Jump to content

Au fost prinşi 11 hoţi de aluminiu din Combinat


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Au fost prinşi 11 hoţi de aluminiu din Combinat

Poliţiştii au urmărit activitatea infracţională a reţelei timp de şapte luni, iar după o serie de descinderi simultane la locuinţele celor 11 membri, aceştia au fost ridicaţi, iar patru dintre ei au primit mandate de arestare preventivă. Timp de şapte luni de zile, cei 11 membri ai reţelei, din Galaţi şi Slatina, au reuşit să obţină un profit de 2,5 miliarde lei vechi din contrabanda cu lingouri de aluminiu. Leonida-Cornel C., de 57 ani, Ovidiu C., de 26 ani, ambii administratori la o societate comercială de transport din Slatina, Iulian F., de 34 ani, delegat la aceiaşi societate, Marian G., de 53 ani, administrator la o altă societate comercială din Slatina, Marius L., de 38 ani, conducator auto al societăţii, Daniel-Cristian B., de 34 ani, delegat al celei de-a doua societăţi, toţi din Slatina, si Constantin-Iulian G., de 39 ani, gestionar, Cătălin S., gestionar şef, Victoria C., de 43 ani, gestionar cantaragiu, Filip-Cristian M., de 39 ani, gestionar, Marian V., de 31 ani, inginer pe platforma siderurgică, au făcut trafic cu lingouri de aluminiu, folosite în procesul de producţie pe platforma siderurgică, folosind avize false de însoţire şi de câtărire a mărfii.

„În cadrul activităţilor desfăşurate pentru destrămarea grupărilor infracţionale, după o activitate de monitorizare şi cercetare a grupului care a durat şapte luni, în ziua de 19.04.2010, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a IPJ Galaţi sprijiniţi de către luptătorii Serviciului pentru Intervenţii Rapide şi Jandarmeria Slatina, au descins la locuinţele a 11 persoane cu domiciliile în Galaţi şi Slatina”, a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Cele 11 persoane au fost reţinute şi prezentate Judecatoriei Galaţi, care a emis pe numele a patru dintre ei, Constantin Iulian G., Cătălin S., Filip-Cristian M., şi Marian V., mandate de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, pentru Victoria C., judecătorul a dispus interdicţia de a părăsi localitatea, iar pentru ceilalţi traficanţi din Slatina a fost dispusă măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/O_grupare_care_prejudiciat_statul_cu_2-5_miliarde_lei_a_fost_anihilata_de_politisti_0_247175543.html

Link to comment
Share on other sites

Un consilier local din Slatina este cercetat în anchetă

Poliţiştii au ridicat aseară 11 membri ai unei presupuse reţele de la locuinţele lor din Galaţi şi Slatina. Printre aceştia s-a aflat şi consilierul local Marin Gubandru. Marin Gubandru, care deţine o topitorie de aluminiu în Slatina, este acuzat că a făcut trafic cu lingouri de aluminiu folosite în procesul de producţie de pe platforma siderugică din Galaţi şi a emis avize false de însoţire şi cântărire a mărfii. Gubandru a fost ridicat aseară de la locuinţa sa din Slatina şi după o noapte de interogatorii, a fost eliberat, dar a primit interdicţie de a părăsi ţara pe perioada anchetei. Avocatul omului de afaceri a cerut o nouă expertiză contabilă pentru a dovedi nevinovăţia clientului său. “Vom solicita o nouă expertiză contabilă pentru că ei au ca dovezi nişte facturi din octombrie 2009 pentru care s-au făcut plăţi care au fost înregistrate. Clientul meu nu mai lucrează cu Arcelor Mittal Galaţi încă de anul trecut pentru că nu a mai câştigat licitaţia”, a explicat avocatul Dorin Pană. Doi angajaţi ai lui Gubandru au fost arestaţi alături de alţi doi ai unui alt om de afaceri care are o topitorie de aluminiu, Vali Cazan. Acesta este în străinătate, iar anchetatorii îl aşteaptă la audieri.

http://www.adevarul.ro/locale/slatina/SLATINA-_Consilierul_local_Marin_Gubandru_este_cercetat_de_DNA_pentru_contrabanda_cu_aluminiu_0_247175663.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Şapte traficanţi vor fi judecaţi în libertate

Doar patru dintre cei 11 membri ai reţelei infracţionale descoperite la Galaţi au fost trimişi în arest. Ceilalţi nu pot părăsi ţara. Tribunalul Galaţi a luat decizia de a nu emite mandate de arestare preventivă decât pentru patru dintre cele 11 persoane cercetate în cazul traficului cu lingouri de aluminiu de la ArcelorMittal.

După gratii au ajuns doar Cătălin Solomon, Constantin Gheorghiu, Marian Vlad şi Mihai Filip Cristian.

„Am cerut arestarea în cazul a alţi patru dintre făptuitori, dar instanţa ne-a respins solicitarea", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda. Cei patru vizaţi - Daniel Bărbuia, Marius Lăchescu, Leonida Călin şi Iulian Feraru - vor fi astfel judecaţi în libertate.

Prejudiciul cauzat combinatului de la Galaţi este estimat (deocamdată) la 250.000 de lei, dar poliţiştii nu au aflat nici până acum unde au ajuns banii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Traficantii_de_lingouri_de_aluminiu_din_combinatul_siderurgic_vor_fi_judecati_in_libertate_0_253774654.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Arestaţii din dosarul "Aluminiul", puşi în libertate!

Dosarul "Aluminiul" a fost mediatizat luna trecută, în special pentru reţinerea unui consilier local din Slatina, Marin Gubandru. Dacă atunci au fost arestaţi preventiv patru gălăţeni care au particpat la înşelăciunea cu aluminiu alături de ceilalţi şapte din Galaţi şi Slatina, joi au fost eliberaţi şi cei care au stat după gratii aproape o lună de zile. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă, ne-a făcut cunoscut faptul că s-a declarat recurs împotriva deciziei de punere a lor în libertate, mai ales că nu s-a luat nicio măsură restrictivă în ceea ce-i priveşte.

În dosar s-au dispus înregistrări audio şi video, care au dus la stabilirea relaţiilor dintre cei implicaţi în furt. Povestea este una foarte simplă: doi administratori ai unor firme din Slatina, care furnizau aluminiu combinatului gălăţean, aveau o înţelegere cu unii angajaţi de pe platformă, care măsluiau actele de însoţire şi cântărire a mărfii, aceasta fiind în realitate într-o cantitate mai mică decât cea declarată în documente. Numai că ArcelorMittal plătea exact cât scria în acte, adică o sumă mult mai mare decât ar fi trebuit, astfel că diferenţa mergea în buzunarele celor implicaţi. Istoria a început în urmă cu şapte luni, susţin anchetatorii, de când s-a observat că exista o contradicţie clară între cantitatea de aluminiu din acte celor două societăţi din Slatina şi ceea ce ajungea efectiv în combinat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=3

Link to comment
Share on other sites

"Dosarul Aluminiul" are din nou arestaţi

După ce magistraţii Judecătoriei i-au pus în libertate pe singurii arestaţi preventiv din "Dosarul Aluminiul", cei de la Tribunal au admis recursul procurorilor, hotărând reîncarcerarea celor patru. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda, ne-a făcut cunoscut ieri că Tribunalul le-a admis recursul împotriva deciziei de punere a în libertate a lui Cătălin S., Iulian Constantin G., Marian V. şi Filip Cristian M., toţi din Galaţi, angajaţi ai ArcelorMittal.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

În "afacerea aluminiul", de acum doi ani, pedepse mici, cu suspendare

O grupare care acum doi ani a ajuns în atenţia publică printr-o ţeapă de 2,5 miliarde de lei, dată Combinatului prin contrabandă cu aluminiu, a primit abia acum primele condamnări din partea Judecătoriei Galaţi. Trebuie să recunoaştem că între modul în care a fost prezentat la acea vreme dosarul şi pedepsele care s-au dat acum este o mare diferenţă. Ceea ce a făcut ca acest caz să iasă din tipare a fost nominalizarea printre inculpaţi a unui consilier local din Slatina, Marin Gubandru, care acum s-a ales doar cu o amendă administrativă de 300 de lei, fără ca judecătorul să-i impună vreo măsură restrictivă în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales. Instanţa i-a reţinut doar acuzaţia de complicitate la delapidare.

În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că magistratul a păstrat sechestrul asigurător asupra a aproape 20 de tone de aluminiu, obligându-i pe cei găsiţi vinovaţi să achite companiei ArcelorMittal un prejudiciu 171.779 de lei. Şi mai trebuie spus că decizia poate fi atacată cu recurs de către toţi cei care se consideră nedreptăţiţi.

Povestea prezentată de procurori este următoarea: doi administratori de firme din Slatina, care furnizau aluminiu către ArcelorMittal aveau o înţelegere cu angajaţi de pe platforma Combinatului, măsluind actele de însoţire şi cântărire a mărfii, care în realitate era într-o cantitate mai mică decât arătau documentele. Astfel, diferenţa de bani intra în buzunarele celor implicaţi în „afacere”. 12 indivizi au fost trimişi în judecată pentru această combinaţie. Iniţial, patru au fost arestaţi, iar după o lună de zile au fost puşi în libertate. După doi ani de judecată, doar la o singură instanţă, iată condamnările primite, după ce s-au schimbat încadrările juridice: Cătălin Solomon - trei ani cu suspendare, Constantin Iulian Gheorghiu - 500 de lei amendă judiciară şi trei ani cu suspendare, Marian Vlad - 200 de lei amendă administrativă şi doi ani cu suspendare, Filip Cristian Mihai - 200 de lei amendă administrativă şi doi ani cu suspendare. Toţi aceştia au şi măsura restrictivă de a nu părăsi ţara, ei fiind cei care au stat după gratii. Victoria Cotună s-a ales cu o amendă administrativă de 200 de lei şi doi ani şi jumătate cu suspendare, Daniel Cristian Bărbuia - 200 de lei amendă administrativă şi trei luni cu suspendare, Marius Lăchescu - 200 de lei amendă administrativă şi trei luni cu suspendare, Iulian Feraru - doi ani şi jumătate cu suspendare, Valeriu Cazan - doi ani cu suspendare, Leonida Cornel Călin - doi ani şi jumătate cu suspendare şi Ovidiu Călin - un an şi nouă luni cu suspendare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Despăgubiri pentru ArcelorMittal în dosarul traficului cu lingouri de aluminiu

Curtea de Apel Galaţi a finalizat procesul în cazul traficului cu lingouri de aluminiu de pe platforma siderurgică, nouă persoane fiind obligate la începutul acestei săptămâni să plătească contravaloarea aluminiului sustras, care se ridică la peste 170.000 de lei. Este vorba de Solomon Cătălin, Gheorghiu Constantin Iulian, Vlad Marian, Mihai Filip Cristian, Cotună Victoria, Cazan Valeriu, Călin Leonida Cornel şi Feraru Iulian, alături de S.C.”Caz Transport” SRL Slatina, în timp ce Gubandru Marin, fost consilier local la Slatina, a scăpat doar cu o amendă administrativă de 300 de lei. Judecătorii instituiseră anterior sechestru pe 19,5 tone de lingouri de aluminiu, dar şi asupra sumei de 24.315 lei ridicată de la Iulian Feraru şi  a banilor din conturile deschise pe numele lui Vlad Marian până la acoperirea prejudiciului. Din reţeaua de traficanţi făceau parte doi gestionari şi un inginer de pe platforma siderurgică, care ţineau legătura cu trei administratori ai unor societăţi comerciale de transport din Slatina şi doi delegaţi ai unor firme din aceeaşi localitate.
Au scăpat cu pedepse minime
Foştii angajaţi ai Combinatului au fost judecaţi pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave după ce au efectuat o serie de achiziţii fictive de lingouri din aluminiu, în urma cărora s-au obţinut plusuri în gestiune, dar pedepsele primite de aceştia sunt minime. Curtea de Apel a condamnat la pedepse cuprinse între un an şi nouă luni şi trei ani pe 10 dintre cele 11 persoane judecate pentru trafic cu aluminiu provenit de pe platforma siderurgică. După gratii au ajuns iniţial Cătălin Solomon, Constantin Gheorghiu, Marian Vlad şi Mihai Filip Cristian, în timp ce ceilalţi şapte suspecţi au primit interdicţia de a nu părăsi ţara. Printre aceştia s-a numărat şi Marin Gubandru, trimis în judecată sub acuzaţia că a făcut trafic cu lingouri de aluminiu folosite în procesul de producţie de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi şi a emis avize false de însoţire şi cântărire a mărfii, dar magistraţii au dispus încetarea procesului penal în ceea ce-l priveşte pe fostul consilier local.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.