Jump to content

Judeţul Galaţi a rămas fără vaccinuri pentru nou-născuţi


Recommended Posts

Posted

Judeţul Galaţi a rămas fără vaccinuri pentru nou-născuţi

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Galaţi nu mai are pe stoc niciun vaccin pentru nou-născuţi, împotriva hepatitei, poliomielitei, rujeolei şi tuberculozei, şi aşteaptă circa 2.000 de doze din alte judeţe, însă acest lot ar rezolva criza vaccinurilor doar pentru două luni. "Lipsesc anumite vaccinuri specifice copiilor mici, vaccinuri obligatorii, conform programului naţional de vaccinare. În primul rând, lipseşte vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care nu se mai produce din luna ianuarie decât de Institutul Cantacuzino. În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, nu avem nici Priorix - vaccinul împotriva rujeolei, antihepatiticul, DTP - vaccinul împotriva difteriei şi antipolio", a declarat, luni, directorul Direcţiei de Sănătate Publică de la Galaţi, dr. Valentin Boldea. În judeţul Galaţi sunt vaccinaţi între 500 şi 600 de nou-născuţi în fiecare lună. Stocurile de vaccin împotriva tuberculozei s-au epuizat în urmă cu aproximativ trei luni, astfel că în momentul de faţă sunt 1.500 de bebeluşi nevaccinaţi cu BCG. Dozele de vaccin DTP şi antipolio s-au terminat luna aceasta şi sunt 550 de nou-născuţi nevaccinaţi. Pentru Priorix şi antihepatitic, Direcţia de Sănătate Publică a găsit o soluţie pentru a-şi completa stocurile, chiar dacă numai pentru o perioadă limitată. "În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, vom primi în perioada următoare Priorix - vaccinul împotriva rujeolei, aproximativ 750 de doze care ne ajung o lună şi jumătate, şi antihepatitic - 1.300 de doze care ne sunt suficiente pentru aproximativ două luni de zile", a afirmat dr. Valentin Boldea.

http://www.amosnews.ro/_Judetul_Galati_fara_vaccinuri_pentru_nou_nascuti-29-39668

  • 1 month later...
Posted

Vaccinuri importate de părinţi, cu sacoşa, din Ungaria şi Austria

Peste 1.500 de nou-născuţi din Galaţi aşteaptă să fie imunizaţi împotriva tuberculozei, dar şi a altor boli infecţioase grave. Deoarece sunt speriaţi că nu le-au fost vaccinaţi copiii, unii părinţii sunt dispuşi să străbată mii de kilometri pentru a procura necesarele fiolele din străinătate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi nu mai are pe stoc niciun vaccin pentru nou-născuţi. Aceştia nu mai pot fi protejaţi împotriva unor boli infecţioase grave precum hepatita, poliomielita, rujeola şi tuberculoza. Imunizarea împotriva acestora trebuie făcută în răstimpul a maximum zece luni după naştere. „Acest vaccin (n.r. BCG) nu mai există din luna ianuarie, de când Instititul Cantacuzino nu mai are dreptul să-l producă. În acest moment, peste 1500 de sugari nu sunt imunizaţi împotriva tuberculozei", ne-a declarat directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Din cauza faptului că în spital a fost epuizat stocul de vaccin împotriva tuberculozei, bebeluşii au fost externaţi fără să li se administreze serul: „Sunt foarte îngrijorată. Medicul de familie mi-a spus că nu există niciun vaccin în tot judeţul şi că trebuie să mai aştept câteva luni. Mi-e frică să-l scot la plimbare, pentru că este sensibil şi poate lua virusul foarte uşor. Este un dezastru ce se întâmplă în spitalele din România. Viaţa copiilor noştri este pusă în primejdie în orice moment. Aş fi dispusă să dau bani, să iau un vaccin unguresc, numai să-l văd sănătos", ne-a spus Tina Bulişteanu, mămica unui copil de trei luni. „M-am interesat în Austria, ca să fac rost printr-o cunoştinţă, de vaccin BCG, dar medicul de familie mi-a spus că nu am voie sa-l administrez. Am auzit la ştiri că Ministerul Sănătăţii intenţionează să cumpere câteva mii de doze. Oricum, noi mai avem de aşteptat, deoarece vor fi imunizaţi mai întâi bebeluşii născuţi în decembrie şi ianuarie", ne-a spus Toderiţa Forţu, 31 de ani.

Lipsa vaccinării poate avea consecinţe deosebit de grave asupra sănătăţii celor mici. Iulia Negrea, medic neonatolog la Spitalului Judeţean de Urgenţă, spune că, în cazuri extreme se poate ajunge până la deces. „Tuberculoza are o incidenţă foarte mare în ţara noastră, iar la vârsta sugarilor avem o mortalitate ridicată din cauza complicaţiei, care poartă numele de meningită tuberculoasă. Doar vaccinurile asigură protecţia ale celor mici", a spus aceasta.

Pentru a nu pune în pericol sănătatea micuţilor, mai mulţi părinţi din Galaţi au început să se orienteze către alte ţări, pentru a a achiziţiona vaccinul. Lucru confirmat, dealtfel, şi de dr. Ginel Baciu, medic pediatru la Spitalul „Sfântul Ioan". „Ştiu că părinţii au început să se orienteze şi spre alte ţări pentru a cumpăra vacinul. Nu mi se pare normal, deoarece acestea ar trebui cumpărate de către stat. În plus, intervine o altă problemă legată de vaccinurile cumpărate din Ungaria sau Bulgaria. Nu este aceiaşi tulpină utilizată de Cantacuzino şi nu se poate spune cu exactitate dacă vacinurile cumpărate din altă ţară sunt eficiente şi în România", spune dr. Baciu. În acest moment, există informaţii că inclusiv Ministerul Sănătăţii este dispus să apeleze la varianta importului. „Am înţeles că, în acest moment, ministerul are intenţia de a achiziţiona din străinătate 6.000 de doze de vaccin BCG", a mai adăugat dr. Baciu.

Directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, este conştient de riscurile la care sunt expuşi micuţii dacă nu sunt vaccinaţi într-un timp optim, şi nu doar împotriva tuberculozei, dar speră că situaţia se va îndrepta în curând. "Sperăm ca în scurt timp să fie distribuite medicilor de familie".

La aproape patru luni de la sistarea vaccinării antituberculoase a nou-născuţilor, Guvernul a decis să importe, prin UNICEF, un milion de doze de vaccin BCG pentru bebeluşi. Astfel, medicii de familie vor începe vaccinarea BCG cel mai devreme la începutul lunii iulie. Conform calendarului naţional de imunizări, în primele 24 de ore de la naştere, copii ar trebui să primească prima doză de vaccin împotriva hepatitei B, apoi în primele 4-7 de la naştere, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care au fost epuizat încă din luna februarie. Atunci a fost oprită imunizarea în toată ţara după ce Institutul Cantacuzino a prelungit valabilitatea dozelor de vaccin expirate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Imunitate-Ungaria-Austria-bebelusii-romani_0_267573334.html

Posted (edited)

m-am gândit și eu să fac rost de așa ceva de peste hotare... da' ce garanție am că iau ceea ce trebuie?

Peste hotare nu s-a auzit de TBC...e eradicata de mult timp...de aia se uita crucis la tine cand ii intrebi. Nici al meu nu l-a facut. Ghinion - s-a nascut in Februarie :d . Dar, ne ferim cat de cat :d Ulei de peste cat cuprinde. Sa vezi ce imunitate are :)) Unde mai pui ca Baciu habar n-are de ce scrie pe prospectul medicamentelor pe care le arunca din varful pixului pe reteta. Unde mai pui ca nu se gasesc decat la "farmacia aceasta, de langa Ancora". Buey, ai contract cu producatorii de medicamente si cu farmacia de la colt? Sau imi tratezi copilul? O fi el bun, dar, nu pentru toti. Crede ca toti copiii sunt identici, trasi la indigo, le da tuturor aceleasi medicamente indiferent de ce au. Astept sa vad cand vom fi programati pentru vaccin...oricand o fi, e tarziu...

P.S. Nu suntem la Baciu :)) A fost prea "destept" pentru fi-miu...

Edited by AdiTZA
Posted

Peste hotare nu s-a auzit de TBC...e eradicata de mult timp...de aia se uita crucis la tine cand ii intrebi. Nici al meu nu l-a facut.

Nu e chiar asa, Aditza. Ai fi surprins sa afli despre astfel de exemple, in orase mari ca New York-ul.

Posted

in orase mari ca New York-ul.

Imi cer scuze, ma refeream la o parte din Europa (aia buna, nu Balcanii), nush ce se intampla in State...Am zis ca baiatului meu, ii dau numai ulei de peste (asta se da in Norvegia, aia nu au auzit de medicamente), datorita tratamentelor idioate primite de la doctorii din Romania. Adica el are probleme digestive, si el ii da nus' ce sirop, de la nus' ce firma (probabil sponsori) care mai rau face. Oare doctorii astia, nu citesc prospectele? Dau medicamente de-a valma, asaaa, sa fie, la 100 de retete au o excursie in Grecia? Oare aia din alte tari sunt idioti? Oare bunicile noastre sau mamele noastre sunt proaste? Alta varianta nu e? Iar despre Cantacuzino...sa fim seriosi, la cum au rezolvat problema asta cu vaccinul expirat...sa fim seriosi. Adica nenorocitul ala de vaccin expira, tu ii prelungesti termenul de garantie, dar nu garantezi ca va avea efect (si o mai si declara prin presa)...E ca si cum ai cumpara carne din BILLA (asta e alta poveste).

  • 1 month later...
Posted

2.000 de bebeluşi gălăţeni trebuie vaccinaţi împotriva TBC

Ministerul Sănătăţii a anunţat că de pe data de 5 iulie va începe campania de vaccinare împotriva TBC cu vaccin BCG, vaccin care nu s-a mai fabricart de anul trecut. La nivelul judeţului Galaţi sunt deocamdată 2.000 de nou-născuţi nevaccinaţi cu BCG. Pentru imunizarea acestora se vor face centre de vaccinare în Galaţi, Tecuci şi o parte a comunelor judeţului.

Un milion de doze de vaccin anti-tuberculoză, BCG, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul UNICEF, au ajuns în ţară şi sunt în curs de distribuire în teritoriu. Este vorba de recuperarea la vaccinare a nou-născuţilor care nu au mai fost imunizaţi la naştere împotriva TBC începând din februarie 2010, deoarece Institutul Cantacuzino nu a mai putut produce vaccinul. „La nivelul judeţului Galaţi, în urma catagrafierii pe care am făcut-o, a reieşit că avem din perioada februarie-iunie 2010 de recuperat vaccinarea pentru 2.000 de nou-născuţi. Anual, la nivelul judeţului se înregistrează în medie 5.000 de naşteri. Vaccinarea nou-născuţilor rămaşi neimunizaţi din perioada februarie-iunie 2010 se va face în centre de vaccinare în dispensarele unde sunt mai mulţi medici de familie, deci nu direct la medicul de familie unde este copilul înscris. Vor fi patru centre în Galaţi, două în Tecuci, câte unul în Bereşti, Tg.Bujor, Cudalbi, Corod, Pechea şi vom mai vedea dacă mai este necesară înfiinţarea şi a altor centre de vaccinare. Nu putem da un flacon ce are 10 doze de vaccin într-un loc unde avem doar trei nou-născuţi de imunizat, mai ales că odată deschis, flaconul trebuie folosit tot în interval de câteva ore”, a precizat directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Locaţia şi numărul centrelor de vaccinare BCG va fi disponibilă pe site-ul dsp-galati.ro. Medicul care va face imunizările va da părinţilor copilului imunizat o adeverinţă care atesta vaccinarea, adeverinţă pe care părintele urmează să o predea medicului de familie unde este înscris copilul. Există posibilitatea ca în această campanie să fie solicitată şi colaborarea cu personalul din dispensarele TBC din reţeaua de pneumoftiziologie.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/2.000-de-bebelusi-trebuie-vaccinati-impotriva-tbc.html

Posted

A venit vaccinul antituberculoză

După aproape jumătate de an de aşteptare, părinţii gălăţeni îşi vor putea imuniza nou-născuţii împotriva tuberculozei. Trebuie spus că vaccinul BCG se administrează de regulă în primele 48 de ore de viaţă ale celui mic, înainte ca acesta să părăsească maternitatea, în braţele părinţilor. Cu ajutorul UNICEF, Ministerul Sănătăţii a adus în ţară vaccinuri BCG pentru a-i imuniza pe cei circa 60.000 de nou-născuţi care nu beneficiaseră de acest drept.

„În cursul zilei de astăzi, maşina DJSP Galaţi este la Bucureşti, de unde se va întoarce cu dozele de vaccin BCG necesare imunizării. Din datele noastre, la nivel de judeţ trebuie să realizăm, printr-o campanie de vaccinare, imunizarea a circa 2.000 de copii”, a precizat directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea. „Sistemul va funcţiona în felul următor: medicii de familie îşi vor îndruma pacienţii către centrele de vaccinare pe care DJSP le va amenaja în oraş şi judeţ. La nivel de oraş, vor fi 6 sau 7 centre”, a mai spus dr. Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-A_venit_vaccinul_anti-tuberculoza_2.html

  • 2 weeks later...
Posted

Au fost imunizaţi 301 bebeluşi restanţieri la vaccinarea cu BCG

Peste 300 de copii născuţi în perioada februarie-iunie 2010, perioadă în care nu a fost disponibil vaccin BCG, au fost imunizaţi în judeţul Galaţ de la reluarea campaniei. ”De săptămăna trecută, de la reluarea campaniei de imunizare, şi până miercuri dimineaţa s-au imunizat 301 copii care trebuia să fie vaccinaţi împotriva tuberculozei cu BCG. Centre de vaccinare s-au constituit în mai toate dispensarele comasate ce au în structură cabinete medicale ale medicilor de familie. Este vorba de dispensare din Ţiglina 1, Ţiglina 3, Micro 40 sau de dispensarul pe str. Ionel Fernic. Vaccinarea se poate face însă şi la unii dintre medicii de familie ai copiilor care nu au fost imunizaţi la timp. Cel mai bine este ca părintele să întrebe medicul de familie la care are înscris copilul unde îl poate imuniza”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătatea Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. Pentru Tecuci centrul de imunizare pentru copii ce nu au fost vaccinati la timp cu BCG se află în cabinetele medicilor de familie din ambulatoriul Spitalul Anton Cincu.

La nivelul întregii ţări până acum au fost imunizaţi cu BCG 11.000 de nou născuţi după ce Ministerul Sănătăţii a reluat procesul de imunizare împotriva tuberculozei. Ministerul realizează acum recuperarea la vaccinare a aproximativ 60.000 de copii născuţi în perioada februarie – iunie 2010 şi asigură vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului naţional de imunizare. Din cei 60.000 de restanţiei la imunizarea cu BCG, peste 2.000 sunt în judeţul Galaţi, care a primit, însă, 20.000 de doze de vaccin BCG.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/301-bebelusi-restantieri-la-vaccinarea-cu-bcg-imunizati.html

  • 4 years later...
Posted

Criza de vaccin antiTBC şi antihepatitic pune în pericol 300 de bebeluşi

De peste o lună de zile, nou născuţii din maternităţile gălăţene, ca şi cei din restul ţării, nu au mai putut fi imunizaţi împotriva tuberculozei şi a hepatitei B. Asta deoarece Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu mai poate livra vaccinul din cauza faptului că producătorul nu a reuşit să onoreze comenzile. Este vorba de vaccinul BCG, antituberculoză, care se face în cea de-a 5-a zi de la naştere şi vaccinul antihepatitic, care se face în primele 24 de ore de viaţă.

Dacă vaccinul antituberculoză, sau BCG, nu se poate găsi decât în reţeaua de stat, fiind livrat direct de către Ministerul Sănătăţii maternităţilor, vaccinul antihepatită B pentru nou născuţi putea fi cumpărat din farmacii. Din păcate, în acest moment, în niciuna dintre farmaciile gălăţene nu mai există nici măcar acest vaccin care scutea bebeluşii de o îmbolnăvire cu hepatita B.

„Nu mai avem nici noi în farmacii vaccine antihepatită B pentru nou născuţi, deoarece producătorul nu a mai onorat comenzile. Nu recomandăm folosirea în schimb a vaccinului similar pentru adulţi, în altă concentraţie, decât în situaţiile dificile în care părinţii sunt bolnavi de hepatită, în rest nu. Cât despre vaccinul BCG, cel antituberculoză, acesta nu se poate achiziţiona prin reţeaua farmaciilor deschise”, a declarat farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să reuşească să rezolve situaţia. Numai la nivelul maternităţilor judeţului, în această perioadă de criză, s-au născut 300 de copii. „Aceşti nou născuţi pot fi în pericol mai ales să contacteze tuberculoză. Neimunizarea cu vaccin antituberculoză expune nou născuţii riscului de a contacta boala mai ales dacă provin din familii unde există cineva bolnav sau din medii unde există risc mai mare de contaminare. În aceste situaţii, nou născuţii neimunizaţi pot dezvolta o formă de tuberculoză primară. Riscul este cu atât mai mare cu cât Galaţiul ocupă o poziţie fruntaşă în topul judeţelor ţării unde există multe cazuri de tuberculoză.

Riscul de a contacta hepatită B este considerabil mai mic. De fapt, dacă această criză va dura până în două luni, sperăm să nu existe nicio îmbolnăvire din cauza lipsei vaccinului. Aşa s-a întâmplat şi în 2012 şi nu au apărut îmbolnăviri care puteau fi legate de lipsa vaccinului. Îngrijorător mi se pare din nou faptul că procentul părinţilor care nici nu vor să ia în calcul vaccinarea nou-născuţilor este mare. Vorbim de 5-10% din nou născuţi din total care rămân neimunizaţi, deoarece părinţii lor refuză. Şi mai îngrijorător este faptul că aceşto părinţi sunt persoane educate, ce au în majoritate studii superioare, dar care preferă să creadă informaţiile din mediul virtual decât sfatul specialistului”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Maternitatea Spitalului de Urgenţă a fost printre ultimele care a intrat în criză. Iniţial s-a terminat vaccinul antituberculoză şi apoi cel antihepatitic B. „Nici Maternitatea Spitalului de Urgenţă nu mai are vaccin antituberculoză şi antihepatitic pentru nou născuţi. Din această cauză, în luna iunie au rămas nevaccinaţi cu BCG, vaccinul antituberculoză, 53 de nou născuţi, iar în luna iulie 142 de nou-născuţi au rămas nevaccinaţi cu BCG. În ceea ce priveşte imunizarea cu vaccinul antihepatitic B, au rămas nevaccinaţi în tot intervalul 68 de copii”, a declarat dr. Mihaela Debita, director Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Nici la Direcţia de Sănătate Publică şi nici în maternităţi nu au fost primite reclamaţii de la părinţii copiilor nevaccinaţi. Aceştia şi-au lăsat datele de contact în maternităţi, urmând a fi chemaţi când criza se va încheia.

presagalatibraila.com

  • 2 weeks later...
Posted

Criza de vaccin antituberculoză pentru nou-născuţi s-a încheiat

Veste bună pentru părinţii nou-născuţilor din ultimele două luni. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit de la Ministerul Sănătăţii dozele de vaccin antituberculoză, sau BCG, care lipsea din maternităţi încă din luna iunie.

Din păcate nu se ştie nimic despre data la care va fi livrat, tot pentru nou-născuţi, vaccinul antihepatitic B, care, de asemenea, lipseşte din maternităţi tot din aceeaşi perioadă.

„Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi i s-au alocat 12.800 de doze de vaccine BCG. Acesta a fost distribuit maternităţilor şi medicilor de familie, urmând a se începe recuperarea la imunizare a nou-născuţilor din perioada în care nu a mai existat vaccinul”, a declarat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

presagalatibraila.com
 

  • 3 weeks later...
Posted

1.100 doze de vaccin antihepatitic pentru copii, repartizate Galaţiului

S-a încheiat criza de vaccin antihepatitic B pentru copii, criză care începuse în luna iunie. Ministerul Sănătăţii a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Galaţi că s-au repartizat dozele de vaccin antihepatitic B pentru nou-născuţi. „În cursul acestei săptămâni, vom trimite maşină pentru a lua cele 1.100 doze de vaccin antihepatitic B, pentru nou-născuţi, repartizate judeţului Galaţi. Cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare dozele vor ajunge în Galaţi şi vor fi repartizate medicilor de familie şi maternităţilor pentru recuperarea la imunizare a nou-născuţilor veniţi pe lume în perioada în care acest vaccin nu s-a găsit”, a precizat Liliana Iodăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. La nivelul judeţului Galaţi există 600 de nou-născuţi care nu au fost imunizaţi antihepatitic.

presagalatibraila.com

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.