această sumă va fi plătită eşalonat, în funcţie de felul în care Ministerul Sănătăţii va aloca aceşti bani. Este vorba de datorii făcute până pe 31 martie 2010, aşa cum s-a precizat iniţial în ordonanţa care reglementa această plată”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/doar-19-milioane-de-lei-are-de-dat-ministerul-sanatatii-autoritatilor-locale-galatene.html

  • 10 months later...
Posted

CJ a scăpat spitalele de datoriile istorice. Facturile neachitate erau de peste 5 milioane de euro

Aflate în pragul închiderii, în urmă cu un an, cele mai importante unităţi medicale nu mai au facturi neachitate. Consiliul Judeţean a anunţat că Ambulatorul de specialitate al Spitalului Judeţean va fi redat în folosinţă în octombrie.

Spitalul de Urgenţă, Spitalul TBC şi cel de Boli Infecţioase, care laolaltă totalizau datorii de 23 de milioane de lei, în urmă cu un an de zile, fiind la un pas de a nu mai putea fucţiona, au fost salvate. La ora actuală, niciuna dintre cele trei unităţi medicale nu mai are datorii. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, care a declarat că, timp de mai multe zile, instituţia pe care o conduce a negociat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) viitoarele contracte de prestări de servicii medicale. "Am negociat cu CJAS viitoarele contracte pentru cele trei spitale şi am ajuns la o înţelegere fundamentată pe o analiză laborioasă pentru a asigura cheltuielile de funcţionare şi de acordare a actului medical de bună calitate pentru toţi pacienţii din cele trei spitale. Urmează ca în cel mai scurt termen să semnăm şi contractele de prestări servicii cu CJAS", a declarat Eugen Chebac.

adevarul.ro

Posted

Iata solutia, dupa mintea lu` domnu Chebac: platim din buzunarele prostilor jocul de-a economia de piata! Directorii de spitale fura de rup la fiecare caramida adusa in spital, iar prostii mor cu zile, cate 2 in pat.

Posted

Iata solutia, dupa mintea lu` domnu Chebac: platim din buzunarele prostilor jocul de-a economia de piata! Directorii de spitale fura de rup la fiecare caramida adusa in spital, iar prostii mor cu zile, cate 2 in pat.

se fura usor, pentru ca era de la minister (altfel se vede banul bururestiului)

sa vedem daca banul judetean se pierde la fel de usor.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.