Jump to content

Galaţiul - cel mai urât oraş din ţară!


Recommended Posts

Posted

De ce nu este Galaţi un oraş popular?

Am ajuns aproape de finalul celei de-a treia săptămâni a campaniei "Oraşul de vis". Din 6 aprilie şi până astăzi am descoperit Aradul, Bacăul şi Braşovul: am trecut prin monografii, reportaje, interviurile cu primarii, sportivi, artişti şi vedete care provin din aceste oraşe. Alte 12 municipii aşteaptă să intre în campanie. La finalul acesteia vom afla care din oraşe oferă cel mai mare grad de confort locuitorilor.

Din primele ore ale campaniei, Cluj-Napoca a fost preferatul românilor, adunând cele mai multe voturi de popularitate. Şi-a menţinut supremaţia până joia trecută, când promovarea în presa locală a Braşovului a confirmat spiritul ardelenesc al locuitorilor, aceştia intrând pe site-ul evz.ro pentru a-şi susţine urbea natală. Astfel, de o săptămână, Braşovul adună cele mai multe voturi de popularitate. În această dimineaţă era cotat cu 5.235 de voturi, urmat la o distanţă sigură de Cluj-Napoca (1.346) şi de Bacău (961).

Pe ultimele poziţii ale topului sunt oraşele Brăila (150 de voturi de popularitate) şi Galaţi (119). Galaţiul a intrat pe ultima poziţie a acestui top provizoriu încă din prima zi a campaniei. În trei săptămâni a reuşit să obţină votul a numai 119 de persoane. Regulamentul campaniei prevede ca fiecare persoană să acorde un singur vot de popularitate, unui singur oraş. Odată votat un oraş, votul nu mai poate fi acordat altui competitor. Nici atunci când vine vorba despre notele acordate de cititor, situaţia nu este mai bună în Galaţi. La Mediu are cea mai mică notă, 3,86, la Infrastructură a fost evaluat cu 3,88, la Sănătate cu 3,95. Dezvoltarea economică a obţinut, până în acest moment, 4,02, Siguranţa 4,04. Cea mai mare valoare, este pentru Cultură şi educaţie, cu 4,14. Niciuna dintre note nu trece, până în acest moment, de jumătatea clasamentului.

“Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti”

Pe pagina oraşului Galaţi, în campania “Oraşul de vis”, comentariile cititorilor arată “un oraş cu potenţial, dar care a pierdut competiţia cu Constanţa (mai bine poziţionat) pentru titlul de polul de dezvoltare al regiunii S-E”. Acesta a fost prima opinie postată de cititori la Galaţi, pe 6 aprilie, în ziua lansării competiţiei. Marea nemulţumire a locuitorilor pare să fie administraţia locală. “Un oraş cu un potenţial extraordinar de mare, dar şi extraordinar de nevalorificat”, consideră un alt cititor, care acuză nu doar corupţia pe plan local, ci şi “lipsa bunului simţ în rândul multor locuitori, (care) e de-a dreptul înspăimântătoare”. “E oraşul de la Dunăre, faleza, strada Domnească şi al ei parfum de tei, Grădina Botanică, Parcul Eminescu, Grădina Publică, numeroase localuri pline de tineret, tramvaiul, pescuitul, (ce-a mai rămas din el). Centrul istoric, atât de frumos (în perioada interbelică), turnul televiziunii, cu al lui restaurant ce oferă o privelişte superbă, muzeele şi monumentele de arhitectură şi multe altele. Este oraşul nostru scump. Dă la o parte praful şi mizeria şi poţi descoperi un oraş frumos, dar care a suferit mult”, este de părere un alt cititor. “Galaţiul, oraşul teilor, a fost tot timpul un oraş emblemă a Moldovei şi respectiv a României. Din păcate, administraţia incompetentă şi amatorismul politicienilor au făcut să fie şters de pe hartă ca oraş de top. Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti. Votez totuşi acest oraş care poate naşte din propria cenuşă şi care poate redeveni ce a fost odată: vârful de lance din economia celor două principate”.

Cum va fi ales Oraşul de vis?

Fiecare vot de popularitate şi evaluare vor influenţa topul până în ultima zi a campaniei. Situaţia se poate răsturna în orice clipă. Cititorii sunt cei care decid cum va arăta clasamentul final. Sistemul sigur de votare şi de evaluare nu permite fraudarea voturilor, rezultatele prezentate în pagina fiecărui oraş fiind cele reale.

Oraşul de vis va fi desemnat la finalul acestei campanii, în luna august. Până atunci, în fiecare săptămână vom descoperi împreună oraşele, cu aspectele pozitive şi negative. Comentariile cititorilor pot confirma sau infirma răspunsurile primarilor la întrebările acordate de evz.ro. În acelaşi timp, oferă detalii suplimentare. Iar notele de evaluare, pe cele şapte criterii, contribuie la realizarea unei imagini generale din oraşul respectiv. Notele care vor conduce la alcătuirea topului final vor fi acordate astfel: 50% din ponderea finală este din votul de popularitate, 25% notele cititorilor pentru criteriile de evaluare şi 25% din pondere din notele pe care evz.ro le-a acordat criteriilor respective, obţinute din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţi.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-ce-nu-este-galatiul-un-oras-popular-893073.html

Posted

Situarea Galatiului pe ultimul loc in oricare top era de asteptat; inafara de realitatea dureroasa care te izbeste la fiecare pas, acest ultim loc este si urmarea indolentei, lipsei de mandrie si de apartenenta la o comunitate- rezultatul cosmopolismului rural inceput in anii '60; conducerea orasului este doar cireasa (amara) de pe tort. :(

Subiectul este dezbatut si in topicul:Galati, oras in care nu merita sa traiesti

Posted

De ce sa ma mire situarea Galatiului pe ultimul loc? M-ar fi mira mai mult daca era pe primele locuri!

Un oras in care in plin secol 21 avem strazi importante "pavate" cu pamant, cu alte strazi transformate de ani buni in transee in urma unui program imbecil, conceput imbecil si aplicat imbecil, un oras in care orice petec de verdeata a fost transformat in garaje, in care transportul in comun se face cu duba, in care o groapa, declarata cu brio ca fiind cea mai mare din tara, in loc sa se rezolve in 2-3 zile treneaza de mai bine de 3 luni, in care autoritatile trateaza cetatenii ca pe niste sclavi, nu ca pe niste cetateni cu drepturi depline.

Avem un primar incapabil, viceprimari incapabili, consilul local incapabil si ne mai miram de ce suntem ultimii!

Posted

Asa este,vina e a celor de la conducere,ei au reusit de-a lungul timpului sa strice tot ce a fost frumos in acest oras.Pacat,pt mine indiferent de situatie va ramane cel mai frumos oras,chiar daca nu se vede asta.In alta ordine de idei as vrea sa ma refer la presedintele consiliului local,care este un incompetent si chiar nu stiu ce cauta in aceasta institutie.Pacat ca fondurile de investitii se duc la constanta,in timp ce mai marii nostri stau cu mainile in san,pt ca "altii proiecte si sunt deja in diferite stadii" si nu se mai merita ca ei sa faca ceva.Ma refer la podul peste Dunare,aeroport si multe altele.De ce nu aeroport la Galati??De ce sa nu apara locuri de munca,sa incaseze consiliul local niste taxe?Si uite asa,din nepasarea lor orasul nostru va pierde mult,de asta nu avem turisti,de asta nu vin investitorii pt ca distanta Bucuresti Galati e prea mare,strazile sunt foarte proaste si de aceea e mai greu sa se ajunga la noi.Brailenii sunt mai ambtiosi ca noi....asta e !!!!

Posted

E si vina noastra si a presei pentru ca nu stim sa ne unim si sa luam atitudine la modul cum ne conduc politicienii galateni.

Posted

Ultimele trei poziţii ale topului popularităţii EvZ sunt ocupate, în continuare, de Galaţi (197 puncte), Piteşti (253) şi Bucureşti (343).

Posted (edited)

Le urez celor care au votat sa se mute intr-unul din minunatele orase ale patriei: Vaslui, Birlad, Buzau, Ploiesti, Adjud, Urziceni, Copsa Mica. Ba, i-as mai trimite si peste hotare prin niste locuri de unde cind s-ar intoarce, ar pupa pamintul... Dar e totusi un top local, asa ca ne pastram in rezerva...:d

Edited by katman
Posted

Săptămâna de prezentare a oraşului Galaţi va avea loc în perioada 24-30.05. Însă, puteţi acorda note criteriilor şi vota popularitatea pe întreaga durată a desfăşurării campaniei "Oraşul de vis".

  • 2 weeks later...
Posted

Galaţi, pe ultimul loc în topul intermediar „Oraşul de vis”

Campania lansată de www.evz.ro a intrat în a opta săptămână. Ne vom opri câteva zile pe malul Dunării, într-un oraş-vedetă, personaj de filme şi cărţi, dar cu un deficit de popularitate.

“Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti”

Eminescu se referea la Galaţi ca la un „oraş al teilor”, graţie zecilor de copaci plantaţi pe celebra stradă Domnească, menţionată şi în roman „Toate pânzele sus”, al lui Radu Tudoran. Al doilea port al României, din care navele pot ajunge la Marea Neagră, Dunărea fiind de aici navigabilă, Galaţiul şi-a pierdut, treptat, din forţa de a folosi avantajele care i-au adus odată prestigiul de important centru economic regional şi care, în trecut, i-au permis o dezvoltare accelerată. Comentariile postate de cititori la Galaţi arată “un oraş cu potenţial, dar care a pierdut competiţia cu Constanţa pentru titlul de pol de dezvoltare în regiunea de sud-est”. Acesta a fost prima opinie postată de public la Galaţi, pe 6 aprilie, în ziua lansării competiţiei „Oraşul de vis”. Marea nemulţumire a gălăţenilor este îndreptată spre administraţia locală. “Un oraş cu un potenţial pe cât de mare, pe atât de nevalorificat”, consideră Marian C., un alt cititor. Acesta acuză nu doar corupţia pe plan local, ci şi “lipsa bunului simţ în rândul multor locuitori, care e de-a dreptul înspăimântătoare”. „Galaţi a fost tot timpul un oraş-emblemă al Moldovei. Din păcate, administraţia incompetentă şi amatorismul politicienilor au făcut să fie şters de pe hartă ca oraş de top. Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti. Votez, totuşi, acest oraş care poate naşte din propria cenuşă şi care poate redeveni ce a fost odată: vârful de lance din economia celor două principate”.

Apel la fidelitate locală

Opiniile favorabile nu au întârziat să apară, însă numărul lor este inferior celor care prezintă elementele negative. “E oraşul de la Dunăre, faleza, strada Domnească şi al ei parfum de tei, Grădina Botanică, Parcul Eminescu, Grădina Publică, numeroase localuri pline de tineret, tramvaiul, pescuitul, (ce-a mai rămas din el). Centrul istoric, atât de frumos (în perioada interbelică), turnul televiziunii, cu al lui restaurant care oferă o privelişte superbă, muzeele şi monumentele de arhitectură şi multe altele. Este oraşul nostru scump. Dă la o parte praful şi mizeria şi poţi descoperi un oraş frumos, dar care a suferit mult!”, susţine şi Veronica Simion. În spatele acestui îndemn, însă, Galaţiului îi lipsesc argumentele care să-i convingă pe locuitori să-l voteze. În acest moment, „oraşul teilor” ocupă ultima poziţie în topul popularităţii (376), la o distanţă de peste 7.400 de voturi de liderul clasamentului, Braşov. Spre deosebire de restul oraşelor participante în campania „Oraşul de vis”, Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti, în cazul cărora s-a simţit competiţia şi mândria locală, Galaţi a intrat pe ultimul loc în votul de popularitate şi a continuat să ocupe această poziţie până în acest moment.

Cultura, un colac de salvare

Nici atunci când vine vorba despre notele acordate de public situaţia nu este mai bună. Din rândul celor şapte criterii pentru care cititorii au acordat note, doar una trece peste pragul valoric 5. Astfel, pentru criteriul Administraţie are cea mai mică notă, 4.02, la Mediu a fost evaluat cu 4.33. La Sănătate, galaţenii au acordat o notă medie de 4,43, la Infrastructură 4.48, la Siguranţă 4.55. Pentru Dezvoltarea economică a primit nota 4.57, cea mai mare valoare fiind îndreptată spre Cultură şi Educaţia, cu nota 5.09.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/galati-pe-ultimul-loc-in-topul-intermediar-orasul-de-vis-895730.html

Posted

Galaţi, oraş al şomerilor, dar cu puţini infractori

Oraşul cu numărul opt care intră, oficial, în campania "Oraşul de vis", Galaţi, luptă să ajungă din urmă municipiile concurente. Cu toate acestea, rezultatele pe care acest oraş de pe malul Dunării nu a reuşit să obţină rezultate bune în cadrul evaluării realizate pe baza statisticilor oficiale la nivelul anului 2009.

Panoramă a oraşului Galaţi.

Campania "Oraşul de vis" a atins, în această săptămână, mijlocul perioadei de desfăşurare. Din cele 15 oraşe participante în competiţie, am descoperit opt. Secretele, informaţiile utile, aspecte legate de istorie, dar şi perspective de dezvoltare, toate acestea au fost dezvoltate în ultimele două luni ale campaniei.

În această săptămână facem cel de-al doilea popas pe malul Dunării, la Galaţi, după ce în perioada 26 aprilie-2 mai am făcut un popas în oraşul învecinat, la Brăila. A primit o singură notă maximă, acordată la categoria Infrastructură, pentru accesul la port. Tot la acest capitol a primit şi nota 9,8 la criteriul densitatea populaţiei, clasându-se prin acest rezultat bun pe locul doi, după Braşov. Prin accesul la cele trei drumuri europene, oraşul a primit nota 7,8, notă primită atât de Craiova, cât şi de Braşov.

Oraşul cu cel mai mare şomaj

La categoria Dezvoltare economică a primit cea mai mică notă pentru şomaj, 1. Astfel, pe baza ratei şomajului, la 1 februarie 2010, oraşul Galaţi a avut cel mai slab rezultat în comparaţie cu celelalte 14 oraşe ale competiţiei.

A reuşit să compenseze din punctaj printr-o notă de 9, pentru preţul pe metru pătrat la terenuri, calculat la 1 februarie 2010, moment în care a luat sfârşit etapa de documentare a acestei campanii. A mai primit nota 7,8 pentru numărul relativ scăzut de pensionari şi nota 5,4 acordată pentru numărul de sucursale bancare la mia de locuitori.

Pentru categoriile Siguranţă, respectiv Mediu, a obţinut următoarele note: 9,1 pentru numărul relativ mic de infracţiuni constatate la mia de locuitori, pe 2009, şi nota 8 pentru numărul mic de accidente rutiere, raportate tot la mia de locuitori. În schimb, pentru numărul mic de poliţişti la mia de locuitori a primit doar nota 2,8. În ceea ce priveşte categoria Mediu, are rezultate dintre cele mai bune. La taxa anuală de salubritate a primit nota 7,6, iar pentru metrul pătrat de spaţiu verde pe cap de locuitor, nota 8,9.

La capitolul Administaţie, respectiv mulţumirea faţă de edili, Galaţi a obţinut nota 6,4 din 10, aceeaşi valoare ca Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa. Cei trei primari aleşi din 1992, de la primul scrutin democratic din România postcomunistă, şi până în prezent, au convins alegătorii să-i voteze pentru cel puţin un mandat.

Sănătatea nu pare să constituie punctul forte al oraşului, majoritatea notelor fiind mici. Astfel, pentru numărul de cabinete stomatologice şi a paturilor de spital, la mia de locuitori, a primit nota 1,5, respectiv 3,5. O valoare mică a fost acordată şi ratei mici a natalităţii, nota 2,7. În schimb, a compensat rata mică a mortalităţii, pentru care Galaţi a primit nota 8,3, acceaşi valoare obţinută şi de Craiova.

Categoria cu cele mai mici rezultate a fost Cultura şi educaţia, nota finală fiind de 3,5, cea mai mică de până acum la cele şapte oraşe anterioare. Astfel, nota cea mai mare a fost luată de subcriteriul şcoli de stat la numărul de elevi, 7,6 din 10, după care valorile au început să scadă. Pentru numărul de muzee, teatre, cinematografe şi biblioteci, la mia de locuitori, a primit note între 2,4 şi 3,6. Pentru numărul total de elevi a fost cotat cu nota 4, iar pentru numărul de cadre didactice la numărul de elevi cu nota 1,6 din 10.

Aceste note au fost acordate în perioada de colectare a datelor. Acestea sunt raportate pe anul 2009 şi reflectă situaţia din datele oficiale.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/galati-cel-mai-slab-rezultat-la-cultura-si-educatie-895821.html

Posted

Galaţi, oraşul cu obsesii estivale şi de mentalitate

Gălăţenii au început să ia la bani mărunţi situaţia în care se află oraşul lor, iar concluziile lor nu sunt dintre cele mai bune. Când vine vara, locuitorii din Galaţi ştiu că robinetul cu apă caldă rămâne închis. În ultimii ani s-a obişnuit întreruperea alimentării cu apă caldă pentru lucrări de revizie, un disconfort de care locuitorii de care locuitorii ar dori să scape. În această săptămână, campania "Oraşul de vis" face un popas de câteva zile în Galaţi, al doilea municipiu din Moldova intrat în această competiţie.

Duşurile reci de vară, o "tradiţie" locală

Majoritatea gălăţenilor sunt nemulţumiţi de situaţia generală în care se află acest oraş, iar aspectele pozitive au fost cu dificultate descoperite. Oprirea apei calde pe timp de vară şi alternativa unică a duşurilor reci şi a spălatului la lighean constituie o obsesie locală de care locuitorii din Galaţi vor să scape. Pentru că Electrocentrale şi Apaterm anunţă reparaţii şi revizii ale reţelei în plin sezon estival, apa caldă este oprită între o lună şi două luni. „Nu este normal aşa ceva. E inuman în condiţiile societăţii de azi să locuieşti într-un oraş destul de agitat şi să nu ai apă caldă de duş”, a explicat şi Marius Pascal. În această lună, Apaterm a oprit apa, pentru câteva zile, în mai multe cartiere. Însă, în luna iunie, toţi consumatorii din Galaţi vor fi nevoiţi să încălzească apă la aragaz, întrucât, în perioada 7-30 iunie se va sista alimentarea cu apă caldă, perioadă în care se vor face reparaţii. În medie, pe an, gălăţenii ajung să nu aibă apă caldă aproape 1.000 de ore.

O altă nemulţumire a gălăţenilor, exceptând problemele economice sau cele de infrastructură, este legată de mentalitatea unei mici părţi a localnicilor, dar care ajunge să se reflecte negativ asupra imaginii acestui oraş de pe Dunăre. “Poate că suntem un oraş mai estic, mai apropiat de Orient, dar parcă în oraşul nostru fiecare încearcă să păcălească pe cineva, măcar şi cu un leu. Se caută umilirea celuilalt şi mai ales există o dorinţă lipsită de logică de a ieşi în faţă prin acţiuni negative, chiar şi prin faptul că se dă muzica la maxim în maşină, la două noaptea”, a declarat Petru Bălan, un inginer în vârstă de 35 de ani. “Şmecheria asta de care se agaţă cât mai mulţi tineri este lipsită de consistenţă. Am văzut chiar la nepoţii mei ce veseli sunt când povestesc cum au făcut mişto de un prieten. Cred că actuala mentalitate din această zonă este să devii cineva prin păcăleală, şmecherie şi tupeu. Nu pare să mai fie oameni care să se chinuie să construiască ceva prin forţele proprii”, a explicat şi Constantin Martiş, un pensioner, fost profesor de şcoală generală.

Problema locurilor de muncă şi a drumurilor

În ceea ce priveşte piaţa muncii şi oportunităţile în acest domeniu, Nicolae Gheorghievici, contabil la o firmă din Galaţi, a precizat că "nu a fost o strategie pentru dezvoltarea econmică a oraşului după 1990. Când ArcelorMittal a căzut, la fel a făcut şi jumătate din industrie şi servicii. Sectorul serviciilor nu poate prelua surplusul de şomeri, pentru că în aici se cheltuiesc banii proveniţi din producţie. Dar cum producţie nu se mai face, şi serviciile îşi reduc activitatea”.

Dacă în perioada interbelică Dunărea trăgea oraşul spre dezvoltare econimică, acum potenţialul acesteia nu mai este folosit absolut deloc. “Totul este o bătaie de joc, am citit că la începutul secolului trecut erau vreo 2.000 de pescari profesionişti, la o populaţie mai mică de vreo 10 ori decât în acest moment, acum am înţeles că au rămas vreo 200 de pescari profesionişti”, ne-a declarat Florin Georgescu.

Nici şoferii nu sunt în totalitate mulţumiţi de propriul oraş. Municipalitatea a investit în ultimii ani doar în refacerea a două-trei artere principale, iar acestea sunt foarte aglomerate în jurul prânzului. “Ar trebuie modernizate străzi secundare sau construite alte artere mari, alternative la cele de acum. Ziua ajung să fac şi 20 de minute pe o distanţă de unul, maxim doi kilometri”, s-a plâns şi Sandu Macarie, un şofer în vârstă de 43 de ani.

Lipsa unor locuri verzi şi a unor spaţii de joacă pentru copii este o altă problemă. „Sunt două parcuri în tot oraşul, la care se adaugă Faleza Dunării, în rest nu ai unde să te plimbi. De exemplul, dacă aş vrea să fac jogging ar trebui să alerg 30 de minute doar ca să ajung în singurul loc unde aş putea face acest tip de mişcare - pe Faleza Dunării”, a declarat Maria Frangulea.

Alte probleme ce stârnesc nemulţumirea se referă la lipsa locurilor de parcare, numărul mare de garaje construite între blocuri, construcţii care au acoperit zonele verzi dintre cartiere şi lipsa unui spaţii adecvate unde la sfârşit de săptămânii gălăţenii să se poată relaxa.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/galati-orasul-cu-obsesii-estivale-si-de-mentalitate-895903.html

Posted

Acasă la Cuza, în oraşul înconjurat de ape

Aflat la cel de-al treilea mandat de primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae s-a alăturat campaniei "Oraşul de vis" şi a declarat pentru evz.ro că dorește să-și încheie cariera în administrația locală, dar nu înainte de a finaliza proiectele începute. Nicolae recunoaște că acțiunile sale ca primar au fost criticate de mulți, dar consideră că locuitorii Galaţiului l-au votat pentru că și-a îndeplinit promisiunile.

Dumitru Nicolae a ajuns primar la 140 de ani după ce Alexandru Ioan Cuza a devenit pârcălab al Galaţiului. În apropiere de gară se află casa memorială în care acesta a locuit împreună cu soţia sa, Elena, transformată într-un mic muzeu.

evz.ro: Care sunt principalele direcţii în care sunt investiţi banii de la bugetul local la nivelul oraşului Galaţi?

Dumitru Nicolae: Se investeşte în jur de 40% din bugetul municipalităţii în obiective ca refacerea şcolilor şi a drumurilor. Bugetul actual al orașului Galaţi, cu tot cu fondurile europene atrase, se ridică la puţin peste 800 milioane de lei pe an.

- În ce aţi investi mai mult, în ideea de a aduce o schimbare în oraş?

- Aş investi mai mult în utilităţi. Trebuie băgate conducte noi, canalizare nouă, reţea de electricitate. Toate aceste se fac în mare măsură acum şi prin proiectul ISPA. Din punct de vedere al utilităţilor, Galaţiul şi Bucureştiul sunt cele mai înapoiate mari oraşe din ţară.

- Ce şanse sunt pentru a pune la punct un proiect de croazieră pe Dunăre, pe o navă-restaurant?

- O să rezolvăm şi acestă problemă. Din păcate aşa este stilul nostru al românilor să dăm ce avem apoi să regretăm. Galaţiul a avut vasele sale pentru astfel de călătorii, dar s-au dat la Tulcea, acum căutăm altele. Sper să rezolvăm şi problema croazierelor.

Soluții reduse pentru transportul în comun

- Care sunt principalele probleme socio-economice cu care se confruntă municipiul?

- Noi, românii, nu am reuşit să rezolvăm problema integrării romilor şi din acest motiv din această etnie ies foarte mulţi cerşetori sau delincvenţi. Şi numărul mare de şomeri este o problemă în oraş.

- Care ar fi soluţiile pentru îmbunătăţirea transportului în comun? Câte dintre aceste sunt deja aplicate ?

- Soluţiile sunt destul de puţine. Trebuie ca străzile să fie modernizate şi ca tot ceea ce ţine de transportul în comun – autobuz, troleibuz, tramvai – să poate ajunge în toate zonele oraşului. Să legăm prin transportul public zonele importante ale oraşului, ca de exemplu din cartiere să se ajungă uşor la gară sau în marile pieţe.

- Din suprafaţa totală a străzilor din oraş, ce procent este racordat la utilităţi?

- Când am venit la primărie oraşul era canalizat în proporţie de 45%, iar acum este undeva la 80% cu toate aceste utilităţi şi până plec să ajungă la 90%. Sigur mai avem probleme cu cartierele mărginașe, dar o să facem şi acolo.

- Care este situaţia locurilor de parcare?

- Am început să facem un nou plan de urbanism, care va fi gata la începutul anului viitor, până atunci nu ne putem mişca foarte mult în problema parcărilor. Nici evidenţa lor nu poate fi clară, pentru că în jurul blocurilor pot contabiliza foarte multe parcări, şi în realitate să nu fie. Noi vrem să facem parcări supraetajate. Trebuie să rezolvăm şi problema celor 10.500 de garaje care au fost autorizate între 1996 şi 2000, pentru că ocupă mult spaţiu.

- Galaţi un oraş predispus la pericolul seismic. Ce puteţi spune despre situaţia reabilitării clădirilor?

Toată zona centrală are unele probleme legate de cutremure pentru că sunt clădiri mai vechi. Apoi, în aceeaşi zonă sunt foarte multe hrube, iar solul oraşului este şi el foarte moale. Alt pericol este cel al inundaţiilor, însă nu cred că sunt probleme mari aici. În 2007, Dunărea a atins maximul istoric, însă oraşul nu a fost afectat.

Dunărea, un atu al Galațiului

- Sunteţi primar din anul 2000. Care sunt, în opinia dumneavoastră, lucrurile care au convins gălăţenii să vă voteze?

- Că sunt un om serios, cred că asta i-a convins. Că mă cunoaşte lumea că am lucrat într-o mare întreprindere şi lumea ştie că voi face tot ce am promis până la sfârşitul mandatului. Sper ca până la finalul mandatului să termin toată partea de investiţii în utilităţi subterane, şi asta va schimba mult oraşul pentru că de acolo înainte se vor face doar lucrările de suprafaţă, care sunt mai simplu de controlat. Am încercat să construim cu cap, chiar dacă unii ne critică că le facem mai repede. Am construit tot ce trebuie sub pământ, pentru că apoi nu vom mai umbla acolo mult timp.

- Cum aţi caracteriza locuitorul municipiului?

- Realist. Noi, ca municipiu, nu avem nu ştiu ce probleme, bineînţeles că totul poate fi îmbunătăţit. Eu vreau să ajut să creştem şi nivelul de trai, pentru ca gălăţeanul să aibă şi mai multă linişte.

- Precizaţi trei elemente definitorii ale oraşului.

- Păi, ar fi Dunărea, ca apă – oraşul e înconjurat de trei ape de altfel – Dunărea, Prutul şi Siretul. Apoi ar veni siderurgia, Galaţiul este până la urmă un oraş muncitoresc. Şi trei ar fi porturile. Poate ar fi şi patru, elementul universitar.

- Care este locul dumneavoastră preferat din oraş?

- Faleza Dunării.

- Care ar fi motivele prin care o persoana ar fi convinsă să se mute în Galaţi?

- Dacă îi place apa, pescuitul ar fi uşor de convins. Dar nu numai atât, oraşul s-a dezvoltat cultural foarte mult. Iar gălăţenii sunt extrem de primitori. Municipiul este unul mare şi nu cred că vreun specialist dintr-un anumit domeniu nu ar putea să-şi continuie cariera la Galaţi. Oraşul s-a dezvoltat economic în mai toate sectoarele.

- De ce consideraţi că oraşul Galaţi ar trebui sa primeasca titlul de „Oraș de vis”?

- Nu cred că există oraşe de vis. Este greu să afirmi acest lucru. Cred că Dunărea şi mai ales faptul că oraşul Galaţi este într-un fel începutul Deltei ar atrage.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/acasa-la-cuza-in-orasul-inconjurat-de-ape-896027.html

Posted

- Precizaţi trei elemente definitorii ale oraşului.

- Păi, ar fi Dunărea, ca apă – oraşul e înconjurat de trei ape de altfel – Dunărea, Prutul şi Siretul. Apoi ar veni siderurgia, Galaţiul este până la urmă un oraş muncitoresc. Şi trei ar fi porturile. Poate ar fi şi patru, elementul universitar.

Ei, aicea sunt de acord cu el...

Posted

Votul (la cei care au stiut, si au votat) este pur subiectiv. Deci marja de eroare este destul de mare. AM mai spus-o si pe alt topic, TOATE dar absolut TOATE orasele au +uri si -uri. Nu exista oras "perfect", nemultumiri si probleme sunt peste tot, deci nu poate nici un "top" de asta facut la misto sa convinga vreodata care oras e mai "frumos"...

Posted

Galaţi şi secretul succesului în artă

Campania iniţiată de www.evz.ro prezintă astăzi un album personal din trecutul oraşului de la Dunăre. Vedeta aleasă în această săptămână de site-ul www.evz.ro pentru a susţine municipiul promovat în cadrul campaniei „Oraşul de vis” este Adrian Enache, artist care aniversează în acest an două decenii de carieră. Interpretul povesteşte despre copilăria pe malul Dunării, schimbările percepute în evoluţia oraşului natal şi aminteşte despre o mică legendă a locurilor.

EVZ: Ce însemna să fii copil în Galaţi? Unde erau cele mai frumoase locuri de joacă şi cele mai neştiute ascunzişuri?

Adrian Enache: Am avut un avantaj în copilărie faptul că locuiam într-un oraş-port. Ştim cu toţii rigorile la care eram supuşi din cauza regimului de atunci, însă, prin intermediul vaporenilor, aveam posibilitatea să accedem la lumea de afară, care nu ne era permisă. Astfel ne procuram muzica străină - un aspect care mă preocupa în mod special. Aşa l-am descoperit pe Boney M cu care, mai târziu, m-am şi întâlnit. Acum, când ajung să cânt la Galaţi am o dublă emoţie: cea de scenă, ca artist, şi apoi pentru că revin în oraşul natal, revăd locurile de joacă, uneori mă întâlnesc cu foşti colegi. Galaţiul reprezintă prima scenă pe care am urcat, alături de bucuriile copilăriei.

- Vremurile s-au schimbat. Care este portretul gălăţeanului copilăriei tale şi cum îl vezi acum?

- Galaţiul păstrează şi acum din aerul copilăriei mele, chiar dacă s-au ridicat construcţii noi, s-au mai asflatat drumuri. Se modernizează, ţinând astfel pasul cu lumea. Îl ajută foarte mult că este un oraş cu o activitate navală puternică, fapt pentru care gălăţenii au fost, chiar în vremurile acelea închise, oameni deschişi la nou, a căror mentalitate a fost cu un pas înaintea celorlalţi.

- Cu o privire critică, ce observi că îi lipseşte oraşului şi cum l-a schimbat timpul?

- Ar trebui să stau mai mult ca să-i observ punctele nevralgice, însă în ultimii ani, fiind destul de ocupat, sunt într-un du-te vino permanent. Ajung des în Galaţi, dar nu am timp să stau. Am avut meciuri de fotbal pe stadionul Oţelul Galaţi cu echipa de fotbal a artiştilor, unde mi-am auzit şi imnul, pe care l-am făcut împreună cu Papa Jr. Vin des, atât când sunt invitat, cât şi împreună cu echipa Oţelul, pentru a-l susţine pe prietenul Marius Stan, preşedintele clubului. Însă, chiar dacă m-am mutat de 20 de ani în Bucureşti, am rămas gălăţean.

- Capitala nu-mi va putea oferi niciodată plimbările pe faleză, priveliştile din port sau aerul Dunării.

- Aglomeraţia din Bucureşti e sufocantă, dar mulţumesc lui Dumnezeu că am o meserie care îmi dă libertatea de a vedea şi altceva, de a respira libertatea oraşelor de provincie care ascund bogăţii, dar nu sunt descoperite. E drept că am un sentiment de mândrie când văd gălăţeni de-ai mei care reuşesc să se afirme , indiferent de domeniul de activitate. Mi-aş dori să existe poate mai mult interes pentru a promova adevăraţii gălăţeni, pentru că sunt mulţi foarte talentaţi, dar nu au loc de alţii cărora le lipseşte talentul, nu şi banii.

Cred că ar trebui să existe mai mult interes pentru cultura locului. Presa ar trebui să fie mai interesată de ce se petrece pe scena unui spectacol şi de bucuria oamenilor pentru spectacolele oferite de artişti. Am cântat recent cu colegii de la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti pe scena Teatrului „Nae Leonard”, din Galaţi, unde am ridicat sala în picioare. Însă, unicul lucru pe care presa l-a reţinut a fost năduşeala. Asta nu se întâmplă numai în Galaţi, ci cam peste tot în România.

- Te rog să faci un exerciţiu de imaginaţie: dacă ai fi ghid pentru o zi în Galaţi, ce ai recomanda unui turist?

- Sunt multe obiectivele care trebuie văzute. Galaţiul este, de departe, un oraş turistic. Ai ce să vezi dacă ai şi puţin timp la dispoziţie. Pornind de la Faleza Dunării, despre care pot spune că este un loc mirific, urmează parcurile, bogate în copaci. Este Grădină Zoologică şi o mare Grădina Botanică. Mai sunt teatrele pentru cei cărora le place cultura. Avem Teatrul „Nae Leonard”, unde m-am lansat ca artist, Teatrul Gulliver, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Suntem un oraş frumos, care poate inspira orice artist, dacă este să mă refer la meseria mea. Nu trebuie uitate muzeele pe care nu trebuie să le ocoleşti dacă vrei să cunoşti istoria oraşului. Iar la Galaţi există o comunitate puternică a grecilor. De aici mi se trage şi pasiunea pentru muzica grecească. Sunt mândru că m-am născut la Galaţi şi nu cred că există un oraş mai frumos, mai bogat, spiritual vorbind, şi mai elegant decât este oraşul meu natal.

- Care sunt cuvintele potrivite pentru a descrie mai bine Galaţiul?

- Este bogat, din punct de vedere spiritual. Este un oraş turistic, pentru a defini termenul de frumos pe care l-am spus mai sus. Şi, nu în ultimul rând, vorbim despre un oraş elegant. Are un rafinament care se distinge din primele clipe în care păşeşti aici. Despre Galaţi, cei mai mulţi ştiu că este oraşul-port la Dunăre, cu un combinat siderurgic, pe vremuri o emblemă a României.

- Ce nu cunosc românii despre urbea aflată la colţul care uneşte Moldova, Dobrogea şi Muntenia?

- Ştiţi oare de ce a dat Galaţiul, de-a lungul timpului, cele mai multe talente în sport şi artă? Pentru că au băut apă din Dunăre şi au mâncat mult peşte, aşa cum făceau dacii pe vremuri.

- Pus în balanţă de cititorii siteului www.evz.ro, în cadrul campaniei „Oraşul de vis”, Galaţiul s-a evidenţiat sub semnul contrastelor. Ce aspecte pozitive şi negative i se potrivesc?

- Ca aspecte pozitive aş numi portul, care i-a avantajat pe gălăţeni în comunism, dar şi acum. Apoi, Faleza Dunării şi cultura locului. Ca aspecte negative - aerul poluat, din cauza combinatului.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/galati-si-secretul-succesului-in-arta-896086.html

Posted

Punctual suntem de "cacao" pt ca:

-in ciuda faptului ca sunt trei mari cursuri de apa in jurul Galatiului, NOI ne ducem copii sa faca inot de performanta la BRAILA!!!

-in ciuda faptului ca orasul a avut o industrie si o retea de firme de servicii extrem de mare - implicit impozite si taxe MARI colectate la bugetul local - NU SE VEDE NIMIC PT CETATEANUL ORASULUI!!!

-in ciuda faptului ca exista numerosi profesionisti in Galati, combinatul siderurgic continua sa polueze, NEFIIND sanctionat corespunzator de Garda de Mediu (exemplu concret: dupa inchiderea cocseriei - bucuria tuturor - indienii au oprit electrofiltrul de desprafuire de la Aglomerare, pana in prezent cosul de gaze al instalatiei aruncand in atmosfera orasului tone si tone de praf amestecat cu abur...)

-pana mai ieri ERAU INTERZISE BICICLETELE pe faleza inferioara (stupizenie cat roata carului de mare!!!)

Las si pe altii sa completeze lista de "incapabilitati" ale primarului de carton!

Posted

Viorel Tănase: "Galaţiului îi lipseşte o curăţenie ca la carte"

Viorel Tănase, fosta glorie a Oţelului Galaţi, a rămas în oraşul de la Dunăre chiar şi după retragere, în 2007. Acesta se alătură campaniei "Oraşul de vis" şi vorbeşte despre urbea sa natală, amintirile copilăriei şi modul în care percepe schimbările care au venit odată cu trecerea timpului.

Evz: Ce îţi aduci aminte despre copilăria ta din Galaţi?

Viorel Tănase: N-aveam calculatoare şi nici condiţiile pe care le au copiii astăzi, dar era frumos, foarte frumos. Aveam în schimb timp şi locuri de joacă. Băteam mingea cât era ziua de mare. Aveam prieteni. Doar la blocul în care locuiam, unul cu patru etaje şi patru scări, eram 40 de copii de aceeaşi vârstă. În spatele blocului aveam două terenuri, unde jucam fotbal. Acum nu mai sunt, s-au construit alte blocuri. Îmi amintesc că, pentru a ne îmbunătăţi tehnica, jucam fotbal în parcarea din faţa blocului. Era una foarte mica. Făceam echipe de trei oameni. Nici nu mai ţin minte de câte ori mi-am spart capul de borduri! Apoi mergeam pe Siret, "La Gropi". Dar şi la "briza Dunării", unde înotam, pescuiam şi mă distram cu prietenii.

- Cum îi vezi pe gălăţeni acum?

- Oamenii s-au schimbat. Înainte erau mai indulgenţi, mai calmi, mai primitori. Acum nu mai e aşa. Familiile prietenilor erau primitoare. Mergeam prin piaţă şi doar pentru faptul că aveam capul spart sau, pur şi simplu, le păream simpatici, oamenii ne dădeau un pepene, un măr. Acum lumea s-a mai înrăit. Goana după bani, lipsurile, probabil, au adus lucrurile aici.

- Dacă ai fi ghid pentru o zi, prin ce locuri ai duce un turist?

- Dacă ajungi în Galaţi trebuie neapărat să vezi faleza. Atât cea inferioară, cât şi cea superioară. Sunt atâtea lucruri de vîzut în Galaţi, încât nu ştiu ce să recomand mai întâi. O plimbare pe Dunăre, pentru a vedea unde se varsă Siretul. La "Pisica", un sat peste Dunăre spre "23 August".

- Ce crezi că i-ar trebui Galaţiului?

- Oraşului îi lipseşte o curăţenie aşa cum scrie la carte. Oamenii nu conştientizează faptul că putem proteja mediul înconjurător, oraşul, cu puţină atenţie. Când văd recipientele de plastic sunt aruncate în Dunăre sau aiurea, prin oraş, îmi vine să plâng. Ce îi mai lipseşte Galaţiului? Parcuri nu prea sunt, locuri de joacă pentru copii.

- Cum ai descrie oraşul în trei cuvinte?

- Plăcut, de vizitat, interesant.

- Ce nu se cunoaşte foarte bine despre Galaţi?

- Cred că sunt mulţi care nu ştiu despre comorile Galaţiului, care sunt obiectivele turistice. Despre cele amintite mai sus, despre Pădurea de la Gârboavele, unde îţi poţi petrece un week-end de vis.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/fosta-glorie-a-otelului-galatiului-ii-lipseste-o-curatenie-ca-la-carte-896198.html

Posted

Pădurea de la Gârboavele, unde îţi poţi petrece un week-end de vis.

Mda, poti crede asta daca esti din orice alta localitate decat Galatiul.

  • 4 weeks later...
Posted

Care este "oraşul de vis" al României?

Competiţia celor mai mari 15 oraşe din România este aproape de final. Doar trei oraşe ne mai despart de aflarea marelui câştigător al titlului de "Oraş de vis": Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. Ierarhia finală e influenţată în cea mai mare parte de voturile de popularitate (50% din notă). Topul momentului arată astfel: Braşov (9.701), Craiova (7.948), Arad (3.502), Cluj-Napoca (2.993), Bacău (2.652), Constanţa (2.249), Sibiu (2.030), Iaşi (1.945), Oradea (1.585), Timişoara (1.433), Brăila (1.025), Galaţi (920), Bucureşti (607), Piteşti (570) şi Ploieşti (567).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ploiesti-republica-de-o-zi-bombardata-de-americani-898631.html

Posted

pitesti, oradea, craiova si clujul sunt orasele din lista de mai sus pe care nu le-am vizitat dar va asigur ca oricare dintre ele e mai "de vis" decat mizerabilul de galati.

Posted

Bucuresti? Oras de vis? sa fim seriosi.

Cu primele doua sunt de acord, Sibiu si Timisoara dar cu Bucurestiul in niciun caz.

Oradea nu mi s-a parut deosebit. Poate doar zona cu European Drinks. Clujul ar putea fi un oras de vis.. Vis-a-vis de Craiova si Pitesti am cateva retineri.

De ce nu Brasovul in topul celor 3 ? De ce nu Iasiul?

Posted

si in bucuresti sunt unele locatii care te fac sa uiti de mizeria care il acopera. parerea mea e ca aradul si timisoara sunt cu mult peste toate. si vine tare din urma constanta.

Posted

o sa vedem si noi asa ceva vreodata intr-un oras din romania? NICIODATA. cred ca nici in Europa nu exista asa ceva macar la o scara mai mica...

Posted

Categoric nu vom vedea. E science fiction. Dar consider ca pana la asemenea " opere de arta " noi ar trebui sa ne schimbam mentalitatea, sa avem noi ultimul cuvant de spus nu cei care ne conduc, sa invatam sa fim oameni si asa mai departe.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.