Jump to content

Dinu Gâlcă, verificat pentru o posibilă încălcare a Codului deontologic


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Dinu Gâlcă, verificat pentru o posibilă încălcare a Codului deontologic

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va dezbate în şedinţele secţiilor pentru judecători şi procurori de joi sesizările Comisiilor de disciplină pentru judecători şi pentru procurori privind posibile încălcări a dispoziţiilor din Codul deontologic al magistraţilor. CSM informează că are competenţa efectuării verificărilor în materia încălcării normelor deontologiei profesionale de către magistraţi, fapt stabilit irevocabil prin Decizia 1.547/ 18 martie 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ. Pe ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru judecători de joi figurează şapte sesizări privind încălcarea Codului deontologic al judecătorilor. Pe de altă parte, pe lista de şedinţă a Secţiei CSM pentru procurori figurează trei sesizări privind posibila încălcare a Codului deontologic, care se referă la Alexandru Lele, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Liliana Zamfirescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Dinu Gâlcă (fratele fostului membru al CSM, Iulian Gâlcă), procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Hotărârile Secţiilor CSM prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, rămase irevocabile, se depun la dosarul profesional al judecătorului sau procurorului.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Procurorul general şi şeful DIICOT Galaţi sunt cercetaţi disciplinar de CSM

DNA Galaţi a sesizat CSM în legătură cu posibile intervenţii ale celor doi procurori pentru soluţionarea unor cereri nelegale. Procurorul general Dinu Gâlcă susţine că este victima unei acţiuni de discreditare, acuzaţiile care i se aduc fiind invenţii care ascund în spate ilegalităţi.

Propunere şoc venită din partea Departamentului Naţional Anticorupţie, Biroul Teritorial Galaţi. Procurorii anticorupţie au cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea disciplinară a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, şi a procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Ion Ciafalon. Cererea se judecă astăzi la ora 10,00, celor doi procurori fiindu-le imputată intervenţia în soluţionarea unei cereri aflată pe rolul Parchetului, cerere care ar fi depăşit cadrul legal.

Procurorul-şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, ne-a declarat că nu poate oferi acum mai multe detalii despre acest caz, urmând ca CSM-ul să se pronunţe cu privire la acuzaţiile care li se aduc celor doi procurori.

„Se încearcă discreditarea mea"

Contactat de noi, procurorul general Dinu Gâlcă a refuzat deocamdată să ne spună concret care sunt acuzaţiile care i se aduc, dar a promis că va face publice dedesubturile acestei poveşti după care CSM se va pronunţa asupra cererii de sancţionare disciplinară. „Se încearcă discreditarea mea prin această acţiune. S-a pornit de la nişte invenţii în spatele cărora sunt ilegalităţi. Nu vreau acum să spun mai multe, că iar mă enervez. Nu vedeţi în ce situaţie s-a ajuns? Ce poţi să mai spui când procurorul-şef de la un Parchet îi cercetează pe şefii altor două Parchete?", ne-a declarat procurorul general Dinu Gâlcă.

La rândul său, procurorul-şef al DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon, nu a dorit să ofere mai multe informaţii, dar a lăsat să se înţeleagă că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. „CSM a fost investit cu judecarea unei abateri disciplinare la sesizarea DNA-ului. Urmează procedura judecării acestei abateri în cadrul secţiei pentru procurori. Voi avea ocazia să îmi susţin nevinovăţia", ne-a declarat procurorul.

Variante de lucru

Sesizarea făcută de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Galaţi, la Consiliul Superior al Magistraturii pentru sancţionarea celor doi procurori este doar o mică parte din ceea ce li se pregăteşte.

În curs de cercetare se află un dosar de corupţie, despre care structura centrală a DNA a refuzat să ne dea mai multe detalii, invocând periclitarea rezultatului anchetei prin dezvăluirea unei surse confidenţiale sau prin difuzarea de informaţii din cadrul acesteia.

Conform unor surse judiciare care au dorit să îşi păstreze anonimatul, cea mai plauzibilă variantă ar fi cercetarea penală a unui notar gălăţean, pentru care s-ar fi făcut presupusele intervenţii. Există însă mai multe versiuni ale acestei poveşti, iar în lipsa unor informaţii clare din partea părţilor implicate, doar CSM-ul poate limpezi apele prin hotărârea pe care o va pronunţa în următoarele zile.

De la avertisment, la excludere din magistratură

Pentru abaterea disciplinară imputată procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi procurorului-şef al DIICOT Galaţi, există patru sancţiuni prevăzute în legea 303/2004, privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Acestea pornesc de la avertisment, dar se poate ajunge până la mutarea disciplinară şi chiar excluderea din magistratură.

Procurorul general Dinu Gâlcă a ţinut să infirme zvonurile privind depunerea unei cereri la CSM în vederea unei ieşiri la pensie anticipate, dar nu a exclus o asemenea posibilitate în viitorul apropiat. „Când iese Legea pensiilor, voi decide. Nu mai pot lucra încă 10-11 ani", ne-a precizat procurorul general.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-Procurorul_general_si_seful_DIICOT_sunt_cercetati_disciplinar_de_CSM_0_256174433.html

Link to comment
Share on other sites

CSM a amânat luarea unei decizii

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat pentru 18 mai soluţionarea cererii DNA Galaţi privind sancţionarea disciplinară a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, şi procurorului-şef al DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon. Decizia a fost luată pentru a le permite celor doi procurori să-şi pregătească apărarea.

Departamentul Naţional Anticorupţie, Biroul Teritorial Galaţi, a susţinut faptul că procurorul general şi procurorul-şef al DIICOT Galaţi ar fi intervenit în soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului cu încălcarea normelor legale.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/CSM_amana_luarea_unei_decizii_in_cazul_sanctionarii_disciplinare_a_procurorului_general_si_sefului_DIICOT_Galati_0_256174767.html

Link to comment
Share on other sites

Notarul Cozma: „Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie?”

Decanul de vârstă al notarilor din Galaţi este catalizatorul megascandalului în care a fost implicat procurorul general Dinu Gâlcă. Dumitru Cozma l-a sunat pe procurorul general pentru a-i cere urgentarea soluţionării unei plângeri depuse la Parchet pentru înşelăciune.

Toată povestea care a culminat cu cererea DNA Galaţi de sancţionare disciplinară a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, şi cercetarea acestuia într-un dosar de corupţie, a pornit de la notarul Dumitru Cozma. Acesta este decanul de vârstă al notarilor gălăţeni, fiind încă în activitate la vârsta de 74 de ani.

Notarul a încheiat în urmă cu câţiva ani un contract de vânzare-cumpărare având drept obiect un teren din comuna gălăţeană Tuluceşti, dar ulterior s-a răzgândit după ce vânzătorul a mărit preţul. „I-am plătit un avans de 50 de milioane de lei, iar el mi-a cerut 250 de milioane de lei, un preţ mai mare decât cel stabilit iniţial. Cică între timp preţul terenului a crescut. I-am spus că vreau avansul înapoi şi să vândă terenul cui vrea el”, ne-a declarat Cozma.

Pentru că nu şi-a primit banii, notarul a făcut plângere penală la Poliţie pentru înşelăciune, iar dosarul a ajuns apoi la Parchet, unde procurorii au decis iniţial că nu este vorba de comiterea vreunei infracţiuni.

„Nu s-a făcut nici o intervenţie”

Dosarul a stat mai bine de un an pe rolul Parchetului, iar notarul Dumitru Cozma l-a sunat pe procurorul general, după cum singur recunoaşte, pentru a urgenta soluţionarea acestuia. „Mi-au spus că nu este înşelăciune şi că trebuie să deschid un proces civil. Dosarul era la ei de foarte mult timp şi mi se spunea, ba că procurorul care se ocupă este bolnav, ba că este în concediu. Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie? Nu s-a făcut nici o intervenţie. I-am cerut doar ca dosarul să îşi urmeze mai repede cursul”, încearcă să se disculpe notarul.

La rândul său, procurorul general Dinu Gâlcă ne-a declarat că acuzaţia care i se aduce se bazează pe invenţii: „Se încearcă discreditarea mea prin această acţiune. S-a pornit de la nişte invenţii în spatele cărora sunt ilegalităţi. Nu vreau acum să spun mai multe, că iar mă enervez. Nu vedeţi în ce situaţie s-a ajuns?”.

Vânzătorul terenului a murit

Proprietarul terenului din Tuluceşti nu îşi mai poate spune propria versiune asupra celor întâmplate întrucât a trecut în lumea celor drepţi. Se pune deci întrebarea cine a făcut plângerea la DNA? Conform spuselor notarului Cozma, fiica proprietarului este cea care ar fi formulat denunţul la procurorii anticorupţie. Nu putem avea certitudinea că lucrurile stau într-adevăr aşa întrucât conducerea DNA a refuzat deocamdată să ne ofere detalii despre caz, invocând periclitarea anchetei. Cert este că înainte de a muri, proprietarul terenului din Tuluceşti a apucat să-i returneze notarului 20 de milioane de lei din cele 50 de milioane, care reprezenta avansul din preţul terenului. „Proprietarul a murit, deci nu mai am de la cine să recuperez banii. Dacă ştiam unde se va ajunge, mă lăsam păgubaş de la început”, conchide notarul Dumitru Cozma.

Decizia CSM, amânată pentru 18 mai

Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-a permis procurorului general, pentru care DNA a cerut sancţionarea disciplinară, să îşi pregătească apărarea până pe 18 mai 2010.

În dosarul de corupţie instrumentat de DNA, este anchetat şi şeful de post din comuna Tuluceşti, unde a fost prima dată depusă plângerea pentru înşelăciune. “I-am cerut şefului de post să grăbească lucrurile, ca să îmi pot recupera banii. Ce e rău în asta?”, susţine notarul Dumitru Cozma. Conform unor surse judiciare, în dosarul de corupţie sunt cercetaţi mai mulţi procurori din cadrul Parchetului gălăţean.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-_Notarul_Cozma-_-Un_singur_telefon_i-am_dat_procurorului_general-_Asta_e_coruptie_0_257374333.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Procurorul general a scăpat de cercetare pe un viciu de procedură

Procurorul Dinu Gâlcă, şeful parchetelor din Galaţi, Vrancea şi Brăila, a scăpat de acuzaţia de la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru cinci presupuse abateri disciplinare invocate de Departamentul Naţional Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi. CSM a decis că DNA nu a sesizat conform legii, deci nu s-a mai discutat dacă solicitarea procurorilor anticorupţie era întemeiată sau nu.

Procurorul general este acuzat că ar fi intervenit în soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului, depăşind limitele legale. Dinu Gâlcă ne-a declarat că, la finalizarea dosarului, va dezvălui povestea care stă în spatele încercării sale de discreditare, cum a numit-o.

Cererea de sancţionare a procurorului general este doar acţiunea premergătoare unui dosar de corupţie instrumentat de către DNA Galaţi, despre care structura centrală nu a dorit să ofere acum mai multe detalii, invocând periclitarea anchetei. Totul a pornit de la decanul de vârstă al notarilor gălăţeni, Cozma Dumitru, care l-a rugat pe procurorul general să intervină pentru finalizarea mai rapidă a unui dosar. Notarul încheiase un antecontract de cumpărare a unui teren din localitatea Tuluceşti şi dorea să i se restituie avansul plătit după ce vânzătorul a majorat ulterior preţul.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Procurorul_general_a_scapat_de_cercetare_pe_un_viciu_de_procedura_0_278372281.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Stenogramele din dosarul lui Dinu Gâlcă - Afacerea ”Finuţul”

Sesizat fiind cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către mai mulţi magistraţi din zona Moldovei, Consiliul Superior al Magistraturii a respins cercetarea lor disciplinară. Abateri disciplinare grave, sesizate de DNA, în cazul fostului şef al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, dar şi ale altor magistraţi au fost îngropate de CSM.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, la 8 iunie 2010, acţiunea disciplinară solicitată de DNA împotriva lui Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Motivele respingerii au depins de proceduri, şi nicidecum de neregulile reclamate. Din convorbirile înregistrate de SRI a reieşit că Gâlcă a intervenit la mai mulţi procurori şi judecători pentru rezolvarea unor interese personale sau ale unor prieteni.

"Înşelăciunea" Finuţului

Una dintre aceste cereri privea modul în care Gâlcă l-ar fi favorizat pe finul său, Cristian Cătălin Stăncic, cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Pentru a-l ajuta, el l-a sunat, la 1 aprilie 2009, ora 14.05, pe colegul său Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

„Auzi, Vasile! Te rog frumos, am pe finul meu, dar nu ţi-am zis niciodată. Are acolo un dosar, dar... se pare că fac un pic de abuz ăştia de la Poliţie! L-au chemat pentru 1 aprilie, dar dosarul e din 2006. S-au dat soluţii, cred că şi răs-soluţii! Îs cu nişte oameni influenţi acolo, adversari pe nişte terenuri. În sfârşit! O să afli dacă te uiţi! Acum... a rămas iar... Deci, dosarul 308/P/2007".

Vasile Bâc i-a răspuns amical: „Mă uit să văd şi după aceea îţi spun eu care e treaba". DNA susţine însă că intervenţia lui Gâlcă a avut efect, deoarece prin Rezoluţia 308/P/2007 din 6 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, dosarul a fost închis şi finul a primit neînceperea urmării penale.

În alte cazuri, Gâlcă ar fi influenţat complete de judecată, pentru urgentarea redactării unor hotărâri judecătoreşti. Este cazul dosarului 4070/91/2008, de la Curtea de Apel Galaţi, în care mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Vrancea au dat în judecată Ministerul Agriculturii pentru plata unor drepturi băneşti. Silvicultorii voiau să încaseze aceste sporuri, dar aveau nevoie de hotărârea judecătorească, iar completul - format din judecătorii Vasile Susanu, Mariana Trofimescu, Vasile Dorina - întârzia redactarea. Rugămintea pentru urgentare a venit chiar de la Petrică Tudosă şeful Direcţiei Silvice Vrancea. „Deci, am vorbit cu altcineva, Trofimescu e bolnavă, celălalt, Susanu, nu este în unitate, e plecat şi cealaltă e intrată în alt complet de judecată, dar am vorbit cu un alt coleg şi a zis că în două zile o să reuşească să o rezolve, cred că...", se lăuda Gâlcă.

„Sarcina" pentru adjunct

Într-un alt dosar, 8615/233/ 2008, în care societatea unui prieten al lui Dinu Gâlcă a contestat o amendă a Gărzii de Mediu, Gâlcă l-a rugat pe adjunctul său, Gabriel Enciu, să pună o „pilă", la completul de la Tribunalul Galaţi: Alice Marcu, Luminiţa Munteanu şi Paula Perjoc. „Am vorbit, dar nu personal cu... aşa... pentru că nu mai are niciuna din cele două pe care le cunosc, în schimb am intervenit prin altcineva şi am vorbit", i-a raportat Enciu.

Şeful DIICOT Galaţi, cercetat

În acest dosar, DNA a disjuns cercetările pentru procurorul-şef DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon. El este acuzat că ar fi intervenit la Viorel Dumitru, directorul coordonator adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, căruia i-ar fi solicitat să ia o măsură mai blândă faţă de naşul său, Neculai Marin, care angajase tineri sub 18 ani. „E naşul meu de cununie... părintele... cum se spune... Ceva blând? Sau eu ştiu ce...", îl roagă Ciafalon. „Hai să văd cum îl rezolv", îi transmite Viorel Dumitru.

Muşamalizare

DNA a închis ancheta în cazul muşamalizării accidentului de circulaţie produs de prietenul lui Dinu Gâlcă, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Nicolae Stanciu. Acesta a fost protagonistul unui accident pe DN 25, la 17 iunie 2009, soldat cu rănirea unei persoane. DNA a constatat că, la ordinele lui Gâlcă, doi subordonaţi ai acestuia - procurorul general adjunct Gabriel Enciu şi şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Virgil Luparu - au „manevrat" procesele-verbale ale poliţiştilor şi declaraţiile martorilor.

Cercetare disciplinară respinsă

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins ca neîntemeiată, în luna iulie 2010, cererea DNA Galaţi privind sancţionarea disciplinară a procurorului-şef al DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon. El este acuzat de DNA de fapte de corupţie întrucât ar fi intervenit la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi.

Accidentul rutier şi magistratul iertat

Dinu Gâlcă şi adjunctul său, Gabriel Enciu, şi şeful de la Criminalistică Galaţi, Virgil Luparu, au intervenit în cazul producerii unui accident de către preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu.

19 iunie 2009, ora 14.27

Gabriel Enciu: Nu mai are nimic de făcut, trebuie să facă referatul poliţiştii şi să plece.

Dinu Gâlcă: Ăştia, poliţiştii, să nu scrie acolo, e vinovat sau nu e vinovat...

G.E.: Dar nu au voie să scrie.

D.G.: N-au voie.

G.E.: Păi tocmai de asta au fost discuţii... Să nu scrie nimic în procesul-verbal, şi am urmat chestiunea asta. Procesul-verbal s-a întocmit cu el acolo...

D.G.: Şi să nu fie tendenţios.

19 iunie 2009, ora 8.28

Virgil Luparu: Răi, i-am certat pe poliţişti, am intrat în ei, pentru că ei luaseră deja declaraţie gata, cap coadă, stabilit. Ce vorbeşti, măi? A văzut ăsta când a lovit ăsta roata? Ia dă încoace şi i-am luat din nou declaraţie, acum eu am luat declaraţie cum au văzut fiecare, ce a văzut.

Dinu Gâlcă: Da, sigur, nu pus de ăia ca să se scoată...

V.L.: Măi, dar de ce aţi fost de rea-credinţă, asta e. Erau nişte agenţi, habar nu aveau. Zice, martori oculari ai identificat? Păi şoferul de la ăsta şi şoferul de la ăsta...

...

V.L.: Vă aştept până luni, că m-a rugat domnul judecător, domnule, am de dus soţia la Bucureşti, am treabă, trimit luni şoferul să facă inspecţia tehnică, nu mai aveam unde să o fac, era după ora 16.00. Da, domnul judecător, nicio problemă. Şi luni trimit şoferul aici la Shell, o fac şi după aceea, domnule judecător, la dovadă, că după aceea trebuie să-i dau prelungire la dovadă să nu-l întârzii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vezi-stenogramele-Dinu-Galca-Afacerea-Finutul_0_339566701.html

Link to comment
Share on other sites

Procurorul şef de la Galaţi: „Cum ia împotriva lui Băsescu cineva o poziţie, cum îi face dosar”

Procurorul şef al Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, a fost monitorizat de SRI timp de mai multe luni. De altfel, magistratul a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, fiind acuzat de şase fapte de corupţie, printre care trafic de influenţă şi şantaj. Cu nicio lună înainte de a fi deferit Justiţiei, Gâlcă a cerut pensionarea. El a beneficiat şi de clemenţa Consiliului Superior al Magistraturii care a respins cererile DNA de a fi sancţionat disciplinar pentru „matrapazlâncurile" de care era acuzat. În acest dosar au fost monitorizaţi mai mulţi procurori şi judecători. Astfel a ieşit la iveală şi modul în care Gâlcă a intervenit în muşamalizarea unui accident rutier produs de un magistrat constănţean. Citiţi mâine în ziarul „Adevărul" ce intervenţii a făcut Dinu Gheorghe şi de ce a beneficiat de pe urma presupuselor fapte de corupţie.

19 iulie 2009

Discuţie - monitorizată de SRI - în biroul lui Dinu Gâlcă, procurorul general al Curţii de Apel Galaţi, la care participau adjunctul acetuia Gabriel Enciu şi procurorul Valeriu Căpăţână.

Valeriu Căpăţână: Sunt nişte porci, sunt buni de înjunghiat, auzi!

Dinu Gâlcă: Ăla mititelul, ăla...cum îl cheamă...Veza, Vida...Cum îl cheamă măi?

Gabriel Enciu: Ion Vida.

Dinu Gâlcă: Ion Vida...e mititelul, are 1,60 metri cred că....

Valeriu Căpăţână: Cred că-i slana groasă tare...

Dinu Gâlcă: Dar e gras ca un purceluş...Am şi dat mâna cu el. Dar îi e frică de funcţie şi joacă cum îi cântă...

Valeriu Căpăţână: Sofia Vicoveanca mai spune şi ea ceva?...

Dinu Gâlcă: Cine?

Valeriu Căpăţână: Pivniceru.

Dinu Gâlcă: Mona Pivniceru? Era în comisie la judecători, le-a pus note la judecători, şi patru a pus. Sunt dobitoci ăştia, întotdeauna au fost...

Gabriel Enciu: Nemernicul ăla de (...neinteligibil...) candidează pentru Judecătoria Oradea (n.r. judecătorul Cristi Dănileţ)

Dinu Gâlcă: Da, vrea neaparat să fie preşedinte.

Domn: A luat opt şi ceva.

Dinu Gâlcă: Ei, cred că i-au dat ăştia.

Gabriel Enciu: Notă mare, nu ştiu dacă are contracandidat, că nu m-am uitat, dar are o notă mare.

Dinu Gâlcă: Da, el saluta domnii magistraţi procurori, acum eram magistraţi, el care spunea că va vine rândul, sfârşitul, nu mai sunteţi magistraţi. Consilierul personal al doamnei Monica Macovei...Băi, pe Alistar (n.r. Victor Alistar, preşedintele Transparency România) văd că l-au înhăţat ăştia...

Valeriu Căpăţână: Păi da.

Dinu Gâlcă: Alistar a luat...păi cum ia împotriva lui Băsescu cineva o poziţie, cum îi face dosar...

Valeriu Căpăţână: Păi gata, imediat.

Dinu Gâlcă: Declaraţia cu averea, că nu şi-a declarat averea, când a ieşit din funcţia aia, că a fost nu ştiu ce dracu'.

Valeriu Căpăţână: Consilier expert.

Dinu Gâlcă: Expert la nu ştiu ce societate din asta de stat. A luat nişte bani acolo, că erau pentru Uniunea Europeană....dar s-a luat în ultima vreme de Băsescu.

Gabriel Enciu: Aaa, şi de asta....

Dinu Gâlcă: Şi de asta...şi de ANI (n.r. Agenţia Naţională de Integritate), şi ăia de la ANI i-au luat în....şi îi tot reclamă la Băsescu şi ăia imediat au trimis cică inspectorii pentru Geoană în America, că are două case, trei case...

http://www.adevarul.ro/actualitate/EXCLUSIV-Procurorul-Galati-impotriva-Basescu_0_339566523.html

Link to comment
Share on other sites

Şpagă pentru şeful parchetului: 40 de farfurii cu mâncare

Whisky, favoruri pentru naşi şi fotbalişti, 40 de porţii de mâncare, iată pentru ce făceau intervenţii unii procurori din Galaţi. Printre cei care primeau se numără şi fostul prim-procuror al judeţului, Dinu Gîlcă.

"Auzi, Vasile! Te rog frumos... am pe finul meu, dar nu ți-am zis niciodată... dar se pare că e un pic de abuz asta de la poliție... Bîc Vasile: Lasă-mă să mă uit și văd și după aceea mai discutăm!" (Dinu Gîlcă, fost procuror-șef)

Dinu Gîlcă, fostul şef al Parchetului Curţii de Apel (PCA) Galaţi, şi Ion Ciafalon, şeful DIICOT Galaţi, sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. Ancheta DNA Galaţi scoate la lumină tranzacţiile meschine din justiţia gălăţeană: sticle de whisky primite cadou, intervenţii pe lângă şefii altor instituţii publice pentru rezolvarea problemelor rudelor sau chiar pe lângă fostul antrenor al echipei Oţelul Galaţi, Petre Grigoraş, pentru favorizarea unor jucători.

Procurorii DNA Galaţi au beneficiat şi de lejeritatea cu care cei implicaţi în dosar discutau prin telefon despre rezolvarea ilegală a diverse probleme. Explicaţia pare a fi una simplă: „gaşca de la Galaţi" nu a fost deranjată de nimeni până în prezent. Una dintre faptele pentru care Dinu Gîlcă este încă anchetat de procurorii anticorupţie se referă la un trafic de influenţă făcut pe lângă şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Vasile Bîc. Motivul: Gîlcă avea un fin cu probleme penale în Timişoara şi spera ca Bîc să rezolve favorabil dosarul. Convorbirile celor doi au fost însă interceptate de DNA, transcrierile fiind ataşate în dosarul în ­care procurorul-şef a fost trimis în judecată.

Fostul şef al PCA Galaţi este acuzat şi pentru că ar fi ajutat o grefieră să treacă examenul de bacalaureat şi pe fiul unui prieten să se angajeze şofer pe ambulanţă. Gîlcă mai este acuzat de procurorii anticorupţie că a acceptat să primească circa 40 de porţii de mâncare de la Vasile Bogdan, proprietarul Hotelului Unirea din Focşani, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină în condiţii avantajoase un teren situat pe centura Focşaniului. Potrivit DNA, mâncarea primită i-a fost necesară lui Dinu Gîlcă la petrecerea dată la inaugurarea cabinetului notarial deschis de fiica sa, Andreea Gîlcă. Fostul prim-procuror neagă acuzaţiile, iar omul de afaceri Vasile Bogdan a declarat în presa locală că Dinu Gîlcă ar fi plătit toată consumaţia.

Aranjamente la Oţelul Galaţi

Potrivit DNA, Dinu Gîlcă a mai primit ulterior şi o sticlă de whisky de la omul de afaceri vrâncean Ionel Diniţă, prin fiul acestuia, avocatul Marius Diniţă. De asemenea, fostul prim-procuror este acuzat că a intervenit pe lângă Roşca Costache, şef al Parchetului de pe lângă Întorsura Buzăului, pentru ca acesta să favorizeze un jucător de la echipa de fotbal Oţelul Galaţi. Cum s-a întâmplat acest lucru le-a reieşit procurorilor DNA dintr-o discuţie purtată de personajele implicate. În acea discuţie Roşca Costache i-a povestit fostului şef al PCA Galaţi că l-a rugat pe Petre Grigoraş (antrenorul echipei Oţelul Galaţi la acel moment - n.r.) să introducă pe teren jucătorul (DNA nu menţionează numele fotbalistului - n.r.), „măcar 10 minute, la scorul de 2-0, pentru a beneficia de primă". Din interceptări mai reiese că Roşca l-a asigurat pe Gîlcă de faptul că Petre Grigoraş i-a promis că va menţine jucătorul la echipă.

Şeful DIICOT Galaţi, acuzat că a intervenit la ITM pentru naşul său

Prin rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Dinu Gîlcă, procurorii DNA Galaţi au mai disjuns o cauză care îl vizează chiar pe procurorul Ion Ciafalon, şeful structurii Galaţi a DIICOT. „După cum se observă, Ciafalon Ion, procuror-şef al Serviciului Teritorial Galaţi din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată, a intervenit la învinuitul Dumitru Viorel, director coordonator adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, şi i-a solicitat să ia o măsură mai blândă faţă de naşul său, Marin Neculai", se arată în rechizitoriul DNA Galaţi. În acelaşi dosar mai este anchetat şi inspectorul ITM Galaţi Dumitru Tacea, căruia Dumitru i-ar fi cerut să nu ia măsurile legale

faţă de naşul lui Ciafalon.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/spaga-pentru-seful-parchetului-40-de-farfurii-cu-mancare-200271.html

Link to comment
Share on other sites

Procurorul şef Ion Ciafalon versus DNA Galaţi

În dosarul penal prin care Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a fost trimis în judecată pe baza rechizitoriului Serviciului Teritorial Galaţi al Departamentului Naţional Anticorupţie, procurorii DNA au mai disjuns o cauză, şi anume aceea care se referă la procurorul Ion Ciafalon, şeful Serviciului Teritorial Galaţi al DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). Aşa cum reiese din documentul DNA Galaţi, „Ciafalon Ion, procuror-şef al Serviciului Teritorial Galaţi al DIICOT, a intervenit la învinuitul Dumitru Viorel, director coordonator adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi şi i-a solicitat să ia o măsură mai blândă faţă de naşul său, Marin Neculai”. Stenogramele convorbirilor telefonice au apărut deja în presa centrală.

Ieri, am luat legătura cu Ion Ciafalon, procurorul-şef al Serviciului Teritorial Galaţi – DIICOT care şi-a expus punctul de vedere. Iată ce ne-a declarat: „În martie 2010, Serviciul Teritorial Galaţi al DNA a sesizat Inspecţia Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la chestiunea aceasta. Ulterior acestei sesizări cu caracter disciplinar, am fost chemat la Secţia procurori a Inspecţiei CSM, unde am fost audiat şi unde s-au făcut verificările necesare conform procedurilor. Rezultatul acestor verificări - publicat ulterior şi pe site-ul CSM – a fost acela că Inspecţia Judiciară a CSM a respins sesizarea făcută de DNA Galaţi. Dacă procurorii DNA Galaţi susţin în continuare că sunt vinovat, personal n-am nimic împotrivă şi… la război, ca la război! Problema e că eu nu am ştiut nimic şi nu am fost înştiinţat în vreun fel de această decizie a DNA Galaţi. Practic, am aflat şi eu din presă cum că în ceea ce mă priveşte cauza s-ar fi disjuns. De fapt, personal, încă n-am citit nimic, doar am auzit câte ceva de la alţii, eu fiind plecat din Galaţi încă de la începutul săptămânii în curs. De aceea nu pot să vă ofer mai multe detalii în replică. Mă voi întoarce în Galaţi, mă voi documenta şi voi mai vedea. Ceea ce pot spune în acest moment este realitatea că acţiunile DNA Galaţi, inclusiv interceptările convorbirilor telefonice, au fost iniţiate cu încălcări grave ale legii, că mi-a fost prejudiciată imaginea şi că va trebui să lupt ca să-mi dovedesc nevinovăţia”.

ITM: „Nu avem informaţii!”

Contactat telefonic, directorul-coordonator al inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, a precizat: „Nu am informaţii privind rechizitoriile întocmite pe numele celor doi angajaţi ai ITM (nota red. - directorul-adjunct Viorel Dumitru şi inspectorul Dumitru Tacea)”.

Antrenorul Petre Grigoraş se distrează pe seama stenogramelor

Pomenit în stenogramele discuţiilor telefonice purtate de Dinu Gâlcă şi conducătorul DIICOT Galaţi, fostul antrenor al echipei de fotbal Oţelul, Petre Grigoraş, s-a crucit când a auzit că i s-ar fi cerut să introducă într-o anumită partidă oficială un jucător „ca să ia şi el primă de victorie”. „Da, de obicei, toţi care îmi dădeau telefoane, îmi făceau şi echipa. Băgam pe teren pe oricine, cum venea unul şi dădea un telefon, gata îl şi băgam” a reacţionat tehnicianul în glumă. „N-au decât să facă interceptări, să ceară nume… Eu dorm liniştit. Asta-i fază de Cronica Cârcotaşilor, ce naiba!”, a conchis Grigoraş.

http://www.viata-libera.ro/articol-Procurorul_sef_Ion_Ciafalon_versus_DNA_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.