Jump to content

Complexul "Francezi" - cartierul care se scufundă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Complexul „Francezi”, focar de infecţie

* După Revoluţie, ansamblul de spaţii comerciale a fost devastat, cărându-se la Remat tot ce se putea valorifica

Abandonat de către autorităţi, fostul complex comercial a devenit „casă” pentru boschetarii din zonă. În jurul acestuia, s-au ridicat mormane de gunoaie „asezonate” cu fecale, iar mirosul de urină taie respiraţia trecătorilor. Ca o dovadă de netăgăduit a indiferenţei gospodarilor urbei, pe acoperiş cresc arbuşti sălbatici. Gălăţenii care locuiesc în preajma complexului se plâng că nu mai suportă mizeria şi mirosul ce provine de la acesta. S-au făcut nenumărate sesizări către municipalitate, locatarii solicitând alungarea boschetarilor, igienizarea şi amenajarea spaţiului. “S-a ales praful de tot ce era. De patru-cinci ani, cerem primarului să monteze un veceu ecologic. Sunt mulţi pensionari care vin şi joacă şah aici în parc şi nu au unde să-şi rezolve necesităţile fiziologice. Nu ne bagă nimeni în seamă”, s-a plâns Ionel Negru, pensionar. “Chiar trebuie să stăm în paragină până murim? Cel puţin, să facă curăţenie în toate clădirile ca să asaneze focarul de infecţie. Trec zilnic pe aici copii şi se pot îmbolnăvi. În plus, Liceul „Emil Racoviţă” e la doi paşi. Măcar lucrul ăsta ar trebui luat în seamă de către autorităţi”, a intervenit în discuţie şi Virgil Potorac.

Era plin de grădini şi terase de vară

Am întâlnit şi câţiva gălăţeni mai nostalgici. Oamenii ne-au povestit cum arăta pe vremuri Complexul “Francezi”. “Veneau oameni din toate zonele oraşului. Aveam aici grădini şi terase de vară, un centru de pâine, un aprozar, o croitorie, o frizerie. Nimeni nu s-a gândit vreodată că cel mai frumos complex din Galaţi s-ar putea transforma într-o veritabilă ruină”, spune Ionel Negru. “Aveam de toate aici: merchenerie, croitorie, alimentară, frizerie, cofetărie. Era ordine şi disciplină. Era un fel de orăşel într-un oraş mai mare”, ne-a mărturisit Alexandru Ogâgan.

Complexul “Francezi” îşi are propria istorie pe care am aflat-o de la un locatar al unui bloc din vecinătatea acestuia. “Prin anii 80 au venit nişte specialişti francezi să lucreze în Combinatul Sidex. Autorităţile au vrut să-i impresioneze în mod plăcut şi i-au mutat aici, deoarece acest complex era cel mai frumos din oraş. De la aceşti ingineri francezi a venit şi numele. Dar numai numele a rămas din el”, ne-a povestit cu nostalgie Virgil Potorac, în vârstă de 70 de ani.

Speranţe deşarte?

În ultimii doi ani, autorităţile au promis de mai multe ori că-i vor obliga pe actualii proprietari ai spaţiilor comerciale lăsate de izbelişte să igienizeze Complexul Francezi. “Complexul se va face. Spaţiile comerciale au fost vândute către opt societăţi şi văd că, deocamdată, niciuna nu se agită să modernizeze locul. În cele din urmă, îi vom obliga. Altfel nu se poate ”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ectie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

"Francezi" - cartierul care se scufundă

* Pământul fuge de sub picioarele celor care locuiesc în cartierul „Francezi” * Complexul din cartier, maculatorul amatorilor de graffiti şi ascunzişul consumatorilor de bronz * Terenul o ia la vale doar pentru unii

Zona Cartierului Francezi, de altfel una foarte liniştită şi îndeajuns de curată în comparaţie cu multe alte cartiere mai cu pretenţii ale oraşului, suferă de ani de zile. Pământul fuge de sub picioarele celor care locuiesc aici, iar o mărturie clară a acestui fapt, dincolo de celebrul bloc C20 (reconsolidat acum), este fostul complex comercial „Francezi”.

Un fel de geamăn al edificiului similar din Ţiglina, distrus şi el nu din pricini naturale, ci de furia edilitaro-antropică postdecembristă, este acum la un pas să se transforme dintr-o clădire părăsită într-un morman de moloz. Comercianţii care activau aici şi-au strâns catrafusele de ani buni şi s-au îndreptat spre alte zone cu vad mai bun şi unde pereţii nu îşi schimbau... solida configuraţie zi de zi, iar grinzile de fier nu scrâşneau ameninţător pe beton. Locul acesta nu a mai rămas acum decât un spaţiu ideal de jucat „somata”, nişte ziduri care parcă imploră, graffiti-uri cu mesaje porcoase şi cotloane sigure unde cei interesaţi pot trage nestingheriţi „un bronz” sau vreo ţigară răsucită pe genunchi.

Am ignorat mesajul oficial deloc ameninţător, trecut pe o tablă ruginită care a fost cândva vopsită cu verde şi care încearcă să te gonească de acolo, şi ne-am amintit de sălile îmbâcsite cu fum de ţigară în care jucam un biliard cu colegii de liceu sau de păcănelele subvenţionate sistematic cu alocaţiile şcolarilor marcaţi cu nota opt la purtare. Locul te face să-ţi aduci aminte cuvintele „roşu, două negre, roşie, roşie, neagră...” în ritm sacadat şi, inevitabil, memoria olfactivă te determină să rememorezi aroma de pizza experimentală. Dincolo de nostalgia apropiatelor vremuri în care locul era unul animat, trebuie spus că acum nimic nu ar mai trebui să te îndemne să dai pe acolo.

Nisipuri mişcătoare doar pentru unii

Explicaţia autorităţilor pentru paragina în care a ajuns complexul este una simplă: terenul pe care este construit este nesigur, iar o reconsolidare ar determina sine un efort financiar nejustificat. Aşa se întâmplă când un loc aparţine tuturor, dar în acelaşi timp nimănui. Justificarea cu terenul instabil pare a fi una puerilă, atâta vreme cât la nici 10 metri depărtare, un recunoscut constructor din Galaţi sapă gropi adânci şi toarnă fundaţii pentru blocuri cu apartamente de lux sau cine ştie ce vile. Asta te face să te întrebi cine Doamne-iartă-mă i-a dat autorizaţie de construcţie pe nisipuri mişcătoare, dar şi dacă nu cumva terenul pe care stă acum complexul părăginit nu poate deveni brusc stabil în cazul în care vreunui antreprenor îi dă prin cap să ridice acolo un bloc cu peste 10 etaje în care să se mute protipendada oraşului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cartierul_care_se_scufunda_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Focar de infecţie în complexul "Francezi"

Tone de gunoi s-au adunat în clădirea parţial abandonată a complexului comercial din Ţiglina I, iar locuitorii din zonă cer autorităţilor să ia măsuri. Oamenii spun că, mai nou, în zonă s-au aciuat tot fel de indivizi dubioşi.

De câţiva ani încoace, locuitorii din zona Complexului Francezi, din cartierul gălăţean Ţiglina I, trăiesc un adevărat coşmar. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că în interiorul parţial abandonat al clădirii s-au adunat mari cantităţi de gunoi, care a intrat în putrefacţie, iar în anotimpul cald miroase îngrozitor. De asemenea, gălăţenii spun că în zonă s-au aciuat tot fel de indivizi dubioşi.

„S-a ales praful"

Cândva, complexul comercial, care are o suprafaţă desfăşurată de circa 5.000 de metri pătraţi, era un loc civilizat, menit să împresioneze străinii care ajungeau în oraşul de la Dunăre.

„Prin 1975 sau 1976, la combinatul de la Galaţi au venit nişte ingineri francezi. Autorităţile au vrut să-i impresioneze şi i-au cazat câteva luni într-un bloc de aici, pentru că acest complex, care era nou, era cel mai frumos din oraş. De la aceşti francezi a venit şi numele complexului. Acum s-a ales praful", povesteşte Emil Melinte (71 ani), care locuieşte în blocul vecin.

George Palade (42 ani) a prins şi el vremurile bune ale zonei. „Era un fel de orăşel. Veneau oameni din toate cartierele aici, cam cum se întâmplă acum la Elice. Erau terase de vară, magazin de pâine, aprozar, alimentara, o croitorie, o frizerie. Acum e doar o ruină împuţită", spune gălăţeanul.

Complexul a ajuns în starea jalnică din prezent după ce Regal SA (fost întreprindere comunistă care gestiona restaurantele din Galaţi) a vândut spaţiile comerciale unor firme care, la un moment dat, le luaseră în concesiune. Ulterior, magazinele şi restaurantele au fost abandonate, iar în clădire s-a instaurat mizeria şi şi-au stabilit „cartiere generale" aurolacii şi boschetarii.

Geamurile au fost sparte, tot ceea ce a fost de lemn a fost pus pe foc, iar tot ce sa fost de metal a fost demontat şi dus la fier vechi. Au mai rămas doar zidurile crăpate şi murdare. Şi mizeria crâncenă.

Alo! Primăria!

Locuitorii din blocurile învecinate ne-au declarat că au făcut o sumedenie de sesizări la Primărie, dar că până acum n-au primit niciun răspuns. „De câţiva ani încoace, cerem primarului să pună măcar un veceu ecologic aici. Degeaba", ne-a spus Marin Roman (68 ani).

„Cred că Primăria ar trebui să ia măsuri contra proprietarilor care au abandonat complexul. Eu aşa ştiu că e legea: dacă nu îţi întreţii clădirea iei amendă!", este de părere Carmen Leca (31 ani).

Reprezentanţii administraţiei publice locale spun că există totuşi o explicaţie logică pentru abandonul complexului comercial Francezi: terenul este foarte instabil, clădirea s-a făcut fără fundaţie, iar consolidarea ar costa foarte mult. Mult mai ieftină ar fi demolarea. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a promis că va analiza situaţia mai în amănunt în perioada ce urmează şi că lucrurile se vor rezolva într-un fel sau altul.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Tone de gunoi s-au adunat în clădirea parţial abandonată a complexului comercial din Ţiglina I, iar locuitorii din zonă cer autorităţilor să ia măsuri.

Mda, gunoiul ala a venit singur. Si dupa aia chemi pe altii sa-ti spele in urma...

Link to comment
Share on other sites

"Pai si ar trebui locuitorii sa vina sa-l stranga?"

Nu, desigur. Trebuie sa vina altcineva sa stranga. Eventual gratis si mai repede.

"NU cred ca doar locuitorii de acolo l-au facut"

E o parere. Eu cred ca, de fapt, au venit omulezii verzi din Alpha Centauri, binenteles la instigarea Mossad-ului si au aruncat gunoiul acolo.

Bineinteles ca pana la urma nu vor plati nici cei care au aruncat gunoiul, nici proprietarii spatiilor si nici locatarii din zona care binenteles ca nu au nicio vina :d

Link to comment
Share on other sites

ce nu am inteles eu "terenul este foarte instabil, clădirea s-a făcut fără fundaţie, iar consolidarea ar costa foarte mult. " cum de a rezistat acel complex pana in 1990-1993 (cand s-a privatizat la viteza) fara probleme structurale, iar dupa ce s-a privatizat a ajuns in stare de degradare ?!?

pana in 1990 terenul nu era instabil??? ori s-a furat fundatia??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Complexul din Ţiglina 1 - Amintiri şi nostalgii printre ruine

* Din cartierul premiat pentru arhitectură în anii '60 s-a ales praful * Tavanele, pline de igrasie, riscă să cadă peste trecători * Canalizările au devenit coşul de gunoi al gălăţenilor

O vizită în cartierul Ţiglina 1 îţi lasă un gust amar şi senzaţia că ai trecut printr-un loc uitat de lume. Cu toate acestea, zona este populată şi mulţi oameni trec pe aici spre şi dinspre piaţă, spre orăşelul copiilor, spre magazinele care şi-au găsit locul printre ruine etc. Cei care trec zilnic prin aceste locuri spun că le este din ce în ce mai teamă să meargă prin vechiul complex. Tavanele, pline de igrasie, stau să cadă, pereţii sunt plini de mesaje obscene, multe dintre dale lipsesc, capacele de la canalizare au fost tăiate la cine ştie ce centru de fier vechi, iar locul lor a fost luat de gunoaie. Toate acestea se pot vedea în vechiul complex din cartier.

Cinematograful şi-a închis porţile, afişul postat la avizier anunţând un film din luna februarie. Din vechile cofetării a mai rămas doar amintirea şi, la una dintre ele, mozaicul de pe perete. La stradă, micuţa terasă de la Trandafirul îi face pe nostalgici să îşi aducă aminte de prăjiturile însiropate care se serveau pe vremuri.

Mergând mai departe nu vezi decât de spaţii comerciale închise, ruinate şi multe gunoaie. Pe ici, pe acolo, câte un comerciant mai îndrăzneţ şi-a deschis un mic bar populat de câţiva doritori de alcool încă de la primele ore ale dimineţii. De vremurile de demult îţi aduce aminte florăria din colţ. Aceleaşi geamuri în care sunt expuse, pe lângă flori, câteva fotografii făcute la nunţi, aşa ca pe timpuri, trezesc nostalgii.

Igrasia la ea acasă

Mergând mai departe, cu ochii aţintiţi când la tavan, când la gropile din asfalt, ne-am continuat drumul spre piaţă. Gunoaiele adunate în fiecare colţ arată clar că pe aici nu a mai trecut demult nimeni să facă curăţenie. E clar că principala vină o au cei care aruncă gunoaiele pe unde apucă, dar nici firmele de salubrizare nu au nicio scuză. După ce străbaţi vechiul complex şi ajungi în partea cealaltă, spre piaţă, ai impresia că ai văzut prima casă după ce ai umblat prin pustiu mult timp. Câteva magazine, cele mai multe cu haine, îşi aşteaptă clienţii. Vânzarea merge, probabil, destul de bine dacă au rezistat atâţia ani. Unii au vrut să facă ceva pentru înfrumuseţarea zonei. Proprietarul unui şcoli de şoferi chiar a reuşit să facă o clădire frumoasă pentru firma sa. Cu geamuri multe, colorată în roşu, clădirea dă un suflu nou zonei.

Spre civilizaţie

Ajunşi pe strada Saturn, lumea civilizată face cu ochiul trecătorilor. Parcul şahiştilor e plin de oameni, pe trotuarele stricate şi ocupate pe jumătate de celebrele consignaţii gălăţenii din Ţiglina 1 se chinuiesc să străbată drumul spre casă, după ce şi-au făcut piaţa.

Cu bune, cu rele, cu amintirile în suflet, gălăţenii din zonă îşi duc traiul de zi cu zi. Nu sunt mândri de cartierul lor de acum, dar îţi povestesc cu mare drag despre vremurile când complexul era premiat pentru arhitectură şi totul era frumos, iar toată lumea venea să îşi facă cumpărăturile aici sau să mănânce o prăjitură la cofetăria din zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ruinele complexului comercial  "Francezi" se prăbuşesc peste boschetari, beţivi şi drogaţi

Fosta administraţie locală susţinea că soarta complexului a fost pecetluită de „instabilitatea terenului”. Gălăţenii din zonă spun însă că imensa clădire a fost vândută pe nimic pentru a fi abandonată, iar lovitura de graţie i-au dat-o fundaţiile săpate în spatele ei, pe Faleză.

Dacă ar fi să facem un top al celor mai sinistre şi mai mizerabile ruine care mutilează „obrazul” Galaţiului, cele ale defunctului Complex comercial „Francezi” s-ar putea situa pe primul loc. Nu pentru că, de-a lungul şi de-a latul Galaţiului, n-ar mai exista ruine şi mormane de gunoi pe măsura celor din Ţiglina I - din păcate, la acest capitol, avem cu ce să ne ruşinăm! -  ci pentru că sinistrele şi mizerabilele resturi ale complexului comercial se află într-o zonă „civilizată”  În vecinătatea ruinelor, sunt blocuri, un liceu prestigios şi vile.

I-a rămas numele de la inginerii francezi care-l frecventau

Cândva, locatarii acestor blocuri îşi făceau cumpărăturile la magazinele din incinta complexului şi îşi petreceau timpul liber la cofetăria şi berăria cu vedere la Dunăre. Acum, îl ocolesc şi se plâng de faptul că, printre sinistrele ziduri, mătăhăiesc indivizi dubioşi cu priviri tulburi din cauza alcoolului şi a drogurilor, şi ei tot un fel de ruine, care miros înţepător a urină.

Complexul a fost construit prin 1965, odată cu blocurile din preajmă. Pentru că Ţiglina I era un cartier modern, cu o arhitectură deosebită şi cu multă vegetaţie, specialiştii occidentali, care au contribuit la construirea combinatului siderurgic, au fost cazaţi într-un bloc situat chiar în apropierea complexului. „Prin 1975 sau 1976, la combinat au venit să lucreze nişte ingineri francezi. Autorităţile au vrut să-i impresioneze şi i-au cazat într-un bloc de aici, pentru că acest complex nou era cel mai frumos din oraş. Au stat cam un an. Îşi făceau cumpărăturile în magazinele de aici, se relaxau la cofetărie şi la berărie.  De la aceşti francezi, a rămas numele neoficial al complexului. În rest, n-a mai rămas nimic că, de complex, s-a ales praful şi puberea", îşi aminteşte Radu Cioroparu (76 ani), locatar al unui dintre blocurile din zonă.

„Acum e doar o ruină infectă şi privatizată”

Un alt gălăţean, care a copilărit în cartierul Ţiglina I, a fost şi mai mai vehement. „Este foarte trist să poţi doar să constaţi cum au putut cumpăra «nişte unii», pe nimic, acest complex, o construcţie de 5.000 de metri pătraţi, pentru a o distruge. A avut terase de vară, magazin de pâine, aprozar, alimentara, o croitorie, o frizerie. Acum e doar o ruină infectă şi privatizată. Probabil că ăia şi-au scos de câteva ori banii închiriind spaţiile şi acum îl lasă să se distrugă pentru a vinde terenul. Şi îi ajută fundaţiile săpate în spatele complexului, pe Faleză, că de când cu alea, a început să se taseze", susţine Valeriu Arginteanu.

Complexul comercial a ajuns în actuala stare de degradare după ce Regal SA (urmaşa fostei întreprinderi comuniste, care a avut în gestiune restaurantele, barurile şi cofetăriile din Galaţi) a vândut spaţiile comerciale din incinta acestuia unor srl-uri. Cum nu prea le-au mers afacerile şi n-au mai găsit clienţi pentru închiriere, au abandonat spaţiile comerciale, iar complexul a fost luat în stăpânire de boschetari, aurolaci şi mai târziu şi de consumatorii de droguri.

Palatul boschetarilor şi al drogaţilor

Toate componentele metalice (balustrade, tâmplărie etc) au fost tăiate şi vândute la centrele de colectare a fierului vechi, iar cele din lemn au fost puse pe foc. Mai există doar ziduri, majoritatea cu grafitti, gunoi şi un miros insuportabil de urină de la muşterii unei cârciumi, care se încăpăţânează să reziste la marginea dinspre stradă a ruinelor.

Locatarii blocurilor din vecinătatea complexului au făcut nenumărare plângeri la Primărie, pe vremea fostului primar, dar în zadar. După ce au constatat că nu se ia nicio măsură pentru rezolvarea problemei, nici măcar din punct de vedere al siguranţei publice, s-ar fi mulţumit şi cu amplasarea unui veceu ecologic, dar degeaba.

„S-a întâmplat să aud ţipete dintre zidurile complexului, de vreo două ori, noaptea. Cine ştie ce grozăvii s-or fi petrecut acolo. Pe de altă parte, eu ştiam că legea permite sancţionarea proprietarilor care nu-şi întreţin proprietăţile. Primăria ar trebui să ia măsuri împotriva celor care au abandonat complexul", este de părere Alina Bălan

Degradare cu permisiune de  foştii edili

Ani de-a rândul, reprezentanţii administraţiei publice locale au luat apărarea  proprietarilor clădirii susţinând că abandonarea acesteia era inevitabilă din două motive: instabilitatea terenului, care a provocat tasarea ei şi consturile imense ale unor lucrări de consolidare, imposibil de amortizat.

Aşa o fi, dar în acest caz, de ce nu s-a dispus demolarea ei şi reamenajarea terenului? Este preferabilă conservarea ruinelor şi a gunoiului din mijlocul lor, precum şi fauna care le populează?

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Deputatul PDL Cezar Preda va demola Complexul "Francezi"

Parlamentarul buzoian intenţionează să construiască, în cartierul Ţiglina I, un bloc de locuinţe cu cinci etaje. Investiţia va fi realizată  în condiţiile în care piaţa imobiliară este puternic afectată de recesiunea economică şi marii dezvoltatori aşteaptă vremuri mai bune.

Ruinele complexului comercial Francezi din Galaţi vor fi puse la pământ de către deputatul Cezar Preda. 
Firma SC Atlas Invest SRL, a familiei parlamentarului buzoian, a demarat demersurile pentru construirea  unui bloc de locuinţe, cu cinci etaje, amplasat pe terenul ocupat în prezent de aceste ruine.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi, din 31 ianuarie, a fost aprobată o hotărâre „privind ieşirea din indiviziune a Primăriei asupra terenului situat în Galaţi, Complex Francezi, strada Regiment 11 Siret, în suprafaţă de 570 de metri pătraţi, cu drept de proprietate în favoarea SC Atlas Invest SRL Buzău”.

Aşadar, zilele fostului complex Francezi sunt numărate şi, nu peste mult timp, locul acestuia va fi luat de un şantier. Administratorii S.C. Atlas Invest S.R.L. Buzău sunt sunt soţia şi copiii parlamentarului buzoian. Aceştia au obţinut certificatul de urbanism pentru construirea unui bloc de locuinţe cu demisol, parter şi cinci etaje pe strada Regiment 11 Siret din Galaţi. Urmează  ca firmei SC Atlas Invest SRL din Buzău să i se elibereze şi autorizaţia de construire pe terenul pe care îl va elibera curând întrucăt a obţinut aprobarea pentru demolarea fostului complex comercial.

Totodată, firma familiei deputatului a încheiat cu municipalitatea gălăţeană un contract de închiriere a unei suprafeţe de teren  de 1.533,33 metri pătraţi necesar pentru căile de acces la viitoarea construcţie, precum şi pentru spaţiile verzi din jurul acesteia.

Conform proiectului, blocul va va avea un grad ridicat de finisare şi va dispune de locuri de parcare atât la demisolul construcţiei, cât şi în exteriorul acesteia.

Aşadar, locatarii blocurilor din zona Complexului Francezi, din cartierul Ţiglina I,  pot respira uşuraţi pentru că urmează să scape de ruinele acestuia, de gunoiul dintre ele, de boschetari, de beţivii şi drogaţii, care, de cel puţin un deceniu, au ajuns să facă parte din viaţa lor.

Familia deputatului PDL mai are o afacere în domeniul „energiei verzi”. Dacă investiţiile în producerea de energie regenerabilă sunt profitabile, despre cele în domeniul imobiliar, puternic lovit de criză, nu se poate face aceeaşi apreciere.

Prin urmare, rămâne un mister de ce construieşte Cezar Preda la Galaţi, oraşul în care dezvoltatorii au pierdut bani grei în ultimii doi ani. Poate că o fi zărit „luminiţa de capătul tunelului” sau poate că terenul a fost achiziţionat la un preţ "fără concurenţă".

adevarul.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Filiera PDL loveşte din nou! Ţeapă imobiliară de 100.000 de euro la Primăria Galaţi

* Un teren de 570 de metri pătraţi, situat lângă complexul Francezi, a fost vândut în 2009, cu votul fostului Consiliu Local, la un preţ de trei ori mai mic decât cel al pieţei * Terenul a ajuns la firma deputatului PDL Cezar Preda, care a depus documentele pentru a construi acolo un bloc cu 5 etaje * Tranzacţia a fost intermediată de finul deputatului, fostul consilier local Ion Dumitru, administratorul RER Ecologic Service

 

Consiliului Local Galaţi a aprobat, la ultima şedinţă, un proiect de hotărâre legat de o afacere cât se poate de controversată: este vorba despre ieşirea din indiviziune a unui teren de 570 mp aflat sub un birou, o magazie şi un garaj (în fapt nişte barăci), în Complexul Francezi, pe strada Regiment 11 Siret. Solicitarea a fost făcută de firma Atlas Invest SRL din Buzău, care până cum era proprietara în indiviziune cu municipiul Galaţi pe terenul în suprafaţă totală de 783,01 mp.

Pe site-ul Primăriei, însă, nu există nicio Hotărâre de Consiliu Local (HCL) prin care municipalitatea să-i fi vândut, în indiviziune, firmei Atlas Invest vreo palmă de pământ. Există însă HCL 585 din 2009, prin care s-a aprobat vânzarea în indiviziune a terenului cu suprafaţă de 783,01 mp, în Complexul Francezi, societăţii RER Ecologic Service (care este administrată de democrat-liberalul Dumitru Ion, finul deputatului PDL Cezar Preda).

Partea scandaloasă este că terenul a fost cedat firmei RER la un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei, gaura produsă Primăriei Galaţi ridicându-se la circa 100.000 de euro. Mai mult, RER, în loc să fie proprietară, este în prezent chiriaşă pe terenul proprietatea Atlas Invest, firmă deţinută de naşul şi naşa lui Dumitru Ion, Jeanina şi Cezar Preda. În scurtă vreme, pe terenul cu pricina, în vecinătatea RER, se va ridica o mândreţe de bloc cu cinci etaje, în care locatarilor le va fi mai uşor să intre cu elicopterul, de pe acoperiş, decât cu maşina.

Un vot de pomină

După cum "Viaţa liberă" vă informa în octombrie 2009, Consiliu Local a votat, dintr-un foc (cu o singură ridicare de mână), „la grămadă”, 47 de vânzări de terenuri. Printre ele se afla şi terenul de 783,01 mp, ocupat de construcţii, situat în strada Regiment 11 Siret, Complex Francezi, care a fost cumpărat de SC RER Ecologic Service.

Terenul a fost vândut la preţul de 85 de euro/mp, de trei ori mai mic decât preţul pieţei, motivul invocat atunci pentru reducerea acordată fiind nişte viitoare investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu. La acel moment, Dumitru Ion, administratorul RER, era consilier local, şi s-a abţinut de la vot, dar gurile rele spuneau că este direct interesat de achiziţie. Au votat însă consilierii PSD, PC şi PDL, pentru că liberalii părăsiseră şedinţa,
scuzându-se că au şedinţă de partid. Aleşii nu păreau să ştie nici câte vânzări au aprobat, fiind convinşi că era vorba de 42, nu de 47!

În raportul de specialitate al hotărârii votate se arată că încă din 2007 RER a solicitat cumpărarea terenului aferent sediului din strada Regiment 11 Siret pe care îl deţinea cu contract de închiriere. Terenul vizat era ocupat de construcţiile proprietatea RER, pe care aceasta le cumpărase de la SC Construcţii şi Reparaţii SA (fosta RACRAL - Regia Autonomă de Construcţii şi Reparaţii Locale). Şi, se ştie, Construcţii şi Reparaţii şi-a dat duhul având la conducere un democrat-liberal, pe Vasile Darabană. Ceea ce ne-a intrigat atunci a fost preţul mic la care s-a vândut terenul. Specialiştii imobiliari susţineau, la acel moment, că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro!

Din proprietar, chiriaş

În condiţiile în care, pe baza HCL 585, RER şi-a cumpărat terenul aferent sediului, era de aşteptat ca societatea să fie în acest moment proprietară. Ei bine, nu! Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, RER îşi are sediul social în Complexul Francezi, pe terenul închiriat din februarie 2010 de la SC Atlas Invest. Nu putem deduce decât că RER i-a vândut Atlas Invest terenul cumpărat în indiviziune de la Primărie. "Tranzaţia" fin - naş ne-a fost confirmată şi de consilieri din mandatul trecut. Contractul de închiriere al RER expiră în 2015. Contactat telefonic, administratorul RER, Dumitru Ion, s-a ferit să răspundă la întrebările legate de situaţia terenului cumpărat  în 2009 de la Primărie şi ne-a rugat să-i
contactăm pe patronii lui de la Bucureşti.

Investiţia naşului şi-a naşei

De ce l-a interesat pe naşul Preda un teren la Galaţi şi să-şi facă finul chiriaş? Pentru că, aşa cum scrie pe larg presa buzoiană, vrea să-şi facă aici un bloc cu cinci etaje! Imobilul, cu 23 de apartamente şi un spaţiu de prestări servicii va fi în zona blocurilor C32- C33, cu vedere spre Dunăre, dar şi spre RER. Conform site-ului Primăriei, SC Atlas Invest a obţinut, în 2012, certificatul de urbanism pentru demolarea unui birou şi a unei magazii aflate pe teren şi certificatul de urbanism pentru a construi în locul lor un bloc de locuinţe cu demisol, parter şi cinci etaje. Blocul nu a primit încă autorizaţie de construire şi nu i s-a aprobat Planul Urbanistic Detaliat pentru că proiectul lui are hibe.

Pălărie-ntr-un picior ghici mansardă ce-i?

Urbaniştii din Primărie au făcut ochii mari când au văzut proiectul blocului. Accesul în imobil este foarte înghesuit. De altfel, pentru căile de acces în bloc şi peluze, Atlas Invest a închiriat 1.500 mp de la Primărie. Obiecţiuni a stârnit şi amplasamentul blocului, şi vecinătatea. Dar cele mai mari semne de mirare ne-a stârnit construcţia tuflită ca o pălărie în capul ultimului etaj, care seamănă leit a mansardă, dar nu e trecută în proiect. Cu un asemenea acces meschin, blocul trebuie să aibă la demisol o parcare pentru opt-nouă maşini, şi în curte, pe terenul Primăriei, o parcare pentru 14-15 maşini. Deocamdată proiectul a primit aviz negativ, iar pentru a primi undă verde trebuie să rezolve toate hibele.

Rămâne de văzut, de asemenea, unde sunt "îmbunăţirile de mediu" promise şi cine va da socoteală pentru faptul că Primăria Galaţi a pierdut la această tranzacţie în jur de 100.000 de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de piaţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Preda susţine că nu ştie cât va costa blocul din Francezi

Vicepreşedintele regiunii Sud-Est al PDL, Cezar Preda, venit duminică la Galaţi pentru o întâlnire cu preşedinţii de organizaţii PDL din regiune, susţine că nu ştie la cât se ridică propria investiţie pentru blocul din cartierul Francezi. „Pe cuvântul meu dacă ştiu la cât se ridică investiţia. Faceţi socoteala cu numărul de apartamente, cât iese. Eu nu mă ocup de problemele astea. Eu sunt deputat. Am firma care se ocupă”, a declarat deputatul Cezar Preda.

Nici cu cât a cumpărat terenul de 783,01 mp nu mai ştie parlamentarul, dar a estimat că undeva spre 100 de euro pe metru pătrat. Cu toate că PUD-ul a primit recent aviz favorabil la şedinţa de Consiliu local, Preda a spus că el nu vrea să facă decât o investiţie, să construiască un bloc, dar Primăria Galaţi nu a făcut altceva decât să îi pună beţe în roate de la început. „Vreau să construiesc în locul unei nenorociri de tablă sau de schelă, o ruină, un bloc. Am înţeles că am numai beţe în roate pentru această investiţie de la Primăria Galaţi. Este inexplicabil. Nu-i nicio problemă. Am şi foşti colegi de partid cărora le pute investiţia asta, dar eu nu am nimic împotrivă că Galaţiul nu vrea să construiască nimic”, a afirmat Cezar Preda.

Imobilul, care va avea 25 de apartamente şi va fi ridicat în zona blocurilor C32 - C33, de către firma deputatului, Atlas Invest, a obţinut, în 2012, certificatul de urbanism, dar PUD-ul s-a ales cu aviz negativ la comisii, din cauza accesului înghesuit. PUD-ul a primit însă aviz pozitiv la penultima şedinţă a CL, aşa că în curând blocul urmează să fie construit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Blocul lui Cezar Preda a primit autorizaţie de construcţie

La final de an, democrat-liberalul Cezar Preda poate răsufla uşurat. Va putea, în sfârşit, să-şi construiască imobilul mult-dorit la Galaţi, pentru că, potrivit Primăriei, pentru obiectivul „construcţie bloc locuinţe” de pe strada Regiment 11 Siret, aparţinând dezvoltatorului Cezar Preda Atlas Invest, a fost eliberată autorizaţia de construcţie.
Preda a stat câteva luni bune la mâna Comisiei de Urbanism şi a Consiliului Local Galaţi, ba chiar a trebuit să refacă documentele, până i-a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte 16 planuri, ca să nu bată la ochi. Potrivit documentelor vizate de aleşi, în Complexul Francezi se va realiza un bloc de locuinţe cu demisol, parter şi cinci etaje. La demisol vor fi nouă locuri de parcare, boxe şi casa scării, la parter spaţiu de prestări servicii, trei apartamente şi casa scării, iar la etajele unu - cinci vor fi, în total, 20 de apartamente. În incintă se va amenaja parcarea pentru încă 14 autoturisme.
Reamintim că datorită finului, Dumitru Ion, Preda a dobândit terenul la un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Prin votul aleşilor locali PSD, PC şi PDL, în octombrie 2009, terenul de 783 metri pătraţi, situat în strada Regiment 11 Siret, a fost vândut către SC RER, administrată de Dumitru Ion, la preţul de 85 de euro/mp. Specialiştii imobiliari susţineau, la acel moment, că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Impozit majorat cu 500% pentru proprietarul Complexului Francezi Recomandat

Şase clădiri situate în str. Regiment 11 Siret, Complex Francezi, urmează să plătească un impozitat pe clădiri majorat cu 500%, începând cu anul 2023, din cauza faptului că proprietarul nu le-a îngrijit.

Este vorba despre clădirile în care, pe vremuri, se desfăşurau activităţi de comerţ, precum: Tutungerie, Casă de comenzi, Spaţiu comercializare legume-fructe, Spaţiu comercializare pâine, Spaţiu anexă „Orient” şi Tonetă, toate aflându-se în proprietatea unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Braniştea.

Societatea a fost notificată să procedeze la îngrijirea clădirilor din Complexul Francezi, însă nu au fost luate niciun fel de măsuri, drept pentru care municipalitatea propune consilierilor locali să aprobe un proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2023, pentru aceste clădiri situate în Galaţi, str. Regiment 11 Siret, Complex Francezi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.