Jump to content

Grevă spontană la Grădiniţa nr. 9


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Grevă spontană la Grădiniţa nr. 9

Câţiva angajaţi de la o grădiniţă din municipiul Galaţi n-au mai aşteptat greva generală de astăzi din învăţământ, nemulţumirile lor salariale dând în clocot încă de ieri. Îngrijitoarele de la Grădiniţa nr. 9 „Sf. Nicolae” nu mai au stare de când au aflat că, din puţinul pe care-l încasau în ziua de salariu, li se va lua şi sporul de toxicitate. Unele îngrijitoare spun că ar fi gata să renunţe la serviciul care, fără acest spor, abia le-ar mai aduce în buzunare 5-600 de lei.

Ieri, la 11, îngrijitoarele au intrat într-o grevă spontană de o oră şi le-au solicitat lămuriri contabilei şi conducerii instituţiei preşcolare, sperând că la mijloc nu e decât o neînţelegere. «Luni, la vizita celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, am aflat că, de la 1 aprilie, ne expiră buletinele de expertiză pentru acordarea sporului de toxicitate, în valoare de 101 lei. Asta ca să nu mai vorbim că, de la 1 ianuarie, sporul de vechime a intrat în salariul tarifar, iar sporul de 2 la sută pentru premiere nu se mai acordă. Deci, veniturile au scăzut faţă de decembrie 2009. Apoi, membrii sindicatului au o hotărâre judecătorească pentru acordarea sporului de penibil, dar care nu este pusă în aplicare», ne-a spus, dintr-o suflare, lidera de sindicat, Meluţa Dumitru, în numele celor zece colege îngrijitoare de la Grădiniţa 9.

Cu o vechime mai mică de zece ani, una dintre îngrijitoare primeşte în mână 620 de lei. Odată cu eliminarea sporului de toxicitate ar trebui să mai rămână cu aproximativ 500 de lei. Colegele sale cu o vechime de câţiva zeci de ani nu iau nici ele mai mulţi bani: 700 de lei. „Nu mai muncim pe banii ăştia, să ne dea pe toţi afară”, conchide cu năduf una dintre femeile în halat alb.

Ca să intermedieze discuţia cu conducerea, la grădiniţă a venit şi preşedintele Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu. „Într-adevăr, sporurile de toxicitate şi de penibil dispar, în schimb ele ar fi trebuit incluse, ca sume compensatorii, în salariul brut, la fel ca sporul de vechime. Aceleaşi nemulţumiri le are şi personalul nedidactic de la „Metalurgic” şi de la Grădiniţele 2 şi 36”, declară sindicalistul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Salarii_penibile_la_gradinite_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.